Tujina

Dubajska princesa pobegnila iz 'zlate kletke' in izginila

Dubaj, 13. 04. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zgodba spominja na film, le da to ni. 33-letna princesa Latifa, ena od hčera bogatega dubajskega šejka Mohameda, je pobegnila od doma, ker je hotela biti svobodna. Na poti pa so jo ujeli vojaki njenega očeta in jo s silo odpeljali. Videl je ni nihče več.

Življenje 33-letne dubajske princese Latife Mohamed Al Maktoum je vse prej kot pravljično, v ekskluzivni zgodbi, ki jo povzemajo svetovni mediji, razkriva Daily Mail. Konec februarja je pobegnila od doma, da bi lahko živela normalno življenje, ki ji v Dubaju zaradi strogih zakonov in tiranskega očeta ni bilo omogočeno. Zdaj pa svet razburja njeno izginotje, ki je zavito v tančico skrivnosti.

Ujeta v zlato kletko, brez kakršnekoli svobode

Latifa, ki trdi, da je ena od 30 otrok dubajskega šejka Mohameda bin Rašid Al Maktouma, ki ima kar šest žena, je v čustvenem 40-minutnem videoposnetku podrobno opisala razloge za svoj pobeg. Kot pravi, brez dovoljenja ne sme nikamor, ne dovolijo ji voziti, opazujejo vsak njen gib. Čeprav je stara 33 let, mora upoštevati strogo policijsko uro in nima nobene svobode, da bi uživala v aktivnostih svojih vrstnikov. "Že celo življenje živim v ujetništvu, sicer luksuzno, a nimam svobode, kakršno imajo drugi ljudje. Ne dajo mi potnega lista, če zapustim Dubaj, česar nisem storila že od leta 2000, mi dodelijo voznika. Zelo me omejujejo, sem ujetnica v lastnem domu. Neprestano me nadzorujejo, zaklepajo, zdravniki me celo omamljajo, ker vedo, da že dolgo poskušam pobegniti. Tega ne morem več trpeti," pojasnjuje.

Princesa Latifa javnosti ni znana, saj naj bi bila hčerka ene manj poznanih šejkovih žena. Po njenem pobegu so ukinili vse njene profile na družbenih omrežjih.
Princesa Latifa javnosti ni znana, saj naj bi bila hčerka ene manj poznanih šejkovih žena. Po njenem pobegu so ukinili vse njene profile na družbenih omrežjih. FOTO: You Tube

Princesa je po poročanju RT poskušala pobegniti že leta 2002, ko je bila stara 16 let. Hotela je poiskati svojo starejšo sestro Šamso, ki je bila tedaj na begu že dva meseca, a prišla je le do meje z Omanom. Očetovi vojaki so ujeli obe, tako Latifo kot Šamso, ju pretepli in mučili. Ker jima nadaljnja tri leta niso dovolili stikov, je bila Latifa histerična, zato so ji zdravniki dajali pomirjevala, s katerimi so jo omamljali in uspavali. Šamsa naj bi bila od zdravil tako omamljena, da nima nobenega nadzora več nad svojim življenjem, zato se je Latifa tedaj odločila, da bo ostala ob njej. Lani, ko je ugotovila, da ji ne more več pomagati, pa je sklenila, da znova poskusi pobegniti. "Veselim se boljšega življenja, novega začetka. Nimam razloga, da ostanem v Dubaju ali da se kdaj vrnem,'' je dejala na posnetku, v katerem kritizira režim svojega očeta in svojo identiteto dokazuje z izjavami o tem, kam je hodila v šolo, kateri so njeni hobiji, in navajanjem ljudi, ki so jo spoznali med aktivnostmi, ko sta jahanje konjev in padalstvo, prosi, naj potrdijo njeno identiteto. Posnetek je nastal pred pobegom, ameriškim odvetnikom je naročila, naj ga objavijo v primeru, da se ji kaj zgodi.

Pri pobegu ji je pomagal nekdanji francoski vohun

Ko se je princesa odločila za nov pobeg, je stopila v stik z 62-letnim Jean-Pierrom Hervejem Jaubertom, nekdanjim francoskim vohunom, ki je navzkriž z zakonom v Dubaju prišel leta 2008 in od tam uspešno pobegnil. Privolil je, da ji bo pomagal pobegniti. Cena: nekaj več kot 344.000 evrov. Dogovorila sta se, da na obali Omana z jahto pobere njo in njeno najboljšo prijatejico ter osebno trenerko Tiino Jauhiainen ter ju odpelje na varno – na ameriško veleposlaništvo v Indijo, kjer bo zaprosila za politični azil.

Trojici je res uspelo odpluti, nato pa jo je po tednu dni na morju okoli 80 kilometrov stran od Goe zajela indijska obalna straža, je za Daily Mail povedal Jaubert. ''Na krov je prišlo okoli 15 moških, bili so popolnoma zamaskirani, oblečeni v črna oblačila, v rokah so imeli avtomatsko orožje. Z nekakšnim plinom in dimom so napolnili mojo jahto. Pretepli so me, me brcali in mi na glavo prislonili pištolo. To je bila najhujša izkušnja v mojem življenju,'' je povedal. Opisal je, kako so mu vse od trenutka zajetja grozili, da ga bodo ubili. ''Rekli so mi, da nikoli več ne bom videl svoje družine in verjel sem jim. Bilo je grozno. Latifo so odvlekli z ladje, slišal sem jo kričati: Nočem nazaj v ZAE! Ubijte me takoj zdaj! Od takrat moje drage prijateljice nisem več videl.''

Po njegovih besedah je po princeso v skupni indijsko-emiratski operaciji prišlo najmanj pet bojnih ladij, dve vojaški letali in helikopter. Šlo je za vojake, ki so izpolnjevali ukaze dubajskega šejka. "Odpeljali so nas v ZAE. Nas ugrabili, vtaknili v zapor, ne vem, kateri. Zavezali so mi oči, me pretepali, zasliševali in mi grozili, da me bodo usmrtili. Rekli so mi, da sem prekršil zakone islama, saj tam ženske pripadajo svojim očetom, možem in bratom.''

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moški so Jauberta v ujetništvu zadrževali dva tedna, nato pa so ga - preden so mu dovolili, da nadaljuje svojo pot proti Šrilanki - prisilili še v lažno priznanje. Tiini so dovolili, da je odpotovala v London. Kje je Latifa, ne ve nihče.

Jauhiainenova je na tiskovni konferenci potrdila zgoraj opisano zgodbo in predvidela, kaj se bo zdaj zgodilo z njeno prijateljico. "Omamili jo bodo, kot je to pogosta praksa v Dubaju, ko ne želijo, da ljudje govorijo z zunanjim svetom, in jo še naprej zadrževali proti njeni volji, v ujetništvu. Zgodilo se ji bo enako, kot se je njeni sestri, ko je poskušala pobegniti," je povedala in poudarila, da se je odločila spregovoriti v javnosti, ker morajo osvoboditi njeno prijateljico. "Mednarodna skupnosti mora ukrepati, ne smemo je pustiti brez pomoči!" je pozvala.

Združeni arabski emirati sestojijo iz sedmih emiratov, ki jim vlada šest kraljevih družin. Dubajski šejk Mohamed je eden najpomembnejših lastnikov dirkalnih konjev na svetu in naj bi imel pod palcem 17 milijard evrov premoženja. Pripisujejo mu tudi uspehe, da je Dubaj spremenil v top turistično počitniško destinacijo.

'Ne vemo, ali je živa ali mrtva'

Da bi našli in osvobodili dubajsko princeso, si med drugim prizadeva neprofitna organizacija Pridržani v Dubaju (Detained in Dubai), ki je 5. marca kontaktirala Scotland Yard in jo prijavila kot pogrešano. Lafitina zadnja komunikacija na Whatsappu je bila 4. marca s članico skupine Radho Stirling. ''Radha, pomagaj mi, moški so zunaj,'' je povedala v glasovnem sporočilu in dodala, da sliši strele. Pred njimi se je skrila v kopalnico. Za tem se ni več oglasila. Stirlingova je za RT povedala, da ne vedo, kje je Latifa. ''Obravnavamo jo kot pogrešano osebo, ne vemo, ali je živa ali mrtva. Sklepamo, da je v priporu v ZAE in verjetno še naprej trpi zlorabe, ki jih je trpela, preden ji je uspelo pobegniti.''

Iskanju princese se je pridružil tudi spletni aktivist Kim Dotcom. "Mlada ženska želi živeti svoje življenje in sprejemati lastne odločitve. A voditej Dubaja ji tega ne dovoli, odreka ji pravice in jemlje upanje. Zaprl in mučil je svojo lastno hčerko! Pomagajmo Latifi!" je zapisal na Twitterju in njenega očeta označil za okrutnega tirana.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dubajske oblasti in indijsko zunanje ministrstvo zadev ne komentirajo, obalna straža pa je sporočila, da nima nobenih informacij o incidentu, o katerem govori nekdanji francoski vohun.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragan krstic
13. 04. 2018 13.38
+22
Za časa Yu sem bil v poslovnih stikih s Saudijci in en njih mi je rekel, da bi v primeru možnosti imeti potni list pol Saudijk pobegnilo v Evropo ali Ameriko in bi se dale dol s prvim belim moškim s katerim bi se srečale.
Melonija
13. 04. 2018 18.28
+1
dragan krstic
13. 04. 2018 20.33
+3
butalistan
13. 04. 2018 12.56
+30
6 žena 30 otrok ( amimals)
Luther
13. 04. 2018 12.54
+56
Zakaj GB in USA ne intervenirata, ko gre za očitno kršitev človekovih osnovnih pravic????
butalistan
13. 04. 2018 12.56
-9
šlogar
13. 04. 2018 13.29
+2
Nekaj v tem smislu sem napisal tudi jaz, pa sem dobil kar nekaj minusov.
Transformerji
13. 04. 2018 14.20
+0
Zakaj neki - ker so tako dogovorjeni! Ovce pa razpravljajo o problemih.
142
13. 04. 2018 12.32
+22
Jst moji kobri skozi dopovedujem da v bogastvu ni sreče, pa prav da v revšni tud ne.
jesen?ica
13. 04. 2018 12.41
+2
dartford
13. 04. 2018 12.30
+44
Tako to tam je in nič ne bomo spremenili. Najbolj zaskrbljujoče pa je, da ti ljudje prihajajo v EU, začivkajo "azil" in tu ostanejo. In te svoje nazore širijo tudi k nam.... Zato čestitam Orbanu za ponovno izvolitev !
Transformerji
13. 04. 2018 12.00
+4
Mislim, da je ta novica z vzroki pobega samo za javnost - mogoče pa princesa ve več od nas. Reši se, kdor se more.
Transformerji
13. 04. 2018 12.02
+7
V 2.sv. so bili najbolj na udaru bogataši.....
Neprilagodljiv
13. 04. 2018 11.17
+4
Alah akbar :))))))
mijam75
13. 04. 2018 11.11
-13
Ko vidim, kako pod tem člankom sodite Islam, upam, da ko so dol brali o Fritzu, niso po njem sklepali, da so vsi evropejci taki...
lordslayer
13. 04. 2018 11.00
+26
oh ja, še ena čudovita stran islama ....
GlavniModerator
13. 04. 2018 10.30
+21
indija, ZAE. Za feministke so to raji na zemlji, al kako. Zenske trpijo zaradi neenakopravnosti na zahodu, zakaj bi sploh kdo zelel na zahod. In zakaj zeli na amerisko veleposlanistvo. A ne razsaja "rape" kultura v ameriki. Tok se sinfa americane, ampak vsi bezijo prav v zlobno kapitalisticno ameriko
Schnitzel
13. 04. 2018 10.18
+124
To je narod, ki je prehitro prišel s kamele v Ferrarija. Vozijo se v Ferrarijih in drugih luksuznih avtomobilih, mentaliteto imajo pa še kamelarsko.
Transformerji
13. 04. 2018 15.44
-1
Zaradi migracije bo počasi tudi naša mentaliteta prešla v kameleonsko - to je tudi cilj! Vsepovsod enako, vsepovsod nerazumljivo bogastvo in revščina - nekaj se bo moralo spremeniti!
Ovca12345
13. 04. 2018 10.14
+73
Tako pač je tam kjer je islam. Zato pa tisti ki vidimo dlje od svojega nosa težimo k temu, da se tukaj ohranjajo slovenske vrednote.
BitterMan
13. 04. 2018 10.05
-17
Sploh ni princesa. Mislim ima isti priimek, ki je dejansko ime klana. Ista pogostost kot pri nas kakšen "Novak".
dr21
13. 04. 2018 09.48
-56
Otrok razvajen
provokatorr
13. 04. 2018 09.26
-8
a kim je ze prisel iz zapora...
kapatejje
13. 04. 2018 09.20
+69
Ne morem verjeti, da so vam vaši zahodni lordi pustili, da lahko grdo pišete o drugih muslimanskih plemičih razen Assadu. plosk plosk
provokatorr
13. 04. 2018 08.26
-45
zaprta, omamljena, oropana vseh svoboščin, internet in stik s svetom, da to vse lahko pove, pa ima? pa koga spet farbate? a se pripravlja napad na ZAE? ali kaj je namen te zgodbe, ki je izmišljena, kot že marsikatera. saj ne rečem, da ženskam v arabskem svetu ne gre slabo, ampak tale zgodba pa je izmišljena.
mare.florida
13. 04. 2018 08.23
+112
To pa vera dela...seveda islam.Ženska tam pomeni le stroj za rojevanje oziroma sex mašina in oseba,ki streže moškemu spredaj in zadaj.O svobodi in demokraciji lahko le sanjajo.To je realnost te religije,ki je do drugih zelo napadalna in neodobravanjoča...
GlavniModerator
13. 04. 2018 10.31
+23
vera in kultura. Islam in zaostala arabska kultura je odlicna zmes za srednjeveski nacin zivljenja
mijam75
13. 04. 2018 10.49
+0
Aha, a na zahodu pa je svobodna... Ko po najmanj 8 urah dela pride domov, pa mora najprej otroke in njihove domače naloge pregledat, potem pa še moža postrežt od spredaj in zadaj. Pa vsaka tretja že "pade po stopnicah". Tako kot mi gledamo ženske na vzhodu in mislimo, da so uboge, tako one nas gledajo in se čudijo, da se nam zdi normalno, da tako garamo. Ja, vidiš tisto, kar hočeš... oziroma, kar ti drugi pokažejo.
GrKo666
13. 04. 2018 10.55
+9
Mijam, če ti vsake tolk padeš po štengah, še ne pomeni da res vsaka tretja...
GlavniModerator
13. 04. 2018 12.37
+4
cudn da vse bezijo na zahod, in moski poberajo zenske iz vzhodne azije. Se prav ti pove, da neki ne stima z zenskami na zahodu, vse razvajene, ne znajo vec kuhat, prat perila. Samo na FBju bi visele cele dneve...
Uporabnik565636
13. 04. 2018 14.21
+1
Žal so to tudi mokre sanje krščanske vere, ki je bila na istem, vendar se je morala civilizirati zaradi Martina Luthra. Vseeno pa zadnje čase sili v isto smer. S poskusom prepovedi splava bi radi reducirali žensko na stroj za rojevanje.
najjana
13. 04. 2018 08.20
+94
Toliko o muslimanih in islamu. In to je miroljubna vera? To prihaja v Evropo skozi velika vrata z blagoslovom naših blaznih politikov. Grozljivo.
lolek&bolek
13. 04. 2018 08.15
-35
Bo kmalu nazaj,ker bo hitro vseh luxurioznih dobrin zmanjkalo...