Tujina

Evropski poslanci sprejeli direktivo o avtorskih pravicah

Strasbourg, 26. 03. 2019 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
K.H./U.Z./U.V./STA
Komentarji
174

Evropski poslanci so na glasovanju na plenarnem zasedanju v Strasbourgu s 348 glasovi za in 274 proti podprli novo direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. S tem so razveselili ustvarjalce, najglasnejši nasprotniki direktive pa so današnji dan označili za katastrofo.

Besedilo direktive je nastalo po dveh letih usklajevanj, ki so razdvojila zagovornike avtorskih pravic in kritike, ki so v dokumentu prepoznali možnost za cenzuro interneta.

Evropski parlament je s 348 glasovi za in 274 proti direktivo potrdil v drugem branju. Države članice Evropske unije morajo zdaj direktivo, ki so jo načelno sprejele, prenesti v lastno zakonodajo, da bo ta stopila v veljavo.

Direktiva je del reforme avtorskega prava v EU, ki bi bila prilagojena digitalni dobi, v kateri glavni dostop do ustvarjalnega dela in novinarskih člankov predstavljajo ponudniki, ki omogočajo pretakanje glasbe s spleta, platforme z videom na zahtevo, agregatorji novic in plaftorme, ki uporabnikom spleta omogočajo nalaganje vsebin.

Z namenom, da bi spodbudila razvoj kreativnih industrij v Evropi, jo je Evropska komisija predlagala septembra 2016. Po več kot dveh letih dopolnjevanj in prilagajanj so Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija februarja letos dosegli načelno politično soglasje glede ureditve avtorskih pravic v času globalnih komunikacijskih omrežij.

Evropski poslanci so se danes sicer v razpravi o avtorskih pravicah zavzeli za zaščito avtorjev, a so ostali razdeljeni glede podpore direktivi. Eni so opozarjali na nekatere sporne člene, ki naj bi ogrožali svobodo izražanja, z druge strani so se vrstili pozivi, da je zadnji čas za zaščito avtorskih pravic.

Direktiva od gigantov, kot sta Youtube in Facebook, zahteva, da prevzamejo odgovornost za vsebino.
Direktiva od gigantov, kot sta Youtube in Facebook, zahteva, da prevzamejo odgovornost za vsebino. FOTO: Dreamstime

Poročevalec Axel Voss (EPP) je evropske poslance pred glasovanjem pozval, naj direktivo  podprejo in s tem zagotovijo boljše razmerje med platformami in imetniki avtorskih pravic. Po njegovi oceni je nova zakonodaja korak v pravo smer na področju pravic avtorjev, digitalnega sveta in svobode izražanja.

V bran direktivi je stopila tudi evropska komisarka za digitalno ekonomijo in družbo Marija Gabriel, ki je ocenila, da omogoča skupen cilj posodobitve avtorskih pravic v 21. stoletju. Dejala je, da bo zakonodaja okrepila pogajalsko stališče ustvarjalcev, da dobijo pravično povračilo za svoje delo.

Politične skupine pa so bile bolj razdeljene. Medtem ko je ta uživala jasno podporo med poslanci Evropske ljudske stranke (EPP), iz katere je tudi glavni poročevalec Voss, in pri liberalcih (Alde), je bilo iz vrst socialdemokratov (S&D) in evropskih zelenih slišati glasne kritike predvsem na račun 11. in 13. člena, ki sta v posodobljeni direktivi preštevilčena v 15. in 17. člen.

Pri spornih členih so med drugim opozarjali, da bodo v vsakem primeru spletni giganti še vedno zaslužkarji, saj imajo trenutno edini na voljo sisteme za filtriranje, ki jih bodo prodajali drugim manjšim podjetjem, prizadetim v okviru direktive. Na drugi strani zagovorniki trdijo, da programov za filtriranje vsebin, ki so avtorsko zaščitene, ne bo in da z direktivo ne bodo cenzurirali spleta.

Najbolj razburja del direktive, ki od gigantov, kot sta Youtube in Facebook, zahteva, da prevzamejo odgovornost za vsebino, ki jo uporabniki objavljajo na njihovih platformah. Kritiki direktive pa pravijo, da bo ta omejila svobodo govora, okrnila ustvarjalnost in prisilila strani, da naložijo filtre. 

Poslanka Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (S&D) je prepričana, da direktiva ne vzpostavlja ravnotežja med vsemi udeleženci. Skupaj z Julio Rede (Zeleni) sta spomnili, da so številni državljani po evropskih mestih konec preteklega tedna protestirali proti direktivi. Redejeva je zavrnila nekatere očitke, da so protestnike domnevno plačali lobisti in spletni giganti. Kritična je bila tudi do drugih evropskih poslancev, ki so po njenem prepričanju prezrli številna vprašanja in pozive glede direktive, s katerimi so državljani polnili njihove spletne nabiralnike.

Večina slovenskih evroposlancev glasovala proti direktivi

Razočaranje nad sprejetjem direktive brez glasovanja o spornih členih so prek Twitterja izrazili tudi nekateri slovenski evropski poslanci. Večina jih je glasovala proti direktivi, podprli pa so jo Lojze Peterle, Franc Bogovič in Ivo Vajgl. 

Bogovič je med drugim dejal, da v direktivi pravici do svobode govora na internetu in zaščite avtorske vsebine nista izključujoči, ampak da se je našel kompromis. Vajgl pa je pojasnil, da je tehtnem premisleku ocenil, da bi odlaganje sistemske ureditve tega področja lahko prineslo več škode, kot sprejetje zakonodaje s pomanjkljivostmi, ki se jih lahko popravi.

Evroposlanka iz vrst SD Tanja Fajon je sprejetje direktive označila za "gnilo zmago kolektivnih organizacij in velike glasbene industrije nad malimi imetniki avtorskih pravic"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi evroposlanka Romana Tomc (SDS) je opozorila, da "pomisleki pri uporabnikih niso bili v celoti odpravljeni". Proti sta glasovala tudi druga evroposlanca iz vrst SDS, Milan Zver in Patricija Šulin

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Proti je glasoval tudi Igor Šoltes, ki je podobno kot Fajonova izrazil nezadovoljstvo, da se ni glasovalo o dopolnilih. Kot je ocenil na razpravi po glasovanju, predstavlja direktiva resno grožnjo, da bo zadušila ustvarjalnost, ki jo Evropa potrebuje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Levica: Temen dan za internet

Iz Levice so sporočili, da sprejem Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu pomeni temen dan za internet. "Kratko bomo potegnili vsakdanji uporabniki in mali ustvarjalci, svetovni splet pa bo postal še bolj nadzorovan in monopoliziran," so zapisali.

Kot pravijo, je 348 evropskih poslancev in poslank, ki so sodelovali pri tej odločitvi, zavestno ignoriralo stotisoče protestnikov, rekordno, pet milijonov podpisov težko peticijo, in argumente strokovnjakov s številnih področij.

"Gre za pokazatelj, kako močno lobistični interesi in netransparentni postopki zaznamujejo sprejemanje odločitev v Evropski uniji. Maja nas čakajo evropske volitve. Čas je, da pokažemo vrata tistim poslancem, ki ne delijo vizije interneta kot prostora svobodne izmenjave idej, razvoja in kreativnosti," so še dodali.

Pred poslopjem Evropskega parlamenta se je sicer pred razpravo zbralo več deset zagovornikov direktive, ki so mimoidočim delili letake s pozivom k sprejetju. Med podpisniki letaka #Yes2Copyright je več sto evropskih ustvarjalcev, med njimi tudi več deset slovenskih ustvarjalcev s področja filma in gledališča.

Slovenski avtorji sprejetje direktive pozdravili

Slovenski avtorji glede direktive držijo skupaj in njeno sprejetje s strani Evropskega parlamenta pozdravljajo. Direktor zavoda Aipa Gregor Štibernik je dejal, da se v imenu avdiovizualnih avtorjev lahko zahvalijo "vsem, ki so glasovali za direktivo in za kreativno Evropo". Avtorji bodo po njegovih besedah s sprejemom direktive lahko končno zahtevali ustrezno poplačilo za uporabo svojih del, opomnil pa je, da je vse odvisno od tega, kako bo direktiva implementirana v nacionalno zakonodajo. Pred nami sta dve leti implementacijskega roka, sam postopek pa bo vodilo ministrstvo za gospodarstvo.

Tudi likovni umetniki pozdravljajo sprejem direktive, saj je, kot je dejal Aleš Sedmak, na medmrežju nujno treba vzpostaviti ravnovesje in zagotavljati avtorjem nadomestilo za rabo avtorskih pravic. Likovniki trenutno ne morejo uveljavljati niti osnovnih avtorskih pravic, Sedmak pa je spomnil, da so se zavzeli za vzpostavitev svoje kolektivne organizacije. "Sprejetje direktive nam je v oporo in v podporo," je dodal.

Evropski parlament je s sprejetjem direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu razveselil ustvarjalce, najglasnejši nasprotniki direktive pa so današnji dan označili za katastrofo.
Evropski parlament je s sprejetjem direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu razveselil ustvarjalce, najglasnejši nasprotniki direktive pa so današnji dan označili za katastrofo. FOTO: Dreamstime

Predstavnik književnikov in založnikov Luka Novak (Sazor) je povedal, da so v imenu združenih slovenskih ustvarjalcev zadovoljni, "ker je končno prišlo do tega, da se bo internet začel urejati tudi z vidika avtorskega prava in da ne bo več vladal neke vrste Divji zahod, kjer vsak dela, kar hoče in za uporabno avtorskih vsebin ne plača nič".

Predstavnik glasbenih avtorjev in fonogramske industrije Dario Rot pa je dejal: "Danes je velik dan za vse imetnike pravic, avtorje, glasbenike, ki bo prinesel velike spremembe v digitalnem okolju v vsej Evropi. To pomeni, da se bo Youtube vsaj delno izenačil z drugimi glasbenimi portali, ki v tem trenutku delujejo legalno in tudi plačujejo primerna nadomestila vsem ustvarjalcem ali imetnikom pravic. Ne bo več imel svojih pravil, kot jih ima zdaj, ko recimo v Sloveniji ustvarjalec ni dobil nič."

Društvo novinarjev Slovenije prav tako pozdravlja sprejem direktive. "Po več kot desetletju brezplačnega izkoriščanja avtorsko zaščitenih del na internetu je sprejeta regulacija, ki bo ustvarjalcem zagotovila pravično plačilo za uporabo njihovih del. Direktiva vsebuje pomembne določbe za kreativno in medijsko industrijo ter avtorje. Tako izdajateljem kot novinarjem zagotavlja delež od uporabe avtorskih del na internetu (11. člen), uvaja princip primernega in sorazmernega nadomestila za avtorje (14. člen), transparentnost, alternativni mehanizem za reševanje sporov in možnost, da avtorje zastopajo njihovi sindikati (členi 14-16)," je pojasnila predstavnica društva novinarjev Špela Stare.

Po besedah sogovornice pa poslanci žal niso izkoristili možnosti za izboljšanje besedila: "Novinarske organizacije si bomo zdaj prizadevale za izboljšanje pozicije novinarjev pri implementaciji direktive v nacionalno zakonodajo in začele pogajanja z izdajatelji za pošten in sorazmeren delež pri razdelitvi avtorskih nadomestil, ki jih bo direktiva zagotovila izdajateljem medijev."

Možnost izboljšanja direktive se je izmuznila za zgolj pet glasov

Direktorica Inštituta za intelektualno lastnino Maja Bogataj Jančič je opomnila, da je bilo med glasovanjem o tem, ali bi glasovali o sprejetju direktive kot celote ali pa bi jo vendarle še popravljali z amandmaji, le pet glasov razlike, kar se ji zdi precej povedno. Z izglasovanjem direktive sta bila tako sprejeta tudi sporna 11. in 13. člen (po novem 15. in 17. člen), na katera so ves čas opozarjali kritiki direktive, in naj bi po predvidevanjih poznavalcev področja prinašala dolgoročne negativne posledice.

"S kolegi pravniki domnevamo, da bo direktiva prinašala precej pravnih problemov, upam pa, da bo 11. člen prinesel tudi nadomestila novinarjem in končnim ustvarjalcem ter da bo 13. člen predstavljal mehanizem, da bodo vsaj nekateri ustvarjalci dobili nadomestila od Googla in podobnih platform," je razmišljala sogovornica, a ob tem opozorila na to, da bo na podlagi 13. člena zaradi potrebe po vzpostavitvi mehanizmov za nadzor in odstranjevanje vsebin s spleta izločenih več vsebin, kot jih avtorsko pravo sicer dovoljuje. Maja Bogataj Jančič je dodala, da je za Slovenijo ključno, da bi v direktivo vključene določbe o izjemah, ki ta hip niso dovolj dobre in so med drugim vezane na izobraževanje, v svojo zakonodajo čim bolje implementirala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vsesorte
27. 03. 2019 11.21
+2
Rešitev je VPN internet, novi globalni ponudnik(i) interneta, kjer se na strežnike povežeš preko šifrirane VPN povezave v lokalno PUBLIC omrežje. Najprej pa se "losati" googla, facebooka in uporabljati druge iskalnike (Brave ... itd.) in socialna omrežja.
Kwaj
27. 03. 2019 10.35
+7
Tale Peterle je konj.....ko misliš,da je že v penziji še vedno drek meša..
Dule Med
27. 03. 2019 09.38
+3
Potrebno de se nazaj povezovati kakor smo se nekoč, ko ni bilo interneta, itd..... smo vsi bili med seboj pozitivno povezani, sedaj so pa vsi med seboj skregani.
NPC24ur
27. 03. 2019 09.29
+19
George Orwell je ze nekaj casa nazaj predvideval taksne stvari... Se malo pa bomo v taksnih casih, ko bos "novice" lahko spremljal le iz velikih medijskih his, ki propagirajo razlicne lazi in propagande. Si predstavljate, da edine novice berete le iz 24 ur? Bili bi tako dezinformirani in naivni, kot ovce, ki jih peljejo v klavnico.
SandWitch555 .
27. 03. 2019 09.25
+7
Keri papaki nimajo pojma o čem govorijo, mali avtorji bodo najbolj trpeli, sploh pa izjava da youtuber v sloveniji ne more/ni isto plačan, od kje vam te glupe informacije, kr neki, sej mam znance k so plačani, okrog 2dollarja na 1000 ogledov to pride, v primeru da je kanal hitro rastoč in ima aktiven comunity seveda dobi več, ni pa to odstopanje niti približno veliko. Vse kar prinaša article 13 je bolj komercializerane socialne medije, zapiramo pot malim kreatorem da bi sploh zadihali, zakaj bi bilo youtubu v interesu da se zavzame za kanal s par 1000 sledilci? enostavno bodo vse vsebine blokirane, you tube pa bo postal komercialni tv, gor bomo imeli tonight show ki sortira in blokira nevšečne komentarje, enako bo na ostalih medijih, ne bo več kritike ali kreativnosti, polom, fake news bo v razcvetu in neinformerani evropejci bodo nasedal lažem iz komerciale. Vse tone v žgočem, rdečem morju; sonce zahaja in v njem se opaja tisočkrat mrtvi evropski človek.
Al83
27. 03. 2019 09.21
+9
Adijo svoboden internet. Bomo morali imeti vsi VPNe, kot jih imajo na kitajskem.
RUGIEVIT
27. 03. 2019 09.14
RUGIEVIT
27. 03. 2019 09.13
+1
Saj bomo to mi plačevali in giganti Al zraven naročnine al pa za vsak ogled posebej! Oni nebodo šli v minus!
Shisui
27. 03. 2019 08.59
+18
Omejevanje svobode pretekanja informacij in govora bi morali tretirati kot osebni napad na vse nas. Neverjetno, da nam taki bedaki krojijo usodo.
Al83
27. 03. 2019 09.24
+6
Delajo, kar je najbolše za njih-elite in kar je v njihovem interesu. Navadni ljudje itak nismo del njihove kulture in smo zato samo govedo, ki ga je potrebno zasužnjiti in, ali iztrebiti.
MountainVibes
27. 03. 2019 08.13
+28
Omejevanje svobode govora! Hodimo nazaj v preteklost ne naprej v prihodnjost! Žalost
WolfeWoof
26. 03. 2019 21.57
+17
Kakšni kreteni. Pol se pa čudijo ko jim drugi pravijo da so še vedno komunisti.
Samo.Jst
26. 03. 2019 21.25
+26
Lobisti so opravili svoje delo z odliko in še ena potrditev da človeška neumnost ne pozna meja.
Novi uporabnik
26. 03. 2019 20.27
+20
Tole je skregano s pametjo. Recimo da predvajam avtorsko zaščiteno glasbo po telefonu. Kriv sem jaz, ne pa telefonsko podjetje. Isto bi moralo veljati za internet.
dartford
27. 03. 2019 08.29
+2
Imaš prav, ampak isto je že npr v transportu: voznik kamiona naredi prometni prekršek, kazen pa poleg voznika prejme še prevozniško podjetje, v katerem je ta voznik zaposlen. Skregano z vsako logiko.
Chatefucio
26. 03. 2019 20.07
+10
čist tko, kaj to pomeni za partis variante? Bomo še loh kej snel'? :D
nagec123
26. 03. 2019 20.10
-3
Novi uporabnik
26. 03. 2019 20.25
+10
Partis je že zdaj protizakonit. Torrenti obstajajo kljub temu da so nezakoniti.
bigboye
26. 03. 2019 20.05
+8
nas je prevec, da bi vse to slo cisto po nacrtih
nagec123
26. 03. 2019 19.56
+11
Zdaj se lahko igrejo,ker točno vejo ,da nihče zaradi te cenzure nebo odjavil interneta, ampak to bi bilo edino zdravilo, konec milijard prihodov za gigante požrešne!
HellWolf
26. 03. 2019 19.28
+42
Zaščita avtorskih pravic? Meni bolj deluje kot moderni lov na čarovnice...
blazter
26. 03. 2019 19.24
+3
Ja Mali Vedi je za njih višek računalništva
Casey Ry
26. 03. 2019 19.23
+38
Peterle spet serje proti lastnemu narodu!
jured100
26. 03. 2019 19.15
+44
V drugih besedah - vsak bo še naprej lahko klical "false claim" na youtubu, memov ne bo več ali pa bodo vsaj omejeni (Pepe je prenevaren, njega sigurn ne bo več), veliki ustvarjalci bodo lahko male še bolj izigravali ter navadni ljudje ne bomo več morali uporabljati fair use na npr. youtubu. Ne pozabimo kako lepo bo cenzurirat strani kot so 4chan, reddit etc., ker to tut prihaja s temlem in tako bodo ubili vsa mnenja katera so proti agendi elit in medijev. Zgodovina se ponavlja, le da v preteklosti je bil tega kriv en človek (katerega ne bom omenil, ampak je zelo slab človek na Nemški strani 2. sv. v.) danes je pa cel parlament. Mogoče malo pretiravam toda, če bi jaz bil v njihovih nogah bi glih to naredil. Ne verjamem v dobrobit teleh poslancev v EU-ju, še posebej od migrantske krize naprej.