Tujina

Ebola zopet na pohodu: umrlo že 23 ljudi

Kinšasa, 17. 05. 2018 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
1

V Demokratični republiki Kongo se je znova začela širiti epidemija ebole. Do zdaj se je s podeželja razširila tudi v mesto, kar je sprožilo preplah, da bo bolezen težko nadzorovati. V izbruhu se je okužilo 42 ljudi, po zadnjih uradnih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pa jih je umrlo že 23.

V začetku maja so na podeželju v Demokratični republiki Kongo registrirali prve primere ebole, poroča BBC. Kot je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), so potrjene, verjetne in domnevne primere ebole doslej prijavili na treh območjih province Equateur.

V izbruhu se je okužilo 42 ljudi, umrlo pa jih je že 23.
V izbruhu se je okužilo 42 ljudi, umrlo pa jih je že 23. FOTO: Reuters

Z obolelimi je stike imelo več kot 4000 ljudi

Minister za zdravje iz DR Kongo Oly Ilunga Kalenga je potrdil, da so primer te bolezni zdaj zabeležili tudi v mestu Mbandaki približno 130 kilometrov od območja, kjer so registrirali prve primere ebole. Mesto z milijon prebivalci je veliko prometno vozlišče s povezavami proti prestolnici Kinšasa, zato se je pojavil preplah, da bi bolezen ušla izpod nadzora. Zdravstveno osebje je identificiralo 514 ljudi, ki so bili morda v stiku z boleznijo, skuša pa izslediti tudi več kot 4000 tistih, ki so imeli stike z obolelimi.

Zakaj je odkriti primer v mestu tako zaskrbljujoč? 

Izbruh ebole v zahodni Afriki med leti 2014 in 2016, ki je zahteval 11.300 smrtnih žrtev, je bil tako smrtonosen prav zato, ker ga niso uspeli zajeziti, preden je dosegel glavna mesta Gvineje, Sierre Leone in Liberije. Peter Salama iz WHO je za BBC povedal, da je primer okužbe v mestu Mbandaki izjemno zaskrbljujoč moment, saj pomeni potencial za bliskovito širitev bolezni. Dodal je, da zdaj obstaja bojazen, da se ebola razširi v sosednje države, zato bodo morali nemudoma ukrepati in ustaviti širitev bolezni.

Potrjenega cepiva še ni

Ebola je ena od hemoragičnih mrzlic, ki je zelo nalezljiva in ima visoko stopnjo smrtnosti.
Ebola je ena od hemoragičnih mrzlic, ki je zelo nalezljiva in ima visoko stopnjo smrtnosti. FOTO: AP

V DR Kongo je v sredo prispela pošiljka več kot 5000 odmerkov eksperimentalnega cepiva proti eboli. Potrjenega cepiva proti tej smrtonosni bolezni še ni, a prototip kanadske farmacevtske družbe Merck se je doslej izkazal za dokaj uspešnega.

Visoka stopnja smrtnosti

Ebola je ena od hemoragičnih mrzlic, ki je zelo nalezljiva in ima visoko stopnjo smrtnosti, tudi do 60 odstotkov. Povzroča jo ebolavirus, prenaša pa se s stikom s krvjo ali telesnimi tekočinami okuženih živali. Simptomi se običajno pojavijo dva dni do tri tedne po okužbi z virusom, in sicer vročina, boleče grlo, bolečine v mišicah in glavoboli. Sledijo slabost, bruhanje in driska, skupaj z zmanjšanim delovanjem jeter in ledvic. Takrat se pri nekaterih bolnikih pojavijo tudi zunanje in notranje krvavitve.

Tudi prvi izbruh ebole se je pojavil v DR Kongo

Prvi izbruh ebole leta 1976 se je pojavil prav v DR Kongo, ki se je tedaj imenovala Zaire, in sicer v dolini reke Ebola, po kateri so tudi poimenovali virus. Od prvega izbruha je državo prizadelo še več večjih izbruhov tega smrtonosnega virusa, nazadnje leta 2014, ko je umrlo 49 ljudi.


 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
17. 05. 2018 16.36
..oh. le koliko jih pa lahko ubije ena sama bomba,.....