Tujina

V Italiji že drug dan silovito neurje, po Grčiji in na Hrvaškem pa pustošijo požari

Rim / Atene / Zagreb, 28. 07. 2021 21.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Melita Stolnik, Denis Ćulum
Komentarji
4

Pasje vročemu obdobju vse pogosteje sledijo silovite nevihte. Po severu Italije je tako že drugi dan zapored pustošilo močno neurje. Najhuje je na območju jezera Como, priljubljene turistične destinacije. Deroča voda in zemeljski plazovi so odnašali vse pred seboj. Uničene so številne hiše in ceste. O žrtvah k sreči ne poročajo. V Grčiji, kjer termometri že kažejo okoli 40 stopinj Celzija, pa se gasilci borijo s kar 50 požari v naravi. Najobsežnejši grozi severu prestolnice Atene. Zagorelo je tudi v Dalmaciji pri Primoštenu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Gozdni požari na Hrvaškem
    02:20
    Iz 24UR: Gozdni požari na Hrvaškem
  • Iz SVETA: V Italiji neurja, v Grčiji požari
    02:46
    Iz SVETA: V Italiji neurja, v Grčiji požari

Nad severno Italijo se je že drugi dan zapored in četrtič v dveh tednih razbesnela silovita nevihta. Deroča voda, ki je s kupi kamenja in debel pridrvela s pobočij, je ulice spreminjala v reke, ki so odnašale vse pred seboj. Stopnišča so postala slapovi. "Čez cesto je tekla prava reka, polna smetnjakov, avtomobilov in debel, skoraj bi me odnesla," je razmere opisala Nicoletta Artuso iz Lombardije.

Prožili so se zemeljski plazovi in odnašali dele cest. Številne pa so tudi zaradi nanosov kamenja, blata in drevja neprevozne. "Vsul se je zemeljski plaz, material se je nagrmadil na enem mestu, ki ga je prebila voda in nastal je slap, ki je odnesel cesto in betonske stopnice," stanje v Lombardiji oriše Bruno Bianchi.

Za življenja so najbolj trepetali prebivalci mestec Brienno in Cernobbio. "90-letno mamo sem rešila, da se ne bi utopila med vsemi tistimi ruševinami in naplavinami. Trije zmečkani avtomobili, ki jih je prineslo z zgornjih cest, so tukaj. Nikomur ni mar, da bi nam prišel pomagat. Župana sploh še nisem videla," pravi prebivalka Cernobbia Claudia Della Torre.

Gasilci so rešili več kot 50 ljudi, ki so ostali ujeti v poplavljenih ali zasutih domovih. Žrtev ni bilo, škodo pa še ocenjujejo.

Na Sardiniji je gasilcem medtem uspelo omejiti uničujoče gozdne požare.

"Okoli sebe sem videl samo ogenj, dim, paniko med ljudmi, ki so stali pred svojimi gorečimi hišami, in njihovo agonijo," se spominja Panagiotis Agrafiotis, prebivalec severnega predmestja grške prestolnice, kjer je požar uničil številne avtomobile in več kot deset hiš. Na polotoku Atika, ki ga pestita suša in vročina, pustoši še več deset gozdnih požarov. Večino naj bi povzročili malomarni prebivalci; Prijeli so osem ljudi. Ogrožena območja v predmestju Aten so še pravočasno evakuirali. S plameni se je borilo osem letal in 12 helikopterjev.

Na hrvaškem pa gozdni požar ogroža naselje Rogoznica pri Pakoštanih. Z ognjem se bori več deset gasilcev z osmimi vozili. Na pomoč jim je priskočil tudi kanader.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
29. 07. 2021 10.53
V prejšnjem neurju s točo v Italiji je menda ponekod letelo dol tudi kamenje, obstajajo posnetki, uradni mediji o tem nič. Nedolgo nazaj se to zgodilo tudi v Turčiji in Bolgariji. Domneva se da gre da gre za ostanke kometov, ki ki so razstreljevali pred meseci, te zadeve letijo krožijo precej nižje kot uči lažna znanost. Kdo ve kaj se dogaja vse tam zgoraj, IR kamere zabeležijo marsikaj, javne kamere pa so itak manipulirane z algoritmi, ki skrivajo objekte na nebu.
setisfekšn
29. 07. 2021 08.18
Če ste gledali film "The core"sam še golobi se morajo zacet zaletavat
RamzesII
29. 07. 2021 10.58
Še huje bo, magnetno polje Zemlje slabi, sončni izbruhi, premikanje magnetnih polov, itd. Javnosti se marsikaj skriva, zato ne bo pripravljena, že tako se pričakuje pomanjkanje hrane. Mislite da so zadnje čase pogosti umiki hrane iz polic naključje, ne, polnijo se bunkerji s hrano, mislite da naključje, da bogati prodajajo svoje nepremičnine, zbirke avtov, starin, itd., ne, vedo kaj se pripravlja, mnogi imajo bunkerje pripravljene, ipd.
RamzesII
29. 07. 2021 11.03
+1
Če povzamem, kar pravi (Nathalie Aimmeur): julija imamo vedno več nasilnih manifestacij, poplav, ekstremne vročine, tornada, prelomov jezov, vulkanov, avgusta pa imamo poskus ponovno zapreti Francijo, da ustavimo upor, trgovine se zaprejo in morda tudi takrat, ko imamo na televiziji (iz ZDA?) vsa razkritja o cepivu in so vsi zelo jezni. Konec poletja je zelo temen, po koncu avgusta se vse hitro zgodi, v začetku septembra imamo gospodarsko krizo, bankrot bank, papirnati denar ni vreden nič, sanitarna kartica ne uspe, rumeni telovniki spet izidejo, ppl v Big Pharma aretirani, Merklova zboli, težave v Magrebu in kralj Maroka umre (morda). Avgust / september Naravne nesreče: Meteoriti dežujejo, vulkani, potresi, cunami v Sredozemlju, nekaj svetih krajev je uničenih in številna mesta so v hipu uničena: Izrael, NY, Dubaj, Pariz (brez Eifflovega stolpa, La Défense) , Nica, Toronto, Vancouver, Dubaj, Abu Dhabi, Berlin, Singapur, Lyon, Tokio, Hong Kong, London, Peking, velika mesta na Kitajskem (spominja me na sejo 23. maja 2020 o električnih pojavih, morda nebotičniki pritegnejo električne loke ). To bi tudi pojasnilo, zakaj pravi, da sateliti padajo z neba. Težave z jedrskimi elektrarnami in elektriko. Nekaj ​​pade z neba na Pariz in Vatikan. Zemeljsko energetsko omrežje je spremenjeno. V tem času se pojavi nekaj dobrih mož, ki prevzamejo oblast v Franciji in Aziji, se vrne Trump. V začetku oktobra smo spet prosti, šole se ponovno odprejo, začne se obnova mest (a večina ljudi pobegne na podeželje), glavni dogodki (katastrofe) se končajo, številne regije se osamosvojijo, EU ne obstaja več, Francija in Belgija se združi, od novembra pa se res začne obnova in konec leta je lažji. Leta 2022 lahko spet potujemo po svetu, svobodno, meje so popolnoma odprte. To bi bilo res "In Ictu Oculi" (v trenutku). Še vedno nisem prepričan, da se bo ta scenarij natančno odigral na ta način, a počakajte in boste videli ...