Tujina

'Ko sem zagledala moža, sem začela jokati'

Peking, 22. 11. 2009 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
8

V eksploziji, ki je odjeknila v premogovniku na severovzhodu Kitajske, je po zadnjih podatkih umrlo 92 rudarjev, najmanj 16 pa jih je še ujetih pod zemljo.

Reševalci na poti v rov
Reševalci na poti v rov FOTO: Reuters
Rudnik, v katerem se je zgodila nesreča, je eden največjih in najstarejših na Kitajskem, v njem pa letno izkopljejo skoraj 1,5 milijona ton premoga.

V eksploziji, ki je v noči na soboto odjeknila v premogovniku na severovzhodu Kitajske ob meji z Rusijo, je po zadnjih podatkih umrlo 92 rudarjev, najmanj 16 pa jih je še ujetih pod zemljo. Gre za najhujšo rudniško nesrečo na Kitajskem v zadnjih dveh letih. Po eksploziji so po neuradnih podatkih že odpustili direktorja rudnika, njegovega namestnika in glavnega inženirja.

Eksplozija je odjeknila v času, ko je bilo v rudniku 528 rudarjev, so sporočile kitajske oblasti. Po njihovih navedbah je sicer večini rudarjev uspelo pobegniti iz rudnika. Številni rudarji so se med evakuacijo poškodovali, med njimi so jih okoli 60 prepeljali v bližnje bolnišnice. "Ko sem zagledala svojega moža, to gmoto mesa in krvi, ga najprej nisem spoznala. Potem mi je zdravnik povedal, da je to on, in začela sem jokati,“ je povedala žena enega od rešenih rudarjev.

Rudarji, ki so še ujeti v rudniku, se po navedbah kitajskih oblasti nahajajo okoli 500 metrov pod zemljo, dostop do njih pa je zahteven, saj je glavni jašek zasut. Kljub temu si jih reševalci še vedno prizadevajo rešiti. V rudniku so po nesreči ponovno vzpostavili zračenje in elektriko, zato oblasti še vedno upajo, da bodo pod zemljo našli preživele. Eksplozija je bila tako silovita, da je močno zatresla tudi okolico rudnika, nekaj stavb pa se je delno porušilo.

Nesreče v kitajskih rudnikih so sicer zelo pogoste. Zgolj lani so po uradnih podatkih zahtevale življenja več kot 3200 rudarjev, neuradno pa naj bi bilo žrtev še precej več. Kitajske oblasti so z lanskim zaprtjem okoli tisoč nevarnih manjših rudnikov dosegle znatno zmanjšanje števila nesreč, vendar pa v nesrečah v velikih, državnih rudnikih še vedno vsako leto izgubi življenje več sto rudarjev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

galiot
22. 11. 2009 18.08
Za varnost v Kitajskih rudnikih ni nič poskrbljeno.Kadar se zgodi katastrofa se en teden o tem govori,potem pa zaposlijo druge delavce in tako naprej.SRAMOTA IN BEDA...
Bolivar
22. 11. 2009 16.47
Reveži ,pa sploh niso nc krivi. Kitajsko pa itak zanima sam gospodarski napredek
HellWolf
22. 11. 2009 13.34
V kitajskih rudnikih skoraj da ni varnostnih ukrepov... EX opreme (protieksplozijske) skorajda ne poznajo. Večina jih sploh ni prijavljenih. Sej lahko prek slike sklepaš kak je rudnik, sej se vid kuk se reševalci vozijo v rove. Glede umrlih... desetkrat toliko jih čaka na ta delovna mesta.
zuper
22. 11. 2009 09.21
Reševalci na poti v HELL, bi moralo pisati pod sliko.
Jože Pernek
22. 11. 2009 08.30
Preveč so se približali hudiču.
gospodkaplan
22. 11. 2009 08.20
Kok je huda fotka.
JEBEM-VAS
22. 11. 2009 07.45
RednoW
22. 11. 2009 07.39
Zaradi eksplozije, ki je odjeknila pol kilometra globoko, so se stavbe blizu rudnika. Ha?