Tujina

Ekvador po aferi s stroški Assangeu ukinil posebno varovanje

London, 18. 05. 2018 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Moreno je izdal ukaz za ukinitev posebnega varovanja ustanovitelja Wikileaksa Assangea na londonskem veleposlaništvu le dan po tem, ko so v javnost pricurljale informacije o visokih stroških, ki so jih porabili za ta namen.

Po tem, ko sta The Guardian in Focus Ecuador razkrila, da je Ekvador v več kot petih letih za potrebe varovanja Juliena Assangea na njihovem veleposlaništvu v Londonu porabil milijonske zneske iz, posebej za ta namen ustanovljenega, skrivnega računa, je ekvadorski predsednik Lenin Moreno ukazal ukinitev dodatne zaščite. Država naj bi najela tuje podjetje in skrivne agente, da so spremljali obiskovalce, osebje veleposlaništva in celo britansko policijo.

Ekvadorski predsednik Moreno ukinil posebno varovanje londonskega veleposlaništva.
Ekvadorski predsednik Moreno ukinil posebno varovanje londonskega veleposlaništva. FOTO: AP

Na posebni račun so naložili vsaj 5 milijonov dolarjev (4,25 milijona evrov), s katerimi so Assangea varovali med obiski britanskega poslanca v Evropskem parlamentu Nigela Faragea, članov evropskih nacionalističnih skupin in posameznikov povezanih s Kremljem.

Rafael Correa, nekdanji predsednik Ekvadorja, ki je odobril operacijo, je kasneje posebne ukrepe zagovarjal s stališčem, da so bili običajni in zmerni. S tem se sedanji predsednik Moreno ne strinja in Assangea označuje za »nepotrebno breme«. Svoj ukaz komentira: »Odslej bo stopnja zaščite enaka kot na drugih naših veleposlaništvih.«

Julien Assange že od leta 2012 biva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.
Julien Assange že od leta 2012 biva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. FOTO: AP

Marca so Assangeu omejili dostop do interneta, potem ko je na Twitterju objavljal politične komentarje, v katerih je nasprotoval britanskim trditvam o ruskih povezavah z zastrupitvijo nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Našvasan_zob
18. 05. 2018 15.09
+12
Sramota, da se z EDINIM borcem za resnico in pravičnost ravna tako grdo!.. Kje so vse inštitucije za pravice itd??? Vse podkupljeno z zahoda...
deratizacija
18. 05. 2018 08.59
+28
Dule Med
18. 05. 2018 18.52
+3
Demokracija v Hebrejščini pomeni SUŽENJ.