Tujina

Erdogan se čudi: Savdijci bi z najsodobnejšo opremo ujeli celo komarja, novinarja pa ne?

Istanbul / Washington, 11. 10. 2018 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Primer izginotja savdskega novinarja in oporečnika Džamala Hašokdžija je še vedno pod temeljitim drobnogledom turških oblasti. Te so prepričane, da je za njegovo izginotje odgovorna Savdska Arabija, ki pa navedbe Ankare še naprej vztrajno zavrača. V preiskavo pa so se vključile tudi ZDA.

Potem ko so turške televizije v sredo objavile posnetke nadzornih kamer, na katerih savdski novinar Džamal Hašokdži 2. oktobra vstopa v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, so se pojavili še drugi posnetki, iz katerih je razvidno, kako je skupina moških, domnevno savdskih obveščevalcev, na isti dan z dvema letaloma pristala na letališču v Istanbulu in se prijavila v hotelu nedaleč od savdskega konzulata.

Fotografija posnetka, kako Hašodži vstopa v prostore savdskega konzulata.
Fotografija posnetka, kako Hašodži vstopa v prostore savdskega konzulata. FOTO: AP

Nekateri od njih naj bi v stavbo konzulata stopili celo pred Hašodžijem. S posnetkov je razvidno tudi, da je na območje konzulata vozilo zapeljalo, ko je bil izginuli novinar že v stavbi, nato pa od tam tudi odpeljalo.

Območje savdskega konzulata s ptičje perspektive.
Območje savdskega konzulata s ptičje perspektive. FOTO: AP

Medtem pa je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan savdske oblasti vnovič pozval, naj predajo slikovne dokaze, ki bi potrdili njihove trditve, torej da je gospod Hašodži, ugledni kritik savdske monarhije, resnično zapustil stavbo konzulata "po nekaj minutah oziroma eni uri".

Turški časnik Hurriyet med drugim navaja tudi, da se Erdogan čudi temu, da v notranjosti stavbe ni bila prižgana nobena varnostna kamera. "Trenutno raziskujemo vse možne vidike dogodka. Gre za incident, ki se je zgodil na tleh naše države, zato o njem ne moremo molčati." 

"Če bi po zraku letela ptica ali bi se od nekje pojavila mačka ali komar, bi ’sistemi’ to zagotovo ujeli. Savdska Arabija ima namreč najsodobnejšo opremo," je še povedal Erdogan.

Zadnje izjave turškega predsednika so prišle le nekaj ur potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump izjavil, da bo primeru "prišel do dna". 

"Ne moremo dopustiti, da se to zgodi novinarjem, komurkoli," je dodal Trump, na katerega se je po pomoč obrnila novinarjeva zaročenka, ki ga je v času obiska konzulata Savdske Arabije v Istanbulu čakala pred vrati. 

Primer izginulega kritika savdskih oblasti, ki je pisal tudi za časopis Washington Post, še vedno buri duhove.
Primer izginulega kritika savdskih oblasti, ki je pisal tudi za časopis Washington Post, še vedno buri duhove. FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sosed5
12. 10. 2018 09.01
+1
na eni strani, moramo priti zadevi do konca, na drugi strani pa so prveč pomembni trgovski partner pri nakupu orožja. Hmm. Se delajo butle iz nas
kure bedne
11. 10. 2018 21.49
+1
Saudijci so sokrivi tudi v napadu 9/11 v New Yorku. I vsepovsod drugje kjer so svetovne zdrahe.
ivan.z Doba
11. 10. 2018 19.09
+11
Dokler bodo ZDA podpirale režim SA, na tem koncu sveta ne bo miru! Čudno, da tja ne izvozijo "ameriško demokracijo"!