Tujina

'Evropska Kolumbija': kako je Albanija postala prva narkodržava v Evropi?

Tirana, 07. 06. 2019 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Albanija je v zadnjih letih postala središče trgovine z drogami v Evropi, mreže močnih kriminalnih združb segajo po vsem svetu. Predvsem pa so tu tesno prepletene z albansko politično elito. In prav zato je Albanija postala znana kot prvo narkodržava na stari celini.

Albanijo, ki čaka in upa na začetek pristopnih pogajanj z Evropsko unijo, v zadnjih mesecih pa jo pretresajo množični protivladni protesti, na katerih demonstranti zahtevajo "evropsko Albanijo", je postala prva "narkodržava" na stari celini. Narkodržavo Mednarodni monetarni sklad definira kot državo, v kateri je denar, pridobljen s preprodajo drog, prodrl v praktično vse državne institucije. Albanija se kopa v denarju prepovedanih drog, piše Vice

Mlada Artan in Luli, s katerima se je na tiranskih ulicah srečal novinar Vicea, sta najprej preprodajala marihuano, nato pa prešla na kokain – s tem namreč zaslužita veliko več, poleg tega ga je lažje dobiti. In prav kokain je postal 'glavna droga', s katero albanske kriminalne združbe vstopajo na evropski trg. 

S pretihotapljenim enim kilogramom kokaina v bogate evropske države, kjer povpraševanje po kokainu stalno raste, Artan in Luli lahko zaslužita tudi do 23.000 ameriških dolarjev.

Poročilo ameriškega zunanjega ministrstva iz leta 2018 je Albanijo opisalo kot domovino "neobvladljive korupcije, šibkih pravnih in vladnih institucij ter šibkim mejnim nadzorom", trgovina z drogami, utaja davkov, tihotapljenje in trgovina z ljudmi pa so "najdonosnejše zločinske panoge v državi".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Evropska Kolumbija in sedež trgovine z drogo v Evropi 

V zadnjih letih je Albanija tako postala sedež trgovine z drogo na stari celini, pridobljena sredstva in denar pa so zašli tudi med politično elito. "Gre za evropsko Kolumbijo. Proizvajalca in distributerja droge v Evropi. Gre za narkodržavo," je za Independent dejal evropski diplomat.

Na položaj narkodržave je Albanijo povzdignila trgovina s kokainom in kriminalne združbe, kot je Hellbanianz – ta je postala eden glavnih igralcev na britanskem trgu, širi pa se po vsej Evropi. Albanski tihotapci so vzpostavili in utrdili neposredne dobavne poti z Latinsko Ameriko in pristanišči v Belgiji in na Nizozemskem.

Februarja lani je policija v albanskem pristanišču Durres našla 613 kilogramov kokaina iz Kolumbije, skritega med pošiljko banan. A albanske oblasti priznavajo, da jim uspe odkrili le 10 odstotkov vseh pošiljk droge v države in iz njih, spet drugi ocenjujejo, da je ta odstotek še manjši. "Sofisticirane tihotapske skupine so postale tako močne, da imajo vzpostavljene mreže po vsem svetu," je za Independent povedal Alfonc Rakaj, raziskovalec iz Tirane. "Zelo dobro upravljajo s svojo svetovno mrežo, ki se razteza vse od Latinske Amerike do Zahodne Evrope. In zelo jasno je, da vse kriminalne združbe delujejo z določeno stopnjo politične in policijske podpore ter zaščite."

Albanija velja za največjega proizvajalca marihuane v Evropi.
Albanija velja za največjega proizvajalca marihuane v Evropi. FOTO: AP

Na volitve s pomočjo mamilarskih baronov 

Primer Albanije je poseben prav zato, ker mamilarski baroni na tem območju niso obravnavani kot kriminalci oziroma izobčenci na robu albanske družbe. Namesto tega naj bi bili izjemno tesno povezavi z vladajočo politično elito.

Denar trgovine z drogami je postal del albanskega demokratičnega sistema – najboljši način za pridobitev volilnih glasov je namreč s plačilom v gotovini, to pa najhitreje in najbolje tu proizvajajo prav droge. Evropska študija, opravljena med letoma 2016 do 2019, je odkrila, da je kar 20,7 odstotka Albancev ponujalo denar v zameno za njihov glas na volitvah. V kupovanje glasov pa so najbolj vpletene prav združbe, ki se ukvarjajo s preprodajo kokaina. Vodja albanskega inštituta za politične študije Afrim Krasniqi tako pravi, da je bila njihova vloga na volitvah leta 2017 večja kot vloga političnih strank. "Danes obstaja vsesplošno prepričanje, da nihče ne more zmagati na volitvah brez podpore tovrstnih skupin."

V škandale, povezane s preprodajo drog, sta se vpletla tudi zadnja notranja ministra v vladi premierja Ramija. Prvega, Saimirja Tahirija, že letos čaka sojenje zaradi obtožb korupcije in preprodaje drog. Njegovo ime se je namreč znašlo na posnetku, ki ga je s prisluškovanjem pridobila italijanska policija.

'Balkanski Pablo Escobar'

A nihče ne simbolizira prepletenosti albanske elite in preprodajalcev drog ali zgodbe, kako se je država povzpela na položaj prve narkodržave v Evropi, bolje kot Klement Balili, lastnik hotela, nekdanji javni uslužbenec in številka ena preprodaje drog, ki ga grška policija opisuje kot "balkanskega Pabla Escobarja".

Dosje grške vlade na 10.000 straneh razkriva njegov milijardo dolarjev vreden drogeraški imperij, ki je izšel iz gospodarskega kolapsa in obdobja brezvladja v 90. letih. Uradno se Balili ukvarja s prevozništvom, ribolovom in varnostnimi službami, v zadnjih letih je zgradil vrsto luksuznih hotelov na jadranski obali. Leta 2015 je rdeči trak na odprtju enega od hotelov prerezal celo takratni predsednik države Ilir Meta, ob njem pa so stali tudi takratni finančni minister Arben Ahmetaj in več politikov. Balili svojih povezav s politiko nikoli ni skrival in v nedavnem intervjuju je celo priznal, da se je na določene položaje povzpel tudi z donacijami političnim strankam.

V zadnjem desetletju je bila na sledi Baliliju grška policija. A zdelo se je, da naletijo, kadarkoli se jim je uspejo približati, na oviro v obliki albanskih oblasti. Maja 2016 je grška policija aretirala 12 članov Balilijeve kriminalne združbe in zasegla skorajda 700 kilogramov konoplje – rezultat dveletne policijske operacije. Grška policija je takrat izdala nalog za aretacijo Balilija, a albanska policija ni želela potrditi prejema naloga. Do časa, ko so končno priznali prejem, pa je po njihovih besedah Balili že izginil neznano kam.

Tri mesece za tem so se pojavile fotografije, na katerih se Balili na jahti ob jadranski obali zabava z visokimi policijskimi uradniki. Da je prav povezanost Balilija s politično elito ključ do njegovega uspeha, ugotavlja tudi ameriški ambasador v Albaniji Donald Lu: "Politiki tako z desne kot leve strani političnega polja so prisluhnili močnim interesom skorumpiranih poslovnežev in preprodajalcev drog. Kako drugače bi lahko pojasnili, da je Klement Balili še vedno svoboden?"

Januarja letos je albanska policija le aretirala Balilija. A kljub slavospevu albanskih politikov o velikem uspehu policije mnogi njegovo aretacijo vidijo le kot propagandno sredstvo – drogeraški vodja se je namreč sam predal policiji, zaradi spremembe zakona leto prej pa ga niso izročili Grčiji, temveč so mu sodili v Albaniji. Sodišče je tudi ugodilo njegovi zahtevi po sojenju po skrajšanem sodnem postopku, kar je zagotovilo, da je njegova kazen zmanjšana za tretjino, poleg tega pa so hitri postopki zagotovili, da mu ni bilo treba razkriti podrobnosti in povezav s politično elito.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

7. maja je bil obsojen na deset let zapora zaradi preprodaje drog, pranja denarja in članstva v kriminalni združbi. Njegova odvetniška ekipa je napovedala pritožbo.

A nekateri delavci, zaposleni na njegovih gradbenih projektih, Balilija vidijo drugače: "Ne vem, kaj je Klement naredil, ali je res, kaj pravijo ... A v našo skupnost je prinesel denar," je za Vice povedal eden od njih. "Imel je veliko gradbenih projektov, pri katerih smo delali več let. Vedno je plačal, skupnost ga je spoštovala, bil je poslovnež, ne boter."

A drugi, nekoliko mlajši delavec ima drugačno zgodbo: "Plačal je, ko je želel plačati, in če ni hotel, ni bilo ničesar, kar si lahko storil. Lasti si policijo, sodišče, davčne uradnike ... Če ne bi plačal računa in bi mu za to kaj rekel, ne želim vedeti, kaj bi se zgodilo z mano. Pozna in nadzoruje vse." 

Del balkanske poti, po kateri prepovedane droge potujejo na evropske trge, na katerih je vse bolj prisoten tudi kokain, poteka tudi čez Slovenijo. Samo aprila je ljubljanska policija po več kot leto dni trajajoči preiskavi zasegla 230 kilogramov kokaina, dva kilograma heroina, 43 kilogramov konopljine smole in štiri osebna vozila s posebej prirejenim prostorom za tihotapljenje droge. Šlo je za delovanje mednarodne hudodelske združbe v Sloveniji, na Balkanu in v državah Evropske unije. Tovrstne preiskave in zasegi tudi v Sloveniji niso redkost – vse to pa kaže na dejstvo, da je Slovenija še vedno stičišče tihotapskih poti. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1095190
07. 06. 2019 20.17
+12
Po krajih kjer stojijo razne pekarne in kebabdžinice veš,da ni problema dobiti tudi vse vrste drog. Kdo so lastniki večine teh lukenj pa tudi vemo. Nekje je pač treba oprati umazan denar. Ko greste naslednjič tja kaj kupiti,se zamislite komu dajete svoj denar.
Melaj
07. 06. 2019 20.00
+20
Omenjene so bile Albanske elite. Ne pa Ameriške elite, ki imajo nadzor nad pretokom drog iz Albanije in Afganistana. Kosovo je dobilo samostojnost z razlogom. Tam je Albanska mafija glavna in odloča o vsem. Migracije čez Balkan omogoča v večji meri Albanska mafija. Skoti Italijo Italijanska mafija. To ni nič novega in nič nepričakovanega. CIA že ve, kako in kaj in kdo bo njihov sodelavec. Moti jih le, da v Ruski mafiji nimajo lovk..vsaj večjih ne. Ram je namreč glavni akter Putin..
Mario71
07. 06. 2019 18.22
-4
a lahko prosim nehate uporabljati besede kot so hudodelske združbe itd...kriminalna družba se reče, hudodelska..mislm.. jada slovenska
BobbyP
07. 06. 2019 18.13
+2
Frendi Tanje Fajon. Gliha vkup štriha. 🙄
MucaNeGrize
07. 06. 2019 18.00
+20
Članek se konča z napačno trditvijo ...stičišče tihotapskih poti ni slovenija temveč -- kosovo...
Sputnik
07. 06. 2019 17.58
+10
meje EU so odprte za take posle brez problema. 1x ko si čez mejo z slovenijo si praktično naredil že vse. sicer pa kako ne bo folk prodajal droge če so od dela živet ne da? za 23.000 moram js delat 23 mesecev. pa ostane mi bore malo od tega . prodat pa ni težko ker elita kupuje
flatearth
07. 06. 2019 17.27
+3
Če je Albanija "narko" država se sprašujem kaj je potem Fajonka,
Kollerik
07. 06. 2019 17.43
+11
mi pa se sprašujemo, kaj je potem tvoj šef.....
MucaNeGrize
07. 06. 2019 17.55
+9
svečkar je pozabil kdo in koga je dobil " častni doktorat " dr.izmet...
MucaNeGrize
07. 06. 2019 17.57
+6
izmet pomeni nedolžnost in poštenje...v turščini...po naše je to janez ...
Kollerik
07. 06. 2019 20.22
+0
marveb
07. 06. 2019 17.10
+39
Zame si migranti, prav tako razlicna kultura in vera. Me pa zanima kdo in pod kaksnimi pogoji jim podeljuje slovensko drzavljanstvo in seveda, katera sluzba-ministrstvo to kontrolira, seveda ce sploh kdo. Baje prihaja letos 40.000 kosovarjev na obisk..mozno?
abidar
08. 06. 2019 17.20
-4
Vrli politiki so sprejeli po ukazu EU zakon o tujcih,. V njem je člen o združevanju družin - ZDRUŽITEV DRUŽINE Za svoje družinske člane lahko pridobite dovoljenje za začasno prebivanje, če imate v Republiki Sloveniji dovoljenje za stalno prebivanje ali zadnje leto prebivate v Republiki Sloveniji na podlagi dovoljenje za začasno prebivanje in imate dovoljenje za začasno prebivanje izdano z veljavnostjo najmanj enega leta, razen v primeru, če vam je dovoljenje za začasno prebivanje izdano zaradi opravljanja sezonskega dela ali kot dnevnemu delovnemu migrantu. Brez omejitve glede dolžine prebivanja in veljavnosti dovoljenja pa lahko združujete družinske člane, če ste imetnik modre karte EU ali imate dovoljenje za začasno prebivanje izdano zaradi opravljanja dela na področju raziskav in visokega šolstva. Prošnjo lahko vložite bodisi pri diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini ali pri upravni enoti, na območju katere prebivate. Dovoljenje za začasno prebivanje zaradi združitve družine se vroči na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini družinskemu članu ali njegovemu zakonitemu zastopniku. Za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje zaradi združitve družine lahko zaprosite, če imate v Republiki Sloveniji priznan status begunca in je družina obstajala že pred vašim vstopom v Republiko Slovenijo. Če pa imate v Republiki Sloveniji priznano subsidiarno zaščito, lahko za družinske člane, ki so to bili že pred vašim vstopom v državo, zaprosite za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje. Za izdajo dovoljenja za stalno ali začasno prebivanje morate prošnji priložiti le dokazila o obstoju družinskih vezi, če prošnjo za izdajo dovoljenja za stalno oziroma začasno prebivanje vložite v 90 dneh od priznanja mednarodne zaščite v Republiki Sloveniji. Če prošnjo za izdajo dovoljenja za prebivanje zaradi združitve družine vložite po preteku 90-dnevnega roka, pa je potrebno prošnji priložiti vsa dokazila o izpolnjevanju pogojev, in sicer tudi dokazila o zadostni višini sredstev za preživljanje in ustreznem zdravstvenem zavarovanju. Prošnjo za izdajo dovoljenja za stalno oziroma začasno prebivanje vložite pri Ministrstvu za notranje zadeve, ki o prošnji tudi odloči. Družinski člani so: zakonec, registrirani partner ali partner, s katerim tujec živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti, mladoletni (do dopolnjenega 18. leta starosti) neporočeni otroci tujca, mladoletni neporočeni otroci zakonca, registriranega partnerja ali partnerja, s katerim tujec živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti, starši mladoletnega tujca, s katerimi je pred prihodom v Republiko Slovenijo prebival v družinski skupnosti, polnoletni neporočeni otroci in starši tujca, zakonca, registriranega partnerja ali partnerja, s katerim tujec živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti, katere je tujec, zakonec, registrirani partner ali partner, s katerim tujec živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti po zakonu države, katere državljan je, dolžan preživljati. Upravna enota pa lahko izjemoma, za družinskega člana šteje tudi drugega sorodnika tujca, če posebne okoliščine govorijo v prid združitvi družine v Republiki Sloveniji. Prošnjo lahko vložite bodisi pri diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini ali pa pri upravni enoti, na območju katere prebivate oziroma nameravate prebivati. Poleg osnovnih pogojev za pridobitev dovoljenja za prebivanje za vaše družinske člane (- veljaven potni list, katerega veljavnost je najmanj tri mesece daljša od nameravanega prebivanja v Republiki Sloveniji, - ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki krije najmanj nujne zdravstvene storitve v Republiki Sloveniji, - zadostna sredstva za preživljanje, mesečno najmanj v višini osnovnega zneska minimalnega dohodka v Republiki Sloveniji, - potrdilo o nekaznovanju iz matične države, k
Sortegilio
07. 06. 2019 17.07
+28
Smo gledali film Taken (Ugrabljena) in nam je vse jasno. Droge + alkohol + prostitucija.
supplement
07. 06. 2019 17.10
-17
ma pusti ti filme zdej ker film tak kot je je narejen prav za take glupane kot si ti.
flojdi
07. 06. 2019 16.55
+0
.pa to vedo le naročniki in uporabljevalci . ( ostali so pa najbrž fowš , al kaj. res ne vem. so pa , ki bi Morali Vedeti. zakaj pa ne vedo sta pa spet dve možnost (najmanj) : ne znajo ali nočejo. / in evo tretjo : ne smejo vedet
reakcionar
07. 06. 2019 16.53
-8
Dinarski gen: 50% Srbov, 50% Hrvatov, 98.5% Crnogorcev, 99.9 Albancev, itd. Zgornji podatki nam razjasnijo marsikaj.
reakcionar
07. 06. 2019 16.50
+2
Jst nebi rekel da je en navadn Albanec k ma sljasticarno, al pekarno nek potencijalni narkodiler al pa mafijas. Samo mislim da se njim ne splaca sploh it v EU, kr majo zdej vec prihodkov od take "rabote". Ce bi pristopali EU pol bi se ta vid biznisa ugasnil.
nonstop
07. 06. 2019 16.30
+8
Ne zagovarjam nobenega ma do zdaj z velikimi tonami so padali samo crnogorci in srbi.. Ex udbovci kot je meni znano imajo prste pri marmeladi
Neutrino
07. 06. 2019 16.26
+16
V Slovenijo mora priti. Tukaj bi bil na svobodi in še naprej opravljal svoj posel
disorderliness
07. 06. 2019 16.42
+10
krtofl
07. 06. 2019 16.23
+6
pa ni čudno da jajotov podmladek vleče belo če pomagajo hardinaju...je zastonj za njih...
Sortegilio
07. 06. 2019 16.23
+11
Droga je žal tudi v Sloveniji v porastu. Mladi jo z veseljem jemljejo in na ta način prebolevajo probleme/težave/stiske NA tem mestu pa pozivam Medicino delo in dlakocepske vrhunske med. sestre fokusirale, da se pri pregledih delavcev fokusirajo na droge in psiho ne pa da iščejo napake tam, kjer jih ni - popolni vid in sluh ima redko kdo!
disorderliness
07. 06. 2019 16.44
-5
Mladi, mladi... Stari je pa ne, ali kaj? Pa ne zaradi stisk, ampak zaradi nujnosti pripadnosti. N.pr. ne moreš biti policaj, če nisi zadet!
ivan.z Doba
07. 06. 2019 16.20
+35
Kosovarji bi se radi združili z Albanijo zato, da razširijo dejavnost?
samuray1
07. 06. 2019 16.08
+44
Neki čiptat briše:Izbrisan komentar: Vsi Čiptarji so pri nas mamilaški biznismeni. Le Koper in Izolo si vzemte pod lupo.
galop
07. 06. 2019 16.07
+25
slovenija bo kmalu del kosova.
ChampionsLeague17
07. 06. 2019 16.01
+39
v xxx v celju in livadi pri velenju preprodajajo albanci drogice in vam ji po pomoti v pijaco pljunejo not.. a ni dovolj da vam drogirajo otroke