Tujina

Erdogan znova zaprisegel: požel stoječe ovacije, opozicija v znak protesta obsedela

Ankara, 09. 07. 2018 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
10

Dva tedna po predsedniških in parlamentarnih volitvah v Turčiji je kot predsednik države znova zaprisegel Recep Tayyip Erdogan, ki je s tem dosegel višek svoje politične moči. Erdogan, ki že skoraj 16 let kroji usodo Turčije, je ob zaprisegi prevzel pristojnosti predsednika države in premierja. Slovestnosti se je udeležil madžarski premier Viktor Orban.

Z zaprisego Recepa Tayyipa Erdogana se je končala sprememba državnega sistema iz parlamentarnega v predsedniškega, za kar si je Erdogan prizadeval več let.

Med kratko slovesnostjo v parlamentu v Ankari je Erdogan prisegel, da bo v svojem petletnem mandatu zvest pravni državi, da bo varoval demokratično in sekularno republiko in svoj mandat izvajal nestrankarsko.
Med kratko slovesnostjo v parlamentu v Ankari je Erdogan prisegel, da bo v svojem petletnem mandatu zvest pravni državi, da bo varoval demokratično in sekularno republiko in svoj mandat izvajal nestrankarsko. FOTO: AP

Med kratko slovesnostjo v parlamentu v Ankari je Erdogan prisegel, da bo v svojem petletnem mandatu zvest pravni državi, da bo varoval demokratično in sekularno republiko in svoj mandat izvajal nestrankarsko. Zagotovil je še, da se ne bo odmaknil od ideala, da naj bi vsak v državi užival temeljne svoboščine in človekove pravice.

Obsedeli na stolih, medtem ko so drugi ploskali

Ob vstopu in izhodu v parlament je Erdogan prejel stoječe ovacije, a ne od vseh. Poslanci največje opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) in opozicijske stranke Iyi (Dobra) so tiho protestirali in obsedeli na stolih, medtem ko so drugi ploskali.

Erdogan bo še nocoj predstavil svojo novo vlado, ki bo sestavljena iz 16 ministrstev. Prva seja turške vlade bo predvidoma v petek.

Poslanci največje opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) in opozicijske stranke Iyi (Dobra) so tiho protestirali in obsedeli na stolih, medtem ko so drugi ploskali.
Poslanci največje opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) in opozicijske stranke Iyi (Dobra) so tiho protestirali in obsedeli na stolih, medtem ko so drugi ploskali. FOTO: AP

Še nocoj bo predstavil novo vlado

Erdogan bo še nocoj predstavil svojo novo vlado, ki bo sestavljena iz 16 ministrstev. Prva seja turške vlade bo predvidoma v petek. Po navedbah turških medijev bi lahko njena sestava prinesla presenečenja. Pojavila so se že ugibanja, da bi lahko sedanji zunanji minister Mevlüt Cavusoglu teoretično obdržal svoj položaj, omenjajo pa tudi možnost, da bi Erdogan lahko izbral svojega tiskovnega predstavnika Ibrahima Kalina ali celo vodjo turških obveščevalcev Hakana Fidana.

Še pred tem je bila v predsedniški palači Erdoganova inavguracija, sledila pa ji je večerja, na kateri je bilo med tujimi gosti 22 predsednikov držav in 28 premierjev ter predsednikov parlamentov. Turška opozicija je pred tem pozvala k preložitvi inavguracije zaradi nedeljske železniške nesreče, v kateri je umrlo 24 ljudi. Njene zahteve niso upoštevali, je pa Erdogan dejal, da so odpovedali plesno in lasersko predstavo, ki bi morala biti del inavguracijske slovesnosti.

Obljubil nov začetek

V svojem prvem govoru po zaprisegi je Erdogan Turčiji obljubil nov začetek. "Za seboj puščamo sistem, ki je povzročal družbeni in gospodarski kaos," je pred več tisoč gosti in v predsedniški palači v Ankari dejal novi, stari turški predsednik v spremstvu soproge Emine in obljubil, da bo Turčija poslej boljša na vseh področjih, od demokracije do temeljnih pravic in svoboščin ter gospodarstva in vlaganj. Ponovil je tudi svojo predvolilno obljubo, da bo Turčija pod njegovim vodstvom postala ena od največjih gospodarskih sil sveta. Obljubil je tudi, da bo predsednik vseh 81 milijonov Turkov.

Slovesnosti so se udeležile ključne turške zaveznice iz Afrike, Bližnjega vzhoda in držav nekdanje Sovjetske zveze. Manj je bilo predstavnikov iz članic EU, saj sta prišla le bolgarski predsednik Rumen Radev in madžarski premier Viktor Orban.

Prisotna sta bila tudi ruski premier Dmitrij Medvedjev, kar naj bi bilo po mnenju poznavalcev nov znak otoplitve odnosov med Ankaro in Moskvo, ter venezuelski predsednik Nicolas Maduro.

Srečal se bo z Donaldom Trumpom

Zunanja politika bo tudi zaznamovala prve dni Erdoganovega predsednikovanja, saj naj bi še ta teden obiskal Ciper in Azerbajdžan in se udeležil vrha zveze Nato, kjer se bo srečal s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in ostalimi voditelji.

Pred dvema tednoma je Erdogan zmagal na predčasnih predsedniških volitvah, medtem ko njegova vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) ni osvojila večine v parlamentu, ki po novem namesto 550 šteje 600 članov. Vendar ima s skrajno desno Stranko nacionalističnega gibanja (MHP), s katero je v koaliciji nastopila na volitvah, udobno večino 344 poslancev.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinogradnik33
10. 07. 2018 11.44
+0
Z insceniranim vojaškim udarom je ERDOGAN izsilil moč , da se je znebil inteligence in zanj nevarne opozicije , sedaj pa je pridobil še absolutno oblast in postal eden najmočnejših diktatorjev na bližnjem vzhodu !
Uporabnik1180505
10. 07. 2018 07.31
+0
MOJO VIDENJE z ODDIHA V TURČIJI:,Red,gostinska ponudba-Wiener snitzel-ne le ovčetina-NJIHOVO ZNANJE JEZIKOV!NI POZIRANJA"ZVEZDNIKOV-a laTomić Violeta"OBLAČILA ZA VSAK ŽEP!!BOUTIQUES!!In še pa še-VSE TO JE TURČIJA!!DOBRE VEZE Z AVIONI!CENEJE KOT NA HRVATSKEM!!!
Kollerik
09. 07. 2018 19.41
+9
še en norc, kise ga normalni, večinski del naroda ne more več znebiti po normalni poti
JApajaDAja
09. 07. 2018 20.27
+0
na srečo še obstaja ona druga "nenormalna pot"!
Brabus
09. 07. 2018 19.04
+7
Sultan se je rodil. Bo Turčija prvi sultanat v EU???
Dule Med
09. 07. 2018 18.51
+2
Nič dobrega za Evropo, v Nemčiji živi petnajst milijonov Turkov, to nekaj pove in kaj še prihaja v Nemčijo v Evropo, v Evropi de kri tekla ki še ni v zgodovinini človeštva.
Dule Med
09. 07. 2018 18.52
+0
Kollerik
09. 07. 2018 19.42
+2
nikar se ne boj smrti, dušica svetla...no..saj se bož zopet reinkarniral v nekaj svetlega in dobrega....
JApajaDAja
09. 07. 2018 18.10
+7
evo sultana na evropskih tleh!
Apostol1
09. 07. 2018 17.54
+3
Padec bo trd in boleč