Veriga dobrih ljudi

Družini iz Dolenjske, ki se je po epidemiji končno postavila na noge, zdaj preti bolezen

Novo mesto, 03. 06. 2021 20.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Bašič
Komentarji
11

Družina iz Dolenjske z dvema malima punčkama je prosila za pomoč. Živeli so v vlagi, neurejenih prostorih, ostali pa so zgolj z materino plačo. Oče je zaradi covida-19 namreč izgubil službo. Zdaj je njihov dom povsem drugačen, kot je bil pred pol leta, a kot da težkih preizkušenj še ne bi bilo dovolj, je na vrata potrkala bolezen.

Januarja letos, ko je družino obiskala ekipa oddaje Svet, je bila v hiši povsod vlaga. Stene so bile črne, ovite v plesen. "Iz te peči se kadi in je potem problem z monoksidom. Imamo napravo, da v primeru dima ne bi bilo kakšne zadušitve," je takrat povedala mati.  

Deklici, stari osem in tri leta, sta si najbolj od vsega želeli svojo sobo. "Želim si, da imam svojo sobo roza in polovico vijolično," je povedala deklica. In želja se je družini uresničila, s pomočjo vas, vseh dobrih ljudi, ki ste pomagali. Deklici sta dobili svojo sobo, ki nima vonja po plesni in tudi stene niso več črne, temveč bele. "Najbolj pa sta punci veseli, da imata vsaka svojo posteljo, pisalno mizo, omaro, da si vsaka svoje obleke zloži. Komaj sta tudi čakali, da gresta nazaj v šolo in vrtec, in sta veseli, da tudi ko prideta domov, je vse novo, da imata toplo," je povedal oče. 

V hiši sta bili vlaga in plesen.
V hiši sta bili vlaga in plesen. FOTO: Posnetek zaslona

Hvaležni so vsem, ki so jim pomagali

Prenovljena pa ni samo sobica deklet, ampak tudi vsi ostali prostori. "Vse je drugače kot prej. Smo veseli, je lepo, kakovostno in hitro narejeno," je še povedala mati. In vidno ganjeni oče ne najde besed, kako bi se vsem, ki ste pomagali, zahvalil. "Jaz bi se najraje zahvalil Zvezi prijateljev mladine in Aniti, ki nam pomaga že od samega začetka. Ter vsem darovalcem in donatorjem. Najlepša jim hvala od srca. Težko bi kaj povedal, ampak vsem želim največ zdravja in res iskrena hvala,"  je hvaležen oče.

Oče je znova dobil zaposlitev, sicer sezonsko, vendar je vesel, da spet lahko dela. A zdaj ga skrbi za ženino zdravje. Pred mesecem dni je zatipala bulo in zdaj čakajo izvid preiskave. "Zbolela je in jutri imamo ta pregled, ko bomo izvedeli, kaj in kako je," je povedal oče.  

V vsem tem času smo pretrpeli že veliko hudega in zdaj, ko smo se končno postavili na noge, nas je bolezen znova udarila, razlaga oče. Zato si najbolj od vsega želijo, da zdravniki jutri ovržejo težko diagnozo rak. 

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik2005296
04. 06. 2021 10.25
Vesela sem za druzino in drzim pesti mamici, da bo vse v redu.... Ne morem pa razumeti negativnih komentarjev.... Smo popplnoma izgubili socialni cut????
Zasedena
04. 06. 2021 08.46
+2
vse lepo in prav ampak ce so tezave z plesnijo zaradi vlage bo to drugo leto nazaj se pojavilo. upam da so nardili prezracevalni sistem potem bo ok.
sinaya
04. 06. 2021 08.16
+5
mamici želim obilo zdravja ,ljudje pa ne obsojajte ali sodite ,vsak ravna kot zmore ali zna.Držim pesti,da bo zdrava in še veliko let z družino
Think with your own head
04. 06. 2021 08.06
+2
Ne razumem odraslih kako se odločijo imeti otroka, če mu ne morejo zagotoviti niti najbolj osnovnih pogojev za življenje! Da imajo otroka v plesnivih sobah je neodgovorno. Črna plesen je rakotvorna in povzroča bronhitis in astmo. Če vidijo, da nimajo niti ene sobe, kamor bi dali otroka naj se niti ne odločijo imeti otrok. Ne da morajo za to skrbeti ostali in zagotavljati primerne bivanjske pogoje. Tukaj sem mnenja, da sta starša res neodgovorna do sebe in do otrok. Vsak pismen odrasli ve,da če ima otroka, mora hoditi na preglede, da nima raka. Vsaka pismena ženska s končano vsaj osnovno šolo mora vedeti, da hodi na redne preglede k zdravniku, da lahko pravočasno odkrijejo raka. Namreč bula na dojki raste več let.
Nace Štremljasti
03. 06. 2021 21.41
+5
če imaš delovne navade boš dobil službo ko pa enkrat zavohajo socialno se je pa držijo jih kar nekaj poznam zraven pa fušajo ter se kar v dobrih avtih vozijo so doma otroke pa pošiljajo v vrtec marsikateri ki hodi v službo ne dobi vrtca vzrokov zakaj je tako pa nobeden ne razišče samo stikajo in jamrajo
Uporabnik2005296
04. 06. 2021 10.28
Ste prebrali clanek? Oce je izgubil sluzbo zaradi covida, kar je popolnoma nezakonito! In se k prejsnjemu komentarju: nikoli se ne ve, kdaj nesreca potrka na vrata... Zato ne obsojajte!!
slovenka62
03. 06. 2021 21.29
+11
Če si revež vedno revež.Mislim res kako eno ljudje trpijo celo źivljenje.Kje je tu pravica??
Thunderstorm
03. 06. 2021 21.19
+10
Obcina pravi luftat, ne bo plesni kao, naj oni luftajo svojo debelo rit upravnica nagravzna!
VAREN
03. 06. 2021 21.13
+6
Pojdite čez eno leto spet tja, pa boste videli isto vlago oziroma še več, če ste jim zamenjali še okna.
aaeedda
03. 06. 2021 21.56
+3
Ste morda poučeni, kako je tekla sanacija oziroma obnova? Ali pišeta kar na pamet, ne da bi sploh vedeli, kaj so naredili?
Uporabnik2005296
04. 06. 2021 10.29
Ocitno se spoznate na gradbene posege....🤔🤥🤥🤥