Tujina

Dubajska princesa pobeg iz 'zlate kletke' načrtovala kar sedem let

Dubaj, 06. 12. 2018 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Dubajska princesa Latifa bin Mohamed Al Maktoum je pobeg iz 'luksuznega zapora' načrtovala kar sedem let. Trenirala je borilne veščine, se potapljala, varčevala in stopila v stik s francoskim vohunom. A vse zaman. Očetova vojska jo je namreč našla in odpeljala. Že sedem mesecev o njej ni ne duha ne sluha. Zdaj so spregovorili njeni najtesnejši prijatelji, ki so ji pomagali pobegniti.

Hčerka bogatega dubajskega šejka 33-letna Latifa bin Mohamed Al Maktoum, ki je v začetku leta pobegnila iz Dubaja, je svoj pobeg načrtovala kar sedem let.

Od doma je pobegnila, ker je hotela biti svobodna, a so jo na jahti, približno 48 kilometrov od indijske obale, v začetku marca našli očetovi vojaki. Po pripovedih prič so jo - oboroženi do zob - s silo odpeljali, nato pa je ni videl nihče več.

Latifa je od doma pobegnila, ker je hotela biti svoboda, nato pa jo je na poti ujela očetova vojska.
Latifa je od doma pobegnila, ker je hotela biti svoboda, nato pa jo je na poti ujela očetova vojska. FOTO: Detained in Dubai

V javnost pa so zdaj prišle informacije o tem, da naj bi Latifa svoj (sicer neuspešen) pobeg izredno skrbno načrtovala vse od leta 2011. Za dokumentarec z naslovom Pobeg iz Dubaja, ki ga je o njej posnel BBC, so namreč spregovorili tako nekdanji francoski vohun in njena finska trenerka borilnih veščin, kot tudi filipinska posadka jahte, ki ji je skušala pomagati na poti v novo življenje. Princesa, ki je ravno včeraj dopolnila 33-let se je na pobeg intenzivno pripravljala tudi tako, da je več let vadila borilne veščine, se učila potapljati in skakati s padalom ter skrbno varčevala, pa poroča Sky News.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najprej je princesa leta 2011 stopila v stik s francoskim poslovnežem in nekdanjim mornariškim častnikom Hervéjem Jaubertom. Na spletu naj bi namreč zasledila podatek o tem, da mu je pred leti uspešno uspelo pobegniti iz Dubaja, potem ko je naletel na težave s tamkajšnjimi oblastmi. A ko je Jaubert prejel prvo Latifino elektronsko sporočilo, se je zbal da gre za zaroto. "Rekel sem ji: Pravite mi, da ste hči dubajskega vladarja. Morda je to past. Najprej moram preveriti, ali so vaše navedbe verodostojne." Njene navedbe so ga kmalu prepričale in nato sta si redno dopisovala. Kljub temu pa srečanja nista načrtovala prej kot v letu 2018. Njuno sporočila so kdaj pa kdaj vsebovala zgolj logistične napotke (povedala mu je denimo, da je za pobeg prihranila 400.000 dolarjev), spet drugič mu je princesa pisala o nenavadnem življenju šejkove družine. "Že vse življenje me maltretirajo in zatirajo," se je glasilo eno od njenih sporočil. "Ženske tukaj sploh nismo obravnavane kot ljudje. Moj oče enostavne ne sme več početi tega, kar nam je ves ta počenjal."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Leta 2014 je princesa Latifa spoznala Finko Tiino Jauhiainen, ki je v kraljevi rezidenci pričela poučevati brazilsko borilno veščino capoeiro. Jauhiainenova je palačo opisala kot "luksuzen, a zatiralski kompleks". Trenerka se je z Latifo zbližala do te mere, da sta skupaj pričeli načrtovati princesin pobeg. "Z nestrpnostjo je pričakovala dan, ko bo svobodna. Ves čas je govorila samo o tem. Pripovedovala mi je o svobodi, o vseh stvareh, ki jih bo počela," pripoveduje Jauhiainenova, ki je večkrat tudi zapustila Dubaj in se srečala z Jaubertom, da bi se dogovorili o ključnih podrobnostih.

V videu, ki ga je posnela še pred pobegom, Latifa pripoveduje, kako je Združene arabske emirate poskušala zapustiti že pri 16 letih, a so jo ujeli na meji. Pretepli so jo, mučili, nato pa za tri leta zaprli. Zaradi te in sestrine izkušnje je svoj drugi pobeg načrtovala še posebej previdno.

Na dan pobega se je princesa tako odpeljala iz palače na jutranjim sestanek ob zajtrku z Jauhiainenovo. Da bi na odločilni dan odvrnili morebitne sume osebnih stražarjev, sta se na podoben način zunaj palače pred tem sicer sestali že večkrat.

Po pripovedovanju Finke, se je Latifa spotoma preoblekla, nadela si je druga sončna očala, skupaj pa sta se nato odpravili čez mejo v Oman. Pred njima je bilo nato slabih 42 kilometrov poti po morju – prepotovali sta jih z napihljivim čolnom in vodnim skuterjem, nato pa le prispeli v mednarodne vode, kjer ju je z jahto pričakal Jaubert. "Zaradi poldrugi meter visokih valov in vetra sva razdaljo premagovali zelo počasi. Več ur sva potrebovali do jahte," je del poti opisala trenerka. Z Jaubertovo jahto, ki je v izogib morebitnim mednarodnim incidentom plula pod ameriško zastavo, so načrtovali pot v indijsko zvezno državo Goo.

A strah pred tem, kar so pustili za sabo jih je ves čas spremljal. Princesa je v videu, ki ga je posnela še pred pobegom in ki je bil javnosti namenjen le v primeru, da bo njen beg neuspešen, dejala, da jo v tem primeru čaka huda kazen. "Če gledate ta posnetek, to ni dobro. Ali sem mrtva, ali pa v zelo, zelo, zelo slabem položaju."

Pošiljala sporočila, a odgovora ni bilo

Po pripovedovanju Tiine Jauhiainen sta z Latifo z jahte nato nenehno pošiljali sporočila tako aktivistični skupini 'Pridržani v Dubaju' kot medijem – v upanju, da jo bo javnost morda lahko zaščitila. "Novinarjem je pošiljala elektronska sporočila, a odgovoril ji ni nihče. Zdi se, da ji nihče ni verjel. Morda tudi zato, ker se je njena zgodba zdela tako neverjetna, da so mnogi novinarji podvomili v njeno avtentičnost. Bila je žalostna in obupana – nikogar ni bilo, ki bi ji zdaj lahko pomagal in zavedala se je, da jo lahko vsak čas najdejo in odpeljejo," pripoveduje Finka.

Že druga šejkova hči, ki je skušala pobegniti

Latifa je sicer hči šejka in tudi premierja Združenih arabskih emiratov Mohameda bin Rašid Al Maktouma. Je že druga šejkova hči, ki je skušala (neuspešno) pobegniti. Leta 2000 se je 'zlate kletke' namreč hotela rešiti tudi njena starejša sestra Šamsa. Ta je, medtem ko se je z družino mudila na potovanju v Veliki Britaniji, pobegnila z družinskega posestva v Surreyu. Na begu je bila dober mesec dni, a so jo nato v Cambridgeu našli in ujeli očetovi plačanci. Od takrat o njen ni več ne duha ne sluha.

Redki prijatelji, ki jih je princesa Latifa imela, pripovedujejo, da je domovino videla kot zlat zapor, iz katerega ne more uiti. V svojem videu pa pripoveduje tudi o tem, da njena sestra živi v nekakšnem 'zdravstvenem zaporu', kjer jo ves čas spremljajo medicinske sestre. Sestrina usoda ji je bila tako v poduk in opozorilo.

A kljub temu, da je šlo za očitno ugrabitev, britanska policija dogodka nikoli ni popolnoma preiskala. Šamso naj bi po naročilu očeta pretihotapili iz Velike Britanije nazaj v Dubaj. O tem najbi pričalo sporočilo, ki ji ga je uspelo poslati nekemu britanskemu odvetniku. Ta je njene navedbe nato posredoval Davidu Becku, takratnemu vodji policijskih inšpektorjev na območju Cambridgea. "Ugrabitev je hudo kaznivo dejanje in policijski uradnik ne prejme na mizo ravno vsak dan domneve, da je vodja neke države sodeloval pri tem," Beckova pojasnila navaja The Guardian. Toda Beck je imel zvezane roke. S preiskavo ni mogel nadaljevati tudi zato, ker bi moral za več informacij govoriti s Šamso. In tudi ko je zaprosil za obisk v Dubaju, je naletel na zid. "Kmalu zatem so me obvestili, da je moja zahteva zavrnjena," je povedal in dodal, da pa razloga za to niso nikoli navedli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jahto The Nostromo, na kateri so bili princesa Latifa, Tiina Jauhiainen in Hervé Jaubert so šejkovi vojaki našli v začetku marca. Posadko so pretepli, princeso pa s helikopterjem odpeljali. Medtem je kričala, da v Indiji azil, a je nihče ni poslušal. Vse od takrat 33-letnice ni videl nihče več. Tudi njeni najbližji prijatelji ne vedo, kaj se z njo dogaja, njen profil na družbenem omrežju Instagram pa je ukinjen. Zaskrbljen je tudi Jaubert. "Odločena je bila zapustiti Združene arabske emirate. Pripravljena je bila sprejeti tveganje. Rekla je, da bi raje umrla na ladji, kot se vrnila v Dubaj. Sploh ne vem, kje je. Bojim se, da ji ni uspelo," pravi.

Šejk Mohamed bin Rašid Al Maktouma navedb medijev ne komentira, v molk se je zavila tudi vlada Združenih arabskih emiratov. Se je pa oglasilo sodišče v Dubaju. "Zavedamo se dogajanja okrog princese Latife in žalostijo nas medijske špekulacije. Ta zasebna družinska zadeva je povzročila veliko razburjenja in stisk vsem vpletenim, najbolj prav Latifi," so dejali za Sky News in dodali, da je princesa na varnem v Dubaju.

Vir, ki je blizu šejkovi družini pa je dejal, da je Latifa "odlično in s svojo družino. Veselijo se rojstnega dne, ki ga praznuje - v zasebnosti in miru, ter da bodo lahko skupaj zgradili srečno in stabilno prihodnost zanjo".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1muvwndr
07. 12. 2018 08.23
-48
Čakaj, to je HČI 33-letnega šejka? Ki je načrtovala pobeg od l. 2011? KI IMA STAREJŠO SESTRO? Pa koliko let je imel šejk ko ju je spočel, 5?
extradeluxe
07. 12. 2018 08.45
+60
kaj bereš z zadnjico? bere se z očmi. ona ma 33.
Jsteka
07. 12. 2018 08.46
+30
1muvwndr
07. 12. 2018 09.00
+50
Haha res je. Pardon, sem v čakalni vrsti pri okulistu, nekje do 2040 bom na vrsti menda.
Janez_53
07. 12. 2018 09.25
+1
1muvwndr, kot ti omenjajo ostali: branje ti očitno povzroča težave. Oziroma ne razumeš tega, kar prebereš.
Nekdo tam
07. 12. 2018 14.23
+4
Extradeluxe...hehe...sem se nasmejal tvojemu odgovoru...
julij19
07. 12. 2018 15.04
-1
kaj ti si nepismen,ali pa samo pol prebereš,čitaj znova!!!!!!!!
marmilan
06. 12. 2018 21.05
+21
BUONcaffee
06. 12. 2018 20.17
+52
Feministke na nič ali modro molčijo.
akmt
06. 12. 2018 19.47
+61
Clanica kraljeve druzine, ki zeli pobegnit kralju... Nasel bi jo magari v vesolju. In kaznoval po seriatsko.
Bott
06. 12. 2018 20.41
+55
tiste ki verjamejo v šeriatsko pravo ali v kogarkoli že bi kaznoval po partizansko....
resnicaosvobaja
07. 12. 2018 10.32
+4
supplement
06. 12. 2018 19.12
-38
ona bi instagram guzirala se malo to bi .
Mladen sir
06. 12. 2018 18.53
-63
Žalosto princeza tvoj foter je tako nor kot moj ti si tam zarobljena jaz pa v SLO .Mogoče bi te lahko rešili samo potem bi morala postat moja žena.
Infraping
07. 12. 2018 14.11
+4
Boško1980
06. 12. 2018 18.52
+47
Isti vir kot ta ki je trdil da je( ta ki so ga na ambasadi )živ in ok! Vemo kaj se je zgodilo z njim isto se je zgodilo z njo
jankomat
06. 12. 2018 18.15
+107
res žalostno!! naj jih ameri mal skultivirajo ,ne pa ,da jim samo prodajajo orožje !! enega človeka razkosajo,druge -celo svoje hčerke zapirajo,bičajo ,....velik evropejk posilijo,razkosajo in vsi so tiho !! in potem takle morilec sodeluje še na g 20. ali ni to hinavščina zahoda?
Mogočnež
06. 12. 2018 17.45
+202
Islam ne spada v Evropo, ker je 800 let za nami!
Kvagleas
06. 12. 2018 19.16
-58
800 let nazaj smo bili pa mi 800 let za njimi.
KAPIBARA
07. 12. 2018 09.19
+22
deltex
06. 12. 2018 16.52
+58
Še en podatek, objavljen danes: v Sloveniji se povečuje število tujih delavcev. Največ jih je letos prišlo s Kosova....naši populistični voditelji pa strašijo ljudi z nekimi namišljenimi begunci( 5000 jih je po Grimsu), ki jih že 3 leta čakamo... medtem bodo Slovenijo "zavzeli" drugi.
visoki
06. 12. 2018 17.35
+37
KAPIBARA
07. 12. 2018 09.20
+12
@del - poanta je v tem, da se priseljujejo eni ali pa drugi, NAŠI ne ostajajo in ne rojevajo :-(
Schnitzel
06. 12. 2018 16.44
+75
To je, če prehitro prideš s kamele na ferarija.
mmickica
06. 12. 2018 16.19
+220
In ljudi te vere, predvsem tu mislim moske posameznike, bi naj mi z odprtimi rokami sprejeli v nasi domovini? Seveda mislim na migrante. Niti slucajno jih ne zelim videti pri nas!
+148
v ponedeljek ob 12ih bo protest v Ljubljani..proti podpisu Marakeske deklaracije...
ggargamell
06. 12. 2018 16.41
-26
ggargamell
06. 12. 2018 16.41
+11
akmt
06. 12. 2018 19.42
+8
Joj zakaj taksna ura? Ne morem vzet dopusta
akmt
06. 12. 2018 19.44
+20
Predlagam enkrat cez vikend. Saj je vseeno, ce bo parlament zaprt. Itak nas nihce noce slisat. Bi jih pa presenetil video ljudskih mas pred parlamentom
KAPIBARA
07. 12. 2018 09.21
-2
KAPIBARA
07. 12. 2018 09.22
-1
deltex
06. 12. 2018 16.07
+137
Arabski denar prepljavlja Evropo. Kupujejo podjetja, nepremičnine. Najbogatejši nogometni klubi so bodisi v lasti šejkov, ali jih ti bogato financirajo. Večna španska tekmeca Real in Barcelona sponzorirajo Arabci, nekaj jima je torej le skupno...In to je dejanska nevarnost, ki preti Evropi, ne begunci. Ti so samo slepilni manever za neumne politike. Kajti ljudi lahko vrneš nazaj v domovino, nepremičnin, ki jih zakonito kupujejo bogati Muslimani pač ne...ti pa se itak obnašajo, kot da so nedotakljivi in zato tudi ravnajo tako z ženskami in nasprotniki. Vsem na očeh. Ironija pa je, da jim vse to omogočamo mi, dokler kupujemo nafto....
fairplayy
07. 12. 2018 12.28
+8
KrucefixKarabol
06. 12. 2018 15.49
+252
Kje ste borci za človekove pravice... na bruhanje mi greste... in potem ti isti ljudje zagovarjate svobodo do vere, ki pa vidite, da na polno krši pravice vsem tem ženskam... in potem nam, ki smo proti uvažanju takšnega razmišljanja v EU pravite fašisti...dejte se mal zamislit...
muci007
06. 12. 2018 16.06
+77
KrucefixKarabol (06.12.2018, 15:49:27): Joj, administrator ti bo brisal komentar, po njegovem je to sovražni govor. Se pa 1000% se strinjam s tvojim mnenjem.
Schnitzel
06. 12. 2018 16.43
+31
Schnitzel
06. 12. 2018 16.46
+50
Tudi mene zanima, kje so sedaj vsi ti borci za človekove pravice, da vas vidim sedaj?
mackintosh
06. 12. 2018 15.46
+103
žal je ta svet premajhen za dve tako različni kulturi. eno ki je komaj prilezla iz kamene dobe in ima edino srečo da živi nad svetovnimi zalogami energentov in bi rada vpeljala šeriatsko pravo po vsem svetu in drugo recimo temu razvito ki prve zalaga z orožjem in vsem ostalim tako da na tej zemljici žal nikoli ne bo miru.
Schnitzel
06. 12. 2018 16.49
+7
muci007
06. 12. 2018 15.23
+79
Je šla v nebesa po standardu h_a_la_l, njeno telo pa reciklirano po metodi, uporabljeni pri novinarju Hašokdžiju.
RTVjeZAKON
06. 12. 2018 15.20
-22
Ko srbi...nobena ograja ne zdrži.
muci007
06. 12. 2018 15.20
+110
... in kdaj bodo USA napadle ZAE, Saudsko Arabijo zaradi dokazanega kratenja človekovih pravic?
Schnitzel
06. 12. 2018 16.50
+17
Transformerji
06. 12. 2018 15.14
+66
To dekle prav gotovo ni ustvarjeno bo božji podobi - je samo človek, ki hoče imeti svoje življenje......
ROMELS
06. 12. 2018 15.08
+2