Tujina

Eta bo vzela v roke orožje

Madrid, 05. 06. 2007 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1

Po premirju lanskega marca je baskovska separatistična organizacija napovedala 'boj z orožjem na vseh frontah'.

Baskovska separatistična organizacija Eta je preko baskovskega časnika Berria napovedala, da bo v sredo končala marca lani razglašeno enostransko premirje in za "obrambo" Baskije znova vzela v roke orožje.

Aktivnost baskovske separatistične organizacije z leti upada
Aktivnost baskovske separatistične organizacije z leti upada FOTO: Reuters

Za to potezo se je organizacija po lastnih navedbah odločila, ker niso bili izpolnjeni "minimalni pogoji" za nadaljevanje pogajanj s špansko vlado.

Eta je „trajno“ premirje razglasila marca leta 2006, kljub temu pa je na letališču v Madridu decembra izvedla bombni napad, v katerem sta umrli dve osebi. Po napadu je socialistična vlada z njo prekinila mirovne pogovore.

Do zdaj že prek 800 mrtvih

V zadnji izjavi je separatistična organizacija napovedala, da bo branila Baskijo „z orožjem na vseh frontah“, kar bi lahko pomenilo napoved novega napada.

V štirih desetletjih je v napadih, s katerimi želi doseči neodvisno državo na severu Španije in v jugo-zahodni Franciji,skupaj umrlo že več kot 800 ljudi.

V decemberskem napadu sta umrli dve osebi
V decemberskem napadu sta umrli dve osebi FOTO: Reuters

Kljub decemberskem napadu njena aktivnost upada, število bombnih napadov pa se je v zadnjih letih zmanjšalo.

Zapatero: Eta je storila napako

Španski premier Jose Luis Rodrigues Zapatero se je na odpoved premirja odzval z besedami, da "delajo napako", in organizacijo vnovič pozval, naj opusti nasilje.

Časnik El Pais je medtem poročal, da Eta v bližnji prihodnosti načrtuje teroristični napad, v kar naj bi bila prepričana tudi policija in španska obveščevalna služba.

Pričakujejo, da se bo teroristična organizacija odločila za spektakularen napad brez žrtev, da bi dokazala svoje operacijske sposobnosti in zmožnost ustrahovanja.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zolja
05. 06. 2007 17.40
počistit bo treba s to bando ne pa jih šparat, al pa Buša prositi pa bo on poskrbel....