Tujina

Egiptovske oblasti zanikajo krajo organov po smrti britanskega turista

Hurgada, 22. 10. 2018 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Posmrtni ostanki britanskega turista, ki je nenadoma umrl na počitnicah v egiptovski Hurgadi, so se v domovino vrnili brez srca in nekaterih drugih notranjih organov. Egiptovske oblasti morajo sedaj zanikati navedbe o kraji organov. Pravijo, da so jih odstranili zaradi ugotavljanja vzroka smrti.

Egiptovske oblasti zanikajo trditve o kraji organov, po tem ko so se posmrtni ostanki britanskega turista vrnili v domovino brez nekaterih organov, tudi srca, del jeter in ledvic.

62-letni David Humphries je 18. septembra nenadoma umrl na počitnicah v znanem turističnem resortu Hurgada. Njegovo truplo je bilo nato vrnjeno v Veliko Britanijo, kjer je druga obdukcija, prva je bila opravljena že v Egiptu, pokazala, da so bili njegovo srce in nekateri drugi organi odstranjeni. Mrliški oglednik je drugo obdukcijo predlagal, ker so bili rezultati prve "nezadostni". Turist naj bi uradno umrl zaradi srčnega napada.

Hurgada velja za izjemno priljubljeno turistično destinacijo.
Hurgada velja za izjemno priljubljeno turistično destinacijo. FOTO: iStockphoto

Egiptovske oblasti so se sedaj odzvale in trdijo, da so bili srce in deli jeter ter ledvic odstranjeni z namenom ugotavljanja vzroka smrti. A pri tem niso razložili, zakaj organi niso bili nadomeščeni.

Obtožbe o domnevni kraji organov pa so označili za "neutemeljene" ter britanske medije obtožili, da objavljajo "pomanjkljiva poročila". V skladu z egiptovskimi zakoni je sicer prepovedana popolna odstranitev notranjih organov, prav z namenom zmanjšanja trgovine z organi.

Spomnimo, da je pred tem v avgustu britansko javnost razburjal primer smrti zakoncev, ki sta v egiptovskem hotelu umrla v "sumljivih okoliščinah". Egipčanske oblasti so na koncu potrdile, da sta umrla zaradi okužbe z bakterijo e coli

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmickica
22. 10. 2018 14.09
+12
Kako dolgo bo še folk počitnikoval pri teh "ne smem napisat"... ? Jaz že dolgo ne hodim več po muslimanskih destinacijah, pa ne le zaradi strahu pred teroristi ipd..., v bistvu se mi zdi neumno, da bi šla tja, kjer me očitno ne marajo. To vidiš in občutiš že, če se sprehodiš skozi Hurgado, ko te vlečejo v vsako trgovino in ogovarjajo po vseh mogočih tujih jezikih, če pa odkloniš, se za teboj derejo v arabskem jeziku … lahko si samo mislimo, kaj! In da o moških, ki te slačijo s pogledi, niti ne govorim. Ne hvala za tak turizem! Kar naj se imajo!
Norbert
22. 10. 2018 14.54
+5
mmickica
22. 10. 2018 15.58
+8
Antimocvirnik, tudi tja ne grem. Italija - jug, Spanija in Porrugalska so super destinacije, lepe plaze, odlicna hrana, bogata zgodovina in prijazni ljudje.
Transformerji
22. 10. 2018 13.34
+0
Saj sta samo dve možnosti; organe so resnično potrebovali za kakšnega bogataša, vendar je pomembna tudi krvna skupina. Saj ni navedeno, da se je nevede kje malo poškodoval. Druga pa je, da imajo vse tako zastrupljeno z odpadki, da se pri obdukciji domov ne bi videlo, kakšno škodo so povzročili. To je bolj malo verjetno......kajti tudi z vodo v New Yorku si tudi zob ne smeš umiti!
fairplayy
22. 10. 2018 12.18
+13
voda v egiptu ni pitna zaradi pesticidov zato ima tudi tak vonj niti ni primerna za splakovanje ust kot za umivanje,saj strupi dražijo in pronicajo skozi kožo in dihala prav tako je z njimi tretirana vsa hrana, ki se sveti v restavraciji pa dober tek.
Hellsrael
22. 10. 2018 12.00
+11
Ko pogledas to slikoiz Egipta...ni prav nic mikavno
fairplayy
22. 10. 2018 12.21
+3
če si rad zaprt v zastraženem hotelskem kompleksu je luštno, če greš ven je pač malo adrenalinsko tu pa tam se zgodi kak napad z mačetami, nastavljeni eksplozivi okoli najdišč, pa tudi kaka oborožena skupinica na cestah se najde še najmanj je privlačna ugrabitev ampak je poceni in to je edino kaj dandanes šteje za ovce
fairplayy
22. 10. 2018 10.58
+38
e coli sploh ni bila kriva za odganjanje mrčesa, okoliškega zelenja hotela uporabljajo insekticide, ki so v EU že dolgo prepovedani verjetno je sobarica malo bolj poškropila in mislim, da ji je uspelo nič živega več ni prišlo iz sobe. Zdravstvo kot politika so tam skorumpirani organi so verjetno že v drugem človeku. Poceni dopust je lahko včasih zelo drag.
Homofobb
22. 10. 2018 10.48
-38
In? Tudi ce bi jih. Itak jih on ne rabi vec.
MojsterSplinter
22. 10. 2018 11.43
+39
Problem je, če jih je nameraval še rabiti, pa mu je to nekdo preprečil, ker jih rabi sam...
asdfghjklč
22. 10. 2018 12.46
+14
Če bi ti bolje razumelo ta članek, bi mogoče pomislilo, da so ga ubili za organe?