Tujina

Edwards bo kandidiral

New Orleans, 28. 12. 2006 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji demokratski senator John Edwards je napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah 2008.

Nekdanji demokratski senator iz zvezne države Severna Karolina John Edwards, ki je leta 2004 kandidiral za podpredsednika ZDA, je v sredo malce po nesreči in prehitro napovedal svojo kandidaturo na predsedniških volitvah leta 2008.

Nekdanji senator John Edwards se bo na volitvah leta 2008 potegoval za predsednika ZDA
Nekdanji senator John Edwards se bo na volitvah leta 2008 potegoval za predsednika ZDA FOTO: Reuters

Edwards je nameraval svojo odločitev objaviti danes, dan po novici o smrti nekdanjega ameriškega predsednika Geralda Forda, vendar pa so njegovo napoved pomotoma objavili dan prej.

53-letni John Edwards je bil leta 1998 izvoljen v zvezni senat, ko je premagal vodilnega republikanskega zagovornika odstavitve predsednika Billa Clintona zaradi afere z Monico Lewinsky, Laucha Fairclotha iz Severne Karoline. Leta 2003 je napovedal svojo predsedniško kandidaturo in je s svojim pozitivnim nastopom, brez negativne kampanje ter z optimizmom uspel navdušiti dovolj demokratov, da si ga je senator iz Massachusettsa John Kerry izbral za podpredsedniškega kandidata.

Obstajata dve Ameriki

Edwards je leta 2004 kandidiral za podpredsednika ZDA
Edwards je leta 2004 kandidiral za podpredsednika ZDA FOTO: Reuters

Edwards je bil boljši kandidat od Kerryja, vendar pa so republikanci leta 2004 uspešno "strašili" s terorizmom, zato so demokrati izbrali Kerryja kot bolj izkušenega kandidata. Kerry se je potem izkazal kot polomija in Edwards se je po porazu umaknil iz politike ter iz ozadja začel graditi svojo bazo za volitve, glede katerih se je odločil šele, ko je bil prepričan, da bo vse v redu z njegovo ženo, ki je prebolela raka.

Edwards je leta 2004 poudarjal, da obstajata dve Ameriki. Ena za bogate in vplivne ter druga za vse ostale, ki pa je bilo sporočilo, ki je sredi republikanske kampanje zastraševanja s terorizmom izzvenelo v prazno. Sedaj, ko so se volivci tega naveličali, kar so dokazali s porazom republikancev na novembrskih kongresnih volitvah, pa ima Edwards s svojim sporočilom veliko več možnosti za uspeh. Moral pa se bo še dokazati v odnosu do bolj znanih demokratskih senatorjev kot sta Hillary Clinton in Barack Obama, ki pa morebitne kandidature še nista napovedala.

Edwards je sicer tretji demokrat, ki je napovedal, da se bo potegoval za predsedniškega kandidata Demokratske stranke na volitvah leta 2008. Pred njim sta jo že napovedala guverner Iowe Tom Vilsack in član predstavniškega doma iz Ohia Dennis Kucinich.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.