Tujina

Bush se je opravičil zaradi mučenj

Ženeva/Washington, 06. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriški predsednik Bush je jordanskemu kralju Abdulahu II. povedal, da mu je žal za ponižanje in zlorabe, ki so jih bili deležni iraški zaporniki.

Ameriški predsednik George W. Bush se je končno opravičil za sadistična in poniževalna dejanja ameriških vojakov v iraških zaporih, kar je pričakovala svetovna javnost vse od takrat, ko so v javnost prišle prve fotografije mučenj.

Jordanski kralj Abdulah II. z Bushem v Beli hiši (Foto: Reuters)
Jordanski kralj Abdulah II. z Bushem v Beli hiši (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

"Jordanskemu kralju sem povedal, da mi je žal za vse, kar se je zgodilo in dogajalo Iračanom v zaporih, prav tako tudi za ponižanje, ki so ga doživele družine zapornikov," je povedal Bush, ki se je s kraljem Abdulahom II. sprehajal po Rožnem vrtu Bele hiše. "Povedal sem mu tudi, da mi je žal, da ljudje, ki so videli tiste fotografije, ne razumejo prave narave in srca Amerike. Zagotovil sem mu, da Američanom, kot sem jaz, ni bilo všeč, kar smo videli, in postalo nam je slabo. Njegovemu veličanstvu sem tudi pojasnil, da so naše enote v Iraku, ki so tam zaradi varnosti, miru in svobode, najboljše od najboljših," je dodal Bush.

Bush in Abdulah sta bila na srečanju kljub težkim temam sproščena (Foto: Reuters)
Bush in Abdulah sta bila na srečanju kljub težkim temam sproščena (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kralj Abdulah pa je dejal, da je bil ob slikah mučenja in zlorab "zgrožen", in izrazil prepričanje, da bodo krivci kaznovani. Dodal je, da dejanja nekaj vojakov "ne odražajo morale in vrednot" ZDA.

Rumsfeldu se ne piše dobro

Kako dolgo je Donald Rumsfeld vedel za mučenja?
Kako dolgo je Donald Rumsfeld vedel za mučenja? FOTO: Reuters

Iz Bele hiše so sporočili, da ameriški predsednik George W. Bush želi, da obrambni minister Donald Rumsfeld še naprej ostane na položaju obrambnega ministra, kljub temu, da je imel na njegov račun povedati nekaj krepkih zaradi slabega obveščanja glede nasilnega in sadističnega obnašanja ameriških vojakov v iraških zaporih.

Bush je namreč po pisanju današnjih izdaj ameriških časnikov v zasebnem pogovoru okaral ameriškega obrambnega sekretarja Donalda Rumsfelda, ker mu ni posredoval informacij o neprimernem ravnanju ameriških vojakov z iraškimi zaporniki. Bush je v sredo v ovalni pisarni Bele Hiše Rumsfeldu povedal, da z njegovim obnašanjem ni zadovoljen, pišeta Washington Post in New York Times, ki se sklicujeta na uradne vire v Beli hiši. Bush je sicer v sredo zatrdil, da ne bo zahteval Rumsfeldovega odstopa.

Rumsfeld ima sicer pri Bushu še naprej podporo, senatorji pa so vedno glasnejši (Foto: Reuters)
Rumsfeld ima sicer pri Bushu še naprej podporo, senatorji pa so vedno glasnejši (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Rumsfelda bodo senatorji dodobra pretresli v petek

"Minister Rumsfled izvrstno opravlja funkcijo obrambnega ministra in dobro služi ameriškemu narodu. Odlično je služil tudi med dvema vojnama, ki so jih bíle ZDA, in je pomemben član mojega kabineta, zato bo tukaj tudi ostal," je povedal Bush v družbi jordanskega kralja.

Rumsfeld bo v petek nastopil pred senatnim odborom za oborožene sile in osebno odgovarjal senatorjem na vprašanja glede dogajanja v Iraku. Senatorje predvsem zanima, zakaj jih minister ni prej obvestil o zlorabah v ameriških zaporih. Številni senatorji so namreč razburjeni, ker so o mučenju iraških zapornikov izvedeli šele iz medijev. Demokratski senator Joe Biden pa je že danes javno zahteval ministrov odstop.

Bush je sicer v sredo v pogovoru za arabsko televizijo Al-Hura zatrdil, da popolnoma zaupa ministru Rumsfeldu.

"Ob napačnem času na napačnem mestu"

Zaročenca Lynndie England poziranje svoje drage ob golih zapornikih očitno ni motilo
Zaročenca Lynndie England poziranje svoje drage ob golih zapornikih očitno ni motilo FOTO: POP TV

Ameriška vojakinja, ki se je v minulih dneh pojavljala v medijih v zvezi s fotografijami, ki so prikazovale ujetnike v iraškem zaporu Abu Graib, ki jih zlorabljajo ameriški vojaki, je izrazila obžalovanje nad tem, kar se je zgodilo. Po poročanju Washington Posta je svoji mami pojasnila, da se je znašla "ob napačnem času na napačnem mestu". Namesto načrtovane poroke sedaj 21-letno Lynndie England in njenega partnerja, prav tako ameriškega vojaka iz Abu Graiba, čaka tožba zaradi zlorabe in zanemarjanja službene dolžnosti.

Englandova je v zaporu izživela vse svoje fantazije
Englandova je v zaporu izživela vse svoje fantazije FOTO:

Washington Post je sicer danes objavil nove fotografije, ki prikazujejo zlorabe zapornikov v Iraku. Na njih se znova pojavlja vojakinja Englandova, ki drži v roki vrv, privezano okoli vratu golega, na tleh ležečega iraškega zapornika v Abu Graibu. Englandova se je že na prej objavljenih fotografijah pojavljala ob golih zapornikih, smejoča in s cigareto v roki.

Od lani poleti naj bi ameriški vojaki z digitalnimi kamerami posneli več kot tisoč fotografij, ki prikazujejo njihov vsakdan v Iraku; med njimi so tudi fotografije, ki prikazujejo simuliranje spolnega občevanja med ameriškimi vojaki kot tudi zlorabljanje iraških zapornikov s strani vojakov, še poroča Washington Post. Te fotografije so krožile po elektronski pošti med vojaki 372. čete vojaške policije, ki so služili v Abu Graibu.

Rdeči križ je že prej opozarjal na mučenje zapornikov

Nada Doumani je poudarila, da Rdeči križ že dolgo opozarja na grozljivo dogajanje v iraških zaporih
Nada Doumani je poudarila, da Rdeči križ že dolgo opozarja na grozljivo dogajanje v iraških zaporih FOTO: Reuters

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je že pred objavo fotografij mučenja iraških zapornikov v zaporu Abu Graib večkrat opozoril ameriško administracijo, naj ukrepa v zvezi z zlorabami in mučenjem zapornikov s strani ameriških vojakov, so sporočili z ICRC. "Vedeli smo, kaj se dogaja, zato smo na podlagi svojih ugotovitev večkrat pozvali ZDA, naj ustrezno ukrepajo," je dejala tiskovna predstavnica ICRC Nada Doumani.

ICRC je sporočil, da so resnične razmere v ameriških zaporih v Iraku še hujše kot kažejo fotografije, ki so jih objavili mediji. "Fotografije so šokantne, a naša poročila so še slabša," je za današnjo izdajo pariškega časnika Le Monde povedala predstavnica ICRC Antonella Notari. Pojasnila je, da so uslužbenci ICRC v zadnjih petih ali šestih tednih večkrat nenapovedano obiskali zloglasni zapor Abu Graib in o svojih izsledkih večkrat obvestili ameriške in britanske oblasti.

Zadeve so vsak dan bolj jasne in grozljive

Iz Iraka prihajajo nove podrobnosti o zlorabah Iračanov v ameriških vojaških zaporih. Ameriška obveščevalna agencija CIA preiskuje smrt treh zapornikov, ki so jih mučili njeni uslužbenci, vendar ni znano, ali gre zapornike iz skupine 25-ih, o katerih je že poročala ameriška vojska. Ameriški senat zahteva preiskavo, predsednik George Bush pa je v posebnih intervjujih za arabske medije izjavil, da se ZDA sramujejo gnusnega početja svojih vojakov.

Bush je v pogovoru za arabsko televizijo Al-Hura dejal, da je bilo ravnanje z iraškimi zaporniki s strani nekaterih pripadnikov ameriške vojske v Iraku odvratno (Foto: Reuters)
Bush je v pogovoru za arabsko televizijo Al-Hura dejal, da je bilo ravnanje z iraškimi zaporniki s strani nekaterih pripadnikov ameriške vojske v Iraku odvratno (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ameriški predsednik je v sredo priznal, da sicer ne ve, koliko natančno bodo stale vojaške operacije v Iraku v naslednjem proračunskem letu, vendar zadnji dogodki in povečana obremenitev vojske kažejo, da bo treba za vsak primer zagotoviti dodatna sredstva. Demokrati so Bushevo izjavo in prošnjo administracije za 25 milijard dolarjev predujma za prihodnje fiskalno leto, ki se začne 1. oktobra letos, označili za sprenevedanje. ZDA so doslej za Irak in Afganistan po vojni namenile skupaj skoraj 170 milijard dolarjev.

Powell naj bi imel počasi dovolj

Ameriški državni sekretar Colin Powell se v javnosti kaže kot zvest uslužbenec predsednika Georgea Busha, vendar naj bi mu začenjalo presedati, da si je zaradi politike do Iraka, kjer nihče ni upošteval njegovega mnenja, zapravil ugled.

Powellovo obotavljanje lahko poslabša predsednikove možnosti za ponovno izvolitev (Foto: Reuters)
Powellovo obotavljanje lahko poslabša predsednikove možnosti za ponovno izvolitev (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Powell v pogovorih za ameriške medije zatrjuje, da izpolnjuje predsednikovo politiko, ker vanjo verjame, vendar sta njegova podrejena Richard Armitage in Larry Wilkerson v pogovoru za revijo GQ nakazala, da Powell ne bo ostal v administraciji, če bo Bush osvojil še drugi mandat. Številni odlični poznavalci dogajanja v Washingtoni, med njimi Bob Woodward, opisujejo, da je Powell v nenehnem sporu z jastrebi, kot so podpredsednik Dick Cheney, obrambni minister Donald Rumsfeld in njegov namestnik Paul Wolfowitz.

Powellovo obotavljanje glede nadaljnjega služenja v Bushevi administraciji lahko poslabša predsednikove možnosti za ponovno izvolitev, saj je državni sekretar pri Američanih še vedno najbolj priljubljen član kabineta, celo bolj od samega predsednika.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0