Tujina

Erdogan je uničil turške sanje

Ljubljana, 02. 08. 2018 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Turčija je od prozahodne države pred slabim desetletjem zdaj v situaciji, ko so ZDA uvedle omejene sankcije proti njej. Imela je veliko zunanjepolitičnih napak, izgubili so vse prijatelje v regiji in imajo razklano družbo, ki je posledica slabih in avtoritativnih politik enega človeka – Recepa Tayyipa Erdogana.

O poti, ki jo je Turčija prepotovala do današnjih sankcij, smo se pogovarjali z doktorjem političnih znanosti Ahmet Erdi Öztürkom, ki živi na relaciji Istanbul–London–Ljubljana in je strokovnjak za Turčijo na Univerzi v Strasbourgu in Univerzi v Linköpingu.

Kaj je posledica sankcij? Kolikor vem, so bile pričakovane že nekaj časa ...

Te sankcije proti Turčiji in odnos med ZDA in Turčijo so kot ledena gora. Sankcije in politične posledice so vidni del ledu, vse, kar pa ni vidno, je posledica posebnega odnosa med ZDA in Turčijo, oziroma strateškega partnerstva. Odnos se je krhal že nekaj časa, nato je do večje spremembe prišlo pred tremi leti, ko se je zgodil neuspeli puč. In še zahteva Erdogana, da ZDA vrnejo Fethullah Gülena (klerik, ki ga krivijo za puč in delovanje proti državi, trenutno živi v ZDA), ki naj bi bil glavni krivec za krvav poskus puča.

 Ne vemo, a je dejansko glavni krivec, govorijo nam, da je, tudi dokazi delno kažejo, da naj bi bil. In kot posledica tega spora je, da je Turčija aretirala pastorja Andrewa Brunsona. Poskušala je igrati igro – mi bomo obdržali vašo versko osebo, in če nam je ne vrnete, ga bomo obdržali v Turčiji. Hoteli so dobiti boljše pogajalsko izhodišče.

Pa nevidni del odnosa z Zahodom oziroma ZDA?

Hm. Turčija je začela spreminjati svojo zunanjo politiko iz prozahodne v provzhodno, ki je bila zelo ambiciozna in predvsem nepoznana. V osnovi je imel ta premik politike značilnosti ruske pragmatičnosti. Tako se zadnjih 10 let odnos postopoma krha. Če je bila še pred 10 leti politika logična, predvsem politika »nič problemov s sosedami«, se je ta spremenila v »nič prijateljev za sosede«, Turčija je postala izolirana in je izgubila praktično vse prijatelje v regiji.

Erdogan
Erdogan FOTO: AP

Kako je pa prišlo do te spremembe?

V Turčiji je od leta 2002 na oblasti stranka AKP (stranka, ki jo vodi Recep Tayyip Erdogan op. a.), ki je bila na začetku koalicijska stranka, polna liberalcev in prozahodnih ljudi. Leta 2010 pa je prišlo do večjih sprememb – Erdogan je stranko spremenil v »stranko enega človeka«. S pomočjo močnega birokratskega aparata, širjenjem svojega formalnega in neformalnega vpliva je Erdogan želel spremeniti mentaliteto in usmeritev Turčije. S to novo usmeritvijo so islamski mnenjski voditelji v stranki in tudi sam Erdogan uspeli vsiliti prepričanje, da največji prijatelj »prave Turčije«, torej muslimanskega dela, niso Zahod oziroma krščanske države na Zahodu, ampak muslimani na vzhodu in Vzhod kot širši pojem.

Je pa to velika težava za njih, saj je Turčija vse od konca Otomanskega imperija imela veliko željo in usmeritev, da se obrne proti Zahodu in ne želi ostati na robu Bližnjega vzhoda. Morate razumeti, da je Turčija kot ogromen tanker, same smeri ni tako lahko obrniti za 180 stopinj, zato vidite takšne velike odklone v turški zunanji in tudi notranji politiki.

Turčija
Turčija FOTO:

Torej so bile spremembe počasne ...

Ne bi rekel, da so bile počasne. Sprejetje in vnos zahodne misli se je v Turčiji začel že v 18. stoletju, torej je že 300 let star. Več kot 300 let! Nato pa sta ta vlada in Erdogan v osmih letih želela popolnoma spremeniti smer in razvoj Turčije in je ta razlika pravzaprav dramatična in zelo hitra. Tudi današnja koalicija z MHP (nacionalistično stranko) je del teh sprememb, katerih cilj je spremeniti mišljenje Turkov. Njihov skupni cilj je etno-nacionalistična identiteta in identiteta sunitske veje islama, vsaka stranka tako podari svoj del v politiki. In seveda je pogled teh strank vzporedno povezan s pogledom številnih Turkov danes.

A dejansko potem nove politike in pogledi pomenijo konec kemalizma (prozahodne sekularne politike Kemala Ataturka)?

Ne, tako splošno ne bi mogli trditi, gre pa v majhnih korakih v erdoganizem, ki bo postopma prevzel vodilno vlogo v Turčiji. Podobno kot Putin, Orban, Trump, je Erdogan del tako imenovanih populistično avtoritativnih voditeljev – poleg Putina je bil eden prvih. Enostavno izkorišča svoje odlične kvalitete v spreminjanju obrobnih problemov v njihove osebne zmage in s tem prikazuje fantastične vodstvene sposobnosti. Erdogan bo te sankcije, ki so se danes začele, pravzaprav upravičil in s tem konsolidiral svoj položaj znotraj države, predvsem njegove podpornike. Turčija še nikoli ni bila tako razklana, kot je danes. Polovica populacije bi z veseljem tudi umrla za Erdogana, medtem ko druga polovica težko zadržuje bes in sovražnost. Te sankcije bodo samo še bolj razklale državo in konsolidirale njegov položaj v državi. Z naslednjimi volitvami in še bolj stabilno podporo bo tako Erdogan zopet zmagal.

Zmaga turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana
Zmaga turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana FOTO: AP

Kako pa ljudje doživljajo te politične pretrese?

Politično razklano, kot sem že omenil. Bolj zanimiva pa je ekonomska slika, kajti gospodarstvo se grozljivo hitro krči. Zame danes je to zelo težko (Erdi Özturk je trenutno na Švedskem), kajti 1 dolar je vreden 5 turških lir, bil pa je 2,9 turške lire nekaj let nazaj. To je pravzaprav žalostno, saj je Turčija danes 30–35-odstotno bolj revna, kot je bila šest mesecev nazaj. Veste, zakaj? Večina turških podjetij posluje v dolarjih, naši dolgovi so vezani na dolarje, nafta je vezana na dolarje, vse na tržišču je vezano na dolarje. Poglejte moj primer. Moja starša sta upokojena profesorja, ki sta me obiskala na Švedskem in sta še pred kratkim za svoje pokojnine zlahka dobila 1000 evrov ali pa še več, zdaj pa samo še okrog 500 evrov ali pa še manj.

Turčija se danes premika v smeri, da postane revna država. S temi sankcijami vsi mislijo, da bo klonila in se popravila, a kaj ko večina turške elite enostavno misli, da bo vstopila Rusija in vse rešila. Da bomo zgradili nov ekonomski odnos z Rusijo, a pozabljajo, da ruska ekonomija tudi nazaduje. Erdogan nato razlaga, da bomo vzpenjajoča zvezda v muslimanskih državah v Afriki in bomo zgradili odnos z njimi. Seveda lahko s humanitarno pomočjo in uporabo islamskega pogleda na svet, ampak ekonomskega odnosa za razvoj ne bo. Turčija ima 80 miljonov prebivalcev in edini način, da lahko ekonomsko prosperira, je, da se poveže z Zahodom in vse te »druge poti« se bodo končale na dramatičen način. Nimam pozitivnega pogleda na prihodnost moje države – prihodnost Turčije ni rožnata.

 

Kaj pa pogled Evropske unije na sankcije?

Migrantska kriza in več kot 3 miljone migrantov je močan argument. Evropa se boji, da bi Turčija odprla vrata in bodo migranti preplavici ulice Ljubljane, Prage in drugih mest. Tako da najverjetneje pričakujem, da bo odgovor zelo klasično diplomatski, kjer bo Evropska unija prebrala dekleracijo, v kateri bo pisalo, kako zelo so zaskrbljeni zaradi nastajajoče krize med ZDA in Turčijo, in da upajo, da se bo rešila hitro in na miroljuben način. To je pravzaprav edino, kar Evropa lahko naredi.

Zborovanje pred volitvami v Turčiji
Zborovanje pred volitvami v Turčiji FOTO: AP

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Emtisunce
22. 08. 2018 14.20
+0
Turške sanje uresničuje Erdogan, vse za narod in državo. Prosperira lahko samo eden, enotna evropa in njena demokracija, je le prikrivanje resnice normalnim ljudem.
samuray1
04. 08. 2018 11.26
+1
Zahodnjaki so uničili več kot 180 držav.
acco98
04. 08. 2018 10.15
-3
Erdogan NI uničil nikogarjšnih sanj.--Ne pusti se izkoriščati...ker USTVARJA razmere,da se ga ne da izloriščati...to je del politike...! saj se tile na vrhu eden od drugega učijo.
BETONSKI
03. 08. 2018 13.23
+2
Pa saj ni problem levih ali desnih strank,problem je v ljudeh,ki so na vodilnih položajih teh strank. ČLOVEK,ki je v tej stranki je pomemben,za mene je važno ali človek dela izključno v svojo korist,ali pa gleda na to kaj bo to prineslo sodržavljanom,ali bo tudi navaden človek zaradi sprejetja nekega zakona,lažje in bolj enostavnejše živel. Taki ,ki si v svojem življenju samo grabi,izkorišča tujo težavo,za to da ima on za to koristi ni vreden ,da hodi po tej prelepem kosu zemlje in takih je veliko,tudi taki ,ki samo "malo" ne spoštujejo zakonov je veliko in zato je pri nas tako kot je.
Vaukan
03. 08. 2018 12.48
+0
Dej drz gobcek vi ste nase sanje unicili....v komunizmu pod Titejem je bilo ql,,,
samuray1
03. 08. 2018 10.44
-6
Ne ne, ni Eedogan tisti,zahodnjaki podtalni in podrepniki češ demokratični so tisti ki so uničili turške sanje
Zverina56
03. 08. 2018 10.08
+4
Ruska ekonomija nazaduje???phaahahhahah...itak ja ;) Odkar so vse te sankcije proti Rusiji...so se rusi v tem cajtu močno dvignili z samooskrbo za prb. 30% odkar so sankcije proti njim hahaha, torej...še več sankcij proti rusiji pomeni samo to da se bojo rusi še bl dvignili z samooskrbo ker imajo toliko naravnih virov in bogastev :D To je tud npr. eden izmed razlogov zakaj gre Rusija tok v nos telim kavbojcem in eden izmed razlogov zakaj je Killarijeva tako nastrojeno pred volitvami govorila proti rusiji in jih obtożevala da imajo kot država še preveč naravnih bogastev hahaha...torej Rusija NE BO nikoli finančno nazadovala ker so si odprli tok novih trgovskih poti ;) sicer ne z evropo ker so itak ameriški cucki,vendars kitajsko ki bo če ni že prevzela palico kot najmočnejša gospodarsko razvita država :) ČE kdo finančno nazaduje so to američani hahaha, morjo teli obogi .... spet na novo tiskat dolar da nav usekala inflacija ali še kaj hujga :D
ivan res grozni
03. 08. 2018 10.29
+0
Rusi napredujejo. So že blizu BND Italije. Samo Kalifornija ima BND dveh Rusij!! Dosegli so že, če lahko verjamemo optimistom, že 35 % BND na prebivalca v Sloveniji.
vinogradnik33
03. 08. 2018 09.36
+5
Tukaj zlahka potegnemo paralelo med Erdoganom , Janšo in SDS ; Ko je janša prevzel stranko je jasno dal vedeti . da ne bo prenašal svobodomiselnosti vstranki , ali kot je dejal nekdanji član te stranke Hvalica “ To je sedaj stranka enega človeka in tisti , ki se želi dvigniti nad povprečje mora slej ko prej oditi !” Ruplov opis Janše : “Janša je demagog. V politiki je nesramen in rad podtika. Ne izbira sredstev, je hudoben in brezobziren. Ne išče svetovalcev, ampak vernike. Ne išče sodelavcev, ampak služabnike. Janšev načrt je spraviti slovenske oblasti v težave, pa naj stane, kar hoče. Njegov bistveni cilj je v Sloveniji povzročiti čim več zmešnjav in sporov.” Janša sodi v krog populistično avtoritarnih voditeljev ( Orban , Erdogan , Putin ,…), izkorišča svoje kvalitete za razkol in kaos v družbi , ker se tam najbolje znajde in zato družbo v Sloveniji drži v razkolu in na ta način pridobiva na veljavi v svojem krogu vernikov in podpornikov !
nikhrast
03. 08. 2018 10.04
-2
To sem že zdavnaj rekel, za Slovenijo bi bilo najboljše da se Janša upokoji ali vsaj odstopi, tako bi desna stranka dobila momentum, da pridobi nove sposoben člane, pa da se znebimo levice ki še vedno sanja o socializmu ki je propadel že skoraj vsepovsod. Žalostno da folk misli da je desničar samo tisti ki je proti migrantom, fiskalno bi pa zapravljali kot pijani mornarji.
ivan res grozni
03. 08. 2018 10.31
+1
Odličen opis. Morda bi k Erdoganu, Orbanu in Janši lahko dodali šesevernokorejskega predsednika.
ivan res grozni
03. 08. 2018 10.32
+1
Se strinjam. Janša je edina ovira desnici k zmagi. Morda pa ga levica plačuje, da ostaja tako?
puspan
03. 08. 2018 12.46
-2
Vaukan
03. 08. 2018 09.29
+4
In seveda ukrepal...
Vaukan
03. 08. 2018 09.27
+8
A ne vidiš kaj se dogaja...islamizacija Evrope...
ivan res grozni
03. 08. 2018 10.38
+4
"Islamizacija, ki jo je sprožil zahod". Najprej napade, zaradi interesov multinacionalk, Afganistan, Irak, Libijo in ko reveži bežijo pred vojno v Evropo je to islamizacija. Za "islamizacijo" je kriva tudi Slovenija, ki je podprla vse te agresije, za razliko od Avstrijcev, Nemcev, .... Samo v Iraku so ZDA ubile 700.000 muslimanov, civilistov. NI terorizem!!! Brez agresij zahoda ne bi bilo v Evropi niti enega Begunca!!! ji pred se reževi
Vaukan
03. 08. 2018 09.26
+8
Dol mi visi za muslimane jaz sem Ivan Krstnik...
ivan res grozni
03. 08. 2018 10.39
+7
Ne samo vam. Celemu krščanskemu svetu, z izjemo papeža.
TVRTKO 1
03. 08. 2018 08.30
+7
Kompletna Evropa je zgubila svoj integritet. Kaj gledate Turcijo, poglejte nas naso mola Slovenijo,naso rasklanost naso smer Turcija je pripravljena izvajat svojo politiko. Cigave interese pa mi izvajamo. Svet in Evropa se neboji islama v vojaskem pogledu,boji se ga v moralnem morala je najmocnejsi motor druzbe.Kaj pa je z naso moralo??????????
Vaukan
03. 08. 2018 09.16
+4
Turska vojska bazira na naborniskem sistemu kot bivsa JNA....jebes mulcke stare 18-19 let takoj zjebe KKP....kurdska delavska stranka ki ima borce stare odo 35 do 65 let z borbenimi izkzusnjami....predstavljaj si da si turski mladic in te posljejo v volcji brlog?
Vaukan
03. 08. 2018 07.52
+0
Hrvatice moje so najlepše....sploh Čokolinda....
Vaukan
03. 08. 2018 07.22
-1
Samo babe pa majo lustne...
Vaukan
03. 08. 2018 07.20
+9
Prokleti Turki celo Evropo bojo spet preplavili z kebabom...
ivan res grozni
03. 08. 2018 10.40
+3
vstajnik1941
03. 08. 2018 07.03
-2
Čim se kdo loti levaškega lumpenproletariata, poračuna z lažnjivimi novinarji, skorumpiranim sodstvom, ga levaški tip označi za nazadnjaka.
felix58
02. 08. 2018 22.59
+10
komentatorji tu spodaj tega revčeka je tak strah svojih ljudi, da še srat ne more brez varnostnika, hebi tako vladavino in življenje
zmha
02. 08. 2018 22.48
-8
Samo eno vprasanje: ALI STE BILI V ZADNJIH DVEH TREH LETIH V TURCIJI... ali se zavedate da nas pomalicajo kot predjed v vseh segmentih.. nasli ste enega "strokovnjaka" ki bo pameten... to je enako kot ce bi recimo sedaj vladal Jansa pa bi v Turciji dal izjavo nekdo iz levice !!!! Raje pucat v svojem dvoriscu
felix58
02. 08. 2018 22.56
+8
Ata_Smrk
02. 08. 2018 22.58
+1
+ bil. zadnja leta vsako leto najmanj 2x z letalom preko hrvacke. fasciniran. kmalu grem spet, pa bil junija. samo istanbul ima prebivalcev za 9 slovenij. in koliko eu industrije proizvaja tam. noro, kaksni obrati in turizem. v antalyi letala kot v frankfurtu. v vrsti. sarec naj gre na prakso k erdoganu...
Equilibre
03. 08. 2018 09.01
+7
Sem bil v Turčiji in to 6x v zadnjih 3 letih .. in ta "strokovnjak" govori na 24ur za spremembo dokaj realno in resnično o Turčiju
ivan res grozni
03. 08. 2018 10.42
+1
Turčija se res hitro razvija. So že na 1/3 slovenskega BND/prebivalca!
ivan res grozni
03. 08. 2018 10.44
+5
Mesta in turistični kraji so urejeni. Na podeželju je še srednji vek. S Slovenijo pa se še dolgo ne bodo mogli primerjati. Gre še vedno za deželo v razvoju.
FIGEC
02. 08. 2018 22.41
+18
Da bo Erdogatnik uničil državo je bilo jasno že takrat, ko je faliral volitve. Tega tirana je treba likvidirati.
Ata_Smrk
02. 08. 2018 22.58
+3
Zverina56
03. 08. 2018 10.11
-2
Še prej naj se pa v vrsto postavi trumpet in preostala ameriška kompanija iz vlade oz. kongresa ;)
SpaWn63
02. 08. 2018 22.41
+8
Izvolil so diktaturo in zdaj jim gre slabo, kdo bi si misli. Madžarska in podobne so naslednje in z njimi tudi Slovenija, če mislite še Ivana njemu podobne volt.
Voyager3000
02. 08. 2018 22.55
+8
Slovenije ne primerjati, kajti v nobenem pogledu država z 2 milijonoma ne predstavlja popolnoma ničesar. To bomo videli tudi v rezultatu arbitraze s Hrvati.