Tujina

FOTO in VIDEO: Turški mediji objavili ime samomorilskega napadalca: Nabil Fadli naj bi pred kratkim iz Sirije prišel v Turčijo

Istanbul, 12. 01. 2016 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
591

Pred znamenito Modro mošejo v Istanbulu je odjeknila eksplozija, v kateri je umrlo najmanj deset oseb, 15 je ranjenih. Razstrelil se je samomorilski napadalec, ki ga je policija po poročanju turških medijev že identificirala. Večina ubitih je nemških državljanov.

Več videovsebin
  • Po eksploziji v Istanbulu
    00:42
    Po eksploziji v Istanbulu
  • Policija je območje, kjer je odjeknila eksplozija, zaprla
    01:30
    Policija je območje, kjer je odjeknila eksplozija, zaprla
  • Iz 24UR: Turisti, pozor
    02:12
    Iz 24UR: Turisti, pozor
  • Iz 24UR: V Istanbulu živijo tudi Slovenci
    02:00
    Iz 24UR: V Istanbulu živijo tudi Slovenci
  • Iz 24UR: Odzivi na napad v Istanbulu na družbenih omrežij
    00:52
    Iz 24UR: Odzivi na napad v Istanbulu na družbenih omrežij
  • Iz 24UR: Kje se je zgodil napad?
    01:18
    Iz 24UR: Kje se je zgodil napad?

Na trgu pred znamenito Mošejo sultana Ahmeda (Modra mošeja) v starem mestnem jedru Istanbula je okoli 10.20 odjeknila močna eksplozija, ki je ubila in ranila več oseb. Samomorilski napadalec se je razstrelil v neposredni bližini tramvajske postaje in znamenitega obeliska, kjer je bilo takrat precej ljudi. Po neuradnih podatkih naj bi napadalec pristopil k skupini turistov (teh naj bi bilo okoli 25) in se razstrelil. Po poročanju mestnih oblasti je bilo v eksploziji ubitih najmanj 10 oseb, 15 pa ranjenih, od tega dve osebi huje. Zato se oblasti bojijo, da bo število žrtev naraslo.

Trg med znamenito Modro mošejo in muzejem Hagia Sofija je pomembna in zelo obiskana turistična znamenitost, zato oblasti predvidevajo, da je bil to neposreden napad na turiste.

Eksplozija je odjeknila blizu med turisti priljubljene znamenite Modre mošeje in muzeja Hagia Sofija.
Eksplozija je odjeknila blizu med turisti priljubljene znamenite Modre mošeje in muzeja Hagia Sofija. FOTO: AP

Turški mediji objavili ime domnevnega napadalca

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v izjavi medijem obsodil teroristični napad in ocenil, da je Turčija prva tarča vseh terorističnih organizacij, dejavnih v regiji. "Ta incident je znova pokazal, da moramo spričo terorja držati skupaj," je dejal. Povedal je, da je bil 28-letni napadalec sirski državljan, med mrtvimi pa so tako turški in tuji državljani. Njihovega državljanstva ni razkril.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, je pa turški premier Ahmet Davutoglu sporočil, da je samomorilski napad izvedel pripadnik skrajne skupine Islamska država (IS). "Ugotovili smo, da je bil avtor napada tujec, ki je član IS," je dejal. "Turčija se bo borila proti njej - vse, dokler bo ogrožala njo ali svet," je napovedal.

Turška tiskovna agencija Dogan poroča, da je policija samomorilskega napadalca identificirala kot Nabila Fadlija, ki se je rodil v Savdski Arabiji, živel pa je v Siriji. V Turčijo naj bi prišel nedavno, oblasti pa ga niso imele na seznamu potencialno nevarnih oseb. Uradne potrditve te informacije sicer še ni. Namestnik premierja Numan Kurtulmus je dejal le, da so napadalca identificirali na podlagi DNK.

Turške oblasti so eksplozijo označile za teroristični napad in ga obsodile.
Turške oblasti so eksplozijo označile za teroristični napad in ga obsodile. FOTO: AP

Med ubitimi večinoma nemški državljani in en Perujec

Informacije o državljanstvu žrtev še niso povsem jasne. Medtem ko je nemško zunanje ministrstvo potrdilo, da je med mrtvimi osem nemških državljanov, Al Jazeera poroča, da je Davutoglu po telefonu poklical nemško kanclerko Angelo Merkel in ji sporočil, da je devet od desetih žrtev nemških državljanov, iz teh številk pa je izvzet napadalec. Izrazil ji je sožalje in ji obljubil, da bodo turške oblasti rezultate preiskave napada delile z nemškimi.

"Mednarodni terorizem je znova pokazal svoj krut in nečloveški obraz," pa je dejala Merklova. Izrazila je sožalje svojcem žrtev in obljubila, da se bo Nemčija še naprej borila proti terorizmu. "Danes je bil tarča Istanbul, prej Pariz, Kopenhagen, Tunis in še toliko drugih mest. Mednarodni terorizem menja mesta napadov, a njegov cilj je enak – napadati naše svobodno življenje v svobodni družbi. Teroristi so sovražniki vseh svobodnih ljudi, vsega človeštva, pa naj bo to v Siriji, Turčiji, Franciji ali Nemčiji," je še povedala.

Nemško zunanje ministrstvo je svojim turistom svetovalo, naj se v Istanbulu izogibajo javnim prireditvam.

Perujsko zunanje ministrstvo pa je potrdilo, da je med ubitimi en njihov državljan.

Po podatkih agencije AP je med ranjenimi devet Nemcev, več domačinov, en Norvežan, en državljan Južne Koreje in ena državljanka Peruja.

Priče pripovedujejo, da se je eksplozija slišala več kilometrov daleč. Na stavbah v neposredni bližini parka, kjer je odjeknila eksplozija, so popokala stekla, na mestu eksplozije pa je nastal dober meter globok krater. 

MZZ nima podatkov, da bi bili poškodovani Slovenci

Slovensko zunanje ministrstvo je na družbenem omrežju Twitter zapisalo, da pozorno spremlja dogajanje, povezano z eksplozijo v Istanbulu. Kot so dodali, za zdaj ni informacij o morebitnih žrtvah ali poškodovanih med slovenskimi državljani. So pa izdali opozorilo slovenskim državljanom v Istanbulu, v katerem jim svetujejo, da se izogibajo krajem, kjer se zbira večje število ljudi.

Ranjeni Norvežan: Povsod so bili kosi človeških teles

59-letni Norvežan Jostein Nielsen, ki je bil v napadu ranjen, je iz bolniške postelje povedal, da sta si s soprogo ogledovala mesto, ko je odjeknila eksplozija. "Najprej sem slišal manjši pok, potem pa je prišel tisti pravi pok. Čutil sem, da me koleno več ne uboga. Povsod naokoli sem videl kose človeških teles", je povedal za norveško televizijo TV2.

Šrapnel mu je preluknjal koleno. "To je bil velik šok, ne predstavljaš si, da se ti kaj takega lahko zgodi, ko si ogleduješ mesto," je še dodal. Zdaj ga čaka operacija, zdravniki pa verjamejo, da poškodba ni tako huda, da ne bi mogel več hoditi. 

Oblasti prepovedale poročati o dogodku

"Eno uro po napadu so turške oblasti prepovedale poročanje o dogodku lokalnim medijem, tako da nimamo nobenih novih informacij. To turške oblasti storijo po vsakem napadu iz varnostnih razlogov. A je to zelo problematično, saj tudi lokalni prebivalci ne dobimo nobenih informacij. Ta trenutek nihče ne ve, kaj se dogaja na trgu. Oblasti so prepričane, da bodo s tem zavarovale preiskavo in zbiranje dokazov," nam je povedal doktor političnih znanosti Ahmet Erdi Öztürk, ki smo ga takoj po eksploziji poklicali v Istanbul.

Napad kljub poostrenim varnostnim ukrepom

Do napada v turistično zelo obiskanem predelu Istanbula Sutanahmet sicer prihaja v času, ko v Turčiji vladajo najvišji možni varnostni ukrepi, saj je bila v zadnjih mesecih prizorišče niza terorističnih napadov. Najhujši se je pripetil oktobra lani, ko so bili pred osrednjo železniško postajo v Ankari ubiti 103 ljudje. Odgovornost za ta napad je prevzela Islamska država.

Turčija poleg boja proti IS hkrati na vseh ravneh bije tudi vojno proti prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK). Na pretežno kurdskem jugovzhodu Turčije se tako od sredine lanskega leta, ko je propadel mirovni proces med Ankaro in Kurdi, krepi nasilje. V spopadih je v zadnjih mesecih umrlo več sto ljudi. Na nekaterih območjih so oblasti uvedle policijsko uro.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (591)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakostzavse
13. 01. 2016 10.23
+3
Naši thebil-i pa pustijo da hrvatarji in lahi pri nas organizirajo proteste proti žici. Pri nas kritizirajo delovanje vlade. Vprašanje: "Kaj bi hrvatarji naredili, če bi naši protestirali pri njih glede Piranskega zaliva"?. Kaj bi lahi pustili da naši zamejci, protestirajo proti laški vladi, ker jim krati pravice"? Naj polagajo rože in sveče pri sebi doma. Vzrokov za to imajo ogromno. Našim ne umnežem, kateri so bili zraven, pa sporočam, da dobijo vsi po tri družine prebeglic na preskrbo. To pomeni cca. 30 ljudi. Pa pol ne jokcat, saj so to vaše želje a ne. Pa prijateljem lahom in hrvatarjem jih nekaj odstopte.
opazovalec_
13. 01. 2016 11.28
+3
Pa zakaj Hrvoji ne protestirajo na Madžarski meji??
opazovalec_
13. 01. 2016 09.47
+2
Hrvat se vedno skrega, ko nima lastne koristi!!
Manu Cocker
13. 01. 2016 08.47
+1
False flag again....
bubasvaba33
14. 01. 2016 11.45
vsevidi
13. 01. 2016 08.22
+1
A to so takoj njegovi sorodniki pršli v Istanbul in dali vzorce za primerjalno DNK. V članku se navaja, da ga turki niso imeli na seznamu nevarnih, tako, da po vsej verjetnosti tudi niso imeli njegove DNK, kako za vraga so potek lahko tako hitro izvedli DNK analizo.
prekomeje
13. 01. 2016 08.11
+4
Po toči je zvoniti prepozno...
lu na
12. 01. 2016 21.41
+8
Vsega pa je kriva judinja
nevica
12. 01. 2016 21.35
+49
Evo Hrvatom se spet žvižga za emigrante, še vedno ne spoštujejo nobenih pravil in jih brez reda vozijo na slovensko mejo, nam pa Avstrija že postavlja omejitve. To, da direktor hrvaške policije pri dogovorih sploh noče sodelovati je pa višek. Ampak EU bo Hrvate za to še nagradila...se mi zdi,da uporabljajo tako logiko. Namreč nobene posledice jih ne doletijo za nespoštovanje že veljavnih dogovorov.
Fifi 24
12. 01. 2016 21.32
+10
A že vedo kdo je samomorilec ki je razpadel na milion koščkov kaj so spet našli potni list ?? Tile pa so hitri američani so binladna lovili 10 let z vso tehnologijo ti pa vedo v eni uri kdo je aja saj so ga oni poslali ja potem je pa jasneje ker prav smešno je gledati da zdaj kao IS napada uboge turke ki jih sicer logistično in zdravstveno oskrbijejo ja ovce pa bodo spet jedle tako kot do sedaj
nevica
12. 01. 2016 21.37
+7
Naredili so DNK analizo in res ne vem od kod podatki za primerjavo. Moram reči, da imajo neverjeten sistem ugotavljanja kdo je kdo, škoda da šele potem, ko je že razcefran....namesto na meji, pa lepo nazaj v Sirijo...
bubasvaba33
14. 01. 2016 11.46
Napredni ni kaj! Samo v glavah so obtičali v letu 1016!!!
gekados
12. 01. 2016 21.29
+14
jaz povem takole,še več ji je potrebno spustit noter pa vsaka slo familija naj vzame eno družino k sebi.......to je bilo za šalo ampak mislim,da je hudič šalo vzel in,da smo si vsi naredili s temi migranti medvedjo uslugo.boste videli čez par po evropi samo mošeje..........
?erniGad
12. 01. 2016 21.27
+19
Neuradno: Fadli naj bi pred kratkim prišel v Turčijo iz Sirije kot voznik cisterne z nafto, pa to
nevica
12. 01. 2016 21.37
+6
bubasvaba33
14. 01. 2016 11.47
IVO1965
12. 01. 2016 21.14
+15
ohoho, se lahk komentira. no niti nimam besed......v alahovem imenu pobijajo svoj narod. kaj dela gnila amerika in bankirji da ostanejo na oblasti. perejo možgane blesavim verskim fanatikom
bubasvaba33
14. 01. 2016 11.47
bandit1
12. 01. 2016 21.06
+28
Ja pa kdo še verjame vam medijem. Pišete kar vam dajo na mizo in vam naročijo. Manipulacija ...Če pogledaš vse SLO čajtenge in portale povsod isto. A Rusi so šli domov ko so jim zrušili letalo? A smo še člani NATA ali smo jim breme kot je izjavil naš minister v Natu KACO ...V 1 letu je zaradi blokade mesta v Siriji umrlo 30 ljudi zaradi lakote. Toliko jih v SLO zaradi lakote in birokracije umre vsako leto , pa nismo v nobeni vojni,
bubasvaba33
14. 01. 2016 11.49
minnaema@yahoo.com
12. 01. 2016 21.02
+38
to je začetek NOVOPODOBNE vojne, skrajni čas, da EUROPA spremeni AZILSKO zakonodajo, ki bo ščitila Europeane in državljane Europe-niso to grožnje proti tujcem temveč moramo obvarovati našo varnost in sebe, sicer ženske ISLAMA so ustvarjene za rojevati-kam pa vse to pelje -so stvari v vsakdanjiku, ki se zgodijo in jih NI mogoče vrteti nazaj kakor urni kazalec, pa ne bomo MI NA NAŠI ZEMLJI postali tujci........dejmo, dejmo razmišljati dokler je še čas, ker čez pet let bo prepozno !
bandit1
12. 01. 2016 21.09
+7
Za tujce so nas spravli naši veleumni in pametni lakotni politiki, vsi ne glede na barve pa poglej kje smo v 25 letih, sramota..Ne rabmo nobenih drugih da nas pohodijo so nas sami naši narciski in podobni ...
bubasvaba33
14. 01. 2016 11.49
Cambi7
12. 01. 2016 21.00
+7
Mah, DNK analiza lahko traja mesece! Kako jim je uspelo v eni uri identificirati storilca(ko)??? Bu, skregano z logiko in znanostjo.Rip pokojnim! Bil kar nekajkrat tam in si enostavno ne morem tega predstavljati. Ogromno sem prepotoval ( pomorec) . Zame, osebno, je najlepše mesto na svetu. Pustimo Otomane in cesarske vojne. Hagia Sophia je bil lep primer strpnosti ( kdor pozna zgodovino), sedaj so še to uničili. To s ne bo dobro končalo, žal!!!!
Mismosprememba
12. 01. 2016 20.57
+13
Temu se reče False flag .Turlki želijo z vojsko v Sirijo kar je proti mednarodnem pravu.Rusi so povabljeni.Turki pa nikakor ne.
Mismosprememba
12. 01. 2016 20.57
+3
antirepresija
12. 01. 2016 21.11
+3
Navadni drzavljani tega, ali je false flag ali pa ni, nikdar ne bomo izvedeli, lahko da je, lahko da ni. Vedno se najdejo nekateri ,ki za VSAK napad na tem svetu trdijo ,da je false flag z bizarnimi razlagami in zablodami. Spet vcasih dejansko zelo smrdi po false flagu. Ampak trditi eno ali drugo je za nas nesmiselno, ker ne razpolagamo s kljucnimi informacijami. Kar pa se tega napada tice..., so price povedale, da se je clovek razstrelil. Iz tega lahko izpeljemo samo en vsaj dokaj logicen zakljucek brez ,da razpolagamo z dodatnimi informacijami. Normalni ljudje se ne razstreljujejo. Ta je ocitno verjel v temne strani Korana, kot kaze je verjel, da bo nagrajen v posmrtnem zivljenju ker je umrl kot mucenik. Normalnega cloveka ne bos preprical, da se razstreli v mnozici zato, da bo lahko sodeloval v false flagu.
antirepresija
12. 01. 2016 21.16
+7
To pa da Turki zelijo v Sirijo, pa je cisto res, so tudi zelo vpleteni v vojno v Siriji. In tako kot si rekel, nihce drugi nima pravice posredovati v Siriji razen Rusov, kajti edino njih je na pomoc poklical na volitvah izvoljeni predsednik...
piu
12. 01. 2016 20.55
+2
Kdo je nabil Fadila? Špeglar?
RožleMMM
12. 01. 2016 20.54
+3
Nafto je treba plačat...!
JANZELJ
12. 01. 2016 21.11
+2
RožgeYy a si ti šivanje sam plačal, pa to...
piko112
12. 01. 2016 20.51
+4
Angelca jih je toliko pošiljala sedaj jih bo pa nazaj pošiljala. Pristali bodo pri nas ki smo v krizi in jim dali table samo za nemčijo ali domovino.
odkimasin
12. 01. 2016 20.34
+13
Ne vem kva rinete tja dol, sej bojo sami k nam prišli! Doma bodte!
anonim.
12. 01. 2016 20.31
+47
Preden se je vse skupaj začelo, sem si znal predstavljati kaj bodo ti migranti vse prinesli zaseboj,...pa marsikdo je vedel...Ja celotno zgodovino jim ni uspelo prodreti v EU, zdaj so dobili možnost in valda da bodo izkoristili ..... Še hujše bo!
korintos23
12. 01. 2016 20.33
+11
Kaj se čudiš, saj so pa prišli na povabilo!
antirepresija
12. 01. 2016 21.23
+11
@korintos23: Roko na srce, prihajali so ze PRED povabilom. Merklova je pac naredila eno veliko neumnost, ker je zelela izpasti humano, ko je Madzarksa ze zapirala meje, zaradi preplavljenosti z migranti. Pa j**** tako povabilo ,jaz castim, ti placas. Ta zmesana babnca jih je zelela oz. jih zeli lepo porazdeliti po EU.
nevica
12. 01. 2016 21.44
+11
Njena politika bo sesula Evropo, nakopali si bomo toliko problemov in cel kup žarišč, kejr bodo non stop eksplozije...Od miru se lahko kar poslovimo.
bubasvaba33
14. 01. 2016 11.52