Tujina

ZDA zaradi zastrupitve Skripala izgnala 60 ruskih diplomatov. To bodo storile tudi številne evropske države

Bruselj/Washington, 26. 03. 2018 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
326

Ameriški predsednik Donald Trump je odredil izgon 60 ruskih diplomatov zaradi zastrupitve nekdanjega ruskega vohuna v Veliki Britaniji. Za podobno potezo se je odločilo tudi 14 članic EU, med njimi Nemčija in Francija. Slovenija se za to ni odločila.

Ameriški predsednik Donald Trump je v odzivu na napad z živčnim plinom v Veliki Britaniji odredil izgon 60 ruskih diplomatov, ki naj bi bili vohuni. Odredil je tudi zaprtje ruskega konzulata v Seattlu.

Po navedbah visokih predstavnikov Trumpove administracije bo moralo ZDA zapustiti 48 "znanih obveščevalcev" na ruskem konzulatu v Seattlu in še 12 drugih na ruski misiji pri Združenih narodih. ZDA bodo morali zapustiti v naslednjih sedmih dneh.

Skripala in njegovo hčer Julijo so našli 4. marca nezavestna na klopi v britanskem Salisburyju.
Skripala in njegovo hčer Julijo so našli 4. marca nezavestna na klopi v britanskem Salisburyju. FOTO: AP

Ruske diplomate bodo izgnale tudi evropske države

Nemčija, Francija in Poljska so danes napovedale izgon po štirih ruskih diplomatov zaradi ruske vpletenosti v napad z živčnim plinom v Veliki Britaniji. Po dva diplomata bosta izgnali tudi Italija in Danska, ukrepu pa se pridružujejo tudi druge evropske države. 

Nemčija, Francija in Poljska so se odločili izgnati po štiri ruske diplomate, ki službujejo pri njih. Za odhod bodo imeli sedem dni časa.

Ukrepu so se pridružile tudi baltske države, Litva, Latvija in Estonija.

Iz italijanskega zunanjega ministrstva so sporočili, da bo Italija izgnala dva ruska diplomata. Podobno so se za izgon dveh ruskih diplomatov odločili v Koebenhavnu.

Kasneje sta se diplomatski akciji pridružili še članica EU Španija in članica Nata Albanija. Obe bosta izgnali po dva ruska diplomata.

Diplomatski akciji izgona ruskih diplomatov zaradi ruske vpletenosti v napad z živčnim plinom v Veliki Britaniji so se pridružile še Madžarska, Norveška in Makedonija. Vse bodo izgnale po enega ruskega diplomata. 

Izgonu ruskih diplomatov se je pridružila tudi Ukrajina; kot je napovedal ukrajinski predsednik Petro Porošenko, jih bo moralo državo zapustiti 13.

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes v Zagrebu povedal, da so se po današnjih posvetovanjih s predsednikoma države in sabora Kolinde Grabar-Kitarović in Gordana Jandrokovića odločili za izraz solidarnosti z Veliko Britanijo in da bodo enega izmed ruskih akreditiranih diplomatov razglasili za nezaželeno osebo na Hrvaškem.

Slovenija se za izgon ni odločila

Slovenija se danes ni pridružila skupini 14 evropskih držav pri izgonu ruskih diplomatov zaradi ruske vpletenosti v napad z živčnim plinom v Veliki Britaniji. Kot je povedal zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je še treba najprej ugotoviti, kaj se je pravzaprav zgodilo.

Zunanji minister Karl Erjavec je danes v državnem zboru, kjer se je udeležil seje ustavne komisije DZ, novinarjem povedal, da je še prezgodaj odgovoriti, kako bo ravnala Slovenija v primeru napada z živčnim strupom.

"Mi se držimo stališča, ki je bilo sprejeto na Evropskem svetu, da je pač treba ugotoviti, kaj se je pravzaprav zgodilo," je povedal zunanji minister. Bo pa po njegovih napovedih gotovo v četrtek to zadevo obravnavala vlada.

Mogherinijeva se je sešla s predstavnikom EU v Moskvi

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini se je v nedeljo sešla na kriznih pogovorih s predstavnikom EU v Moskvi Markusom Edererjem v zvezi z zastrupitvijo nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala.

Voditelji članic EU so odločitev o tem, da vodjo delegacije EU v Rusiji pokličejo na pogovore, sprejeli na vrhu v Bruslju v noči na petek. Podprli so tudi oceno Velike Britanije, da je za napad z živčnim strupom na agenta v Salisburyju 'zelo verjetno' odgovorna Rusija in da ni verjetnega alternativnega pojasnila.

Iz pisarne Mogherinijeve niso sporočili podrobnosti nedeljskih pogovorov, so pa navedli, da se bodo pogovori z Edererjem nadaljevali v prihodnjih dneh.

Kot prva ruske diplomate izgnala Velika Britanija

Velika Britanija je zaradi zastrupitve dvojnega agenta, za katero krivi Rusijo, kot prva izgnala 23 ruskih diplomatov, ki naj bi bili v resnici vohuni. Rusija pa je v odgovor napovedala izgon 23 britanskih diplomatov.

Velika Britanija je zaradi zastrupitve dvojnega agenta, za katero krivi Rusijo, izgnala 23 ruskih diplomatov.
Velika Britanija je zaradi zastrupitve dvojnega agenta, za katero krivi Rusijo, izgnala 23 ruskih diplomatov. FOTO: AP

Rusija medtem sicer še zmeraj odločno zanika, da bi stala za napadom na Skripala.

Skripala in njegovo hčerko Julijo so našli 4. marca nezavestna na klopi v britanskem Salisburyju. Po navedbah Londona sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičok, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi. Oba sta še vedno v kritičnem stanju v bolnišnici.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (326)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-BZ-
27. 03. 2018 08.40
-3
Oprostite, od kdaj pa so tajni agenti diplomati? In seveda Slovenija tega ne bo storila, ker je preplavljena z agenti vseh svetovnih obveščevalnih služb, največ pa ruskih...
Castrum
27. 03. 2018 07.29
-4
Naša odločitev je popolnoma legalna, nisem pa prepričan da je pravilna. Mislim, da ne.
reaf
27. 03. 2018 07.20
+7
Če zahod misli, da so sankcije prava zadeva, navkljub nejasni situaciji... Hm... mislim, da se je pravkar začela odpirati Pandorina skrinjica!
Tone781
27. 03. 2018 07.19
+5
REs ni nobene potrebe ,da bi se tej igrici na svojo škodo pridružila tudi Slovenija. Vsak dan se CIA, MI6,5 .. FSB in ostala špijunska srenja igrajo medsebojna preigravanja, ki jih razumejo samo oni. In zdaj bi se morala cela EU prikloniti interpretaciji nekega Borisa Johnsona in v svojo škodo izzivati Rusijo. Za povrh jih pa EU tako ali tako ne zanima.
Blue30
27. 03. 2018 07.18
+2
Dokler so Rusi in Kitajci kolegi, ne bo sile.
elrocco77
27. 03. 2018 07.17
+7
Pa saj je vse jasno kot beli dan. Ameri in Angleži se hočejo na vse možne in nemožne načine dokopat do Ruskih naravnih bogastev z lastniškimi deleži ali z koncesijami kot to počnejo tudi drugod po svetu. Štos je pa v tem da jih Rusi nimajo namena spustit zraven, ker jih pravzaprav sploh ne potrebujejo pa roko na srce tudi nočejo. Ker dat Američanu koncesijo pomeni podpisat pogodbo z hudičem. Kdor ne verjame naj si pobrska po netu in pogleda kaj so naredili na Papui Novi Gvineji ko jim je tamkajšnja vlada dala koncesijo za rudnike bakra. Tipi so ustvarili največji rudnik na svetu (velik je približno kot Slovenija), ob tem so z območja dobesedno poradirali vse kar je lezlo in migalo, domorodce so pregnali kdor ni hotel oditi ga je verjetno vzela noč itd. Rudnik seveda obratuje še danes in je zaprt za javnost ker je hkrati tusi eden največjih svetovnih onesnaževalcev. Pred leti je skupina slovenskih plezalcev zaradi plemenskih vojn obtičala na meji ob tem rudniku. Najprej jim Ameri sploh niso hotel ne pomagat, niti z hrano, vodo itd.. Nato so jih po tednu dni v džipih z zatemnjenimi stekli vendarle prepeljali na drugo stran pod pogojem podpišejo izjavo da karkoli so že videli ne bodo javno objavljali in izjavo da se tja ne smejo nikoli več vrniti. Skratka grozljivka... In to je gospodarski razvoj po Ameriško - profit, profit, profit !! Tudi za ceno izumrtja kakšne vrste. To je njim nepomembno !
RedLine
27. 03. 2018 07.08
-1
Trump je podlegel silam
tanyax72
26. 03. 2018 22.43
+13
Trump zelo izziva! Ampak ok, on je pac, vsi vemo kaj. Da pa Evropa drzi stango, je pa cisto out. Res upam, da se ne pridruzimo tej farsi. Dokler ni dokazano, se takih potez ne vlece!
JApajaDAja
26. 03. 2018 22.41
+9
po nobeni definiciji "američan" kot narod ne obstoja! avtohtone indijance so uničili priseljenci iz celega sveta, ki so le državljani usa s 500+ narodnosti! dokaz več, da je mešanje narodov katastrofa!
Bofur
26. 03. 2018 22.34
+11
Že popolnemu laiku je jasno kot beli dan, da se je naročnikom tega "atentata" zelo mudilo. Scenarij za atentat je bil narejen šlampasto, v veliki naglici, praktično z danes na jutri, tukaj nekih temeljitih priprav ni bilo. V bistvu so izkoristili prvo priložnost, ki se jim ponudila, torej atentatorju/atentatorjem in naročnikom. Restavracija, Škripal sam s hčerko/neko žensko ... in dajmo mu strup. Veliko bolj učinkovito bi bilo če bi ga ustrelili/ugrabili pred njegovim domom, ko bi šel v kaslc po časopis ali na sprehodu v gozdu ali kje na samem ... ali če bi ga likvidirali, ko je sam doma. In bi zraven še delovalo kot da gre za rop. Razvidno je, da Škripala niso prav dolgo spremljali, proučevali njegovih dejavnosti, rutine gibanja, navad, razvad. Dejansko, kot da bi se nekdo spomnil ad hoc in bi naročil umor ter za njegovo izvršitev službam dal 24 ur časa. In jim zraven naročil, dajte biti kar se da šlampasti, da ja likvidacija ne bi uspela ... in da bi zgledalo, kot da so krivi Rusi. Ker pač moramo preusmeriti pozornost iz brexita :)) Ta zadeva Škripal je tak en spin, šolski primer za manever preusmerjanja pozornosti.
JE-BI-GA
26. 03. 2018 22.23
+14
zaradi koga je v izgnanstvu 100 milijonov ljudi ?????? Ne klobasajte bedarij, ki jih dobivate preko mlake..............
Bofur
26. 03. 2018 22.06
+23
Mislim, da scenarist tega atentata ni želel ubiti Škripala, ampak krivdo za atentat neposredno naprtiti samemu Putinu. To je bil osnovni namen in edini motiv za ta "atentat". In zgleda, da je avtorju te špijonske limonada več kot uspelo. Zahodni svet je zajela iracionalna proti-ruska psihoza.
nikhrast
26. 03. 2018 22.36
+0
Kdo pa že prej ni sovražil Ruse, posebno v vzhodni Evropi. Si že najdel Poljaka ali Ukrajinca ki je rekel kaj lepega o Rusiji.
Bofur
26. 03. 2018 22.48
+4
Govorim o zahodu. Rusi zahoda niso okupirali. Nikoli pravzaprav. Od vseh zahodnih držav pa so Rusi, kar je po svoje zanimivo, še najbolj prisotni - kapitalsko - prav v Veliki Britaniji, v nogometni premier league. V Londonu pa so Rusi s svojimi denarjem. Zato me ta histerija pravzaprav preseneča. Zakaj pa omenjaš samo Poljake in Ukrajince, kaj pa Madžari :)))
ni_mi_vse_eno
26. 03. 2018 22.00
+28
Rusi so imeli Skripala zaprtega, vedeli so, da je dvojni agent in so ga spustili. VERJETNO zato, ker so mislili, da je neškodljiv, ker ni imel nobenih pomembnih informacij. Anleži so bili na drugi strani verjetno zelo nezadovoljni, da jim Skripal ni prinesel obljubljenega in so ga zelo verjetno kaznovali na svojih tleh. Zelo verjetno se pripravlja nova vojna po nareku ZDA, ker so zelo jezni, da se jim 9 miljard za revolucijo na trgu Maidan je priznala Nulandova v telefonskem pogovoru, v katerem je izjavila, da si želi spolnih odnosov z Evropo. ˘ (Beri BBC: Ukraine crisis: Transcript of leaked Nuland-Pyatt call). Jasno, da so ZDA tudi zelo hudi na Rusijo, ker jih ovirajo pri podpiranju teroristov, saj najdemo ISIS voziti v humvee ameriških vojaških vozilih in uporabljati njihove najsodobnejše protitankovsko orožje. Glej ISIS TOW missiles.
Robert Schimitz
26. 03. 2018 21.58
+20
edino pravilno je storila slovenija ...kaj je nastalo iz iraka,sirije,afganistana ko so države slepo verjele zda in UK
fljfo
26. 03. 2018 21.57
+8
Ne maram ne enih ne drugih....Izogibajmo se ultrakapialističnih imperialističnih velesil....te ne bodo prinesle nič dobrega
srebrnibreg
26. 03. 2018 21.54
+10
Kakšna je razlika med tem Skripalom, Snoudenom in Asangem? Prvije je bil vohun Britanije in je bil opravičeno v svoji državi obsojen vendar tudi odpuščen. Umorjen bi bil že v Rusiji, če bi ga hoteli ne pa sedaj. Zakaj ostala dva iščejo z mednarodno tiralico, če vohunstvo ni nič slabega?
Bofur
26. 03. 2018 21.43
+33
Mislim, a bi se Rusija res šla blamirati z neuspelim atentatom na dvojnega agenta z živčnim strupom, ki ga lahko vsak amaterski kemik odkrije in ki je še zelo neučinkovito za nameček ??? Ko je lahko hladno ali strelno ali eksplozivno orožje veliko bolj učinkovito in temeljito. Pa še, če bi Škripala ugrabili, ali nanj vrgli bombo, ga pokončali z rafalom, bi delovalo kot da gre za klasični mafijski obračun. Zadeva bi potuhnila še preden bi prišla v javnost. Za ta posel bi lahko najeli stotine likvidatorjev, ugrabiteljev, ki bi Škripala ugrabili, odpeljali na neznano mesto in bi bil že zdavnaj hrana za ribe v Temzi ... Zakaj bi Škripala neka profesionalna tajna služba skušala umoriti na javnem mestu, v restavraciji ? Kjer je lahko veliko preveč prič, kamer, takšnih ali drugačnih oči ... To je tako očitna potegavščina, da je že kar preveč očitno. Kako lahko Britanci celoten svet vlečejo za nos ? Gre za nameštaljko britansko-ameriških obveščevalnih služb. V to sem 100 odstotno prepričan.
Bofur
26. 03. 2018 21.59
+8
Itak so pa za likvidacije/odstranitev motečih oseb najbolj primerne zrežirane prometne nesreče ..., ko bi bil Škripal le še ena dodatna številka v britanski črni prometni statistiki. Mislim, da scenarist tega atentata ni želel ubiti Škripala, ampak krivdo za atentat neposredno naprtiti samemu Putinu. To je bil osnovni namen in edini motiv za ta "atentat". In zgleda, da je avtorju te špijonske limonada uspelo. Zahodni svet je zajela iracionalna proti-ruska psihoza.
Radoveden
26. 03. 2018 21.41
-30
Oj, še vedno polno rusofilov tuki.
kolbek460
26. 03. 2018 21.53
+6
nikhrast
26. 03. 2018 22.38
mikkki
26. 03. 2018 21.38
+20
Predlagam Sloveniji, da vse te izgnane diplomate sprejme.
nikhrast
26. 03. 2018 22.39
-1
JApajaDAja
26. 03. 2018 21.32
+11
se NAROD v eu sploh zaveda kam to pelje? usa s priveski sproducira vojne, konflikte, "umore", vsi s teh območij bežijo v eu....hoče usa z vojsko migrantov uničit evropske narode in s temi uvoženimi vojaki zavzeti rusijo? ....ne bo šlo,tudi usa ni več nedosegljiva-na srečo!