Tujina

Erdogan se ne želi pogajati s 'teroristi', odslovil tudi Pencea

Ankara, 16. 10. 2019 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
64

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je odločno zavrnil ameriški poziv k prekinitvi ognja na severu Sirije. Kot je dejal, prekinitve ne bo razglasil, dokler ne bodo s svoje meje pregnali teroristov. "Imamo jasen cilj," je dodal ter zatrdil, da jih sankcije ne skrbijo. Zavrnil je tudi pogajanja s kurdskimi borci.

"Pravijo nam, naj razglasimo prekinitev ognja. Nikoli ne moremo razglasiti prekinitve ognja," je Recep Tayyip Erdogan dejal za turške medije na letalu na poti iz Azerbajdžana in dodal, da to ni mogoče, dokler jim s svoje meje ne uspe pregnati "teroristične organizacije".

Erdogan se je s tem neposredno odzval na torkov poziv ZDA Turčiji k prekinitvi ognja in pogajanjem s Kurdi ter uvedbo ameriških sankcij zaradi turške ofenzive proti Kurdom na severu Sirije.

Erdogan je odločno zavrnil tudi kakršnakoli pogajanja s kurdskimi borci in jih pozval, naj položijo orožje. "Nekateri voditelji skušajo posredovati ... V zgodovini turške republike se še ni zgodilo, da bi država sedela za isto mizo s teroristično organizacijo," je dejal v parlamentu.

Erdogan je zatrdil, da se bo vojaška operacija na severu Sirije "sama končala".
Erdogan je zatrdil, da se bo vojaška operacija na severu Sirije "sama končala". FOTO: AP

"Naš predlog je, da vsi teroristi položijo orožje, opremo in vse, uničijo vse svoje pasti in odidejo z varnega območja, ki smo ga določili," je dejal ter omenjeno označil kot najhitrejši način za rešitev težav v Siriji. Dodal je, da se bo turška operacija Izvir miru "sama končala", ko bo vzpostavljeno varno območje od Manbidža do iraške meje.

Znova je kritiziral zveznice v Natu, ker Ankaro pozivajo h končanju ofenzive. Zavrnil je tudi tiste, ki želijo posredovati med Turčijo in Kurdi. "Nočemo posrednika, ne potrebujemo ga," je dejal. Tistim, ki državi grozijo z gospodarskimi sankcijami, pa je sporočil, da bodo na vsako rano, ki jo bodo povzročili turškemu gospodarstvu, odgovorili s še večjo rano njihovemu gospodarstvu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podpredsednik ZDA Mike Pence je v torek pojasnil, da se je ameriški predsednik Donald Trump za sankcije odločil po ponedeljkovem telefonskem pogovoru z Erdoganom. Trump ga je pozval, naj takoj sprejme prekinitev ognja, ustavi nasilje in sede za pogajalsko mizo s Kurdi. Zaveznico v Natu je Pence opozoril, da bodo ZDA sankcije stopnjevale, če se ne bo odzvala. Dodal je še, da ga je Trump pooblastil za pogajanja s Turčijo.

Trump je v torek zvečer nato sporočil, da se bo Pence v četrtek v Turčiji sestal z Erdoganom. V delegaciji z njim bosta tudi državni sekretar Mike Pompeo in svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien ter James Jeffrey, ameriški odposlanec za Sirijo. Njihova naloga bo prepričati Erdogana v takojšnjo prekinitev ognja v Siriji in sprejem mirovnih pogajanj. Pompeo je pred odhodom v Turčijo opozoril, da je turški predsednik Erdogan glavni vzrok za nestabilnost v regiji.

A turški predsednik je danes zatrdil, da se ne bo sešel s Penceom in Pompeom med njunim obiskom v Ankari. "Z njima se bodo sešli njuni kolegi. Jaz pa bom govoril, ko bo prišel Trump," je dejal za televizijo Sky News.

Trump je v okviru sankcij povišal carine na uvoz turškega jekla v ZDA in prekinil pogajanja o trgovinskem sporazumu. Uvedel je tudi sankcije proti trem turškim ministrstvom in ministrom, ki so vpleteni v ofenzivo. Zagrozil je s popolnim uničenjem turške ekonomije.

S področja bojev poročajo o številnih civilnih žrtvah.
S področja bojev poročajo o številnih civilnih žrtvah. FOTO: AP

Erdogan je na letalu na poti iz Azerbajdžana v torek zvečer še dejal, da to, da je sirska vojska prevzela nadzor v mestu Manbidž, ne pomeni "zelo negativnega" razvoja dogodkov za Turčijo, saj je "to njihovo ozemlje".

Putina skrbijo teroristi, ki bi lahko zbežali iz zaporov na severu Sirije

O konfliktu v Siriji se je z Erdoganom v torek po telefonu pogovarjal tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je turškega predsednika povabil, naj kmalu pride na "delovni obisk" v Rusijo. Kot so sporočili iz Kremlja, je Erdogan vabilo sprejel.

Dodali so še, da sta voditelja poudarila "potrebo po preprečevanju spopadov med enotami turške vojske in sirskih oboroženih sil". Putin pa je še izrazil zaskrbljenost glede teroristov, ki bi med turškim posredovanjem poskušali zbežati in oditi v sosednje države.

Sirska vojska se je v skladu z nedeljskim dogovorom s kurdskimi oblastmi v torek začela nameščati na severu Sirije s ciljem obrambe pred turško ofenzivo, ki jo je proti kurdski milici YPG pred tednom dni začela Ankara. Njen začetek je sicer omogočil prav Trump, ko je s sirsko-turške meje umaknil ameriške vojake. V ponedeljek je napovedal še umik skoraj vseh ameriških kopenskih sil s severa Sirije.

Varnostni svet Združenih narodov bo danes za zaprtimi vrati znova razpravljal o turški ofenzivi v Siriji, potem ko zaradi nasprotovanja Rusije in Kitajske minuli teden ni sprejel resolucije s pozivom Turčiji h končanju ofenzive.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ruski premiki v Siriji

Televizija Al Majadin je poročala, da je sirska vojska vstopila v mesto Raka na severovzhodu Sirije, ki je bil do nedavnega pod nadzorom kurdskih paravojaških sil. Vojska naj bi v mestu že vzpostavila več nadzornih točk. Kasneje je Sirski observatorij za človekove pravice sporočil, da so sirska vojska in ruski vojaki vstopili tudi v mesto Kobane na meji s Turčijo.

Sirski observatorij tudi poroča, da so ruske enote dosegle predmestje Ain Araba, ki leži na severu Sirije na meji s Turčijo. Ruska vojaška letala so v zgodnje popoldanskih urah izvršila več letalskih napadov na Tal al-Nar na jugu province Idlib.

Turška ofenziva v Siriji
Turška ofenziva v Siriji FOTO: AP

Merklova in Macron obsodila turško ofenzivo

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta v Toulousu obsodila turško ofenzivo na severu Sirije. V skupni izjavi sta Turčijo spomnila na njene obveznosti po mednarodnem pravu, vključno s humanitarnim pravom. Opozorila sta, da bi lahko ofenziva na severovzhodu Sirije spodkopala stabilnost v regiji. Francoski predsednik je še ocenil, da je pomembno uskladiti stališča glede turške ofenzive z Rusijo in Iranom, ki v regiji igrata pomembno vlogo.

Kurdi zaradi turške ofenzive ustavili boj proti IS

Vodja Sirski demokratskih sil (SDF), ki so pod vodstvom Kurdov, Mazlum Abdi je za kurdsko televizijo Rohani danes sporočil, da je SDF zamrznil vse operacije proti skrajni skupini Islamska država. SDF je po umiku ameriške vojske pod udarom turške vojaške operacije na severovzhodu Sirije.

"Zamrznili smo vse naše akcije" proti Islamski državi, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Abdi. Dodal je, da bo SDF, ki je ob podpori mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA pripomogel k porazu IS v Siriji, izvajal zgolj obrambne operacije.

Medtem je Varnostni svet Združenih narodov v soglasni izjavi vseh 15 članic izrazil globoko zaskrbljenost zaradi tveganja razpršitve ujetih teroristov Islamske države (IS) na severovzhodu Sirije, vendar ni pozval k zaustavitvi turške ofenzive proti Kurdom.

Trump kurdsko delavsko stranko enači z IS

Ameriški predsednik Donald Trump je danes ob sprejemu italijanskega kolega Sergia Mattarella v Beli hiši zavrnil kritike na račun odločitve o umiku ameriških vojakov s severovzhoda Sirije, s čimer se je odprla pot za začetek turške ofenzive. Ob tem je Kurdsko delavsko stranko (PKK) označil za večjega terorista, kot je Islamska država.

Turčijo je pohvalil, da je med redkimi članicami Nata, ki plačujejo skoraj dovolj za obrambo, ne glede na to, da je ta "obramba" sedaj uporabljena proti dosedanjim zaveznikom Kurdom. Za Trumpa Kurdi sicer niso nobeni angeli.

"Zakaj ščitimo Sirijo? Asad ni naš prijatelj. Sirija ima odnose s Kurdi, ki niso nobeni angeli. Kdo je angel? Ni jih veliko naokrog," je med drugim dejal Trump. Dodal je, da je v Siriji veliko peska, v katerem se lahko igrajo drugi, kot so Rusi, Turki, Iranci, Sirci.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
17. 10. 2019 19.27
+0
Američani mislijo da lahko vsakemu komandirajo, hahahaha ti so res smešni
Slava Rodu
17. 10. 2019 13.45
+3
Naj že sklatijo tur.ina, da bojo Kurdi imeli svobodo in državo
Ost1234
17. 10. 2019 13.39
+3
Brkati striček je nekako pred 80 leti , potem ko je svoje enote uril v španski državljanski vojni, napadel Poljsko, Čehoslovaško, " anektiral" Avstrijo, .... Evropske države pa nič.Saj se je to dogajalo drugim. Pa je pokoril Francijo, Belgijo, Nizozemsko, Švedsko, ... Bitanci pa so se v Dankirku osramočeni poskrili po otoku .... In poglejte kaj se je zaradi flegmatične in bojazljive Evrope izcimilo. Povsem isto se je dogajalo pred stoletji, ko so Turki pokorili velik del Evrope. Države severno od Alp to sploh ni zanimalo. Tudi Vatikana ne. Na podoben način deluje Erdogan . Evropa pa nič. Mogoče se zbudi ko ji Turki potrkajo na vrata. Ko spet po stoletjih zasedejo Evropo vse do Dunaja bo žal prepozno!
Ost1234
17. 10. 2019 13.40
+6
Naj še dodam - brez Rusov bi danes tudi v VB govorili nemško ....
nightifly
17. 10. 2019 10.29
+0
Erdogan ima umazane in krvave roke . Se iz casov nekaj let nazaj pri ´´poskusu´´ udara . Ta osebek si je privoscil iznicenje Ataturkove zapuscine ,ki bi Turcijo pripeljala pocasi v demokraticni svet in ne kot sedaj ,nazaj v ´kameno dobo´. In potem se cudi , da ga svet drzi na varnostni razdalji . Erdogan je ze nickolikokrat preksil svetovne standarde ,krsil mednarodne zakone , ,preko turske meje napada tuje narode ...etc . Kje je svet ,kje je UN ? Amerika je umaknila 1000 vojakov iz tamponske zone , verjetno v dogovoru z Rusi in Sirijci ,ki so takoj postavili svoje sile tja in tako vzpostavili -izsilili polozaj,da Turki ne bi morili Kurde v Siriji . Vsaj v enem delu Sirije . Toda kot berem , enim ni vsec ,da so tam Ameri ( umaknili) ,drugim,da so tam Rusi , zdaj pa razumi . A se mi Slovenci spomnimo kako je bilo 91-ega ? Ko smo vsi v strahu cakali na bilokaksno ohrabrujoco besedo iz ust bruseljskih birokratov , ki so vsaj namignili ,da se morajo stvari umiriti . Toda resnici a ljubo ,zal , je JLA pocenjala svoje operacije v drzavi (kar je bil tako ali tako absurd) ,ne pa prestopila mejo in napadala tuje drzavljane v tujini . Trba se je zavedati ,da birokrate po svetu ne gane trpljenje nekih narodov . Ce so ze pravi in vestni birokrati ,kar dvomim , jih briga samo to ,da imajo papirje urejene ,poberejo svoje dobre place in gredo zvecer k ljubicam ,konec tedna pa -via-air k zenam .
nightifly
17. 10. 2019 10.33
+6
Malo prej sem gledal video ,kjer poveljnica zenske kurdske brigade Nessrin Abdalla v videu nagovarja italijo naj ne prodaja orozja Turkom,ker bo to smrt za Kurdski narod . Se zdaj oimam pred ocmi vse te neustrasne kurdske zenske in dekleta ,ki so se bojevale proti zverinskim Isisivcem . Upam,da bodo tudi ljudje v Sloveniji uvideli kaj to pomeni . Ze zato bi moral svet ustaviti krvnika Erdogana . On nima v nobenem primeru mandata in niti pravice poceti to kar pocenja . In mu soditi pred sodiscem.
Marko Live
17. 10. 2019 08.41
+3
Sosed najbolj pozna soseda, ter Erdogan pozna bolj razmire kot neki usa. Naj naredi mir. Dokler se ne Amerika spravila na ta del je bil mir. Sedaj že begunci preplavljajo Bosno. Po pravu se mora begunec vstavit v prvi varni državi. Zato bi morali pri nas narediti isto kot Madžari pa bi bil mir.
Juzni
16. 10. 2019 21.48
+3
Zakaj zdaj ZDA in Nato ne napadeta Turcijo tako kot so napadli Srbijo leta 1999? Haha...verjetno ne bi niti Srbije napadli danes ker so stvari precej drugacne.
slovenc59
16. 10. 2019 20.59
+4
Naj še pove svoji veleposlanici, da vsaj mene ne zanima turška propaganda (Dnevnik, 16.10.2019) in da naj smeti odlaga v turške časnike ! Zaradi mene se lahko tudi kar pobere in gre tja od koder je prišla ! Čeprav ima gospod zunanji sigurno prav nasprotno mnenje !!
Nihad Sulejmanovi?
16. 10. 2019 19.51
-1
Bravo Tajib bravo Vladimir. Končno je na vidiku propad Usa
StAnalitik
16. 10. 2019 19.14
+11
Za isto mizo ne bi sedel njihovo nakradeno nafto pa rade volje vzame za svojo
+5
1984-
16. 10. 2019 18.33
+26
V njegovi vojski pa bivši ISIS-ovci. Kdo je zdaj terorist?
-4
AlternativeFacts
16. 10. 2019 18.24
-25
Ne bit' nespoštljivi do našega NATO zaveznika, raje poglejte kaj delajo Rusi.....
za bojši jutri
17. 10. 2019 19.51
+5
Naš zaveznik so Rusi, če še nisiopazil. Od amerov nič od nič, same zdrahe.
Uomo 46
16. 10. 2019 18.01
+25
Erdoganov spust migrantov bo doba novega biološkega orožja. Orožje "človeška migracija za masovno socialno uničenje"
Krainerland
16. 10. 2019 18.04
+9
dartford
16. 10. 2019 18.31
+0
Malinha
16. 10. 2019 18.50
+3
Trije loleki, katerih pamet je že davno migracijsko odpotovala.
Krainerland
16. 10. 2019 17.53
+19
smešno kako si evropa sama vozi turčijo k nam začenši s hrvatsko
slovenc59
16. 10. 2019 17.48
+20
Največja napaka je bila, da ga takrat niso oni avioni sklatli dol, ko so ga imeli na "dohvat ruke", kakor se reče ! Ta nas bo še peljal scat , da si bomo zapomnili kdaj so babe gledale turške limonade !
123maradona
18. 10. 2019 12.50
Poskusali so ga sklatiti dol, sistem na F16 je spoznal da gre za letalo iz lastne flote in ni izstrelilo rakete zrak-zrak. Zato kupujejo turki nekaj letal iz Rusije (za vsak slučaj).
JApajaDAja
16. 10. 2019 17.44
+1
cca 6k+ jih je tik ob bih-Urvacki meji..v nizkem štartu za eu!
*Violate*
16. 10. 2019 17.01
+44
Erdogan ima za kaj biti suveren - trenutno ima on vse karte na svoji strani; Trumpove grožnje so vrnjene s kontra večjimi grožnjami, Rusijo imajo na svoji strani, grozijo s spustitvijo skoraj 4 milijonov migrantov. Iskreno, on samo meje odpre in ima EU dovolj problemov, da on naredi svoje v Siriji v tem času. Trump pa svojih ne bo nazaj poslal, saj je obljubil v kampanji, kako jih bo nazaj pripeljal in je tudi hkrati svojo vojsko posodil Saudi Arabiji v zameno za plačilo. Evropa si je pa sama kriva za nastalo situacijo in če bi res prišlo do navala migrantov lahko krivca iščejo sami v sebi z njihovim ''Willkommen'' forami in popolno nesposobnostjo, da zajezijo prehode.
NPC24ur
16. 10. 2019 16.40
+2
-5
Bravo Erdogan saj je glavni terorist že 226 let Amerika saj samo 17 let ni ropala in ubijala po celem sveru👿🤡😈
Krainerland
16. 10. 2019 17.51
+2
Iz slovenije se oglašaš? Aja potem vas razumem.
Mladi? Plasto
16. 10. 2019 16.27
+28
dokaz , da je trump že uničil ameriko :D .... v starih cajtih se tučija nikoli ne bi postavila po robu ZDA .... sedaj pa odkrito nasprotuje ...
BUONcaffee
16. 10. 2019 16.26
+0
Erdogan zgubljen v puščavi?????