Tujina

Eksplozija avtomobila bombe v Prištini

Priština/Tirana, 14. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V eksploziji avtomobila bombe pred restavracijo v kosovski prestolnici Prištini je bilo sinoči ranjenih več kot 30 ljudi. Predstavnik mednarodnih enot Združenih narodov je povedal, da je devet oseb v kritičnem stanju.

V eksploziji avtomobila bombe, ki se je zgodila na aveniji Billa Clintona v središču Prištine, je bilo v petek zvečer ranjenih kakih 32 ljudi, večinoma Albancev, poškodovanih pa je bilo tudi več trgovin in drugih poslopij ter približno deset v bližini parkiranih vozil, je povedal predstavnik mednarodnih mirovnih sil na Kosovu (KFOR). Kot iz Beograda za 24ur poroča dopisnica Breda Ozim, motiv napada še ni znan, policija pa nima nobenih informacij o osumljencih.

Eksplozija je odjeknila nekaj po 22. uri v delu mesta, kjer je zvečer običajno zelo živahno. Predstavnik prištinske bolnišnice je sporočil, da so zaradi eksplozije v bolnišnico sprejeli 32 ljudi, med katerimi je bilo devet huje ranjenih. Kosovski premier Bajram Rečepi je izjavil, da je eksplozija teroristično dejanje.

Eksplozija avtomobila bombe pred restavracijo je ranila več kot 30 oseb (Foto: Reuters)
Eksplozija avtomobila bombe pred restavracijo je ranila več kot 30 oseb (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Na Kosovo je medtem na dvodnevni obisk prispela delegacija Varnostnega sveta Združenih narodov pod vodstvom norveškega veleposlanika pri ZN Oleja Petra Kolbya, ki bo ocenila delo misije ZN na Kosovu (UNMIK) od njene vzpostavitve junija 1999.

Predvidena so srečanja s predstavniki mednarodnih institucij in lokalnimi političnimi predstavniki. V ponedeljek pa so bo po poročanju Ozimove delegacija ZN mudila tudi v Beogradu, kjer se bodo srečali s predstavniki zveznih in republiških oblasti.

Albanija napad označila za terorizem

Po besedah tiskovnega predstavnika albanskega zunanjega ministrstva Agima Neze uradna Tirana najodločneje obsoja "kriminalno in teroristično dejanje, ki škoduje miru in stabilnosti na Kosovu".