Tujina

EU ob deseti obletnici lizbonske pogodbe v nov politični cikel

Bruselj, 01. 12. 2019 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
7

EU stopa v nov politični cikel. Delati namreč začneta nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen in novi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki bosta skupaj s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem in predsednico ECB Christine Lagarde  v Bruslju slovesno obeležila deseto obletnico lizbonske pogodbe.

Slovesnost ob deseti obletnici lizbonske pogodbe gosti Sassoli v Hiši evropske zgodovine v neposredni bližini parlamentarnega sedeža v Bruslju. Štirje predsedniki si bodo okoli poldneva ogledali izbrane dele muzeja in podali izjave za medije. Sassoli in Michel bosta von der Leynovi predala kopijo lizbonske pogodbe.

Delati začneta nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen in novi predsednik Evropskega sveta Charles Michel.
Delati začneta nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen in novi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. FOTO: AP

Lizbonska pogodba je uvedla položaj stalnega predsednika Evropskega sveta, ki ga od Poljaka Donalda Tuska prevzema Belgijec Michel, in položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije, na katerem je Italijanko Federico Mogherini nasledil Španec Josep Borrell. Oba položaja sta precej omejena, gre zlasti za usklajevalno in posredniško vlogo.

Številni pereči izzivi

EU se na pragu novega političnega cikla spopada s številnimi perečimi izzivi: podnebne spremembe, digitalizacija, zagotavljanje varnosti ob hibridnih, kibernetskih in bolj klasičnih terorističnih grožnjah, migracijski pritiski, vzpon populizma, ohranjanje evropskega ekonomsko-socialnega modela in brexit.

Prvi predsednik Evropskega sveta, nekdanji belgijski premier Herman Van Rompuy, je v nedavnem govoru o prihodnosti EU kot ključno izpostavil vprašanje, kako do močne Unije z notranje šibkimi članicami. Veliko je namreč manjšinskih vlad. V članicah je malo podpore prenašanju pristojnosti na evropsko raven, čeprav lahko le evropske rešitve odgovorijo na ključne izzive.

EU se na pragu novega političnega cikla spopada s številnimi perečimi izzivi.
EU se na pragu novega političnega cikla spopada s številnimi perečimi izzivi. FOTO: AP

Prvo veliko dejanje nove Komisije bo predstavitev zelenega svežnja s poudarkom na skladu za pravično tranzicijo v brezogljično družbo, ki se pričakuje 11. decembra, tik pred vrhom EU. Po britanskih volitvah bo spet v ospredju brexit, ki je trenutno predviden do konca januarja.

V iskanju odgovorov na pereče izzive so vse oči uprte v francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki se zdi ob odhajajoči nemški kanclerki Angeli Merkel, odhajajoči Veliki Britaniji, težavah v Španiji in Italiji ter problematičnih vzhodnih članicah edini evropski voditelj, ki lahko kaj premakne. Pa še on ima kopico domačih problemov, ki mu tudi narekujejo evropsko in širšo politiko.

Vtis, ki ga pušča Macron, se je sicer od njegovega zanosnega govora na Sorbonni ob prevzemu predsedniškega položaja do njegovega nedavnega intervjuja za prestižni britanski tednik Economist precej spremenil. Njegove izjave o možgansko mrtvi zvezi Nato niso naletele na dober odziv. Enako velja za blokado začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.

Prvo veliko dejanje nove Komisije bo predstavitev zelenega svežnja s poudarkom na skladu za pravično tranzicijo v brezogljično družbo, ki se pričakuje 11. decembra.
Prvo veliko dejanje nove Komisije bo predstavitev zelenega svežnja s poudarkom na skladu za pravično tranzicijo v brezogljično družbo, ki se pričakuje 11. decembra. FOTO: Shutterstock

Šibke članice z manjšinskimi vladami so lahko priložnost za novo predsednico komisije von der Leynovo, da vzame vajeti v svoje roke ter se uveljavi kot ključna akterka na evropskem in svetovnem odru. Von der Leynova je povedala, da bo današnji dan posvetila telefonskim pogovorom s partnerji v skupinah G20 in G7, zlasti pred ponedeljkovim podnebnim vrhom v Madridu.

Lenarčičev kabinet šestčlanski

Na prvi delovni dan Komisije v ponedeljek je pričakovati tudi več informacij o sestavah kabinetov komisarjev. Kabinet Janeza Lenarčiča, pristojnega za krizno upravljanje, bo predvidoma vodil Matjaž Malgaj, ki je bil tudi šef kabineta nekdanjega komisarja Janeza Potočnika. V kabinetu bo tudi dosedanja govorka na slovenskem veleposlaništvu pri EU Tina Štrafela, ki bo pristojna za komunikacijo.

V osnovi je Lenarčičev kabinet v ožji sestavi šestčlanski, a ga je mogoče razširiti na sedem članov. Po neuradnih informacijah bo namestnica šefa kabineta Belgijka, v njem pa bodo še Francoz, Nemec in Poljakinja, predvidena sedma članica pa naj bi bila prav tako Slovenka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
01. 12. 2019 11.22
+3
Če evropa ne zapre mej, bo propadla, tako, kot Rimski imperij.
AlternativeFacts
01. 12. 2019 14.00
Samo Rimski Imperij ni propadel zaradi nezavarovannih mej...dajmo kdaj kakšno knjigo v oke vzeti in malo manj političnih neumnosti poslušati....
AlternativeFacts
01. 12. 2019 10.13
-2
Dokler bo EPP ta, ki doktira EU politiko, se nam v Evropi slabo piše. Imeli bomo skrjno desnico, populiste, zmanjševale se bodo že pridobljene delavske pravice, človekove svoboščine itd. Zakaj, zato ker EPP so populisti, skrajni desničarji, verski fundamentalisti itd....Skratka, kar je začel mr.Išijaz, bo ta Urška končala....Pa kdo normalen, izpelje partijski shod v državi kjer se poveličuje fašistični režim, verski zakoni in podobne srednjeveške metode?Jah.....kdo drug kot EPP....
brabusednet
01. 12. 2019 09.30
+0
Hvala bogu,da smo se neotesanca išlasa znebili,ki je bil proti Sloveniji nastrojen.Ne vem pa čisto vzroka,ali je bila to Slovenska nesposobna levičarska zunanja politika ali njegova narava.Mislim pa,da bolj naša politika.Kaže pa se,da tudi v prihodnje ne bo bolje.Če bo tako potem so krivi levičarski politiki z svojo nesposobnost za lobiranje in iskanje zaveznikov.Katerih pa sploh nimamo niti ene države članice.Torej je z našimi politiki nekaj zelo narobe.Ni pa čudno,kateri nesposobni modeli že 26 let vodijo zunanjo politiko.V Bruslju samo kimajo,ko se sprejemajo zakoni.Ko bi bilo potrebno za našo korist nekaj izborit jih pa vsi pustijo ob strani.
Rudar
01. 12. 2019 11.45
+1
Bolfenk2
01. 12. 2019 09.26
+4
Zakaj pravite problematične vzhodne članice. Madžarska in višegrajske države vzorno branijo evropske vrednote za razliko od Nemčije in Francije, ki sprejmeta vsakega pritepenca brez dokumentov.
jebivoje
01. 12. 2019 08.01
+7
največjega problema evrope pa nočejo niti omeniti.....