Tujina

'Dokler bodo Iranci spoštovali svoje zaveze, se bo EU seveda držala sporazuma'

Bruselj, 18. 05. 2018 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
12

EU je danes sprožila proces v okviru zakonodaje za zaščito evropskih podjetij pred ameriškimi sankcijami glede Irana, s čimer izkazuje svojo zavezanost iranskemu jedrskemu sporazumu. Zeleno luč za začetek postopka so dali voditelji EU na neformalnem zasedanju v Sofiji.

"V Sofiji smo videli izraz evropske enotnosti. Dokler bodo Iranci spoštovali svoje zaveze, se bo EU seveda držala sporazuma, ki ga je soustvarila," je dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Ob tem je poudaril, da je sporazum, ki ga je soglasno ratificiral Varnostni svet ZN, bistven za ohranitev miru v regiji in svetu.

"Toda ameriške sankcije ne bodo brez učinka. Zato je naša dolžnost, komisije in EU, da naredimo vse za zaščito evropskih podjetij, še posebej majhnih in srednje velikih," je dodal Juncker.

Dokler bodo Iranci spoštovali svoje zaveze, se bo EU seveda držala sporazuma, ki ga je soustvarila," je dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.
Dokler bodo Iranci spoštovali svoje zaveze, se bo EU seveda držala sporazuma, ki ga je soustvarila," je dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. FOTO: AP

EU je danes sprožila aktivacijo zakonodaje (v angleščini blocking statute), po kateri ekstrateritorialni ameriški zakoni niso izvršljivi v EU. Z uporabo te zakonodaje želi unija zavarovati svoje in iranske gospodarske interese ter tako ohraniti iranski jedrski dogovor. Predvideva tudi odškodnine za izgube pri poslovanju.

Evropska komisija je izrazila upanje, da bodo ukrepi začeli veljati pred 6. avgustom, ko bo začel veljati prvi sklop ameriških sankcij.

Bruselj je sprožil tudi postopek, s katerim bo Evropski investicijski banki (EIB) omogočil financiranje evropskih investicij v Iranu, kar bo še posebej koristno za majhna in srednje velika podjetja.

Unija je to zakonodajo sprejela leta 1996 v sporu glede ameriških sankcij proti Kubi, Iranu in Libiji, a je doslej ni uporabila, saj je bil pred dobrima dvema desetletjema vendarle pravočasno dosežen dogovor s tedanjo administracijo Billa Clintona.

Sekundarne sankcije grozijo tudi neameriškim podjetjem

ZDA so ob odstopu od iranskega jedrskega dogovora vnovič uvedle gospodarske sankcije proti Iranu, sekundarne sankcije pa grozijo tudi neameriškim podjetjem, ki bodo poslovala z državo, zato se v Teheranu bojijo, da bi izgubili velik del gospodarskih dogovorov, sklenjenih po dogovoru iz leta 2015.

Nekatere multinacionalke, med njimi francoski energetski velikan Total in danska ladjarska družba Maersk, so v strahu pred ameriškimi ukrepi že nakazale, da se bodo umaknile z iranskega trga.

Iranski jedrski dogovor iz leta 2015, ki so ga s Teheranom sklenile Francija, Velika Britanija, Nemčija, ZDA, Rusija in Kitajska, predvideva ustavitev dejavnosti za izdelavo jedrske bombe v zameno za odpravo vrste gospodarskih sankcij proti državi. Po dogovoru se je znatno okrepilo gospodarsko sodelovanje med Iranom in EU.

V Teheranu zdaj želijo v 60 dneh dobiti zagotovila, da bodo gospodarske povezave ostale nespremenjene. V nasprotnem primeru napovedujejo, da bo tudi Iran odstopil od dogovora.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
19. 05. 2018 08.44
V Teheranu želijo zagotovila v roku 60 dni, da bodo gospodarske povezave ostale nespremenjene, sicer bodo tudi oni od sporazuma odstopili. To je bistvo novice.. Tem klerikalnim državam ni zaupati, ker vedno v ozadju gradijo svojo resnico, potem pa svet seznanijo z zaključeno zgodbo. Svetovni nadzor pa je mnogo prešibek. Jasno je, da gospodarske vezi ne bodo nespremenjene, čim ZDA izstopijo se bodo precej spremenile. Ćeprav ves ostali svet ostaja pri sporazumu, se pojavi vprašanje, ali je Iran pripravljen ostati nekoliko spremenjenemu stanju v gospodarstvu navkljub. Bojim se da ne, to je voda na njihov mlin, politična priložnost, igra moči, ( bo gospodarstvo še malo potrpelo) ki se jo splača izkoristiti. Mogoče se bo Angelca kaj pametnega dogovorila s Putinom, ki ima tam vsaj malce ugleda ( vpliv je pač samo v obliki sodelovanja dokler imajo korist, kar pa ne verjamem da bo dovolj za vpliv irance).
Ate_ist
18. 05. 2018 21.01
+2
amerika über alles; to je pase
pbjr
18. 05. 2018 14.05
+4
Malce bogokletno: Naj EU sprejme Rusijo v EU ali vsaj odpravi sankcije, ki jih je EU sprejela pod ameriškim diktatom, pod pogojem, da Rusija doma počisti svoje anomalije! V tem trenutku bo Evrazija močna protiutež ameriško-židovskemu hegemonizmu!
komarec
18. 05. 2018 08.55
+6
Juncker končno ena malček pametna.
sagesse
18. 05. 2018 08.20
-1
Ena pametna po dolgem času.Vsi ti sovražniki so samo navidezni in tu so važni izključno ekonomski interesi.Nekako EU rata popolnoma zaustaviti migrante,in bo evropa spet tista stara socialna eu.....No po včerajšnjih soočenjih je bila moja včerajšnja napoved kar pravilna..... naslednja vlada SDS + SD.. velika koalicija....
Da se mene pita..
18. 05. 2018 08.14
+15
Eu,naj odpravi sankcije Ruski federaciji in bi lahko delno omilila izpad prodaje v usa..
sagesse
18. 05. 2018 08.23
-10
EU sankcije niso naperjene proti ruskim državljanom ampak izključno parim ruskim oligarhom,kateri so blizu putina,,,,, to veliko folka ne ve.Ker je EU onemogočila poslovanja 4-im putinovim prijateljem, je rusija užgala nazaj sankcije in prepovedala uvoz eu hrane v rusijo... kakor vedno so naj... državljani rusije z višjimi cenami hrane.....
olimpija35
18. 05. 2018 08.05
+1
v sloveniji te bomo 4.6 razglasili za persono non grata....
Našvasan_zob
18. 05. 2018 07.31
+19
Kdo bi si mislil, da bo možakar globoko v mošnji še našel nekaj jajc... :)
Našvasan_zob
18. 05. 2018 07.31
+12
Upam, da tudi odgovori na Trumpovo teženje glede povečanja izdatkov za NATO.. Todi to je navadno izsiljevanje in BS!
nevica
18. 05. 2018 07.36
+3
lep del vojn je itak ameriško maslo....Vendar je tudi zavezništvo včasih prineslo kaj dobrega za Evropo...
KladivoSi
18. 05. 2018 08.31
+4