Tujina

Eksplozije v Bagdadu

Bagdad/Washington, 05. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V iraški prestolnici je odjeknilo več močnih eksplozij, za katere so kasneje Američani sporočili, da so bile nadzorovane.

Zadnji teden je število uporniških napadov na okupacijske sile padlo na povprečno 20 na dan, medtem ko so novembra našteli okoli 50 napadov na dan.

Šlo naj bi za nadzorovane eksplozije, ki jih okupacijske sile ponavadi izvajajo okoli poldneva po lokalnem času, in v katerih uničujejo zajeto orožje in eksploziv.

Sicer pa so v zadnjih dneh Američani v okviru operacije Iron Grip granatirali redko poseljene jugozahodne dele iraške prestolnice.

Na silvestrski večer je bilo v eksploziji avtomobila bombe pred neko restavracijo ubitih najmanj 8 ljudi, ranjenih pa je bilo najmanj 30 oseb, med njimi naj bi bili tudi trije ameriški novinarji.

Bodo ZDA Kurdom pustile avtonomijo?

Kurdsko območje na severu Iraka ima avtonomijo od leta 1991, ko so ZDA po zalivski vojni tam vzpostavile območje prepovedi preletov, da bi preprečile napade iraške vojske.

ZDA so se odločile pustiti avtonomijo Kurdom v novem suverenem Iraku, in sicer navkljub opozorilom iraških sosed in mnogih Iračanov, naj Iraka ne delijo na etnične države, piše ameriški časnik New York Times. Časnik, ki se sklicuje na visoke ameriške in iraške predstavnike, poroča, da takšno odločitev narekuje novi hitri načrt predaje oblasti Iračanom do 30. junija, zaradi česar ni ostalo dovolj časa, da bi se kurdska avtonomija na severu države spremenila.

Predstavniki ameriške vlade in visoki iraški predstavniki trdijo, da ohranitev kurdske avtonomije v Iraku ne pomeni, da se Irak pozneje, ko bo oblikoval svojo ustavo, ne bi mogel vzpostaviti kot država brez etničnih podenot, še piše New York Times. Kot še dodaja, administracija ameriškega predsednika še naprej pritiska na Irak, naj se ne deli.