Tujina

Druga plat srebrne medalje: Thompson, kalašnikovka in 'zolja'

Sarajevo, 17. 07. 2018 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Avdo Avdić
Komentarji
108

Iz centra se ne vidi vsega. Ne vidi se prepovedanega položaja, ne vidi se gola in avta, ne vidi se golove črte. Gre pa čez center vsak protinapad, polprotinapad, vsak napad. Ravno zato pa se tisto, česar se ne vidi, še kako občuti.

Nikjer se, torej, fašizma ne občuti bolj kot v centru balkanskega igrišča, ki se še uradno imenuje – Bosna in Hercegovina. Toda tam, kjer je fašizem vseprisoten, je človeškost še bolj opazna. 

Ko so letalo zamenjali z avtobusom, je bil med 'Ognjenimi' samo en Car Duje Ćaleta. Potem pa je prišel "kralj" in vse zafural. Tako srebrno medaljo kot Lukovo zlato žogo, kot tistih 500 tisoč z razlogom ponosnih Hrvatov, ki so – malo v transu, malo iz nevednosti – po verzu "Herceg-Bosno srce ponosno" skupaj z najboljšim igralcem na planetu skandirali "hočemo še". Nato je Marko "kraljevič" Thompson skušal zapeti še eno pesem, toda ni bilo matrice. Resnično, za Markove pesmi je matrica vedno ista – fašistična. In ni pomembno, kaj in kdo poje. Pomembna sta besedilo in roka v zraku. 

Ker je Marku spodletela druga pesem, je Luka Modrić, v stilu kapetana, zapel drugo. "Zovi, samo zovi, svi će sokolovi*" je prepevala zbrana množica, medtem ko je Ivan Rakitić delal selfije za Instagram. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Namesto sokolov je pristal le orel. Mladen Krstajić, srbski selektor, po rodu Bosanec, je všečkal Rakitićevo fotografijo s Thompsonom. In je spet, v fašističnih medijih z druge strani terena, tiste beograjske, postal "kurbin sin". Seveda ni bil "kurbin sin", ko je pred dvajsetimi dnevi tehnologijo VAR primerjal s haaškim sodiščem, ki je, glej ga zlomka, obsojalo samo Srbe. Ta isti VAR so nato, s perspektive "Strele in Nevihte", obsodili Hrvati. Balkanci ne sprejemajo teh novih tehnologij. Namesto VAR jim je nekako sprejemljivejša tehnologija, ki je v angleškem jeziku bolj znana kot WAR**. 

Tehnologija WAR** je zadnje dni največkrat omenjena v bosansko-hercegovskem mestecu Široki Brijeg. Z ene strani ulice so vzklikali "za dom", tisti na drugi strani pa so bili "spremni"***, tip med obema pa je bil najbolj "spreman". V neznani smeri je izstrelil iz zolje – kakšno uro, preden je v Zagrebu začel, kot v Čavoglavah****, "streljati Thompson". 

Pa dobro zdaj, bodo rekli Hrvati in Srbi, ti s centra terena tarnajo iz ljubosumja, ker BiH ni igrala na prvenstvu. In nekaj resnice je v tem. Medtem ko je ves normalni svet gledal in proslavljal svetovni pokal, so Bošnjaki v Vijećnici proslavljali obletnico Erdoganove zmage nad Gülenom. Bolj jim je pri srcu to, da je Erdogan premagal pučiste, kot da so "susjedi" in "komšije" igrali na svetovnem prvenstvu. A Hrvaška ni samo Marko Perković Thompson. In ni vsa Srbija isto kot Informer in Vojislav Šešelj

Ko so pred nekaj desetletji vprašali legendarnega boksarja Marijana Beneša, kaj je po narodnosti, je on – parafraziram – rekel: šampion. Hrvaška je vicešampion. To je nedvomno. Marko Perković Thompson je fašist. Kar je tudi – nedvomno. 

*(Kliči, samo kliči, vsi sokoli bodo ...) – verz iz hrvaške pesmi "Oj, Hrvatska, mati"
**vojna
***pripravljeni (ustaški pozdrav: Za dom spremni)
****rojstni kraj Thompsona

Kliknite tukaj, če želite prebrati besedilo v izvirnem jeziku.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Camil
18. 07. 2018 16.05
+3
Nightfly ocitnovimas srbske korenine v sebi vec kot ocitno in nam bedakom razlozi ce so tvoji Srbi tako dobri ljudje zakaj se vsi hocejo odcepit od nje in zakaj so z vsemi mejasi bili v vojni
nightifly
18. 07. 2018 15.05
-1
sabir 18.07.2018, 10:46:40 -3 Z thompsonom. se je tudi Slovenija branila pred velikosrbsko agresijo///////////////sabir ,,,,Srbija ni imela nobenih pretenzij do Slovenije , niti ni naredila nobene agresije . To je storila se JLA ,vojska vseh narodov , se najbolj so se pa bali da se odcepi Slovenija -albanci iin bosanci ,ki so dobivali morje denarja prav od lokomotive Jugoslavije --- Slovenije , vsi ostali so sepali . Sabir ---- vam in srbom in vsem skupaj je pokazal vrata takrat se tovaris -gospod ERTL , patriot ,ki je z enim ukazom naredil prakticno vse . Srbi so jasno rekli ,da lahko mirno odide iz Juge samo Slovenija , ker so s hrvasko problemi zaradi stotisocglave srbske manjsine v hrvaski , o statusu katere je treba se dolociti vsa poglavja . Po eni strani sta bili odcepitvi prehitri ,ne toliko slovenska kot hrvaska ,ki bi morala s Srbijo prej dodelati vse probleme in potem razglasiti drzavo . Zato tudi taka mesarija kasneje .
Camil
18. 07. 2018 15.58
+1
Jla pod cijo palico ???ne pametuj nimas pojma
PUMA
18. 07. 2018 20.27
+1
Kaj ti praviš da je Hrvaška prehitro vstopila v EU in razglasila kod državo ja imaš prav in to je tudi povedala predcednica Hrvacke in približno tako jesmo ušli u unijo se odvojili a sve je išlo prebrzo jer nismu bili još zreli za nešto tako da idemo svojem puto evo nekako tako je povedala če gdo ve več naj me popravi in res je da smo vsako prvo soboto morali delati za ne razvite v Jugoslaviji in sam vrag ve kam je potem šel naš Slovenski denar in Slovenija je bila molzna krava tedaj za jugo to pa močno drži in res je tukaj je bil agresor vojska vseh narodnosti in tudi to so rekli v Beogradu da Slovenija lahko odide ker je relativno etniški čista a z Hrvatima bomo potem že lažje obračunali a ta račun je bil brez računa a če rečem bilo je drago plačan mir v Hrvaški z življenji...
nightifly
18. 07. 2018 14.56
+3
Croatia ,,k sreci ze dooooolgo let nisem bil pri vas , zdaj me pa ne vidite vec . Kar imejte tega tomsona ........... naj vam obrazlozi ,kako je en narod ,ki je bil NDH drzava , v krvi do komolcev postal hvlevreden in enakovreden konstituent ene nove drzave Jugoslavije ,kje so mu bili brisani grehi ,,,,,, ter dobil vso to zemljo v dar (in se vec ) ,ki jo danes zaseda . In morje kajpak .... in hoce se vec -se slovensko zemljo ter morje ...... obenem pa slovenske sosede imenuje hinavsko -prijatelje . No , ce ne drugega ,vam ne bom prinesel nekaj tisoc € za uporabo sonca in morja ,ki je univerzalna last vseh . Za vase usluge, ki so bile ze za casa Juge na ravni podna - pa tudi hvala . Svet je velik -k sreci . Sparite se z Visegrajci ,ki so tudi nagnjeni k mracnim in temnim barvam ---se bolj pa mislim . Upam samo , da se bodo-bomo Slovenci en dan zbudili in vam povedali direkt v fris kar vam gre in kar si zasluzite .
Camil
18. 07. 2018 16.01
+1
Malo se pozanimaj kdo je bil Stijepan Radic pol pa pisi
kapljač1
18. 07. 2018 13.35
+5
Pa sej je dobro da se vidi, "čiju su"!
kapljač1
18. 07. 2018 13.39
+2
Naj še eden reče, da je Hrvaška prijateljska država!
Uporabnik1385495
18. 07. 2018 10.57
-1
Slovenija,od kod lepote tvoje?.....Avseniki....Lijepa li si....Thompson.Prav nobene podobnisti ni,mar ne?
detect
18. 07. 2018 10.47
+1
tomson provocira.
Camil
18. 07. 2018 10.46
-2
Z thompsonom. se je tudi Slovenija branila pred velikosrbsko agresijo
marsikajve
18. 07. 2018 10.59
+5
sabir- Imaš veliko domišlijo ali pa si včisto zabluzo in se vprašaj po zdravju. Pred vsem pa ne mešaj Slovenije v #Usta....ška posla !!!!!
13klu?
18. 07. 2018 11.09
+7
kdo je pa Srbe branil pred agresijo po Kninski krajini in okolici med njihovo akcijo OLUJA. Okoli 100 000 so jih izgnali ,večina starčkov in otrok,domove izropli in požgali. Kaj so počeli med Bosansko vojno v bosni izven meja Hrvaške.Torej ni bila smo veliko srbska agresija,ampak tudi velikohrvaška agresija
Camil
18. 07. 2018 11.57
+2
Camil
18. 07. 2018 11.59
+0
Integrirali in spostovali bi novonasyalo drzaavo samo ro je bilo potrebno tisti kateri so jo se zdaj zivijo na Hrvaskem
Camil
18. 07. 2018 12.16
+0
Akcija Oluja je rzeultat dolgoletne srbske agresije na vse okoli sebe
nightifly
18. 07. 2018 14.58
Kaj ce bi vi spakiral na vas medij in tam pisal v vasi kleni hrvascini vasim prebivalcem in zraven se opeval tomsona . Zaradi mene lahko ,toda to pocnite doma .
nightifly
18. 07. 2018 15.23
+1
Zgreseno ........ Ce mene vprasate so jo Srbi najslabse odnesli v Jugi . Albanci so jim v 3 desetletjih nastepali 2 miliona novih prebivalcev skupaj z onimi ilegalci iz Albanije .......... in z nasilnimi metodami pocasi pocasi izganjali druzino po druzino iz Kosova . In tako nastane otok v republiki , ki je dovolj mocan ,da z lobisti albanci v tujini in denarjem naredijo udar -puc ----- ter medijsko prikrojijo vse skupaj - na hrvaskem pa vemo kako je vas djenneral krivousti ljubil druge ljudi -razen hrvatov .... oluja ,se prejJasenovac sta mejnika vsega -pardon ,pokazatelja hrvaske strpnosti .
PUMA
18. 07. 2018 20.42
U veliko pomoč so bili Hrvatom Ameriški upokojeni generali ki so to nevihto v večini prav ti bili vaga na tehnici da je bilo tako kod je...
Camil
18. 07. 2018 10.34
-7
Thompson je domoljub in pika
murinar
18. 07. 2018 10.41
+5
Thompson ---to je Angleški naziv ,torej je zakompleksani južni ,kateri se skriva za tem imenom !
PUMA
18. 07. 2018 20.48
To pa drži to je neka baraba ki se skriva za tem imenom ki seje sovraštvo in ima veliko in še več bi imel a jaz bi mu polovico odvzel in dal tistim ljudjem ki nimajo nič na živijo tudi reveži spodaj ki ih hudo trpinčijo to je kratenje človekovih pravic,spodaj je tega res precej..
Camil
18. 07. 2018 10.28
+2
Thompson poje na trgu Seselj kuri zastave na trgu vsak naj zapere svojega ce pa ne misli potem pa ne glejte en drugemu v dvorisce
poper00
18. 07. 2018 09.47
+17
Na delovnem mestu je prepovedano uživati alkohol in tega bi se pisec članka moral zavedati-
hladni_tus
18. 07. 2018 10.02
+9
pisec tega članka je še kako trezen ... saj bosanski muslimani ne pijejo alkohola :)
hladni_tus
18. 07. 2018 09.33
-3
Domoljubni glasbenik Thmpson je lahko kontraverzen le za yugo-udbaške strukture, ki so še vedno močne tako v Sloveniji, kot tudi na Hrvaškem, da o Srbiji sploh ne govorimo. Te sile se zavzemajo za obnovitev neke vrste nove YUgoslavije in jim seveda nikakor ne gre v račun rezultat, ki ga je ustvarila Hrvaška nogometna reprezentanca na SP. Thompson se je kot domoljub dokazal že zdavnaj, med domovinsko vojno za Hrvaško ni bila sporna nobena njegova pesem, niti Čavoglave. Še več, ta pesem se je velikokrat predvajala tudi na RTVSLO, ki je v tistem času emitirala program HTV-ja. Takrat ni bila sporna, zdaj je pa kar naenkrat postala sporna ??? Čas bi že bil, da vržemo YU-strukture (med katere seveda spadajo tudi novinarčki na 24kur) na smetišče zgodovine - tako v Sloveniji kot tudi na Hrvaškem.
hladni_tus
18. 07. 2018 10.26
-1
to, kje je Marko, ni ne moj ne tvoj problem. Dejstvo je, da on ne poje nikakršne prepovedane tematike, ampak zgolj domoljubno. V demokraciji ebi smelo biti problema s tem.
casinio
18. 07. 2018 08.36
+22
Pocasi ste nekateri zaceli dojemati za kaksen narod gre, in hvalala bogu, res hvala,da niso postali prvaki
Acidic
18. 07. 2018 08.25
+23
Počasi bo dovolj, se vam ne zdi 24ur?
kopalisce
18. 07. 2018 08.24
+33
Problem je, da so Hrvati prevec nacionalisticni. To je posledica nedavne vojne. Nam manjka veliko nacionalizma. Bi nam bilo boljse. Ko pa se americani, malo dane, raztrgajo ko vidijo svojo zastavo in slisijo himno, in gredo na nove okupacijske pohode za nafto pa je vse ok?
marsikajve
18. 07. 2018 11.06
+2
Nam ne manjka nacionalizma, ampak pametnih in sposobnih POLITIKOV. Zakaj je Pahor rino na Arbitražo, če pa so oškodovani prebivalci, ki so imeli upanje , da ostanejo na Slovenskem. Politika ne sme dovoliti oškodovanje niti enega Slovenca, kar se je zgodilo Jorasu je nedopustno za politiko. Neglede na ostale.
murinar
18. 07. 2018 08.02
+53
Sedaj pa vsaj en teden brez hrvatov , bi šlo 24
Camil
18. 07. 2018 10.29
+3
povanpireni
18. 07. 2018 07.56
-38
Res vas ne razumem, kaj vas toliko moti Thomson in njegove pesmi. A je pesem Slovenija od kod lepote tvoje, potem nacionalistična pesem v Sloveniji. Malo z bučami mislite...
cekin11
18. 07. 2018 07.57
+33
Acidic
18. 07. 2018 08.27
-1
Mogoče bi bila bolj na mestu primerjava s kakšnim partizanskim zborom. Pa nimam nič proti nobenemu od teh dveh da se razumemo.
Camil
18. 07. 2018 10.30
-2
A si ti mal bogi
18. 07. 2018 07.55
+23
Kaj ste pa mislili da bo? Ves svet ve, da so hrvati nacionalisti (mil izraz za njih).
lordslayer
18. 07. 2018 07.55
+35
kaj hudiča ste pa hoteli povedati s tem prispevkom ... ??
aple2014
18. 07. 2018 07.43
+32
Pa koga se brigajo te novice hrvaske, domov si jih peljite nam pa kaj novega vrzite
VSEZNALECno1
18. 07. 2018 07.38
+8
Pa ne vem če je fašist...služi na račun in izkorišča vojno....ki je bila dejstvo in v njen so vsi izgubili in nazadovali za 15 let.... obstaja pa neverjetno nacionalno zavedanje hrvaške ki dokler ne ogroža drugim jača samo sebe...lahko bi se učili