Slovenija

Društvo Hospic prenovilo prostore dnevnega centra, dodatek solna soba

Ljubljana, 26. 04. 2024 18.29 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Bašić
Komentarji
3

V slovenskem društvu Hospic so v 114 let stari hiši prenovili prostore, ki so kot dnevni center namenjeni tako bolnim in umirajočim kot njihovim svojcem, ki včasih vsega ob službi in drugih dnevnih opravilih preprosto ne zmorejo. Za sprostitev in razbremenitev sta obiskovalcem poleg pogovora in delavnic na voljo tudi solna in senzorna soba.

Draga Novak Trkman zelo dobro ve, kako zelo boli, ko te zapusti tvoj bližnji. Sama je v zelo kratkem času izgubila očeta, sestro in moža. Svojo bolečino je zato kot prostovoljka prelevila v pomoč drugim."To so trenutki totalnega šoka, stresa, ki odmevajo še kar nekaj časa po smrti in po vseh teh formalnostih ta izguba ostane v tebi," opiše kruto situacijo, ki jo je preživela. 

Vsak žaluje po svoje in za vsakega je lastna bolečina največja razlaga: "Z izgubo v tebi ostanejo spomini in spomini ti potem dajo moč za nov dan in za novo jutro. V bistvu prideš do tega, da je življenje neprecenljiv dar in da življenje vedno premaga smrt," doda.

Vsak peti do deseti Slovenec skrbi za umirajočega svojca in v društvu Hospic se zavedajo, da je ključno pomagati tudi svojcem umirajočih. Zato imajo v hiši med drugim solno in senzorno sobo, kot številne druge prostore, ki so namenjeni za sprostitev in razbremenitev bolečine.

"Društvo Hospic se zavzema, da bi postala platforma za bolj sočutno družbo in opozarjala na ohranjanje dostojanstva. To je nek prostor, kjer bo imel vsak človek svoje ime in pravico, da izrazi svoje potrebe, pa tudi ohranja svoje dostojanstvo," komentira Renata J. Roban, predsednica slovenskega društva Hospic.  

Vsak peti do deseti Slovenec skrbi za umirajočega svojca.
Vsak peti do deseti Slovenec skrbi za umirajočega svojca. FOTO: Thinkstock

Štefanija Logar iz Družine Kristusa Odrešenika pa projekt opisuje tako: "Kar se bo tukaj s tem projektom uresničilo, je kot ena protiutež temu, da se spet povrne dostojanstvo in da se pokaže, da je življenje dragoceno tudi do smrti."

V društvu deluje veliko prostovoljcev, ki pomagajo tudi svojcem. Velikokrat se prav oni zapirajo v svojo bolečino in ne smemo jih preslišati, razlaga vodja prostovoljstva Andreja Cilenšek: "Če te po čem vprašajo, odpreš debato in se skupaj pogovarjaš o tem. Če ne vprašajo, mogoče kdaj sam nagovoriš kak strah, ki je prisoten. Skratka, tukaj gre za preprosto zaznavanje trenutka, v katerem smo vsi skupaj takrat." 

In če zaključimo z mislijo Marka Ortmana: Dobrota v človeku, ne lepota, je tista, ki si pridobi našo ljubezen. In ljubezni v hiši društva Hospic ne manjka.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmickica
27. 04. 2024 11.31
+1
Ja pa se savnw in fitnes sobo zrihtajte! Komu od obiskovalcwv je tam di tega, lepo vas prosim?! A se norca delate?
popakanal
26. 04. 2024 21.16
Priporočam vam, da se obrnete na Slovensko društvo Hospic o katerem je govora v gornjem članku.
BlaBlaCat
26. 04. 2024 19.44
+1
Od januarja, ko mi je umrl oce, se obracam na Hospic Ljubljana, in do sedaj niseme prisla na vrsto za pogovor, da bi se vkljucila v skupino zalujocih. Kader jih zapusca in se caka zelo zelo dolgo, da sploh prides na vrsto po enem letu pa verjetno ze sam odzalujes, brez njihive pomoci. Skatka jaz imam slabo izkusnjo z njimi, zal. Tole je le reklama.