Tujina

Evropska komisarka za trgovino v Washingtonu o carinah na uvoz evropskih avtomobilov

Washington, 08. 01. 2019 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström bo v Washingtonu z ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem govorila o trgovinskim odnosih med EU in ZDA, v ospredju bodo med drugim carine na uvoz evropskih avtomobilov, s katerimi grozi ameriški predsednik.

Junija lani je sicer Donald Trump sklenil sporazum s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerom in obljubil, da ne bo uvedel dodatnih carin na evropske avtomobile, v zameno pa se je Juncker zavezal, da bo EU povečala uvoz soje in utekočinjenega plina iz ZDA. V ponedeljek, dan pred obiskom Malmströmove v Washingtonu, je Evropska komisija sicer sporočila, da kar tri četrtine soje v EU sedaj prihaja iz ZDA, uvoz iz te države se je tako od julija do decembra lani povečal za kar 112 odstotkov. 

Po dvostranskih pogovorih se bosta Malmströmova in Lighthizer srečala še z japonskim ministrom za trgovino Hiroshigejem Sekom. Na tristranskih pogovorih bodo obravnavali nepoštene trgovinske prakse, še posebej kitajske.

Na srečanju je Juncker obljubil, da bo EU povečala uvoz soje iz ZDA.
Na srečanju je Juncker obljubil, da bo EU povečala uvoz soje iz ZDA. FOTO: AP

ZDA in Kitajska o trgovinski vojni

Do srečanja v Washingtonu prihaja v času, ko se v Pekingu zaključujejo trgovinski pogovori med ameriško in kitajsko delegacijo. Prav danes pa je Kitajsko nenapovedano obiskal tudi severnokorejski voditelj Kim Džong Un, kar je že podkrepilo govorice, da se pripravlja novo srečanje med Kimom in ameriškim predsednikom Trumpom. 

Trump je trgovinsko vojno s Kitajsko lani sprožil zaradi po njegovem nepoštenih kitajskih trgovinskih praks. Državi sta si medsebojno naprtili visoke carine na več kot 300 milijard dolarjev vredno blago. Konflikt je začel spodkopavati dobičke podjetij in zamajal finančne trge.

Trump je prejšnji teden okrepil upanje trgov, da bo mesece dolg trgovinski spor kmalu zgodovina. "Mislim, da bomo s Kitajsko dosegli dogovor," je dejal v petek. "Tečejo obsežna trgovinska pogajanja. Predsednik Xi je tesno vključen vanje, prav tako kot jaz. Zadevo naslavljamo na najvišjih ravneh in zelo dobro nam gre," je dodal.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
08. 01. 2019 20.36
Hočete rečt nemški avti, Francozi ne izvažajo v ZDA, ker delajo na količino in ne na kvaliteto. Tako, da mi ne bomo zaradi teh carin nič na slabšem.