Tujina

Egiptovski predsednik razveljavil sporni zakon o posiljevalcih

Kairo, 06. 04. 1999 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Egiptovski predsednik Hosni Mubarak je razveljavil pogosto kritizirani zakon iz leta 1904, po katerem so posiljevalca izpustili, če se je ta odločil za poroko s svojo žrtvijo. V začetku stoletja so zakon sprejeli, da bi družine, katerih hčerke so bile posiljene in tako omadeževane, lahko znova pridobile ugled v družbi. Kot poročajo, je bila parlamentarna razprava o zakonu zelo vroča, saj je nekaj poslancev ostro nasprotovalo razveljavitvi zakona, rekoč, da je ta v interesu žrtev, ker bodo imele sicer zelo slabe izglede za poroko. Uradnih podatkov o tem, koliko žensk je v Egiptu posiljenih, ni, saj ponavadi žrtve zaradi sramote dejanj ne prijavijo. Predvsem v kmečkih okoljih pa moški člani družine žrtev posilstva pogosto ubijejo in na ta način rešijo čast družine.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.