Tujina

EU obsoja turško ofenzivo v Siriji

Luxembourg, 14. 10. 2019 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
34

Zunanji ministri EU so v Luksemburgu obsodili turško ofenzivo na kurdske sile na severovzhodu Sirije, niso pa se dogovorili za skupno prepoved izvoza orožja v Turčijo na ravni EU, k čemur so pozivale nekatere članice. Razprava se bo po pričakovanjih nadaljevala na zasedanju voditeljev članic unije konec tedna v Bruslju.

"EU obsoja turško vojaško operacijo, ki resno spodkopava stabilnost in varnost v celotni regiji ter vodi v še več trpljenja civilistov in nadaljnje selitve ter resno ovira dostop do humanitarne pomoči," piše v izjavi, ki so jo sprejeli ministri na zasedanju v Luksemburgu.

"EU obsoja turško vojaško operacijo, ki resno spodkopava stabilnost in varnost v celotni regiji ter vodi v še več trpljenja civilistov in nadaljnje selitve ter resno ovira dostop do humanitarne pomoči,"
"EU obsoja turško vojaško operacijo, ki resno spodkopava stabilnost in varnost v celotni regiji ter vodi v še več trpljenja civilistov in nadaljnje selitve ter resno ovira dostop do humanitarne pomoči," FOTO: AP

K temu so dodali, da turška ofenziva znatno otežuje političen proces za zagotovitev miru v Siriji pod okriljem ZN in bistveno spodkopava dosedanji napredek globalne koalicije za boj proti teroristični skupini Islamska država (IS), ki ostaja varnostna grožnja tako Evropi kot Turčiji in širše.

Zaradi turške vojaške ofenzive je v Siriji razseljenih najmanj 160.000 civilistov, je danes opozoril generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in pozval k "takojšnji umiritvi razmer".

Prav tako ministri ponavljajo poziv Turčiji, naj nemudoma ustavi vojaške aktivnosti in si za uresničitev svojih legitimnih varnostnih interesov prizadeva na druge načine, predvsem po mirni poti s političnimi in diplomatskimi sredstvi.

Obenem so soglasno sprejeli stališče, da vsaka članica EU v svojih dvostranskih odnosih poskrbi za ustrezno ukrepanje pri izvozu orožja, predvsem tako, kot so nekatere države že napovedale, da se ustavi izdajanje dovoljenj za izvoz orožja v Turčijo, je izpostavil slovenski zunanji minister Miro Cerar.

Niso pa ministri dosegli dogovora o skupni, vseevropski prepovedi izvoza orožja v Turčijo. V odgovoru na vprašanje, zakaj dogovora o tem ni bilo mogoče sprejeti, je Cerar najprej opozoril, da je Turčija članica zveze Nato, zato je razmerje med njo in preostalimi zaveznicami še posebej občutljivo.

Obenem je izpostavil, da se embargo v mednarodnem prostoru, o čemer se je sicer tudi danes razpravljalo, običajno razglasi po soglasju oziroma ob predhodnem odločanju v ZN ali drugih mednarodnih forumih. Da ne bi ravnali v nasprotju s to običajno prakso, so zgolj pozvali države, da se pridružijo ukrepom, ki pa jih ni mogoče klasificirati kot klasičen embargo.

Voditelji članic unije lahko na zasedanju konec tedna sprejmejo tudi drugačna stališča, ki bodo nadgradila ministrske sklepe, a ko gre za embargo, je treba upoštevati mednarodnopravno ureditev, predvsem ZN, in če želimo odločitev o embargu sprejeti v skladu z mednarodnim pravom, se to dela po drugih postopkih, ki trajajo dlje časa, je pojasnil Cerar.

'Ohraniti je treba dialog s Turčijo'

Slovenski minister je tudi izpostavil, da je treba ohraniti dialog s Turčijo, saj gre za regionalno silo, s katero unija tesno sodeluje na številnih področjih. Treba je ohranjati konstruktivne odnose, saj je Turčija naša evropska soseda in gospodarska partnerica, s katero sodelujemo pri vprašanju migracij in še marsikje drugje, zato je ta dialog tako pomemben, je poudaril.

Sirski mediji: Vojska vstopila v strateško mesto Manbidž

 Vojska sirskega režima pod vodstvom Bašarja al Asada je danes vstopila v Manbidž, strateško pomembno mesto na severu Sirije. Enote sirskega režima so to območje zapustile leta 2012. Lokalni predstavnik v mestu, ki je pod nadzorom vojaškega sveta, ta pa je povezan s kurdsko administracijo, je prav tako potrdil, da je vojska vstopila v mesto in se razporedila po frontnih linijah.

Mesto, ki leži približno 30 kilometrov južno od meje s Turčijo, je bilo v preteklosti trdnjava skrajne skupine Islamska država. Kurdski borci so mesto zavzeli iz rok borcev IS leta 2016. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je že izrazil pričakovanje, da se bodo kurdske sile umaknile z območja.

Turčija je ofenzivo na severu Sirije začela pred petimi dnevi. Turška ofenziva je usmerjena proti kurdski milici YPG.

"Ko bo Manbidž evakuiran, ne bomo odšli tja kot Turčija. Naši arabski bratje, ki so resnični lastniki, plemena, se bodo vrnili tja. Naš namen je, da jim zagotovimo vrnitev in varnost," je izjavil danes.

Sirski Kurdi so sicer v nedeljo sporočili, da so z Damaskom dosegli dogovor o napotitvi sirske vojske na mejo s Turčijo, potem ko so ZDA sporočile, da bodo zaradi turške ofenzive s severa Sirije umaknile skoraj vse svoje kopenske enote na območju. Sirska vojska se je danes že namestila blizu meje.

Ameriški obrambni minister Mark Esper je v nedeljo dejal, da so se odločili za umik tisoč vojakov, potem ko so ugotovili, da turške sile na severu Sirije prodirajo globlje, kot so pričakovali.

Po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice in Sane se je sirska vojska danes že namestila kakih šest kilometrov daleč od meje s Turčijo. Nahajajo se na območju med mestoma Al Hasakeh in Ras Al Ain. Prišli naj bi tudi v mesto Tal Tamr.
Po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice in Sane se je sirska vojska danes že namestila kakih šest kilometrov daleč od meje s Turčijo. Nahajajo se na območju med mestoma Al Hasakeh in Ras Al Ain. Prišli naj bi tudi v mesto Tal Tamr. FOTO: AP

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes odločitev ZDA pozdravil kot "pozitiven pristop". Dejal je tudi, da glede na dosedanji pozitiven pristop Rusije, zaveznice režima v Damasku, pričakuje, da Moskva ne bo postavila ovir turški ofenzivi na eno od ključnih mest Kobane.

Znova pa je kritiziral zaveznice v Natu, ki ostro nasprotujejo ofenzivi. Obtožil jih je, da ne znajo odgovoriti na vprašanje, "ali so na strani zaveznice v Natu ali teroristov". Po njegovem zato, ker je Turčija edina muslimanska članica Nata.

Kurdske sile, ki so bile glavna zaveznica ZDA v boju proti Islamski državi v Siriji, so ZDA že z delnim umikom pred tednom dni pustile na cedilu, saj so omogočile začetek turške ofenzive na severovzhodu Sirije. Ta je od minule srede zahtevala več kot sto življenj, od tega 60 civilistov. Več kot 130.000 ljudi je bilo po podatkih ZN prisiljeno zapustiti domove, njihovo število pa bi se lahko potrojilo.

Kurdske sile v dogovoru z režimom v Damasku vidijo nujen korak za preživetje in ustavitev turške ofenzive.

Kurdske oblasti so sporočile, da so s ciljem obrambe dosegli dogovor s sirsko vlado o namestitvi sirske vojske ob sirsko-turški meji, ki bo pomagala Sirskim demokratičnim silam (SDF). 

 "Dogovor je namenjen za odvrnitev napada in osvoboditev območij, na katera so vstopili turška vojska in njihovi plačanci," so sporočili. Dodali so, da s tem tlakujejo pot tudi za osvoboditev drugih sirskih mest, ki jih zaseda turška vojska, kot je Afrin.

Pred tem je sirska tiskovna agencija Sana poročala, da sirska vojska na mejo pošilja vojake za "soočenje" s turškimi silami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Covid 19
15. 10. 2019 08.52
+6
Evropa je v vseh svetovnih tragedijah vključno z njo samo,ko pritiskajo nanjo begunci ena mlahava cunja na zarjaveli žici,ki jo veter odnaša malo sem in tja.Ko reče ErDrogan,da spusti begunce v eu,bi morala ta takoj odgovoriti,da bodo z vojsko zaprli meje s turki,pa bi se p.osral brkati ser,zdaj pa opozarjajo na nesprejemljivo več ali manj ljudje na ulicah.
RUGIEVIT
15. 10. 2019 07.01
+7
Sirija ima zaveznika brez fige v žepu kot so napr. ameri!! Turk pa bo sprostil mejo in naval se bo kmalu začel najprej kakih 200.000 potem pa glavnina! Naši so pa itak nesposobni nejo zaščitit pred dnevno cca 100 ilegalnimi migranti! V tem primeru nam ode Slovenija kot jo poznamo za vedno!!!
DasaizDalasa
14. 10. 2019 21.53
+5
Turek nam bo poslal en odmerek beguncev, pa bomo imeli dovolj dela sami s seboj.
Uomo 46
14. 10. 2019 21.52
+5
Konec dialoga in pogovorov. Zdaj bo samo še akcija.
Ost1234
14. 10. 2019 21.50
+10
"Turčija članica zveze Nato, zato je razmerje med njo in preostalimi zaveznicami še posebej občutljivo." Pa ja de!! Kaj NATO ni obrambna aliansa? Drageci Turčija se ne brani pred napadalci. Je nesramen agresor, ki je napadel sosednjo državo s povsem jasnimi cilji - širjenje ozemlja, dostop do nafte, uničiti tam živeče Kurde in oslabiti sile, ki se borijo zoper ISIS! Samovoljo ene članice pa naj bi podprl NATO v celoti? NATO v celoti podpira samo samovoljo kavbojčkov.
srebrnibreg
14. 10. 2019 21.18
+12
Sedaj bo pa napeto. Kurdi so se sprijateljili s Sirsko vojsko, Sirsko vojsko pa podpira Putin.
RahmetLeeBruceLee
14. 10. 2019 21.31
+0
Pa kaj mislis,da se bo Rusija umešala? Hahahaha
srebrnibreg
14. 10. 2019 21.33
+9
Berdem
14. 10. 2019 21.10
+4
Za vse so krivi Američani
andrejak28
14. 10. 2019 21.06
+8
Europa se uničuje sama
KekecImaVasRad
14. 10. 2019 20.57
+10
3.000.000 beguncev si predstsvljate kaj pomeni to za slovenijo.....
HorstWiesel
14. 10. 2019 21.41
+7
Če damo miljonu Slovencev avtomate v roke, znajo rešit problem.
User1538643
14. 10. 2019 20.45
+16
"Obsojamo, tralalala, celi dan in noč..." 🎼🎵🎤
prinašalec2
14. 10. 2019 20.35
+13
Obsojajoj? iz kavčev doma? Banda pokvarjena.
TheGreatRusia
14. 10. 2019 20.31
+12
Kako so vsi zaskrbljeni, mislim, da še spijo ne kako so zaskrbljeni....kje je pa nemško francoski komentar? Oni še niso izvedeli za ofanzivo? Po navadi so prvi kritiki vseh dogodkov...aja...ne govorimo o Balkanu.
Uporabnik1211614
14. 10. 2019 20.30
+9
Kar naj se zajebavajo vsi skupaj od Turčije, EU do ZDA. Ko se bo enemu odpeljalo pa bo padla ena konica, potem bodo pa vsi jokali in se žalili. Verjetno ne manjka dosti. Toliko moči, denarja, pa ne morejo narediti reda, napihnjenci.
Koral
14. 10. 2019 20.25
+11
EU naj raje pogleda svoj NATO,kaj dela po svetu,koliko nedolžnih umre na dan.Za Turčijo naj se ne brigajo.
smu?ar1
14. 10. 2019 20.24
+16
Erdogan je ISIS
cekin11
14. 10. 2019 20.13
+23
ne kupujte več Beko bele tehnike...
BUONcaffee
14. 10. 2019 20.02
+26
Ma dajte no, draga Evropa. Obsojate Turčijo, he, he,....Španije pa ne????
gremonadesno
14. 10. 2019 19.56
+27
Naj jih vrzejo vn z nata
kaktusar1
14. 10. 2019 19.51
+16
tale eu je res taprava inštitucija...
felix59 drugič
14. 10. 2019 19.50
-16
Kar pljuvajte po Turčiji , ko boste dobili 4 miljone beguncev na vrata , boste zelo na tenko cvilili.
tone078
14. 10. 2019 19.59
+32
zefa20
14. 10. 2019 20.07
+20
Ti pa kopiraš Erdogana v teh svojih izjavah. To je samo orodje v rokah tega zločinca Erdogana da lahko izsiljuje EU. Z tem denarjem ki ga filajo Turčiji naj raje pošljejo vojsko na zunanje meje Evropske Unije in se lahko erdogančič samo slika. Dejansko je stvar rešljiva na dokaj enostaven način kar je najbolj dokazal Orban, vendar tem veleizdajalcem evrope to ne diši!
HorstWiesel
14. 10. 2019 21.16
+2
ageless
14. 10. 2019 21.20
+1
Dobr da si se orbana omenu, oba v isti kos sodta oz kanto