Tujina

Temperature od 10 do 15 stopinj nad povprečjem, a tudi neurja

Madrid, 12. 10. 2018 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š. / A.K.
Komentarji
4

Severno Evropo in Arktiko konec tedna čaka pravi vročinski val, temperature bodo namreč od 10 do 15 stopinj nad dolgoletnim povprečjem, ki je značilno za ta del leta. A medtem ko bo nad delom Evrope zelo toplo, bodo imeli drugod še naprej težave z neurji.

Kot poroča Severe Weather, pred območjem nizkega zračnega tlaka nad Atlantikom potuje topel zrak, ki bo poskrbel za nenavadno visoke temperature tudi nad srednjo Evropo, še posebej toplo pa bo nad norveškimi fjordi, kjer bo pihal fen. Bo pa topel zrak svojo pot našel vse do Grenlandije in Svalbarda, skoraj vse do severnega tečaja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A vsepovsod ne bo prijetno sijalo sonce. Na Irskem imajo težave zaradi neurja Callum, ki s seboj prinaša močan veter s hitrostjo nad 150 km/h. Zaradi neurja je na Irskem brez elektrike ostalo 30.000 gospodinjstev, v jugozahodni Angliji pa okoli 1000.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem pa v Španiji in Italiji še naprej težave povzroča nevihtno vreme. Italijanske oblasti na območju Sardinije odpravljajo posledice neurja, ki je prizadelo območje in povzročilo poplave, ki so odnesle vsaj eno življenje; umrla je ženska, ki je sredi poplavne vode ostala ujeta v avtomobilu.

Na Majorki še vedno iščejo petletnega dečka

Na Majorki pa si bo opustošenje tri dni po neurju ogledal španski kralj. V hudem neurju je tam v torek umrlo vsaj 12 ljudi, med njimi tudi trije nemški turisti, poročajo nemški mediji. V poplavah je umrlo sedem moških in pet žensk, med žrtvami so britanski par in Nizozemka, so na Twitterju sporočile reševalne službe balearskih otokov. 

Dve trupli so reševalci našli danes, a niso potrdili, ali gre za pogrešana Nemca. Reševalci so danes sporočili, da so v bližini avtomobila pogrešanega nemškega para našli truplo moškega in ženske, a niso potrdili, da gre za Nemca. Še vedno se nadaljuje iskanje pogrešanega petletnega dečka.

Pogrešanega petletnega dečka in Nemca je iskalo približno 800 ljudi, ko se je zdanilo, pa sta se iskalni akciji pridružila tudi helikopter in dron s senzorjem za toploto, poroča španska televizija TVE.

Ko je zaradi naliva poplavilo ulice mesta Sant Llorenc des Cardassar, je bil deček v avtu skupaj z mamo, ki ni preživela, je dejal tiskovni predstavnik regionalnih oblasti. Preživela pa je dečkova sestra, je dejal.

Gmotna škoda je ogromna, številni so ostali brez strehe nad glavo.
Gmotna škoda je ogromna, številni so ostali brez strehe nad glavo. FOTO: AP

Številni ostali brez strehe nad glavo

Najhuje je bil prizadet kraj Sant Llorenç des Cardassar, ki leži približno 60 kilometrov vzhodno od Palme. V dveh urah je na regijo padlo 230 litrov dežja na kvadratni meter. 

Gmotna škoda je ogromna, številni so ostali brez strehe nad glavo. Med tistimi, ki so priskočili na pomoč, je sicer tudi teniški as Rafael Nadal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

26277
12. 10. 2018 12.48
+2
Spet zavajanje....kar pišete, velja za nad. višino 1500 m. Za nižine ne in to v vsej Evropi.
DirtySanchez
12. 10. 2018 08.43
+10
če bo bodo do marca iste temperature bo meni čisto prav.,ne rabimo ne snega ne minusa......
sonofabitch
12. 10. 2018 11.40
+10
Pol maja pa ven iz hiše ne boš mogel stopit zaradi vsega mrčesa, da raznih boleznih od malarije do virusa zahodnega nila ne omenjam, zima je neprijetna vendar je zelo pomembna.
Pikabalonca
12. 10. 2018 08.01
+6
Nič ni nad povprečjem ker BABJE POLETJE je znano tukaj odkar živimo na teh prostorih..