Tujina

Mayeva: Parlament bo o dogovoru o brexitu glasoval sredi januarja

London, 17. 12. 2018 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
21

Britanska premierka Theresa May je v britanskem parlamentu povedala, da bodo poslanci o dogovoru o brexitu glasovali tretji teden januarja. Ob tem je poudarila, da so ji voditelji preostalih 27 držav članic Evropske unije pretekli teden zagotovili, da varovalo, s katerim bi se izognili trdi meji na Irskem otoku, ni past.

Britanska premierka Theresa May je danes nagovorila britanski parlament.

Mayeva je pojasnila, da bo spodnji dom britanskega parlamenta razpravo o dogovoru o brexitu nadaljeval v tednu, ki se začne s 7. januarjem. Teden kasneje pa bo še glasovanje, ki bi moralo potekati že pretekli torek, a ga je parlament na pobudo premierke preložil.
Mayeva je pojasnila, da bo spodnji dom britanskega parlamenta razpravo o dogovoru o brexitu nadaljeval v tednu, ki se začne s 7. januarjem. Teden kasneje pa bo še glasovanje, ki bi moralo potekati že pretekli torek, a ga je parlament na pobudo premierke preložil. FOTO: AP

Mayeva je pojasnila, da bo spodnji dom britanskega parlamenta razpravo o dogovoru o brexitu nadaljeval v tednu, ki se začne s 7. januarjem. Teden kasneje pa bo še glasovanje, ki bi moralo potekati že pretekli torek, a ga je parlament na pobudo premierke preložil, poroča britanski BBC.

Poslancem je premierka danes predstavila tudi sklepe vrha EU, ki se ga je udeležila pretekli teden v Bruslju. Po njenih besedah so ji voditelji drugih 27 držav članic zagotovili, da varovalo, s katerim bi se izognili trdi meji na Irskem otoku, ni past.

Voditelji so obljubili trdno odločenost, da se bodo poskušali izogniti uporabi spornega varovala, ki najbolj moti britanske poslance. To v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko.

Premierka je bila v parlamentarni razpravi tarča kritik tako v svoji konservativni kot v opozicijskih strankah, ker ni dopustila, da bi parlament že pred božičnimi in novoletnimi prazniki glasoval o dogovoru o brexitu.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je poudaril, da dogovor po vrhu EU ostaja nespremenjen in se tudi ne bo spremenil. "Parlament mora glasovati in razmisliti o realističnih alternativah," je dejal. Mayevo je obtožil, da je "cinično kupila čas" ter "državo popeljala v nacionalno krizo".

Več poslancev pa jo je obtožilo, da skuša zadušiti razpravo in ustrahovati parlament, ker jim ponuja le izbiro med sprejetjem dogovora o brexitu ali brexit brez dogovora.

Več ministrov britanske vlade je danes predlagalo razpravo o možnih alternativah dogovoru o brexitu, če ga bo parlament zavrnil, kar je sicer pričakovati. Kot je za BBC dejal minister za gospodarstvo Greg Clark, bi morali poslance vprašati, glede česa se strinjajo, če bi zavrnili dogovor. "Ugotoviti moramo, kaj misli parlament, za kaj bi glasovala večina poslancev," se je strinjala tudi ministrica za delo Amber Rudd.

Zavrača pozive k drugemu referendumu

Mayeva se sicer že dlje časa sooča s pozivi k drugemu referendumu, vendar jih vztrajno zavrača, saj bi s tem po njenem mnenju izdali rezultat referenduma iz leta 2016, na katerem so se Britanci s tesno večino odločili za izstop njihove države iz Evropske unije.

"Drugi referendum /.../ bo povzročil nepopravljivo škodo integriteti naše politike," je v parlamentu povedala Mayeva, kot kažejo izseki iz njenega govora, ki jih je objavil njen urad. Poleg tega bo nov referendum po njenih besedah "še bolj razdelil našo državo v trenutku, ko bi si morali prizadevati za njeno enotnost".

Mayeva bo danes nagovorila parlament.
Mayeva bo danes nagovorila parlament. FOTO: AP

Zagovorniki drugega referenduma medtem menijo, da današnji komentarji kažejo na to, da so oblasti idejo vzele resno. 

"Nov referendum bi bil drugačen od referenduma leta 2016, saj zdaj vemo več o tem, kaj pomeni brexit," je povedala poslanka opozicijskih laburistov Margaret Beckett, ki zagovarja drugi referendum. Izvedba brexita, ne da bi preverili, ali se Britanci še strinjajo z njim, "bo zgolj poglobila delitve", je dodala.

Zaradi poraza preložitev glasovanja

Mayeva je parlament nagovorila, potem ko so pretekli teden voditelji preostalih 27 držav članic EU opredelili zagotovila, ki naj bi omogočila potrditev sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu. Obljubili so trdno odločenost, da se bodo poskušali izogniti uporabi spornega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku, ki najbolj moti britanske poslance.

Premierka se je pretekli teden odločila za preložitev glasovanja o dogovoru v parlamentu, ki je bilo predvideno v torek, ker bi zagotovo doživela poraz. Glasovali bodo januarja.

To je notranja razprava v Britaniji, ki je nikakor ne bodo komentirali

V Evropski komisiji niti danes niso želeli komentirati možnosti drugega referenduma. "To je notranja razprava v Združenem kraljestvu, ki je nikakor ne komentiramo," je danes v Bruslju poudaril glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

V tem duhu v Bruslju prav tako ne odgovarjajo na vprašanja, kaj bi se zgodilo, če bi bil drugi referendum izveden pred predvidenim brexitom 29. marca prihodnje leto.

Konkretno vprašanje, ki se zastavlja, je, ali bi unija podaljšala dveletno obdobje, ki je predvideno za izstop po 50. členu pogodbe EU. Ta člen, ki opredeljuje izstop članice iz unije, to možnost dopušča, če se z njo strinjajo vse strani.

Schinas je danes zgolj spomnil, da je Britanija 29. marca lani sprožila ta člen in da je to trenutno stanje. Da bi unija razpravljala o možnosti podaljšanja, mora sicer britanska stran za to najprej zaprositi.

Ob tem so v komisiji danes ponovili, da je ločitveni sporazum EU in Združenega kraljestva, ki je na mizi, najboljši in edini možni sporazum ter da novih pogajanj ne bo.

Evropska zastava pred britanskim parlamentom

Britanska premierka je v petek govorila o novih pogovorih v prihodnjih dneh, na katerih naj bi razpravljali o dodatnih zagotovilih sedemindvajseterice v pomoč pri potrditvi ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu.

A govorec komisije je danes dejal, da ni predvidenih novih srečanj z britansko stranjo in da so voditelji 27 članic dali vsa pojasnila, ki jih je mogoče dati.

V Bruslju je danes odmevala tudi izjava škotske premierke Nicole Sturgeon o "precej neokusnem" obnašanju predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja minuli petek v Bruslju.

Juncker je ob prihodu na vrh mršil lase eni od žensk, ki ga je pozdravila, na novinarski konferenci pa je znova postregel z nekaj lahkotnimi komentarji, na primer kako ga je Mayeva poljubljala, potem ko sta razčistila nesporazum glede njegovega komentarja o "meglenih" britanskih stališčih.

"Nikoli ne komentiram komentarjev. Meni se to zgodi zelo pogosto. Z veseljem delamo s predsednikom, ki nas vidi kot prijatelje in partnerje," je o tem dejal glavni govorec komisije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

za bojši jutri
18. 12. 2018 10.50
+1
Brez Anglosasov bo Evropa lepša in boljša
korintos23
17. 12. 2018 17.52
-1
To bo res veselica ko pridejo nazaj cariniki na meje! hahahaha
cool1
17. 12. 2018 16.04
+7
Če bo UK imela še en referendum o brexitu, ne bo nikakršne škode, pač pa se bo pokazalo, da Britanci v resnici ne želijo ven iz družbe 27 držav UE....to se bo takoj videlo pri glasovanju !
ROMELS
17. 12. 2018 15.59
-2
Res je. Rezka ima prav. Čim prej iz EU k lastni suverenosti. EU zakonodaja uničuje Evropo.
etul
17. 12. 2018 15.48
+10
Kje je pa Farange še kar v Bruslu colngo vleče?Tak glasen je bil kje je pa zdaj?
puspan
17. 12. 2018 15.38
+7
Povzročil bo nepopravljivo škodo britanskim tajkunom.
Shisui
17. 12. 2018 15.26
+4
Eh ja. Referendum je ravno zato neobvezujoč, ker ga lahko ponavljaš dokler ne dobiš želenega rezultata. Samo 20-30% podpore rabiš pa imaš lahko referendum vsake 3 leta.
flatearth
17. 12. 2018 14.53
+6
Nam pa "vlada" ne dovoli imeti referendumov, pa tudi če so se jih potem ne spoštuje. V Švici pa imajo tudi krave svoje referendume.
marmilan
17. 12. 2018 15.13
+4
korintos23
17. 12. 2018 15.13
+3
etul
17. 12. 2018 15.40
+3
To pa ni res sam Černca poglej tavelko svečo je nosu dans pa v vladi 😕
nikhrast
17. 12. 2018 16.28
-1
Ne razumeš, Švica ima drugačno tradicijo. Referendumi niso tradicija v parlamentarnih demokracijah, direktna demokracija ni praktična, folk nima cajta za to, še v švici so referendumi redki.
mufflon
17. 12. 2018 14.46
+5
Za tako naduvan folk kot so angleži me trenutno bolj zaboli uho, da ne rečem kaj drugega....
Kollerik
17. 12. 2018 14.43
+11
Populistična skrajna desnica pelje EU v polom. Kjer so desni skrajneži, tam je teror, grožnje, vojna.
prašek
17. 12. 2018 14.55
+9
Lep pozdrav ! Veš , zaskrbljujoče je, da se tudi pri nas krepijo ! Bo treba spet zapeti kako lepo pesem ????
Acohonda Majhonda
17. 12. 2018 14.56
+4
Kollerik
17. 12. 2018 15.17
+2
Pozdrav nazaj, prašek.... @ Acohonda.... ne, ta je prenežna.
cool1
17. 12. 2018 16.07
+2
Samo pesem bo premalo, bo treba še kaj drugega , oprijemljivejšega !
za bojši jutri
17. 12. 2018 14.18
+1
Spakirajte že enkrat iz Europe, saj vanjo nikoli niste spadali
jesenvoyo
17. 12. 2018 14.46
+4
Niste hoteli nikoli imeti €, za vse ostale je obvezen, še vozite po levi, itd.
prašek
17. 12. 2018 14.54
+0
Hrvaška , Hungaria .... etc imajo € ???? sam prašam