Tujina

Družina Harryja Dunna bo tožila Trumpovo administracijo

Nottingham, 29. 10. 2019 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Družina umrlega v prometni nesreči, ki jo je povzročila žena ameriškega diplomata, bo tožila Trumpovo administracijo zaradi brezpravnega ravnanja in prikrivanja. Kot pravijo, Trump ni imel nobenih resnih namenov, da bi pomagal družini do pravice. Prav tako so sprožili tudi sodni postopek proti voznici.

Ameriški predsednik Donald Trump ni izpolnil obljube, ki jo je dal družini Harryja Dunna med njihovim obiskom Bele hiše, je dejal pravni zastopnik družine Radd Seiger. Zato se je družina odločila, da bo Trumpovo administracijo tožila. "Vložili bomo civilno tožbo tako proti gospe Sacoolas v ZDA kot tudi proti Trumpovi administraciji zaradi njihovega brezpravnega ravnanja in poskusa prikrivanja takšnega ravnanja," je dejal Seiger in dodal, da se s tem njihova pravna bitka premika na naslednjo raven. 

"Nihče ni nad zakonom in družina je odločena, da zagotovi, da se to ne bo nikoli več zgodilo kakšni družini. To bo Harryjev memorial. Njegova zapuščina," pravi Seiger. Po prepričanju družine je ameriška vlada "izkrivila zakonodajo glede diplomatske imunitete". Še vedno pa so besni, ker je Bela hiša skušala brez soglasja družine organizirati srečanje z voznico. Anno Sacoolas so namreč povabili istočasno v Belo hišo, saj so želeli, da se sestane z družino. A Harryjeva starša sta se želela z njo srečati pod svojimi pogoji. Zato so to potezo ameriške administracije označili za "ogabno"

Oče Tiim Dunn (levo) in mama Charlotte Charles (v sredini) s soprogom
Oče Tiim Dunn (levo) in mama Charlotte Charles (v sredini) s soprogom FOTO: AP

Kljub temu je bila družina po sestanku s Trumpom optimistična, saj so se ji zdela njegova prizadevanja iskrena, a po dveh tednih od srečanja so zdaj odkrito jezni. "Trumpova administracija ni le trdno odločena, da bo kršila mednarodno zakonodajo, pravila in konvencijo o diplomatski imuniteti, pač pa jih ne zanima dobrobit Harryjeve družine in nimajo nobene resne namere, da bi poiskali rešitev," je dejal predstavnik družine. "Predsednik Trump je na sestanku dejal mami Charlotte, da bo poskusil težavo rešiti iz drugačnega kota, vendar družina o tem ni nič več slišala in njegovim besedam ne verjame," je še dodal.

Družina je že pred tem sprožila sodni postopek tudi proti britanskemu zunanjemu ministrstvu, ker je Sacoolasovi odobrilo imuniteto. Pojavljale so se namreč informacije, da vozničin mož sploh ni bil na seznamu ameriških diplomatov in da zato njegova žena ni bila upravičena do diplomatske imunitete. Te navedbe so poleg britanskega zunanjega ministrstva odločno zanikale tudi ameriške oblasti in potrdile, da gre za ameriškega diplomata.

Britanska policija je prejšnji teden potrdila, da bodo voznico Anne Sacoolas zaslišali v ZDA, saj je osumljenka izrazila takšno željo. Policija je še dodala, da je žena ameriškega diplomata po nesreči sodelovala s policijo, preden se je sklicevala na diplomatsko imuniteto.

Prometna nesreča se je zgodila 27. avgusta, ko je Sacoolasova zapeljala iz ameriške obveščevalne baze RAF Croughton blizu Northamptona v Veliki Britaniji. Voznica je zapeljala v napačno smer in pri tem čelno trčila v 19-letnega motorista Harryja Dunna, ki se je takrat pravilno pripeljal po cesti. Motorist je zaradi hudih poškodb umrl v bolnišnici, Sacoolasova je kmalu po nesreči zapustila Veliko Britanijo in se z družino vrnila v ZDA. Prav to, da je lahko odkorakala, ne da bi odgovarjala ali se družini vsaj opravičila, je starša Tima Dunna in Charlotte Charles tako zelo razjezilo, da sta preko platforme za množično financiranje začela zbirati denar za sodno bitko. Želita namreč doseči spremembo zakonodaje glede diplomatske imunitete.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
30. 10. 2019 16.58
-1
Družina se igra z 'osami', ki so višje na piramidi, kako se bo to končalo.
RamzesII
30. 10. 2019 16.59
-1
Uporabnik443897
29. 10. 2019 19.35
Saj držim z njimi glede kaznovanja šoferke, samo v Ameriki ne moreš zmagati !!!
matej1111
29. 10. 2019 19.11
-1
Hahahahha, komedijanti. Pa saj tem levičarjem se je zmešalo.
giiinem
29. 10. 2019 18.59
+2
Ce jaz tozim Trumpa,a mora on priti na sodisce?
VirtualX
29. 10. 2019 18.14
+8
Glupi "zakoni" človeštva.
Mega100
29. 10. 2019 18.11
+11
Diplomati so mafija...to vsi vemo. Pri nad v Sloveniji pa so še posebni primerki, okoli tega, novinarji jih seveda ščitijo. Pač pijejo se zabavajo, država pa vse časti in plačuje jim račune
Mauzahecmauzares
29. 10. 2019 17.34
+1
Ona ni razumela kaj je mislil Trump "z drugacnega kota". Ko burgija ne odpre vrat potem dolarji ali obratno.
Mauzahecmauzares
29. 10. 2019 17.32
+0
Amerika first, Johnson pa dela izkljucno za anglesko ljudstvo oz drugorazredne.
TitCankar
29. 10. 2019 17.18
+7
Trump je eden zelo pokvarjenih ljudi, rasist, aroganten, brezčuten, domišljav in blesav kako je postal predsednik ene najmočnejših držav na svetu ZDA je še danes nemogoče razumeti.
dannyer
29. 10. 2019 17.56
-4
pol živiš v jami. rasist pa ni .in ne trobi radikalno levih laži.