Tujina

Ekvador za zaščito Juliana Assanga porabil vrtoglave zneske

London, 16. 05. 2018 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ekvador je financiral več milijonsko vohunsko operacijo za zaščito Juliana Assanga na ambasadi v Londonu. Za operacijo so najeli mednarodno varnostno podjetje in tajne agencije za spremljanje obiskovalcev in osebja na veleposlaništvu in celo britanske policije. Ekvadorski predsednik naj bi izgubljal potrpljenje z Assangem, ki ga je poimenoval podedovan problem.

Več kot pet let je Ekvador praznil skrivni proračun, ki so ga ustanovili zato, da bi zaščitili ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assanga med bivanjem na njihovem veleposlaništvom in med obiski njegovih gostov, med katerimi so bili predvsem aktivisti, novinarji, odvetniki in hekerji, poroča The Guardian.

Na mesec so, da bi zaščitili Assanga, namenili povprečno vsaj 55 tisoč evrov.
Na mesec so, da bi zaščitili Assanga, namenili povprečno vsaj 55 tisoč evrov. FOTO: AP

 

Namenili vsaj 55 tisoč evrov mesečno

Dokumenti, ki jih je pridobil The Guardian razkrivajo skrivno operacijo Gost, ki so jo kasneje preimenovali v operacijo Hotel. Na mesec so tako za varnost in zbiranje obveščevalnih podatkov, da bi zaščitili Assanga, namenili povprečno vsaj 55 tisoč evrov. Operacija je imela glede na njihove vire odobritev takratnega predsednika Ekvadorja Rafaela Correa in zunanjega ministra Ricarda Patiña.

Nekaj tednov po tem, ko se je Assange preselil v ambasado, so najeli varnostno podjetje, ki je bilo zadolženo za skrivno snemanje in nadzor vseh aktivnosti na veleposlaništvu. Podjetje je priskrbelo tudi varnostnike, ki so cel dan in noč skrbeli za varnost. O operaciji naj ne bi bil do leta 2015 obveščen niti ekvadorski ambasador v Veliki Britaniji. Osebje, ki je bilo zadolženo za varnost, je nenehno snemalo Assangove dnevne aktivnosti, interakcije z osebjem na ambasadi in ostalimi obiskovalci ter njegova nihanja razpoloženja.

Ekvadorske oblasti so bile pripravljene denar nameniti tudi za izboljšanje njegove javne podobe.
Ekvadorske oblasti so bile pripravljene denar nameniti tudi za izboljšanje njegove javne podobe. FOTO: AP

Imeli pripravljen načrt za njegov pobeg

Varnostno osebje se je z Assangom pogovorilo o vsakomur, ki je izrazil željo, da bi ga obiskal. Gostje so morali skozi posebno varnostno cono, kjer so morali odložiti osebne dokumente. Zaradi strahu pred tem, da bi britanske oblasti uporabile silo, vdrle na veleposlaništvo in zajele Assanga, so pripravili več načrtov, ki bi mu v tem primeru pomagali pobegniti. Eden izmed scenarijev je bil, da bi Assanga pretihotapili v diplomatskem vozilu ali mu podelili diplomatsko imuniteto. Ekvadorske oblasti so bile pripravljene denar nameniti tudi za izboljšanje njegove javne podobe.

Dokumenti, ki jih je pridobil The Guardian, kažejo tudi, da se je odnos med Assangom in njegovimi gostitelji ohladil, ko je Assange prekršil diplomatski protokol. Assange je namreč ogrozil komunikacijski sistem znotraj veleposlaništva. 

Vrtoglavi stroški razlog za preiskavo

Naraščajoče stroške operacije so že leta 2013 začeli preiskovati tudi ekvadorski finančni nadzorniki, po ugotovitvi, da so v petih mesecih za dodatne posebne stroške brez kakršnegakoli računa porabili kar okoli 350 tisoč evrov. Operacija Hotel, ki je Ekvador v petih letih stala približno štiri milijone evrov, pa je predstavljala le manjši del stroškov, ki jih je Ekvador do sedaj namenil za zaščito Assanga. Nadzorniki zdaj preiskujejo, kako je lahko državna obveščevalna služba Senain med letoma 2012 in 2017 zapravila skoraj 241 milijonov evrov, večino za aktivnosti povezane z Assangom, kar 80 odstotkov tega zneska pa naj bi porabili lani.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
16. 05. 2018 20.34
+11
Bog milionkrat ti hvala za Žvižgače! Poživi in varuj jih te ljudi ki tako nesebično tvegajo glave , da svet sliši resnico!
Dule Med
16. 05. 2018 20.04
+4
Vsaka m u čast, da ima svoja muda, drugače bi semu že zdavnaj vtrgalo od zahodnjaškega pritiska.
nikhrast
16. 05. 2018 16.56
-8
To je problem, njegova javna podoba, zelo neprijazen, tako so ga zapustili prijatelji in sodelavci.
Ate_ist
16. 05. 2018 18.22
+9
kaj ti ni jasno? prvo kar je moral storiti je, da je odrinil prijatelje in sodelavce od sebe, saj jih je lahko le na tak način zaščitil pred terorjem tajnih služb njenega veličanstva in najbol demokratične države na svetu zda.
Frane Šajn
16. 05. 2018 20.35
+4
Le kaj bi rekli šele zate , bolje da ne napišem Hrastov se strinjava!?
Heretik1
16. 05. 2018 15.54
+4
Človekove pravice niso poceni!