Tujina

Erdogan in Pence dosegla dogovor o petdnevni prekinitvi ognja

Ankara / Damask / Washington, 17. 10. 2019 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zaradi spopadov, ki divjajo na območjih pod nadzorom sirskih Kurdov, je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice domove zapustilo več kot 300.000 ljudi. Medtem je Erdogan vendarle sprejel Spencea in neuradno z njim dosegel pomemben dogovor.

Čeprav je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan še včeraj zavračal sestanek "z nižjimi" predstavniki ameriške vlade, kot sta podpredsednik Mike Pence in zunanji minister Mike Pompeo, je naposled le sprejel ameriškega državnega sekretarja, četudi v zelo hladnem ozračju. Vseeno pa sta prišla do dogovora za pretdnevno prekinitev ognja na severovzhodu Sirije.

Pence je sporočil, da sta se s turškim predsednikom dogovorila o prekinitvi ognja v Siriji. Turčija naj bi za 120 ur ustavila vojaške operacije, da dovoli umik kurdskih sil iz tako imenovanega varnega območja, nato naj bi se ofenziva končala, je pojasnil v Ankari. Ameriški predsednik Donald Trump je prekinitev ognja označil za "neverjeten razplet".

Sestanek med ameriškim podpredsednikom in turškim voditeljem ni prinesel premika k vzpostavitvi miru.
Sestanek med ameriškim podpredsednikom in turškim voditeljem ni prinesel premika k vzpostavitvi miru. FOTO: AP

Visoka odposlanca Donalda Trumpa sta v Ankaro prispela z nalogo, da v turškega voditelja prepričata v zaustavitev ofenzive proti Kurdom. Pismo ameriškega predsednika, v katerem ga Trump poziva k zgodovinski odgovornosti, je domnevno romalo naravnost v koš za smeti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj predvideva dogovor?

V zameno za zaustavitev ofenzive je Erdogan od ZDA dobil preklic sankcij. ZDA so se zavezale, da v naslednjih 120 urah ne bodo uvajale novih sankcij, ko pa bo ofenziva povsem sklenjena in bo oblikovano varno območje, pa bodo ukinjene tudi sedanje sankcije, ki prizadevajo tri ministrstva in 50-odstotne carine na uvoz jekla iz Turčije v ZDA.

Dogovor med ZDA in Turčijo med drugim predvideva, da se vojaške operacije lahko izvajajo le proti teroristom, ki v tem primeru niso opredeljeni. Za Turke so Kurdi teroristi, čeprav so se doslej borili z ZDA proti teroristom IS. Že v prvi točki ZDA izražajo razumevanje za turške varnostne skrbi na južni meji, kar je bil tudi razlog za ofenzivo proti Kurdom v Siriji.

Turčija se v sporazumu zavezuje, da bo varovala življenja civilistov v svojem varnem območju, ki ga bo nadzirala pretežno turška vojska.

Trump je po najavi dogovora na Twitterju dogovor označil za odlično novico in se zahvalil Erdoganu. Zatrdil je, da bodo s tem rešili več milijonov življenj.

"Pred tremi dnevi takega dogovora ne bi bilo mogoče skleniti. Moralo je biti nekaj trde ljubezni. Ponosen na vse," je med drugim tvital Trump in menil, da je to velik dan za civilizacijo. Tvitnil je tudi, da so si ljudje za ta dogovor prizadevali dolga leta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je potrdil, da bodo ofenzivo prekinili, dokler se kurdski borci ne bodo umaknili z območja. "Operacijo bomo prekinili, ne ustavili," je povedal novinarjem. Dodal je, da bo Turčija ofenzivo končala šele, ko se bodo kurdske milice popolnoma umaknile iz regije.

"To ni premirje," je še poudaril turški zunanji minister. "Premirje skleneta strani v konfliktu," je pojasnil.

Sirija bo odgovorila na turško invazijo

Sirski predsednik Bašar al Asad je obljubil, da se bodo turški ofenzivi na severovzhodu Sirije zoperstavili "z vsemi zakonitimi sredstvi". To je njegov prvi odziv, odkar se je na poziv tamkajšnjih polavtonomnih kurdskih oblasti na območje vrnila sirska vojska.

Turško ofenzivo je Asad obsodil kot agresijo. V pogovoru s svetovalcem iraškega premierja za nacionalno varnost Falehom al Fajadom je zagotovil, da bo Sirija nanjo "odgovorila in se ji zoperstavila v vseh njenih oblikah, kjerkoli v Siriji in z uporabo vseh zakonitih sredstev, ki so nam na voljo". Izpostavil je še, da je Sirija odgovorila na "očitno invazijo" Turčije v več krajih.

Sirske enote so prvič po letu 2012 vstopile v Kobane, kjer naj bi pomagale Kurdom v boju proti Turčiji.
Sirske enote so prvič po letu 2012 vstopile v Kobane, kjer naj bi pomagale Kurdom v boju proti Turčiji. FOTO: AP

Vlada v Damasku je v soboto s kurdskimi oblastmi na severovzhodu Sirije dosegla dogovor, v skladu s katerim se je sirska vojska namestila v več delih severa države, tudi v ključnih mestih kot sta Manbidž in Kobane. S tem je na območje prišlo največ sirskih vojakov, odkar so leta 2012 začeli obsežni umik iz regije. Kurdske sile in sirska vojska se tako na nekaterih območjih skupaj borijo proti turški vojski.

Kurdi: Turčija uporablja napalm in strelim z belim fosforjem

Kurdske oblasti na severovzhodu Sirije so danes obtožile Turčijo, da v ofenzivi na tem območju uporabljajo prepovedano orožje, kot sta napalm in strelivo z belim fosforjem. Teh informacij sicer trenutno ni možno neodvisno preveriti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kurdske oblasti trdijo, da so se Turki k uporabi tovrstnega orožja zatekli, ker so naleteli na nepričakovano odločen upor kurdskih borcev v obmejnem kraju Ras al Ain.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice turška vojska zadnje tri dni silovito bombardira Ras al Ain, turške sile in njihovi sirski zavezniki pa so zavzeli približno polovico mesta.

Kurdi Turčijo obtožujejo napada s prepovedanim orožjem.
Kurdi Turčijo obtožujejo napada s prepovedanim orožjem. FOTO: AP

"Turška agresija v Ras al Ainu uporablja vse razpoložljivo orožje," so sporočile kurdske oblasti. Ker je načrt turškega predsednika Erdogana očitno propadel, se zateka k uporabi orožja, ki je prepovedano na globalni ravni, kot sta fosfor in napalm, so še dodali.

Sirski observatorij, ki informacije zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu, za zdaj ne more potrditi uporabe tovrstnega orožja, je pa sporočil, da so v zadnjih dveh dneh zabeležili porast žrtev z opeklinami, v glavnem na območju Ras al Aina.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kurdi so na družbenih medijih objavili videoposnetek, na katerem je videti otroke z opeklinami, za katere zdravnik v pokrajini Hasakeh trdi, da ustrezajo uporabi prepovedanega orožja.

Napalm, ki ga je ameriška vojska na veliko uporabljala med vojno v Vietnamu, je lahko vnetljiva zmes iz natrijevega palmitata, želiranega bencina in drugih sestavin. Beli fosfor se uporablja za ustvarjanje dimnih zaves ali za označevanje bojišča, lahko pa se uporablja tudi kot zažigalno orožje, kar je po mednarodnem pravu prepovedano.

Val beguncev: 300.000 pregnanih

Ofenziva, ki jo je Turčija pred tednom dni sprožila proti Kurdom na severovzhodu Sirije, je z domov pregnala več kot 300.000 ljudi. Po navedbah Sirskega observatorija, ki informacije zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu, je število razseljenih tako naraslo zaradi vala beguncev z območij okoli Tal Abjada in Kobaneja v zadnjih dneh. Večina razseljenih se poskuša umakniti na varnejša območja, pri čemer nekateri prenočujejo na tleh v sadovnjakih, drugi pa so se zatekli v šole, ki so jih spremenili v zavetišča, je sporočil direktor observatorija Rami Abdel Rahman. Od začetka ofenzive je bilo ubitih že več deset civilistov.

Protestniki vdrli v turški konzulat v Solunu

Zaradi protesta proti turški ofenzivi na severovzhodu Sirije je danes več kot deset protestnikov vdrlo v turški konzulat v grškem pristaniškem mestu Solun. Grško zunanje ministrstvo je dogodek že obsodilo. Turško zunanje ministrstvo je izrazilo pričakovanje, da bodo grške oblasti te in podobne napade zatrle že v kali. V Ankari so tudi izrazili pričakovanje, da bodo grške oblasti zagotovile zaščito turških predstavništev ter odgovorne postavile pred sodišče in ustrezno kaznovale.

Po poročanju grških medijev, ki se sklicujejo na policijske vire, se je skupina protestnikov najprej izdajala za obiskovalce konzulata. Ko so vstopili na dvorišče konzulata, so začeli vzklikati gesla proti turški ofenzivi in v podporo Kurdom. Odgovornost za pripravo protestov so prek Twiterja prevzeli leva, avtonomna organizacija Rubikon in druge avtonomne skupine. Policija je zaradi dogodka aretirala 12 protestnikov. Kot so policisti povedali novinarjem na kraju dogodka, so protestniki samo glasno demonstrirali in niso razgrajali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
18. 10. 2019 09.48
Trump je obrnil hrbet tudi Turčiji.
BUONcaffee
18. 10. 2019 09.48
-2
Turčija je najbolj nastradala v Sirski vojni. Razumem Erdogana, kajti druge rešitve ni.
BUONcaffee
18. 10. 2019 09.45
-2
Če bi vsaka evropska država sprejela te begunce iz Turčije, vse skupaj jih je 3,5 milijona bi rešili Turško-Kurdski spor na miren način. Samo ni volje za to, ne vem zakaj, potem pa se vsi čudimo zakaj je vojna dol. V bistvu se ne čudimo, ampak se sprenevedamo.
patria
18. 10. 2019 10.31
-1
Ne samo, da ni volje za to; nasprotno: velikim evropskim državam je ustrezala vojna v Siriji, saj so s prodajo orožja veliko zaslužile in še vedno služijo.
BUONcaffee
18. 10. 2019 09.41
-1
Problem je, da tudi Turki ne vedo kam z migranti. Sedaj je stvar taka, da odvisno kako nekdo dojema resničnost.
BUONcaffee
18. 10. 2019 09.40
+1
Ljudje so tam že celo življenje v vojni, pa jim brez vojne ni živeti.
BUONcaffee
18. 10. 2019 09.38
+2
Tam ne bo mira še dolgo.
fairplayy
18. 10. 2019 08.44
+4
Erdogan cel svet ustrahuje z migranti
BUONcaffee
18. 10. 2019 09.49
+0
Nebi rekel, da je tako. Migrante je naredila Amerika, on pa jih je dobil.
deratizacija
18. 10. 2019 07.03
+7
Naši noji pa še kar naprej z glavo v pesku!
reakcionar
17. 10. 2019 21.03
+11
Vse te umetno začrtane meje na bližnjem vzhodu, ki so jih začrtale velike sile po 1. svetovni vojni in propadu Osmanskega imperija so povsem nenaravne. In to namerno, tako da znotraj iste države obstaja več različnih plemen in verstev. Zato, da bi jih lahko lažje kontrolirale kolonijalne sile Francija, Anglija, itd. Edina nacionalna država na bližnjem vzhodu je Iran. Zato tam ni do sedaj bilo državljanskih vojn.
Krainerland
17. 10. 2019 20.45
+8
a ni putin šef v siriji :)
HorstWiesel
17. 10. 2019 21.21
+4
SmoothOperator
17. 10. 2019 20.45
+10
Vse meje na svetu lepo izbrisat, religije strogo prepovedati, ustvarit skupno ekonomijo pa lepo živet v harmoniji. Mater smo ljudje ena primitivna žival.
paxvobiscum
17. 10. 2019 20.53
+4
Kdo bo pa skrbel, da bo mir in sožitje? Kdo nas bo varoval pred varuhi, če se jim malce utrga?
jerko2
17. 10. 2019 21.04
+7
zato pa je napisal, da smo ena primitivna žival...
fairplayy
18. 10. 2019 08.43
-1
mlutherking
17. 10. 2019 20.37
+13
Premor je zato, da se v miru vsi zahodnji svetovalci in vsi, ki tam ne bi smeli biti umaknejo. Potem pa spet udri.
Polis123
17. 10. 2019 20.23
+5
Aktivni podpornik ISIS - a torej? Slabo, zelo slabo
olimpija007
17. 10. 2019 20.20
-1
V Palestini pa okupator vsak dan uporablja vsa mogoča prepovedana orozja pa nihce nic... potem jih v EU in drugod kupujejo pod oznako Battle tested....
mlutherking
17. 10. 2019 20.18
+29
No so se le Kurdi in Sirici združili. Vedno je tako dokler je mir se brezveze kregamo, ko pa zagusti pa se stopi skupaj.
Al83
17. 10. 2019 20.50
-1
Sirijci so v Siriji autohtoni. Kurdi so okupatorska sila, ki so okupirali ta teritorj pred 100 leti in se sedaj prilizujejo autohtonem prebivalstvu, ker so sami napadeni.
Principat
17. 10. 2019 20.14
-3
vse je v stopnjevanju pritiska na EU pred prevzemom novega paketa vodenja in potem bodo samo buciko pokazali in EU bo trepetal7 nekoč , pa ne tako daleč nazaj je bil znan vsaj takrat vihar "purulent bulla"
olimpija007
17. 10. 2019 20.12
+12
Načrti za t.i. Veliki izrael segajo na obmocje sirije-kar v praksi pomeni da americanom (judom) ni v interesu mocna sirijska oz. katera koli država na bliznjem vzhodu
macek_garfield
17. 10. 2019 20.12
+21
100 tovornih ladij in te odpeljat v zda, pa naj se oni ukvarjo z njimi, ne pa mi ki zivimo v evropi
olimpija007
17. 10. 2019 20.10
+12
10 let vojn in uporabe vseh moznih prepovedanih orozij pa do sedaj ni nihce videl v siriji?
DuhSaSjekirom
17. 10. 2019 20.06
+26
Mislim da se je malo precenil erdo.
macek_garfield
17. 10. 2019 20.13
+5
kurdi so ponosni in so vsepovsod, tako v turciji, kot v nemciji, kot v franciji, na nizozemskem, ko bodo ti udarili, bo veselo
NPC24ur
17. 10. 2019 20.22
+3