Tujina

Državni sekretar Juri v Trstu

Trst, 28. 05. 1999 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Državni sekretar v slovenskem zunanjem ministrstvu Franco Juri se je danes v Trstu sestal s predsednikom vlade dežele Furlanije-Julijske krajine (FJK) Robertom Antonionejem ter s predsednikom in podpredsednikom deželnega sveta FJK Antoniom Martinijem in Milošem Budinom.

Juri je v pogovoru za Radio Trst A dejal, da so bili pogovori v znamenju ustvarjalnega sodelovanje med Slovenijo in FJK. Znotraj tega je eno od pomembnejših vprašanje slovenske manjšine in pričakovanega globalnega zaščitnega zakona. Pogovarjali so se tudi o mejnem prehodu Golo Brdo, ki je že dolgo zaprt, ter obmejnem in regionalnem sodelovanju med Slovenijo in FJK v luči novih naporov za stabilizacijo jugovzhodne Evrope.

Državni sekretar je italijanske sogovornike seznanil tudi z bližajočim se sestankom trilaterale, ki bo v Mariboru 15. junija. Eno od pomembnejših poglavij srečanja naj bi bilo sodelovanje držav trilaterale v okviru Pakta stabilnosti za jugovzhodno Evropo. Tu je veliko možnosti za Slovenijo, Italijo in Madžarsko, ki bodo verjetno ponudile nekaj konkretnih in tvornih idej v tem paktu, je za Radio Trst A dejal Juri.