Tujina

Jamarski reševalec: Musk je ustrahovalec in milijarder s tanko kožo

Los Angeles, 08. 10. 2019 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Reševalec, ki je pomagal pri reševanju tajskih dečkov iz jame, je na sodišču dejal, da ga je ameriški milijarder Elon Musk lažno in iz maščevalnosti obtožil pedofilije. Musk je priznal, da je izrekel napačne obtožbe, ki naj bi mu jih posredoval zasebni detektiv. Toda, detektiv trdi, da mu nikoli ni dal takšnih informacij.

Elon Musk je "milijarder s tanko kožo", ki "maščevalno ignorira resnico", je ameriškega podjetnika označil jamarski reševalec Vernon Unsworth. Reševalec, ki je sodeloval pri veliki reševalni akciji tajskih dečkov in njihovega trenerja, Muska toži zaradi zapisov na Twitterju, v katerih ga je označil za pedofila.

Unsworth je julija lani pomagal iz jame na Tajskem rešiti 12 dečkov in njihovega nogometnega trenerja. Zahtevno reševanje je potekalo dobra dva tedna, na pomoč pa so priskočili reševalci z vsega sveta. Svojo pomoč je takrat ponudil tudi milijonar Musk, ki je v ta namen izdelal posebno podmornico, s katero je nameraval dečke pripeljati na površje. A ker so reševalci bili bitko s časom in ker se mu takšna rešitev ni zdela učinkovita, jo je Unsworth takrat označil za marketinško potezo.

Ta izjava pa je Muska tako razjezila, da je na Twitterju Unswortha označil za pedofila oziroma posiljevalca otrok. Na sodišču je Unsworth dejal, da je te resne in neutemeljene obtožbe Musk izrekel zgolj iz maščevanja. Poudaril je, da bo zaradi njegovih besed do konca življenja ob njegovem imenu prilepljena oznaka pedofila.

"Ustrahovalec, kakršen je, se je Musk odločil, da bo javno vrnil udarec na kritiko, tako da je lažno obtožil Unswortha, relativno neznanega posameznika, ter ga javno izzval, naj ga toži zaradi klevetanja," je razvidno iz sodnih spisov. Jamarski reševalec je to tudi storil in Muska pripeljal pred sodniško poroto.

Bizarna besedna vojna med njima se je vlekla več mesecev. Za razžalitev imena in lažne obtožbe Unsworth od Muska zahteva 75.000 dolarjev (okoli 68.200 evrov) odškodnine in še dodatne kazenske odškodnine.

Musk se je zaradi svojih tvitov večkrat znašel v težavah.
Musk se je zaradi svojih tvitov večkrat znašel v težavah. FOTO: AP

Musk se izgovarja na detektiva, ta zanika, da bi mu dal napačne informacije

Musk je sicer pod prisego na sodišču priznal, da so bile njegove obtožbe lažne, vendar pa je v svoj bran dejal, da je te napačne informacije dobil od Jamesa Howarda-Higginsa, ki ga je najel, da je raziskal Unsworthovo življenje. Zdaj trdi, da je Howard-Higgins navadni prevarant.

Na sodišču se je tako moral zagovarjati tudi Howard-Higgins, ki pa je dejal, da Unswortha ni nikoli označil za pedofila in da ne ve, kako bi lahko kdor koli prišel do takšnega zaključka.

Unsworth je tako moral na sodišču pojasnjevati tudi svoje zasebno življenje. 64-letnik je tako razložil, da je svojo dolgoletno partnerico Tajko Voranan Ratraviphukun spoznal leta 2011 v kavarni v Londonu. Takrat je bila stara 32 let. Ob tem je poudaril, da je bil Muskov poskus, da s pomočjo zasebnega detektiva izbrska kakšne podrobnosti o njegovih umazanih aktivnostih, neuspešen, zato ker "takšne aktivnosti ne obstajajo".

Vernon Unsworth s partnerko Voranan Ratraviphukun
Vernon Unsworth s partnerko Voranan Ratraviphukun FOTO: AP

'To je bila ena najbolj neumnih stvari, kar sem jih naredil'

Kljub temu da je Musk od detektiva prejel poročilo o tem, da je svojo prvo ženo spoznal, ko je ta imela 18 ali 19 let, in se z njo poročil nekaj let pozneje, je milijarder ta dejstva ignoriral in novinarju dejal, da je jamarski reševalec posiljevalec otrok, ki se je poročil z 12-letnico. Med drugim mu je neuradno namignil tudi, da bi morali preveriti, zakaj Unsworth rad potuje na Tajsko, za katero je ameriški milijonar dejal, da je znana po otroški prostituciji. Ko je to prišlo v javnost, pa je Musk sam zase dejal, da je "prekleti idiot" in da ni pričakoval, da bo novinar njegove komentarje objavil. "To je bila ena najbolj neumnih stvari, kar sem jih naredil," je dejal Musk.

Musk je skušal doseči, da bi sodišče zavrglo tožbo, vendar je zvezni sodnik iz Los Angelesa njegovo zahtevo zavrnil in za 22. oktobra razpisal glavno obravnavo razpisal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cofitime
28. 06. 2020 09.43
psihopat skoda besed
Iluzionist
09. 10. 2019 13.58
-1
tale zadnja rostfrei raketa je tudi ena sama marketinška poteza..
Jože Hari
08. 10. 2019 20.09
-3
Elon Musk je Car.
Capo dei Capi - novi profil
08. 10. 2019 18.30
-5
TSLA, bo v parih letih v zelo težki finančni situaciji.... Kdo je analiziral finančno stanje in njeno potencialno rast.... Ve samo eno.... Short!!!..... Problem z TSLA je, da ljudje verjamejo v Elona in ne v podjetje. Moje mnenje. :)
ivan.z Doba
08. 10. 2019 18.33
+5
mojito88521
08. 10. 2019 18.40
+5
User1538643
08. 10. 2019 18.04
+20
Danes je obtožba pedofilije izjemno učinkovito orožje proti vsem nasorotnikom. Kljub temu, da je že priznal, da je obtožba bila na lažni osnovi, se bo vse kar še nekaj časa vleklo in jemalo moči.
Kairos22
08. 10. 2019 17.51
+30
Denar je sceta vladar in bogati si prevec dovolijo. Na zalost se zmeraj ne veljajo isti zakoni za bogatase in normalne smrtnike!
Uporabnik811241
08. 10. 2019 17.26
+2
če bi Musk bil revež bi lahko rekel kaj se mu zazdi in zahoče pa bi bilo vse ok ! Jamarju pa je to kaj je izrekel najboljša stvar v življenju saj bo prejel nekaj denarcev in bo rana več kot zaceljena !!
LaFemme
08. 10. 2019 18.58
+24
Reševalci so se pošteno namučili in tvegali življenje za otroke. Sramota za Muska da ob tem piše take naumne izjave. Naj plača za to.
b75
08. 10. 2019 17.16
+50
Spostovanje temu,kaj je Musk ustvaril ampal to mu se ne daje pravice,da je vsemogocen in da lahko z ljudmi pometa! Naj placa za razzalitev!
Ate_ist
08. 10. 2019 19.26
+1
kaj pa je ustvaril? NIČ! je pa dober propagandist, tako dober da lahko tudi d_ek proda in to mastno.
SERAPHIN
08. 10. 2019 20.42
+3