Tujina

ERC 'v rokah Hrvaške'

Brdo pri Kranju, 08. 01. 2008 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

"Nova hrvaška vlada mora nujno rešiti vprašanje ERC, če ne bodo posledice za približevanje negativne", opozarja Rehn.

Komisar Rehn je dejal, da je ERC ''v rokah Hrvaške''.
Komisar Rehn je dejal, da je ERC ''v rokah Hrvaške''. FOTO: Dare Čekeliš

Nova hrvaška vlada bo morala po prevzemu dolžnosti nujno rešiti vprašanje uveljavitve ekološko-ribolovne cone (ERC) za članice EU, je na Brdu pri Kranju opozoril evropski komisar za širitev Olli Rehn. Poudaril je, da je vsa stvar "v rokah Hrvaške" in opozoril, da bi bile v nasprotnem primeru posledice za nadaljnje hrvaško približevanje Uniji gotovo negativne.

Rehn je dejal, da je konec lanskega leta Hrvaško opozoril, naj ne uveljavi ERC za članice Unije, in v praksi se cona res ne izvaja. Vendar pa je zdaj na potezi nova hrvaška vlada, ki bo morala zadevo rešiti "v evropskem duhu".

Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering se je v sklopu obiska v Ljubljani dotaknil tudi hrvaške razglasitve zaščitne ekološko-ribolovne cone in dejal, da ima Slovenija v odnosih s Hrvaško eno veliko prednost - dejstvo, da je članica EU, medtem ko Hrvaška vanjo želi vstopiti in mora upoštevati evropska načela.

Evropski komisar je še dejal, da bo moral Zagreb rešitev najti v sodelovanju z Ljubljano in Rimom, pri tem pa je pripravljena pomagati tudi Evropska komisija.

Na vprašanje, ali bi Slovenija lahko uresničila svojo napoved in blokirala pristopna pogajanja Hrvaške z EU, je Rehn odgovoril, da upa, da bo Hrvaška ukrepala. Če pa vendarle ne bi, pa bi bile, po Rehnovih besedah, posledice za hrvaško približevanje Uniji gotovo negativne.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xzamiel@hotmail.com
09. 01. 2008 16.42
Pervan: Najprej lep pozdrav (in vsem drugim). Z večino bi se strinjal. Samo sem mnenja, da bi morale vlade težave rešiti Z narodom. Ne brez njega in tudi ne brez vlade. Pogovor med enimi in drugimi je dandanes žal nepoznan več ali manj, pa ok. Jaz npr ne maram hrvaške vlade, imam pa precej kolegov in kolegic na hrvaškem. Z njimi se bom razumel neglede na vlado. Je pa res, da tudi oni ne marajo njihove vlade. Ne vem, če ima kdo sploh rad našo vlado (Kot celoto)? Ah ja. Logično je, da hrvaške s takšno politiko in s takšnim obnašanje ne bo nikoli v EU. Imam precej poznanstev tako v vojski kot v uradnih, političnih vodah v Brusslju in še kje, da dobro vem, da ne bo nikoli, če bo šlo tako naprej. SLO bo neglede na trenutno govorjenje vlade, ki je zaenkrat sama brezvezna politična diplomacija, naredila vse, da takšen ERC kakršen je zdaj v teoriji, prenehal obstajat. Tako pač je.
padalc12
09. 01. 2008 16.07
Najebe pa narod, še posebaj obmejni slovenski, ker si pač hrvatje več dovolte in okupirate ter si prilaščate določena ozemlja, ki nikoli niso bila vaša. Toliko imate morja, pa si tisto našo lužo prilaščate. Sram vas bilo. Če bi bili naši politiki za kaj, bi že zdavnaj rešili ta problem in bi jaz že plaval v našem piranskem zalivu. Vi delate galamo, naši vas pa božajo in mirijo. Pač zante izkoriščat situacijo v svoj prid, kar ni čudno, saj to počnete že mnogo let. Se mi zdi, da pa tebi naša država daje kruh, zato tudi nimaš nič proti večini nam in ti tudi slovenščina kar lepo teče. Žal si redkost. Tudi ti se imej fajn.
pervan@mail386.com
09. 01. 2008 13.53
padalc Zdaj si pokazal kaj v resnici si, če ti je hrvaščina in srbščina isti šmorn. Marsikdo bi potem lahko rekel da je češčina, slovaščina in slovenščina isti šmorn, pa vsi vemo da ni. To da se Slovenci in Hrvati ne maramo, in zakaj je tako, pa bo treba vprašat politike in predvsem novinarje, ki so to stanje tudi zakuhali (politikom to odgovarja, zato jim ni treba polagat račune za domače spodrsljaje, novinarji si pa na pol preverjenih informacijah služijo kruh). Probleme, ki so nastali in nastajajo med našima državama, naj rešujejo politiki, ne pa narod, še manj pa novinarji. Jaz osebno nimam proti večini slovencev nič. Pa malo bolj treniraj tvojo slovenščino. Mej se fajn.
padalc12
09. 01. 2008 12.36
Srbsko ali hrvaško, isti šmorn. Zastopte vsi kaj vam govorimo. Glede tistga ministra in novinarja je blilo pa tud malo provokacije, čist prav. Zakaj pa potem vaš novinar ni zastavil uprašanje v slovenščini? Vaša inteligenca se pa lepo kaže na kakšnem nivoju je. Bi bilo fajn, da bi se vaši politiki kdaj kakšnega dogovora držali, jih lomijo od prvega do zadnjega. To ni za v evropo. Sej evropa ni nevem kaj dobrega, ampak kdor pristopi v njo mora izkazat en normalen nivo, nivo obnašanja, komunikacije, ... brez hinavščine. Nevem, kdaj boste to dosegl. Naj te še uprašam, zakaj imajo nekateri vaši državljani (večina) tolk proti slovencem in celotni državi? Namreč to jasno kažejo za napisi ob morju, pretepi slovencev,... Res bi rad izvedel iz prve roke. Ker zaradi tega tudi masrikateri slovenec ne mara vas, hrvatov.
carpe.diem@masicom.net
09. 01. 2008 12.28
Pervan, mi smo hoteli v EU, smo v EU, vi pa, če ne želite v EU, pač ne boste v EU. Tako preprosto je to. Zakaj se potem jeziš? Dozdeva se mi, da za ves neuspeh, ki ga imajo preostali bivši jugoslovanski narodi, krivijo našo državo. Žalost. Pervan, vseeno bom pohvalil tvojo slovenščino. Kar se prebivalcev iz bivše Jugoslavije tukaj tiče, pa lahko dodam le to... V Ljubljani, pazite to, ki je prestolnica predsedujoče države EU, na vsakem koraku, ampak res skoraj na vsakem koraku slišiš srbohrvaščino oz. ups... Pardon, sedaj srbščino in hrvaščino. Nekateri niso niti toliko dobri, da bi se po 20 letih življenja v naši državi vsaj malo potrudili govoriti slovensko. Nihče pa mi ne bo rekel, da ne znajo, ker potem tudi razumeli ne bi ničesar. Res se vprašam, kaj takšni ljudje počnejo v naši državi, če ne marajo ne naših ljudi, kulture, naše države. Kaj počnejo tukaj, z izjemo povzročanja kriminalnih dejanj???
pervan@mail386.com
09. 01. 2008 12.03
Kot prvo vi in vaši politiki ne govorite hrvaško temveč SRBSKO, kot drugo, a ni naš novinar vašemu ministru enkrat zastavil eno vprašanje najprej v hrvaščini, in ker ga ta ni razumel mu ga je novinar ponovil tudi v angleščini. Jaz sicer ne hvalim naših politikov (še zdaleč ne) so pa vsaj toliko razgledani da razumejo slovenščino, odgovarjajo pa v hrvaščini, saj pričakujejo da ste vsaj toliko inteligentni kot oni. Pa "LIJEPOJ NAŠOJ". Mejte se fajn v EU.
padalc12
09. 01. 2008 11.35
pervan, si eden izmed zelo redkih, ki znate slovensko oz. je kar nekaj takih, ki zna, pa noče! Ste preponosni. Nekateri živijo tu že 20-30let, pa znajo morda besedo ali dve po slovensko. Veliko je takih, vem po izkušnjah. Si že vidu kdaj kakšnega hrvaškega diplomata na obisku pri nas in da govori slovensko? Kaj pa slovenca, ki je na obisku pri vas? Kot da se jezika toliko razlikujeta, a mi lahko znamo vaše, vi naše pa sploh ne, ne razumete. Matr ste visoki. Kar ostanite na "ljepoj našoj" ! Za drugam niste.
pervan@mail386.com
09. 01. 2008 08.29
Pa še nekaj. Jaz na vaših portalih uporabljam (vsaj mislim da) vaš uradni jezik -slovenščino. Vi pa na naših uporabljate srbščino, s čimer dokazujete svoj nivo kulture.
pervan@mail386.com
09. 01. 2008 08.27
Vi Slovenci mislite da je vas Evropa komaj čakala. Vi ste v EU prišli na zadnja vrata in to na račun tega da se ta ista EU raztegne do njene zaželjene članice, a to je Grčije. In sedaj ko smo Hrvati in ostali balkanski narodi dojeli za kaj se prav zaprav gre, imamo pa določene prednosti vezne z to vašo EU, ki jih vi niste prepoznali. Vi si pa lahko še naprej mažete oči in sami sebe prepričujete kako vas majo rad v EU. Pa mejte se fajn tam v EU (šengenskem kavezu).
carpe.diem@masicom.net
09. 01. 2008 07.29
Preljuba soseda josip.hasnas in raymond37, tukaj je uradni jezik slovenski in če že kaj pišeta, napišita v slovenščini. Sicer pa vem, da je hrvaški ego previsok, da bi upoštevala moje želje. Hrvaška pa še dolgo ne bo v EU s takšnim pristopom do sosed, če to hoče, ali pa če noče, ker kompromisov Hrvati sploh ne poznajo. Poznajo samo svoje želje, interese in zahteve, tu pa se vsa zadeva tudi neha. Vse ostalo je za Hrvate pretežko sprejeti. Če bi lahko, bi nam vzeli še blejski otok.
josip.hasnas@gmail.com
08. 01. 2008 22.08
Dragi Janezi, mislim da bi vas trebalo pošpricati s kantom vode jer i to bi bilo dovoljno da vaša dva ribića imaju gdje pecati.
raymond37@net.hr
08. 01. 2008 21.01
Ah,susjedi naši dragi.Vi još niste skužili da Hrvate EU ne zanima i da kojim slučajem sad ide referendum za članstvo sigurno nebi prošlo.Tako da Vam ucjene tipa "nećemo Vas uzeti u EU" ne pale.
hupek
08. 01. 2008 14.06
Hrvati in njihovo morje, ki jim več pomeni kot EU. Težka bo.........Sanader je enkrat rekel v saboru : Tudže nečemo a i svoje nedamo...kar se tiče morja... pa so mu vsi ploskali ! To je nova Neverending story
vidmar.borislav@siol.net
08. 01. 2008 13.51
samo tako naprej
jelena.smon@siol.net
08. 01. 2008 13.43
Dokler se problemi ne razrešijo, je vsako komentiranje popolnoma brezzvezno.Ko bodo hrvatje postavljeni pred dejstvo,bo zgodba čisto drugačna in potem bojo oni komentirali.........
aligatorcek
08. 01. 2008 13.40
cirkular, TI ne boš sprožil nič zato ker si zagoveden prav toliko kot tvoji hrvati.
doki007@email.si
08. 01. 2008 13.36
sanader bo postal hlapec ,...ker so naši južni sosedi zmeraj bili neka goveda ki so rinili kot bizoni brez neke prespektive ,....!!! ----če mislijo da bodo kr skočil v EU se motijo ,....če pa nočejo v EU je pa še bolj ,.....!! ----pomeni da vse stoji na naših vrli vladi ki vodi to predsedovanje ,...!!!
Jožajoža
08. 01. 2008 13.27
slovenci pa lepo šparajo, da bodo dopust preživeli na lepih ,čistih plažah HRVATSKE.kako smo srečni, da smo lahko sosedi tako velike in plemenite džave.
Profet
08. 01. 2008 13.24
Lepo in pravno bi bilo da bi admin komentar ob 12.57 zbrisal. Ker je žaljiv....drugače bom sprožil pravne posledice na 24 ur.
carpe.diem@masicom.net
08. 01. 2008 13.15
Ja, če bi bili vlogi obratni, bi nesporno Hrvaška naredila vse, da Slovenija ne bi pristopila meje EU. Hrvati še ne vedo, kako dobre sosede imajo. Če ne bi bilo tako, bi bila ta hrvaška pogajanja z EU nemudoma blokirana, tako pa... Srečo imajo, da imajo za sosede "hlapce". :(