Tujina

EU izbrala predstavnika

Bruselj, 29. 07. 2007 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemški diplomat Wolfgang Ischinger bo predstavnik EU v novem krogu pogajanj o prihodnjem statustu Kosova.

Pogajanja med srbsko in kosovsko stranjo bo vodila ozja ekipa, sestavljena iz predstavnikov ZDA, Rusije in EU.
Pogajanja med srbsko in kosovsko stranjo bo vodila ozja ekipa, sestavljena iz predstavnikov ZDA, Rusije in EU. FOTO: Reuters

Predstavnik Evropske unije v novem krogu pogajanj o prihodnjem statusu Kosova bo nemški diplomat Wolfgang Ischinger, je danes sporočila tiskovna predstavnica visokega predstavnika EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierja Solane, Cristina Gallach. Kot je zapisala v izjavi, je Solana Ischingerja izbral za "predstavnika EU v skupini treh pogajalcev iz EU, ZDA in Rusije, ki bo vodila pogajanja med Beogradom in Prištino glede prihodnosti Kosova.“

61-letni Ischinger, ki je trenutno nemški veleposlanik v Veliki Britaniji, "si bo na vse načine prizadeval za resnična in pomembna pogajanja med stranema", je še dodala Gallachova. ZDA bo v tričlanski ekipi zastopal diplomat Frank Wisner, medtem ko Rusija svojega predstavnika še ni izbrala.

Ischinger velja za strokovnjaka za Balkan. Med drugim je leta 1995 sodeloval na pogajanjih, katerih rezultat je bil Daytonski sporazum, s katerim se je končala triletna vojna v BiH. Med vojno na Kosovu leta 1999 pa je Ischinger kot tedanji državni sekretar prepričeval Rusijo, naj sprejme skupno stališče skupine sedmih najrazvitejših držav in Rusije (G-8) in privoli v oblikovanje pakta stabilnosti.

Pogajanja bo vodila ožja skupina

Potem ko so propadla prizadevanja za sprejetje resolucije o Kosovu v okviru Varnostnega sveta ZN, je ta to vprašanje predal nazaj t. i. kontaktni skupini za Kosovo, ki jo sestavljajo ZDA, Rusija, Francija, Velika Britanija, Nemčija in Italija. Ta se je nato minulo sredo odločila, da pripravo vnovičnih pogajanj med srbsko in kosovsko stranjo poveri ožji ekipi, sestavljeni iz predstavnikov ZDA, Rusije in EU.

Za ustanovitev pogajalske trojke za Kosovo so se sicer minuli ponedeljek dogovorili zunanji ministri EU. Trojka naj bi po besedah zunanjega ministra Dimitrija Rupla od kontaktne skupine avgusta prevzela pripravo pogajanj o prihodnjem statusu Kosova. Pomagala naj bi opredeliti dnevni red, ne bi pa imela mandata za pripravo dokumentov, kot ga je imel prejšnji vodja pogajanj, odposlanec ZN Martti Ahtisaari.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
30. 07. 2007 10.49
Zakaj ne izberejo nekoga, ki DEJANSKO pozna razmere.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.