Tujina

Posiljena 21-letnica, ki je rodila mrtvega otroka, oproščena obtožb umora

San Salvador, 20. 08. 2019 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

21-letno žrtev posilstva, katere otrok je bil mrtvorojen, je sodišče v El Salvadorju v prelomnem in zgodovinskem primeru, oprostilo obtožb splava in umora. Da gre za "odmevno zmago za ženske pravice", so ob tem dejali v Amnesty International.

Primer 21-letne Evelyn Hernandez, žrtve posilstva, je pridobil pozornost mednarodne javnosti in aktivistov za ženske pravice, predvsem zaradi strogih zakonov proti splavu v El Salvadorju, ki veljajo za ene najstrožjih na svetu. Splav je namreč prepovedan, ne glede na okoliščine, ženskam pa grozi do osem let zapora. A v številnih primerih, vključno s primerom Hernandezove, so ženske obtožene umora, za kar pa je zagrožena minimalna zaporna kazen 30 let. 

Takrat 18-letna Hernandezova je ves čas vztrajala, da je nedolžna, trdila, da je bila posiljena in da ni vedela, da je noseča. 

6. aprila 2016 je na svojem domu občutila močne bolečine in začela krvaveti. Odšla je na stranišče, ki se nahaja izven glavne stavbe hiše, kjer pa je izgubila zavest. Kasneje jo je našla njena mati in jo odpeljala v bolnišnico.

V El Salvadorju in po svetu so zahtevali "pravico za Evelyn".
V El Salvadorju in po svetu so zahtevali "pravico za Evelyn". FOTO: AP

Tam so ugotovili, da je Evelyn rodila, kasneje pa so mrtvorojenega otroka našli v greznici, njo pa so aretirali. Simptome nosečnosti naj bi zamenjala z bolečinami v želodcu, občasna krvavenja pa je zamenjala za menstruacijo, je trdila. Čeprav je "čutila, da se je nekaj spustilo" znotraj nje, ni slišala joka otroka in ni vedela, da rojeva. 

Sprva je bila obtožena, da je splavila, nato pa so tožilci to obtožbo spremenili v umor in trdili, da je namerno skrivala nosečnost ter, da v nosečnosti ni poiskala zdravstvene nege. 

Julija 2017 je nato po poročanju BBC sodnik Evelyn spoznal za krivo in jo obsodil na 30 let zapora. Njeni odvetniki so se na odločitev sodišča pritožili, trdili, da so analize pokazale, da je otrok umrl zaradi mekonijske aspiracije, kar pa se lahko zgodi, ko je otrok še v maternici, med porodom ali takoj za tem. "Tukaj ni zločina," je dejala njena odvetnica Bertha Maria Deleon

Evelyn Hernandez je v zaporu že odsedela 33 mesecev.
Evelyn Hernandez je v zaporu že odsedela 33 mesecev. FOTO: AP

Februarja tega leta je vrhovno sodišče razveljavilo obsodilno sodbo zaradi pomanjkanja dokazov, prišlo je do ponovnega sojenja, na katerem pa je tožilstvo zahtevalo še strožjo, 40 letno zaporno kazen. 

"Pravici je zadoščeno," je po 33 mesecih v zaporu dejala Evelyn. "V prihodnje se bom posvetila študiju, nadaljevala bom s svojimi cilji," je dejala za AFP. "Počila bom od sreče," pa je tvitnila odvetnica Deleon, a pri tem dodala, da boj še ni končan. 

Primer Evelyn je bil prvi tovrstni v El Salvadorju, kjer je bilo prvotno sojenje v celotni razveljavljeno. Pred tem so ženskam, ki so bile obsojene zaradi splava, zgolj znižali zaporne kazni. 

Aktivistke za ženske pravice pa sedaj upajo, da bo primer Evelyn postal precedenčni: "Še naprej se bomo borili, saj je ogromno obsojenih žensk, ki potrebujejo pravico," je še tvitnila Deleonova. 

Primer Evelyn je prvi tovrstni, kjer je bilo sojenje razveljavljeno.
Primer Evelyn je prvi tovrstni, kjer je bilo sojenje razveljavljeno. FOTO: AP

Amnesty International je razsodbo sodišča označil za "odmevno zmago za ženske pravice v El Salvadorju". Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice pa je državo pozval k spremembi zakonom o splavu. 

Zaradi obtožb splava je trenutno v El Salvadorju v zaporu še vsaj 17 žensk, v zadnjem desetletju pa so aktivisti uspeli skozi ponovno preverjanje dokazov osvoboditi okoli 30 žensk. 

Novi predsednik El Salvadorja Nayib Bukele je v preteklosti dejal, da nasprotuje splavu, a hkrati izrazil sočutje za ženske, ki doživijo spontani splav, a zaradi tega pridejo pod drobnogled organov pregona. "Če ima ženska spontani splav, takoj posumijo, da je storila splav. Tukaj se začne pojavljati vprašanje družbene neenakosti," je dejal. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
20. 08. 2019 19.00
Napaka v naslovu, splavila, ne rodila, razlika je.
devlon
20. 08. 2019 13.31
+9
jg57
20. 08. 2019 12.51
-107
Ne glede na okoliščine je dejstvo, da baba debelo laže.
Model1a
20. 08. 2019 13.24
+118
Ne želi si, da nekdo posili tvojo pa zanosi in ne sme splaviti. Boš imel isto mnenje? Dvoličnež
periot22
20. 08. 2019 13.59
+27
ivan res grozni
20. 08. 2019 14.02
+3
okuhsfjkafa
20. 08. 2019 12.12
+23
Kak zakon je to.. "oproščena umora.." SVASTA
RamzesII
20. 08. 2019 18.59