Tujina

EU o kosovski begunski krizi

Luxembourg, 08. 04. 1999 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na izrednem zasedanju o kosovski begunski krizi so se danes v Luxembourgu sestali zunanji ministri Evropske unije. Kasneje se bodo srečali tudi s kolegi iz držav z območja, vključno s slovenskim zunanjim ministrom Borisom Frlecem.

Vodje diplomacij bodo v prvi vrsti govorili o načrtih za začasno nameščanje beguncev s Kosova v evropskih državah. Medtem ko nekatere članice že sprejemajo begunce, ki se v glavnem zatekajo v Albanijo in Makedonijo, države EU še niso dokončno dorekle, koliko jih bodo začasno sprejele. Natančnemu določanju števila za vsako državo nasprotuje več članic povezave, v prvi vrsti Francija, Italija in Velika Britanija, ki opozarjajo, da bi s takšnim pristopom unija pomagala jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću uresničevati načrt etničnega čiščenja v pokrajini.

Unija naj bi bila zato bolj pripravljena denarno pomagati državam v regiji, kamor se begunci zatekajo. Vodje diplomacij bodo tako danes predvidoma obravnavali predlog Evropske komisije, naj petnajsterica za reševanje begunske krize nameni dodatnih 250 milijonov evrov. Po predlogu Bruslja naj bi unija denar namenila iz proračunske rezerve.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.