Tujina

Janković: V Ljubljani ne bo domobranskih spomenikov

Bruselj/Ljubljana, 09. 05. 2016 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ob dnevu Evrope se spominjamo Schumanove deklaracije, predloga političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljalo trajen mir med evropskimi narodi. Janković je na ljubljanskem gradu izpostavil, da je Ljubljana 71 let po osvoboditvi drugačno, s soncem obsijano mesto.

V Evropski uniji je 9. maj dan Evrope. Dan, s katerim se 28-članska povezava spominja Schumanove deklaracije, predloga političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljal trajen mir med evropskimi narodi. 

Tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman je v deklaraciji, ki jo je predstavil 9. maja 1950, predlagal ustanovitev evropske skupnosti za premog in jeklo (ESPJ), katere članice bi združile svojo proizvodnjo premoga in jekla. S tem je vojna med zgodovinskima tekmicama Francijo in Nemčijo postala "ne samo nesprejemljiva, ampak materialno neizvedljiva," kot piše v deklaraciji.

ESPJ so sestavljale Francija, Zahodna Nemčija, Italija, Nizozemska, Belgija in Luksemburg in je bila prva od nadnacionalnih evropskih institucij, ki so se pozneje oblikovale v to, kar je zdaj Evropska unija.

Številni dogodki in prireditve

Dan Evrope so tudi tokrat po vsej Uniji praznovali s številnimi dogodki in prireditvami. Med drugim so za javnost odprle vrata evropske institucije v Bruslju in Luxembourgu. Evropski parlament je v Strasbourgu odprl vrata v nedeljo, medtem ko bo v Evropskem parlamentu in na sedežu Evropske komisije v Bruslju dan odprtih vrat 28. maja.

Z dnem Evrope se je končal tudi teden Evrope. Rdeča nit vrste dogodkov, ki so se v okviru tedna Evrope zvrstili letos pod sloganom Sklenimo krog, je bilo krožno gospodarstvo.

V državnem zboru so dan Evrope obeležili v petek s slavnostno sejo parlamentarnega odbora za zadeve EU z naslovom Evropska unija v vsakem slovenskem kraju. Na njej so predstavili pet projektov evropske kohezijske politike v Sloveniji v obdobju 2007 - 2013. Odprli so tudi razstavo o izbranih projektih, ki bo na ogled do četrtka.

Obeleževanju dneva Evrope so se s svojimi aktivnostmi pridružile tudi točke Europe Direct v Sloveniji. V Podravju in Pomurju so ljudje lahko na mnenjske table napisali svoje mnenje o trenutnih izzivih EU. V Postojni so zainteresirane seznanili s priložnostmi, ki jih EU ponuja mladim, v Pivki pa je bil dan odprtih vrat Informacijske točke Europe Direct z animacijskimi aktivnostmi.

Slovenija
Slovenija FOTO: Thinkstock

Ljubljana svoj praznik obeležila s podelitvijo občinskih priznanj

V Mariboru so dan Evrope obeležili z obiskom ruskih otrok in delegacije, ki jo je vodil ruski veleposlanik Doku Zavgajev. Poklonili so se spominu na žrtve druge svetovne vojne in skupaj z delegacijo mesta Maribor položili cvetje in vence pred spominsko ploščo nekdanjega nacističnega taborišča v Melju, na pobreškem pokopališči pred partizansko in rusko grobnico. Ruski in mariborski šolarji so se na koncu v Muzeju narodne osvoboditve Maribor udeležili še skupne delavnice, na kateri so iskali skupne poti in rešitve iz kriz, ki jih doživlja mlada generacija.

Ljubljana je s slavnostno sejo mestnega sveta obeležila občinski praznik. Zbrane je nagovoril župan Zoran Janković in izpostavil, da je Ljubljana 71 let po osvoboditvi prvak Evrope. Od partizanske vojske, ki je osvobodila mesto, smo se naučili pomena tovarištva, solidarnosti in pravičnosti, te vrednote pa Ljubljančani živijo še danes, je poudaril.

Janković je na ljubljanskem gradu izpostavil, da je Ljubljana 71 let po osvoboditvi drugačno, s soncem obsijano mesto, obenem pa letos nosi naziv Zelena prestolnica Evrope 2016.

Po njegovih besedah bo mesto heroj vedno slavilo partizanski boj in osvoboditev mesta. "Nikomur ne bomo dovolili, da bi spreminjal zgodovino. Zgodovina je ena sama, nam dana v čast in ponos," je poudaril in dodal, da v Ljubljani ne bo domobranskih spomenikov. Ob tem se je dotaknil sprave, za katero pa je izpostavil, da je v Ljubljani že udejanjena.

Naštel je gradnjo džamije, skupnost LGBT, ki ima prostore v mestni hiši in nenazadnje vprašanje migrantov, ki ga je ljubljanski mestni svet obravnaval na seji pred mesecem dni. Kot je dejal, so svetniki migrante v prestolnico sprejeli s 35 glasovi za in nobenim proti.

Župan se je v svojem govoru dotaknil tudi več kot 90 projektov, ki jih trenutno izvaja občina, in napovedal investicije, ki Mestno občino Ljubljana še čakajo. Med drugim izgradnjo kanalizacije v vseh naseljih, kjer je še ni, gradnjo novih športnih objektov, stanovanj in cest.

Janković sicer vsako leto ob občinskem prazniku podeli tudi občinska priznanja ter naziva častne meščanke oziroma meščana Ljubljane. Naziv sta letos prejela ilustratorka Jelka Reichman in pesnik Ciril Zlobec.

Reichmanova, ki je za svoje delo prejela že številne nagrade, je ob prejetju novega priznanja dejala, da je bila ob novici osupla in zmedena. Priznanje si šteje v veliko čast. Spomnila se je svojega odraščanja v okupirani Ljubljani in nato osvoboditve.

Kot je izpostavila ilustratorka, se je Ljubljana v času njenega življenja razvijala, danes pa je mesto lepše, zračnejše, bolj podobno metropoli. Pri tem je izpostavila, da ima veliko zaslug za razvoj prav Janković, s čimer se je strinjal tudi Zlobec.

Slednji je izpostavil, da je zadnje čase postalo modno govoriti o vizijah. Vsak nov minister in direktor naj bi pokazali vizijo. "Vsi vemo, da je to ena tolažilna laž, da če že ne moreš ničesar ponuditi, ponudiš vizijo," je dejal. Po njegovih besedah pa Janković ob podpori podžupanov vizije tudi udejanji.

Dodal je tudi, de se strinja z županom, ko o Ljubljani govori kot o najlepšem mestu na svetu. Tudi Zlobcu se zdi, da je Ljubljana v zadnjih letih postala prestolnica v pravem pomenu besede.

Poleg omenjenih nazivov je Janković podelil še občinske plakete in priznanja. Prva so prejeli gradbenik in športnik Alojzij Juvanc, glasbenik Lado Leskovar, zdravnik Andrej Rant, društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj Beli obroč Slovenije, Društvo Slovenija Rusija, glasbena skupina Buldožer in Taboriščni odbor Ravensrück-Auschwitz.

Občinska priznanja pa so prejeli direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Jelka Gazvoda, promotorka branja in novinarka Manca Košir, igralka Ivanka Mežan, radijski režiser Aleš Jan ter filmski scenarist in režiser Igor Šterk.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BaGr67
10. 05. 2016 22.20
+13
Edino pravilno...Nikjer v Evropi ne postavljajo obeležij kolaborantom...Amen..!!!!
BaGr67
10. 05. 2016 22.20
+8
BaGr67
10. 05. 2016 22.26
+6
Vsi tisti, ki pa natolcujete proti Jankoviču in žalite pa vas "ADMIN" ne zbriše se pa malo zamislite sami nad sabo ali ste sploh vredni tega , kar vam je zgodovina podarila ali ne...namreč , če nebi bilo tardečih tudi vas nebi bilo...!!!!
zez
09. 05. 2018 15.54
-3
Tudi komunisti so kolaborirali z nacisti in tako pospravili svoje politične nasprotnike in takrat uradno jugoslovansko vojsko ali plavo gardo. Ni mi jasno zakaj potem tudi njihovih spomenikov ne porušijo.
zez
09. 05. 2018 15.59
-4
Ne klobasaj. Če nebi bilo rdečih slovenci ne bi bili skregani med sabo. In tudi pokradene in zavožene države nebi imeli. Bili bi razviti kot Avstrija, tako pa smo še vedno navadni balkanci. Tudi vi ki volite te mrhovinarje ste krivi za stanje v naši državi. Jankovića si pa domov pelji.
Frane Šajn
11. 05. 2018 17.21
+2
ŠKODA JE VSAKE ČRKE ZA TAKA PODSTREŠJA KOT JIH PREMOREŠ TI ZEZ.
Frane Šajn
11. 05. 2018 17.29
+4
Bagr , kaj si moreš. Ta beli oni so se borili za "boga in nacizem" cel svet pa proti partizanom v Sloveniji in nacifašizmu na Marsu, zato pa se imajo ti kvizliji za vzvišene nad tem in za izjemo v tej II.svetovni moriji. Očitno so samo partizani krojili kruto usodo druge svetovne vojne na tem svetu. Pusti ta oprana, ma kaj oprana total sprana podstrešja škoda jim je odgovarjat niso vredni niti pritiska na tipko enter! Bolje, da jih ignoriraš pa sami odletijo kot "knof od gat!"
ONniON
10. 05. 2016 21.32
+6
ljubljančani kar ste izvolili to imate to si zaslužite
zez
09. 05. 2018 16.01
-3
Jaz ga nisem volil in ga nočem. Še manj pa si ga zaslužim.
Frane Šajn
11. 05. 2018 14.55
+3
Ljubljančani kolikor volitev še bo samo desničarjev si ne naprtite na glavo! Tudi če ima desničar deset doktoratov ne seže Jankoviču niti do kolen!
Frane Šajn
11. 05. 2018 14.55
+2
Zez-ek to je pa popolnoma tvoj problem se ti ne zdi!?
nebvedu
10. 05. 2016 20.56
+1
Bravo spet delimo ljudstvo. To je potrebno v the časih. Raja, vi ste pa d e b i l i , ker se pustite deliti.
luciluk
10. 05. 2016 20.25
+2
Upam da migrante nastanite v bljižini Murgel ali pa na Rudniku in ne da jih ponovno poturite drugim prebivalce LJ, kot ste to storili v primeru Romov!
žlikrofi
10. 05. 2016 20.05
-5
BRAVO ZORAN ZGODOVINA SE NI RODILA SLO NA KOSOVU KJER NE POZNA ZAPORNIK NAŠE DRŽAVE
helvecijaner
10. 05. 2016 19.52
+4
Tudi partizanske in četniške pa povojnih pobijalcev in lažnivcev slo zgodovine spomenike in kipce za vsakršne fosile bi bilo potrebno porušit ali romom dat za staro železje-bron in baker imajo seveda raje.
žlikrofi
10. 05. 2016 20.01
-2
TVOJO PAMET V TEHARJE JE ŠE PLACA POKLIČ ZA DATUM
helvecijaner
10. 05. 2016 22.13
+2
Če bi ti imel kaj v glavi nebi pisal vse z veliko.
Frane Šajn
11. 05. 2018 17.19
+2
TI, BI PA POSTAVIL KAKŠNO VEJICO, ČE BI IMEL KAJ V TINTARI!
veliki svizec
10. 05. 2016 19.49
+6
Dej Zoki zbudi se že enkrat...drugače pa dobra kost vi ovce se pa zgriste med sabo.
kointros23
10. 05. 2016 19.37
+3
A ker to reče en chefur?
BaGr67
10. 05. 2016 22.26
-1
cool1
10. 05. 2016 18.30
+2
Zmago nad fašizmom praznujejo po vsej Evropi.....v Parizu.....v Moskvi in povsod, kjer so se borili proti fašizmu. Zmago nad fašizmom obeležijo z veliko proslavo.....Žal pa v Sloveniji nimamo takšne proslave v mesecu Maju, imamo pa vse preveč prebivalcev, ki se jim takšno praznovanje zdi odveč.....vemo kdo so tisti in pazili bomo na njih.....!
kointros23
10. 05. 2016 19.36
+4
Zeeeh. Itak :) Skriti na netu boste lajali.
ONniON
10. 05. 2016 18.05
+5
ljubljančani si zaslužite točno to kar ste izvolili pa imejte jankovicha pa svojo multikulti
kointros23
10. 05. 2016 18.09
+2
oljenka
10. 05. 2016 17.54
+3
Pustite nam maj,nam ki se po žilah pretaka rdeča kri,vam ki imate v telesu črnilo,pa prepuščam ostale mesece.
kointros23
10. 05. 2016 18.10
+3
Niso vseh komunisti šolali. Nekateri cenimo Slovenijo.
24Ppkur
10. 05. 2016 21.37
+0
kointros23
10. 05. 2016 17.50
+4
Partizani, ki so se v resnici borili, so v borbi tudi umrli. Ostali so skrivači in komunisti, ki so Slovenskim partizanom streljali v hrbet. In seveda, 5 let stari prvoborci :))
HorstWiesel
10. 05. 2016 17.53
+4
V bistvu, krepka večina ljudi, ki se v borbi bori, borbo tudi preživi. Drugače bi že zdavnaj človeštvo izumro
kointros23
10. 05. 2016 18.11
+1
Razen pri komunistih. Vsi preživijo. In vsi so za boj sposobni pri 2 letih :))
cool1
10. 05. 2016 18.32
+1
To kar tu pisariš .....idi povedat Rusom v Moskvo....boš videl , kaj ti bodo povedali.....ej !
kointros23
10. 05. 2016 19.36
+0
U4
10. 05. 2016 20.42
+3
24Ppkur
10. 05. 2016 21.41
-2
kointros23@končno en razumen ... ker tole kar berem od nekaterih .... Rusi, pa partizani, pa zvezde in srpi .... pa to je vse za na prvi vlak via Beograd al pa Moskva ... saj se ne izplača komentirat, če pa imaš na drugi strani poneumljen narod
HorstWiesel
10. 05. 2016 17.49
+1
Trenutno imamo v bazi 97.500 evidentiranih žrtev. To predstavlja 6,5 odstotka prebivalcev današnje Slovenije. Ocenjujemo, da je približno 83.000 ljudi izgubilo življenje med vojno, več kot 14.000 pa po vojni. Med zadnjimi so večinoma umrli v povojnih pobojih, nekateri pa so umrli tudi zaradi posledic taborišč - zaradi izčrpanosti in obolelosti, kar nekaj pa je primerov, ko so ljudje umirali v nesrečah, ki so jih povzročijo orožja ali eksplozivna telesa.
kointros23
10. 05. 2016 17.51
-2
Hehe, admin mora hitro pobrisati resnico. No, interneta ne more.
luciluk
10. 05. 2016 20.29
mora da si se zatipkal 83.000 žrtev med vojno??? Prosim te utemelji s podatki, ker res pretiravaš. Po vojni je bilo pobitih 14500 domobrancev + 1 policijski polk (1500 policistov) ' ??.??? obrtnikov+meščanov+nemcev+madžarov+italjanov+pripadnikov SLO četnikov in državne uprave ---> ocenjujejo do 100.000 ljudi. Delež domobrancev med pobitimi po WW2 je cca 15-20%, ostalo so bili civili !
HorstWiesel
10. 05. 2016 20.41
+1
Nisem se zatipakal, ker govorim o vseh žrtvah med ww2 na slovenskem, Nemci, Italjani, Madžari,.. partizani, domobranci, mvac, civilisti, talci, v koncentracijskih,..... Podatki so javno dostopni in so plod raziskovalnega dela INZ. Vseh smrtnih žrtev med ww2 in takoj po njej ocenjujejo na nekja manj kot 100.000
kointros23
10. 05. 2016 17.33
+2
Sem mislil, da se bo Zokioddol pohvalil, da bo postavil spomenik kateri od veličastnih partizanskih bitk na Slovenskem. Pa sem se spomnil, da takšnih bitk sploh ni. Res, a si ti pajaci sploh kdaj kje zmagali v kakšni bitki ? Ali pa so le pobijali ženske in otroke ?
kointros23
10. 05. 2016 17.42
-1
Čudno. A ti tudi ne veš za kakšno takšno bitko? Tako pameten kot si :)
provokatorr
10. 05. 2016 17.51
-1
če ne drugega, se niso postavili na stran okupatorja
kointros23
10. 05. 2016 18.12
+3
Hm, KPJ je okupirala Slovenijo. Toliko o okupatorju in strani :)
igorli
10. 05. 2016 19.47
+0
appollyon
10. 05. 2016 17.32
+2
A putinu jankovič ne bo prepovedal prehoda skozi ljubljano in poristajanje na brniškem letališču, sej med 1 sv vojno so bili okupatorji slovenije. mislim kakšnna predrznost da povabimo okupatorja na slovesnost.
kointros23
10. 05. 2016 17.35
+3
kointros23
10. 05. 2016 17.35
+0
HorstWiesel
10. 05. 2016 17.44
+1
Rusi niso bili okupatorji Slovenije med ww1. Takrat niti tukaj ni bilo Slovenije niti Rusi razen kot vojni ujetniki po teh koncih niso lazili.
kointros23
10. 05. 2016 17.48
+0
Ups, zgodovina je problem :) Slovenski vojaki v rovih proti Rusiji. Bo šlo ?
HorstWiesel
10. 05. 2016 17.50
+3
HorstWiesel
10. 05. 2016 17.51
+2
Slovenski vojaki prisilno mobilizirani s strani AO in poslani daleč iz svoje domovine na rusko fronto. A bo šlo?
kointros23
10. 05. 2016 17.51
-2
kointros23
10. 05. 2016 17.52
-3
Torej tisti umrli v taboriščih ne štejejo. Ni bilo v Sloveniji.
HorstWiesel
10. 05. 2016 17.54
+1
HorstWiesel
10. 05. 2016 17.56
+1
Štejejo, ampak niso bilo okupatorji te dežele, ker je niso okupirali. Un aapolyon je trdil, da so bili Rusi med ww1 okupatorji Slovenije.
DarkT
11. 05. 2016 12.21
appollyon kar se zgodovine tiče imaš tu v Evropi največje okupatorje in narode kateri so hotli istrebit slovane na balkanu. To ni bil Ruski namen. Glede obiskov teh držav imamo v Sloveniji večkrat Putina. Kolikokrat je že bila Meklova v Sloveniji ali pa Obama? Pa da ne omenjam, da smo že od leta 2004 v EU..pol NATO. Še danes smo okupirani iz strani ZDA in nemčije zto pa smo jim hlapci. Po tem se vidi komu je mar za manjše države čeprav nimajo velikih koristi od nas. Italjani so nam sosedi in po obnašanju še niso nič kaj boljši, ker oni še zmeraj uporabljajo izraz "sužnji" za nas od svetovnih vojn.
kointros23
10. 05. 2016 17.28
-5
Hehe, no, pa se bo Zokioddol spet v jezik ugriznil :) Še pred zimo bo v LJ, na zelo prometni točki zrasel prav lep spomenik v spomin Slovenskim fantom, ki so se pogumno postavili v bran Slovencem in Sloveniji. In katerih sanje so se izpolnile 1991. A ker bo ta spomenik na privatni parceli, bo Zokioddol, lahko le tiho cvilil. Baje pa to Zokioddol, to že ve :))
provokatorr
10. 05. 2016 17.53
+8
in kako se postaviš na stran slovencev na tak način, da se povežeš s sovražnikom, z okupatorjem? če bi se belčki in domobranci borili za pravično stvar, jih angleži in ameri ne bi dali v roke zmagovalcev, da so jih pobili
kointros23
10. 05. 2016 18.13
+0
A 4 leta stare izdajalce ? In okupator je bila KPJ
Iniesta
10. 05. 2016 17.24
+4
kointros23
10. 05. 2016 17.29
-2
vetlan
10. 05. 2016 16.54
+0
Bravo Jankovič!
ONniON
10. 05. 2016 16.10
+0
V sLOVENIJI pod pragom revščine živi že 290.000 prebivalcev in še več jih mora !
toto2007
10. 05. 2016 16.06
+3
Bravo, g.Jankovič. Za domobrance in njihove potomce, ki sedaj nagnusno lažejo o svojih prednikih, v tej državi ne bi smelo biti prostora!
kointros23
10. 05. 2016 17.31
-4
No tovariš, kar na plan. Tokrat ne bo Američanov, da bi vam otroke zvezane pošiljali pred puške.
appollyon
10. 05. 2016 17.38
-5
V sloveniji je edini okupator, komunist in nihče drug. Do 1 sv vojne smo dobro živeli, veliko bolje, pa čeprav smo bili v pdjarmenem položaju. Ko pa so komunisti začeli srat po evropi, je bilo pa konec luštnega! Da se ma nekdo ki pobije 22 miljon ljudi po 2 sv vojni za rešitelja je bolna in lahko zraste samo v komunistični glavi! No sej ni čudno, danes želijo obtožiti človeka, za mene HEROJA, ki se je boril proti komunistom, tudi proti kučanu ki je na vsak način želel slovenijo poriniti v drek pa mu ni ratalo!
HorstWiesel
10. 05. 2016 17.49
+1
V AO je v teh koncih dobro živel samo kler in posvetni veljaki. Folk je bil pa siromaški. Kar beri takratne slovenske literarne velikane.