Tujina

Evropa popustila Srbiji

Bruselj, 07. 06. 2007 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki Beograda in Bruslja bodo v sredo po več kot letu dni spet sedli za pogajalsko mizo.

Čeprav je Evropa popustila Srbiji, Carla Del Ponte pričakuje aretacijo Ratka Mladića
Čeprav je Evropa popustila Srbiji, Carla Del Ponte pričakuje aretacijo Ratka Mladića FOTO: Reuters

Evropska unija bo v sredo, 13. junija obnovila pogajanja s Srbijo, je sporočil evropski komisar za širitev Olli Rehn. Ta je sicer že takoj po prijetju tretjega najbolj iskanega haaškega obtoženca Zdravka Tolimirja napovedal, da bi „v desetih dneh“ lahko spet sedli za pogajalsko mizo, dokončno pa je politike v Bruslju prepričalo pozitivno stališče glavne haaške tožilke Carle Del Ponte.

Ta je po Tolimirjevi aretaciji svoje stališče do Srbije omilila, doslej je namreč vztrajala, da bo obnovitev pogajanj med Brusljem in Beogradom podprla le v primeru predaje prvega z liste haaških ubežnikov, generala Ratka Mladića.

Kljub temu pa je na obisku v Srbiji Del Pontejeva poudarila, da pričakuje aretacijo Mladića v prihodnjih tednih, najpozneje do septembra, ko se tudi izteče njen mandat. Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije naj bi zaprlo svoja vrata leta 2010.

Beograd pozdravil nadaljevanje pogajanj

Predsednik in premier Srbije, Boris Tadić in Vojislav Koštunica, sta pozdravila današnje vabilo Evropske komisije k obnovitvi pogajanj o sporazumu o stabilizaciji in pridruževanju in ob tem izpostavila tudi pomen vzporedne izpolnitve obveznosti do haaškega sodišča. Opozicija, radikalci (SRS) in socialisti (SPS), pa namiguje, da je vabilo povezano s prihodnjim statusom Kosova.

Namestnik vodje Srbske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić pa je ob vesti iz Bruslja namignil, da misli EU "do 13. junija verjetno razglasiti neodvisnost Kosova. "S to palico bi nam radi dali tudi korenček", je zatrdil Nikolić. Podobno misli tudi predsednik Socialistične stranke Srbije (SPS) Ivica Dačić, ki je sicer pozdravil vabilo za nadaljevanje pogajanj, vendar je ponovil, da nasprotuje kakršnemukoli pogojevanju začetka pogajanj z usodo Kosova.

Tadić, ki je sicer na obisku v Bukarešti, je poudaril, da se mora Srbija nemudoma lotiti dela in v čim krajšem času skleniti omenjeni sporazum, ki bi ji omogočil kandidaturo za članstvo v EU. Sodelovanje s haaškim sodiščem pa je po oceni Tadića "del celotnega procesa in zato se Srbija razlikuje od drugih držav, ker mora sočasno uspešno končati več težkih nalog".

Koštunica pa je menil, da vest iz Bruslja prinaša večjo stabilnost in pomembno krepi partnerske odnose Srbije z EU. Srbski premier je zatrdil, da se je njegova vlada razločno opredelila za izpolnitev vseh svojih mednarodnih obveznosti ter da je v interesu Srbije čim prejšnja sklenitev sodelovanja s Haagom. Izrazil je tudi upanje, da bo EU močno podprla suverenost in ozemeljsko celovitost Srbije ter njeno zavzemanje za nadaljevanje pogajanje o prihodnjem statusu Kosova.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
09. 06. 2007 11.11
Ensiferum Slovenija je Balkan ! Ne pozabi ! Samo stopi ven, pa boš videl. Spremenili smo obleko, ampak duša je še zmerom ista.
Ensiferum
08. 06. 2007 00.44
Jožajoža, že dolgo se ve, da ti živiš v svojem svetu in da izjavlaš zelo butaste komentarje. In na kakšen način sta hrvaška (aja napiše se HRVAŠKA in ne HRVATSKA) in srbija "neuradno" v EU? imajo uradno valuto €? je pretok kapitala prost? so carine ter meje ukinjene? In kakšne pogoje že postavljata EU? mislim...halo? dej se poslušej kaj blebetaš... Vesel si lahko, da so naši po tvojem mnenju "ritolizniški" politiki bili toliko pametni, da so nas spravili v EU. Če ti je pa všeč balkan, se pa preseli na jug.
mkrajner@siol.net
07. 06. 2007 20.31
Slovenija mora absolutno vztrajati pri tem da bo podprla članstvo Srbije v EU ko bosta Mladić in Karadžić v Hagu in ko bodo vrnil denar ki so ga ukradl iz centralne banke s katerim so financiral vojno na Hrvaškem,Bosni in na Kosovu.Ta denar pa vemo pripada varčevalcem LB ki ga še danes nimajo.Tisti slovenski politik ki tega ne bo podprl ne glede iz katere stranke je je po mojem narodni izdajalec
balon200
07. 06. 2007 20.12
Carlo del ponte so po moje zje**** iz najvišjih svetovnih političnih instanc in ona to ve. Pravo je tu nemočno. Po moje se je Rusija tajno vmešala in tudi tajno zlobirala največje evropske politike, če nima še Amerika kaj vmes. Rusija tradicionalno pomaga Srbiji in to je to, hkrati včasih Rusija tudi zlorablja Srbijo in jo podpira kot porednega otroka, kot je recimo Kubo, ko je Rusija postavljala svoje rakete tja. Rusija torej za vsem tem stoji, čisto možno se mi zdi,...tudi Milošević tam živi,...ne bi bil presenečen.
mindfucker
07. 06. 2007 20.06
Ko to kaže, ko to laže?? Evo mene!
Romuel
07. 06. 2007 19.59
generala ratka mladića si lahko carla del ponte naslika na strop v kuhinji, živega ne bodo dobili, ga srbija in rusija preveč ščitita, celo življenje se bo skrival če že ni hin...
rsp.123@email.si
07. 06. 2007 17.33
Alo, Marjan Podobnik, začet zbirat podpise še proti vključitvi Srbije v EU !!
Jožajoža
07. 06. 2007 16.44
že dolgo se ve, da JE HRVATSKA IN SRBIJA neuradno že v uniji.in ti dve državi pogoje evropi postavljata, dočim naši ritolizniki se s tem ne morajo ponašat.