Tujina

Evropske volitve v Franciji: Steve Bannon na pomoč desnici

Pariz, 22. 05. 2019 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji Trumpov politični strateg, ki je po mnenju mnogih odločilno prispeval k Trumpovi izvolitvi v Belo hišo, je pred evropskimi volitvami svoje moči usmeril na Staro celino, z namenom združiti skrajno desne, populistične sile v Evropi. V luči tega se je tudi v Franciji jasno postavil na stran Nacionalnega zbora Marine Le Pen.

A njegova podpora in vmešavanje v evropske volitve v Franciji bi lahko imela prav nasprotne posledice od pričakovanih. Predvsem na nedavnem obisku Pariza se je namreč izkazal za nezaželenega vsiljivca, vsaj kot takega ga je skušala prikazati stranka francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki ji grozi, da se bo na nedeljskih volitvah uvrstila na drugo mesto - za skrajno desnim Nacionalnim zborom Marine Le Pen

Evropske volitve v Franciji so po poročanju France24 namreč postale bitka dveh strank, kar močno spominja na predsedniške volitve iz leta 2017, na katerih je v drugem krogu sicer slavil Macron, a predsedniškemu stolčku je Le Penova prišla bližje, kot si je marsikdo predstavljal.

Bannon se je z Le Penovo srečal že lansko leto.
Bannon se je z Le Penovo srečal že lansko leto. FOTO: AP

V zadnjih dveh letih predsedovanje je Macronu podpora med Francozi sicer vztrajno padala, konec preteklega leta pa so se na ulice množično podali rumeni jopiči in še oslabili podobo mladega francoskega predsednika. Na drugi strani se je Le Penova poskušala otresti slovesa skrajno desne Nacionalne fronte, ki se je še pod vodstvom njenega očeta soočala s številnimi škandali, in jo preimenovala v Nacionalni zbor.

Kot vodilnega kandidata svoje liste za evropske volitve pa so postavili 23-letnega Jordana Bardella, z izbiro pa skušajo na volišča privabiti tudi mlajšo generacijo volivcev. Na drugi strani se je Macronova vodilna kandidatka Nathalie Loiseau soočila z vedno večjo nepriljubljenostjo in slabimi javnimi nastopi. Obema listama javnomnenjske raziskave trenutno namenjajo okoli 20 odstotkov glasov, še piše France24.

Bannon pred volitvami potuje po Evropi in poskuša združiti evropsko desnico.
Bannon pred volitvami potuje po Evropi in poskuša združiti evropsko desnico. FOTO: AP

In v tednu pred volitvami je Steve Bannon pristal v Parizu, se množično srečeval s francoskimi mediji in v intervjujih na vse pretege hvalil Le Penovo. Ter na drugi strani ostre besede namenil francoskemu predsedniku. "Macron si želi Združene države Evrope. Evropske volitve bodo referendum o njem in njegovi viziji za Evropo," je dejal po poročanju portala Politico.

Macronovi na drugi strani niso izgubljali časa in hitro izpostavili, da se domači nacionalisti povezujejo s tujimi, ki bi lahko imeli drugačne interese. "Nova skrajna desnica je mednarodna...poskuša uničiti Evropsko unijo, in dandanes je Nacionalni zbor 'uporabni idiot' v njihovem političnem programu, je Trumpov in Putinov trojanski konj," je dejal Pascal Canfin, drugo uvrščeni na Macronovi listi za volitve.

Sam Macron pa je po poročanju portala Politico Le Penovo stranko označil za notranjega sovražnika, ter jo obtožil, da je pod tujim vplivom, prav zaradi povezav z Bannonom in Rusijo – Nacionalni zbor je pred volitvami namreč najel posojilo pri ruski banki, ki naj bi bila tesno povezana s predsednikom Putinom.

Le Penova se je sicer skušala oddaljiti od Bannona in zatrdila, da kampanjo vodijo popolnoma neodvisno brez kakršnega koli tujega vpliva, Trumpov nekdanji politični strateg pa je bil po njenih besedah zgolj na poslovnem obisku v Parizu.

Banno pa je ob tem v franoski prestolnici razkril tudi svojo širšo vizijo: "Če populisti dobijo več kot 30 odstotkov na evropskih volitvah, bo to dalo zagon Trumpovi kampanji za 2020."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
24. 05. 2019 09.21
-2
Meni gredo Merica ni od nekdaj na jetra, oni in oni in oni pa spet oni, naj bodo prvi v Ameriki, ostali svet pa naj pustijo da se sami SKULIRAJO!
Nimasmisla
22. 05. 2019 20.46
+3
a ti ameri pac morajo povsod drek mešat sicer pa razbita eu odgovarja zda
CIGU MIGU
22. 05. 2019 20.41
-3
bannon na trstenjakovi ti bodo slavolok postavili ,,,,,,,srečno
Animal_Pump
22. 05. 2019 20.21
+17
Če bi se držali neke srednje politike...brez vsiljevanja nekih decev iz tretjih držav, ki jih švercajo v Evropo...pa da ne govorim o raznih drugih vsiljevanj...potem tudi skrajne desnice ne bi bilo. Tako pa...dragi liberalni politiki...pa razni demokratični socialisti...skrajno desnico ste ustvarili sami...žal.
Uporabnik113189
22. 05. 2019 20.34
+6
Zmaga Ukrajini ...
22. 05. 2019 21.21
+0
Joj Animal, ko bi ti že enkrat nehal jokat zarad migrantov. A zdaj boš pa zato, ker se ne strinjaš z dosedanjo politiko, EU kar razbil? Ali tudi doma tako reagiraš - namesto da bi popravil, izboljšal, nadgradil,... kar bombo v roke in bum? Tole v Franciji je videti res grozljivo (tudi naša desnuharska svečkarija misli, da bo zmagala zgolj s čudežno besedo "migranti"), posledično pa je EU v nevarnosti in vprašat bi se moral komu je v interesu šibka EU. Oziroma komu koristi združena in močna EU. In tu je bistvo.
Animal_Pump
23. 05. 2019 14.55
-1
Cherooke med drugim so migranti problem...niso pa zaenkrat glavni problem, so še druge stvari..drugače pa ...kot sem rekel...če bi obdržali srednjo politiko...ne bi bilo desne skrajnosti...tako pa... Če sem iskren se mi fučka za tole Evropo, ko se daje denar...smo Evropa, ko je treba komu pomagat...smo pa vsak zase...klinc gleda tako Evropo..nobene složnosti...naj se meje zaprejo, pa bomo vsak zase. Mi po svoje...ostale države naj pa delajo kar hočejo.
Zmaga Ukrajini ...
23. 05. 2019 21.51
+1
Animal,... saj ravno v tem je problem - EU se je prehitro širila in postala skupnost raznih modelov "z vseh vetrov". In danes se to zelo pozna pri višegrajcih, vzponu radikalne desnice, brexitu,... Ampak ali res ne uvidiš, da bomo brez EU naredili gromozanski korak nazaj. Praviš, da samo plačujemo - ni res, saj ogromno tudi pridobimo (odprte meje in prost pretok ljudi, blaga, storitev in kapitala, evropska sredstva - razvoj podeželja, enotni trg - enotno plačevanje mobilnih storitev, zaščita potrošnikov pred korporacijami, Erazmus program izmenjave ...). Razumem, da te jezi ta nemoč na mejah v zvezi z imigranti, ampak še enkrat izpostavljam to, kar sem že menda milijonkrat povedala - problem imigracijskega navala lahko učinkovito in ustrezno rešimo le na skupni - evropski ravni. Vendar ne z voditelji kot so Orban in ostalimi višegrajci in tudi ne z desničarskimi populisti. Poglej npr. Nigela Faragea, ki ga je danes strah jogurtov, ... in to vse zaradi njegovega populizma in nategovanja ljudi. Oslabljena EU je velika želja Američanov, Rusov, Kitajcev in še koga. Močna, združena EU pa bi moral biti imperativ vseh državljanov EU.
Animal_Pump
24. 05. 2019 15.20
Dobro...to imaš prav..imamo korist tudi od EU. Najbolj mi gre na živce ta razdvojenost. Že Slovenci smo razdvojeni...potem pa vidiš, da je Evropa tudi...vsak vleče na svojo stran. Ampak dokler je bila neka srednja politika...včasih malo v levo..drugič malo v desno, ni bilo problemov. Ko se je ustvarila leva skrajnost...je pa prišla nazaj desna skrajnost, in potem je konec složnosti....in vedno bo tako, čim bo želela ena stran prevladovat, in ukazovat...bo druga stran usekala nazaj še huje. In tako ne more nič fukcionirat...imaš samo metanje polen pod noge ali pa še kaj hujšega. Potem imaš pa tukaj še podrepnike, ki bi podpirali ZDA...pa druge podrepnike, ki bi lizali ta zadnjo Rusom...da bi pa skupaj potegnili, in bili ponosni, da smo Evropejci...tega pa ne. Pa od vseh kontinetov kar jih je ...je najboljše, najlepše,...in najbolj ljudem prijazno bivati ravno v Evropi....tega se folk sploh ne zaveda.
Bolfenk2
22. 05. 2019 19.54
+18
Celotna Evropa bo večinsko volila stranke, ki se zavzemajo za svobodo evropejcev in obrambo pred migranti. Upam, da so slovenske predvolilne ankete fake news. Res bi bilo žalostno in neodgovorno, če bi Slovenci v EU parlament poslali poslance, ki govorijo o Evropi afroevropejcev, združenih državah Evrope brez nacionalnih držav. Kateri bi raje gradili migrantske centre kot varovali meje. Katerim se zdi ropanje in požiganje vikendov, ugrabitve ljudi, kraja avtomobilov in smetenje okolja normalna prihodnost za evropejce.
User416781
22. 05. 2019 21.53
+2
Ravno obratno bo. Desničarske stranke bodo pogorele, saj je ljudem vse bolj jasno, kam vodi taka politika.
Centurion
22. 05. 2019 19.46
+5
A vam je sedaj jasna razlika med civilizirano Avstrijo in balkansko Slovenijo?? V Avstriji bi tak osebek že naslednji dan odstopil in dobil zasluženo kazen, v Sloveniji ga branijo vsi po vrsti od policije do politike. Težko to rečem ampak nismo sposobni imet svojo državo, in veliko bolje bi nam bilo pod Avstrijci. Na žalost je tako, ker naša lepa deželica je eno leglo kriminala in barabije :(
Uporabnik113189
22. 05. 2019 20.39
-2
Se slišiš? Zveniš še slabše kot dunajski hlapec. Slovenija je takšno avstrijsko kulturo že imela, pa smo se za več kot pol stoletja povezali z jugom in rezultati žalostne posledice so tukaj. Danes se počasi vračamo na staro, žal pa bo trajalo tudi pol stoletja, mogoče celo več, ker nekatere je nemogoče prevzgojiti. Če se ne želijo naučiti niti slovenščine, kaj šele vsega ostalega.
Zmaga Ukrajini ...
22. 05. 2019 19.29
-9
Joj, joj, joj,... kaj vse je prilezlo ven. In to ne samo v Franciji. Vse skupaj zgleda kot uvertura v razpad EU. Če kdaj, potem je tokrat RES NUJNO, da bo kar najvišja volilna udeležba (če že ne plebiscitarna), sicer bodo taki modeli prišli na oblast, ... tako kot je v svojih časih na oblast prišel Hitler. In vemo, kaj potem sledi.
Groucho Marx
22. 05. 2019 21.08
+0
Žal leži na vas samih krivda za to, da je postal nekontroliran masovni uvoz brez minimalnih standardov slow-internet no-room-service every-day-spaghetti lack-of-sex nekompatibilnih ilegalnih migrantov problem Evrope številka 1.
Zmaga Ukrajini ...
23. 05. 2019 10.45
+1
"Žal leži na vas samih krivda za to, da je ..." očitno ti še marsikaj ni jasno, imaš pa tudi kroničen problem z doslednostjo in resnicoljubnostjo. Res pa je problem ilegalnih migrantov poleg okoljske problematike in ekonomije (stopnja brezposelnosti, rast življenjskih stroškov, trgovinska vojna ZDA-Kitajska) rangiran na sam vrh problemov EU, in s tem se strinjam.
Mauzahecmauzares
22. 05. 2019 18.57
+2
detect
22. 05. 2019 18.57
-7
tile desničarji delajo same zdrahe po celem svetu.
Ministry of silly walks
22. 05. 2019 18.54
-2
Da je ineteres ZDA šibka in razdeljena Evropa je jasno in v ta namen pošiljajo ultra desničarskega hujskača k evropskim desničarskim populistom, ki želijo sami oslabit Evropo.Zdržena Evropa po drugi svetovni vojni je prinesla mir in izjemen napredek in blagostanje.Ne rečem, da je v združeni Evropi vse OK, daleč od tega, vendar desničarski populizem sigurno ni rešitev, ker za ta populizem je značilno in z čem se napaja je ustvarjanje kaosa, izrednih razmer, iskanja sovražnika, ki je kriv za vse težave malega človeka in vzporedno z tem podpihovanje sovraštva do teh krivcev.Zadnja leta so to migranti ampak ko/če njih ne bo več, bo pa nekdo drug sovražnik, desničarski populizem ga vedno najde.
Groucho Marx
22. 05. 2019 20.02
+11
Če ne bi bilo levičarskega populizma, ne bi bilo niti tegale 'skrajnega' desničarskega. Vsaj in vsekakor ne toliko, da bi se ga bilo treba bati, tako kot se ga bojijo zdaj.
milicevic
22. 05. 2019 18.53
-8
Ta clovk je utelešenje hudiča. Slovenceljni pa se se kar skrivajte za spletnimi portali in volite Janšo da bo se mal pokradu k mu ze dajeste sanse
Skunk Works
22. 05. 2019 18.50
+11
DDD-DOZ,......Družina, Dom, Domovina, - Delo, Odgovornost, Znanje,....6 postulatov paradigme, ki je naš način življenja in našo kulturo usmerjala zadnja stoletja,....in pravzaprav še dlje v zgodovino.....Kdo pri nas in v evropi zagovarja teh 6 temeljev, ki so nas obdržali preko stoletij zgodovinskih viharjev, ter kdo je proti njim, proti vsem šestim, je tudi kristalno jasno. Torej če želite, da boste vi in vaši potomci živeli približno podobno, potem vam je izbira jasna: DDD-DOZ....Če boste volili, kot volijo slovenci večino zadnjih 30 let, bo DDD-DOZ paradigma in način življenja samo vedno bolj oddaljem bled spomin......torej pamet v roke na volitvah.....
Brakedirt
22. 05. 2019 18.54
-9
po tvoje je treba voliti tiste, ki so odleteli z oblasti?
LightningBolt
22. 05. 2019 19.19
-9
Torej če povzamem, volite te DDD- DOZ, oziroma karkoli že to je, če se želite vrniti v srednji vek.
Centurion
22. 05. 2019 18.47
+10
Za šibkost Evrope in vzpon ekstremizma se zahvalite Angeli Merkel, Macronu, Sorošu in ostalim elitam ki ne upoštevajo volje ljudstva, kar je temelj zdrave demokracije in blagostanja. Evropa dveh brzin kjer močnejše države diktirajo šibkejšim, kjer je socialna razlika med državami kot od zemlje do lune pač nima neomejenega roka trajanja. Kriv ni ne Putin ne Trump, ne Kitajska, ne Indija ki samo izkoriščajo ta politično ekonomski vakum pokvarjenih in koruptivnih elit v Bruslju, kriva je Evropa in nihče drug.
Kaj?mo
22. 05. 2019 18.52
-3
Po tvoje bi morali Nemci pol svoje plače nakazati Bolgarom? Logično da je prepad. Ampak verjami, če ne bi bili v EU, bi bil še večji.
detect
22. 05. 2019 18.47
-1
tile amerikanci se povsot vmešavajo.
M_teorija
22. 05. 2019 18.47
+5
Talebo kot populisti v GB, ki so nardil štalo z brexitom, pol so se po poskril in nahecal ambiciozno kamelo, da ljudi še vedno pelje žejne v propad!?
Schnitzel
22. 05. 2019 18.45
-1
Paradoks je, da razdiranje in slabitev Evrope, ki se ga grejo skrajni desničarji in evroskeptiki (ali bolje evrohaterji), gre na roke ravno tistim, ki so na nas poslali morje migrantov.
puspan
22. 05. 2019 18.42
+5
Za Bannona smo prvič izvedeli, ko je naš zet nastopal v predvolilni kampanji za novega ameriškega predsednika, kjer je na koncu zaradi nejasnih okoliščin tudi zmagal. Ali mi lahko nekdo pove njegove zasluge, da meša drek v evropski politični pokrajini?
dr.Fen0men
22. 05. 2019 18.43
-5
Hehe od kje si pa ti prilezel? si se ravno zbudil? dobrodošel v do grla zafurani EU...:)))))
puspan
22. 05. 2019 18.51
+3
Tudi z ogrevanjem zakrnjenih možganov, jih ne boš obudil k življenju.
M_teorija
22. 05. 2019 18.40
+4
Na tega zdraharja sem se dolgo nazaj opozarjal. EU ne rabi KKK!?
graf
22. 05. 2019 18.26
+16
Od vseh evro kandidatov ne najdete 10% folka ki bi DEJANSKO radi pomagali svoji državi , vsem se gre za evroposlanske plače ! Ugibajte koliko kandidatov bi bilo če bi bila recimo plača minimalna ipd ...
dr.Fen0men
22. 05. 2019 18.30
+3
Schnitzel
22. 05. 2019 18.34
Silvey
22. 05. 2019 18.10
+10
Macron bo v Franciji naselil afriške migrante in šele takrat bo uresničena njegova želja.
vertex
22. 05. 2019 18.21
+0
macron merkel jansa...vsi iz istega gnezda ...epp
puspan
22. 05. 2019 18.44
-1
Ne žali prvih dveh, posebno Angele, od katere žanjemo koristi tudi mi v Sloveniji.
vertex
22. 05. 2019 19.56
+0
Glede migrantov sem mislil in lažnivi borbi sds komunistov proti njim