Svet

Duhovna oskrba tudi v zaporih: človeku v stiski je treba prisluhniti

Ljubljana, 28. 06. 2022 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
21

Ali človek lahko sploh kdaj odplača neko kaznivo dejanje, ali lahko povrne škodo? Če govorimo o premoženjskih kaznivih dejanjih, je to vsekakor možno. Ko pa so v igri na primer krvni delikti, takrat pa, na žalost, pogosto ni mogoče popraviti povzročenega. Nekdo, ki je doživel brutalni napad roparjev, morda prodajalka v zlatarni, bo imel doživljenjske posledice zaradi tega.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Duhovna oskrba za zapornike
    12:26
    Iz SVETA: Duhovna oskrba za zapornike
  • Duhovna oskrba zapornikov
    02:45
    Duhovna oskrba zapornikov

 

Takšne travme se težko znebimo, če je bilo ogroženo naše življenje oz. če smo sami ogrozili sočloveka. Že za veliko manj je povzročena lahko zelo velika škoda, pa tega nihče niti ne ve. Primer moje pokojne babice. Zdrave, čile, samostojne ženske, ki ji je, ko je bila stara nekaj čez 80 let, nekega dne v vežo stanovanja v Piranu sledil moški. Nič hudega sluteča babica mu je celo pridržala vrata, misleč, da mlajši mož prihaja na obisk h komu od štirih stanovalcev stare piranske hiše. A na žalost ni šlo za obisk. Čim je stopila na stopnice, da bi prišla v svoje stanovanje v 2. nadstropju, ji je iz rok iztrgal torbico. Predno je babica padla, se je še pognala za njim, da bi dobila nazaj denarnico in dokumente, a ji je ušel. 

Duhovna oskrba
Duhovna oskrba FOTO: Sara Volčič

Ne vem, kako se je stvar na sodišču iztekla, saj babica nikoli ni bila obveščena o tem, ali so ga dobili in ali je dobil kakšno kazen. Za takšne dogodke praviloma zaradi škode majhne vrednosti do vratu zasuta tožilstva odstopijo od pregona, če se seveda tudi stranka strinja. Je pa dogodek majhne vednosti pustil zelo velike posledice za babico. Doživela je takšen strah, takšno travmo, da si ni več upala živeti sama. Še posebno težko je bilo zvečer. Zato je morala v dom, kjer pa je njeno življenje počasi ugašalo, dokler ni nekega dne padla in si zlomila kolk, ki so ga dvakrat neuspešno operirali v izolski bolnišnici. Ker je bila gripa (takrat še ni bilo covida-19), je bila babica sama, brez možnosti obiskov, več kot mesec dni so jo pustili ležati v mavcu ... Ni potrebno dodati, kaj človeka pri tako visoki starosti doleti, če toliko časa negibno leži brez stika s svojci ... ni se izvlekla. A to je že druga zgodba.

Skratka, če človek doživi nek fizični napad, bo njegovo življenje odtlej drugačno. Če je pri tem hudo telesno poškodovan, bo še toliko huje. Če pa mu je bilo odvzeto življenje, bodo posledice tega dogodka doživljenjsko čutili vsi, ki so bili z umrlo osebo kakorkoli povezani.Zato ni ne kazni, ne opravičila, ne obžalovanja, ki bi lahko popravila storjeno krivico, ki se je zgodila človeku, ki ga več ni. Tudi če bi svojci dobili bajne odškodnine, jim ne bi odtehtale izgube ljube osebe.

Sara Volčič
Sara Volčič FOTO: POP TV

Zato tudi Robert Friškovec, ki je sicer zaposlen kot namestnik URSIKS in vodja duhovne oskrbe v slovenskih zaporih, znotraj katoliške Cerkve pa kot zaporniški duhovnik že skoraj 30 let obiskuje naše zapore, ima maše in se z obsojenci in priporniki pogovarja, ne daje hitrih receptov za očiščenje. Tudi ne gre samo zato, da nekdo obžaluje svoje kaznivo dejanje. Gre za to, da ta oseba razmisli, kaj ga je do določenega dejanja pripeljalo in kaj lahko sam naredi, da spremeni svoj način delovanja, da začne živeti v skladu z zakoni in moralnimi normami. A pred tem si mora še priznati, kaj je sploh storil, pove Friškovec, ki prizna, da ne pridejo vsi do te stopnje, da bi si sploh priznali, da so storili kaj narobe. A tam je zato, da ljudem pomaga priti do teh spoznanj, da jih posluša in, kakor zna in zmore, pravilno usmerja. Friškovec tudi poskrbi, če kdo od zaprtih potrebuje duhovno oskrbo za kakšno drugo vero. V državi imamo kar 63 različnih verskih skupnosti in prav do vseh imajo zaprti pravico. A oni morajo prvi izraziti željo po duhovni oskrbi, potem pa se uprava zaporov potrudi to jim omogočiti.

V prispevku bo govorila tudi ženska, ki je že tretjič zaprta zaradi tatvin in moč, da se dokončno otrese odvisnosti, črpa tudi pri mašah, ki jih enkrat mesečno v ženskem zaporu na Igu v jedilnici daruje ravno Robert Friškovec. V času zapora pa so pogovori s taistim močno pomagali dr. Gregorju Cerkveniku, pravniku, ki je sedel zaradi goljufije v Kliničnem centru Ljubljana. "Bil sem v takšni stiski, da sem razmišljal celo o dokončanju svojega življenja ... Ko so me zaprli, se mi je namreč sesul ves svet," pripoveduje Cerkvenik.

Vsak, ki mu je odvzeta svoboda, se znajde v izjemno veliki stiski. In tako kot vsi, ki doživljamo kakšno stisko zunaj zapora, potrebujejo tudi ljudje za zapahi pomoč, nekoga, da jim prisluhne. Včasih najdejo pomoč v duhovni oskrbi, verniki v veri, ostali pa v sočloveku, lahko je to psiholog, pedagog ali pravosodni policist, ki jim nameni nekaj minut svojega dneva, da bi slišal sočloveka, pa četudi je ta človek naredil kaj zelo slabega.

Več pa v oddaji Svet na Kanalu A.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pravica.
02. 08. 2022 15.04
Duhovna oskrba zapornikom? Se hecate? Svojcem žrtev pa nihče ne nudi duhovne oz. kakršnekoli druge pomoči. Zakaj toliko člankov o zapornikih? Kaj pa žrtve/svojci? Pišete, da naj bi zaporniku pomagali razmisliti, kaj ga je do dejanja pripeljalo. Me ne zanima, naj bo zaprt in pika. Kam pa zaporniki pripeljejo žrtve/svojce. To se je potrebno vprašati in njim nuditi pomoč. Zapori so premili, kazni prenizke, zato si ti ničvredneži vse dovolijo. Predlagam članek na to temo.
Petur
28. 06. 2022 16.59
+2
referendum o tem,da se leta 2022 konča z nepismenostjo,katero že 2000 let farji zlorabljajo za manipulacijo ,hlastanje po napremičninah ,ter da se ta kler strogo loči od države in politike!
fedr?k
28. 06. 2022 16.57
+2
Tako je. Prisluhniti je treba kriminalcem ter morilcem, barabam, transeksualcem, lopovom, politikom,.... Samo navadni ljudje pa najebemo.
Malive
28. 06. 2022 16.37
+0
RKC itak ne more nič pomagati ... mrtva cerkev brez Duha Božjega. Samo Cerkev Jezusa Kristusa lahko pomaga
simc167
28. 06. 2022 16.35
+2
Bo treba sprožiti referendum o tem, da naj cerkev in njihove vazale financira kdor želi. Torej prostovoljno in ne, da plačujemo te hinavske in pedofilske barabe vsi državljani in se napajajo iz ptoračuna. Naj plača, kdor želi. A ne sektaši in nsi?
simc167
28. 06. 2022 16.32
Kdo je dal duhovno oskrbo vsem zlorabljenim otrokom s strani duhovnih pastirjev pedofilov. Ogabna je tale RKC. HINAVŠČINA IN BLAGOSTANJE. FUJ
bojer
28. 06. 2022 15.50
+0
Prav, toda nekdo ima tu težave. Ali ta "dohtar" prej, pri vsej svoji pameti ni bil sposoben razmišljati kaj je bolj in kaj manj prav. Ponavljalka bi verjetno že pri drugem "arestu" potrebovala psihoterapijo. In tako naprej in tako naprej....
MUNGATUMBA
28. 06. 2022 15.15
+4
...Duhovna oskrba tudi v zaporih: človeku v stiski je treba prisluhniti... če se že tako čuzarjem prisliuhne, je potrebno pa poskrbeti tudi za njihovo meseno oskrbo
Z0r98xyw
28. 06. 2022 15.07
+5
Delavec_Slo
28. 06. 2022 15.05
+5
Zakaj pa so zaporniki, prej bi razmišljali, delati je treba delati!
Lucky Strike
28. 06. 2022 15.03
+5
Zgube nas ne zanimajo!
Peter Ausy
28. 06. 2022 14.59
+10
Religija je samo biznis in nič drugega. Kjerkoli se pojavi.
jezero
28. 06. 2022 14.39
-7
Duhovniki morajo biti plačani od države. In to obilno! Vodenje obsojenca po stezi do boga ni poceni! Sploh bi poceni. To ve tudi Stres.
Novorazodetje
28. 06. 2022 14.47
+10
Duhovniki so v službi delodajalca iz Vatikana, torej naj jih Vatikan plača....V Ustavi piše, da je cerkev ločena od države, tore je protiustavno, da plačujemo farje. Je že kdo videl, da Mercator plačuje Sparove Trgovce????
bojer
28. 06. 2022 15.53
Novorazodetje, tokrat bi se lahko kateri od stalnih predlagateljev ustavnih presoj lotil še enga predloga. Morda dočakamo, kaj bi poreklo ustavno sodišče.
User1944291
28. 06. 2022 14.31
+8
..zapor mora biti tak da si nihče ne želi tja in posledično ne počne stvari ki bi ga privedle tja
MojsterSplinter
28. 06. 2022 14.57
+5
To v praksi ne deluje, kar poglej nerazvite države (Turčija, Rusija, ZDA...), kjer imajo grozne razmere v zaporih, pa vseeno nabito polno obsojencev.
User1944291
28. 06. 2022 15.15
+1
..pride ven in spet naredi neumnost in gre nazaj, torej sodi tja, s tem ko so simpel zapori brez ugodnosti si pa cenejsi
MUNGATUMBA
28. 06. 2022 15.17
+2
Tam so zapori nabit5o polni, ker jih prov en mal briga kvadratura luksuza na zapornika
Stauffenberg
28. 06. 2022 14.30
+8
Še ženske jim zrihtajte, vsaj 1x na teden-za duševni mir....
MUNGATUMBA
28. 06. 2022 15.17
+1
Enako napisal zgoraj- sorči, prepozno prebral