Tujina

FBI aretiral ukrajinska poslovneža, ki sta pomagala Giulianiju in Trumpu

New York, 10. 10. 2019 18.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
14

Ameriška zvezna policija FBI je v sredo aretirala poslovneža s Floride ukrajinskega rodu Leva Parnasa in Igorja Frumana, ki sta odvetniku predsednika ZDA Donalda Trumpa Rudyju Giulianiju pomagala pri kampanji proti Jospehu Bidnu in njegovemu sinu Hunterju Bidnu v Ukrajini.

Oba sta bogata donatorja republikanskih političnih kandidatov na čelu s Trumpom, aretacija pa je presenetljiva glede na to, da pravosodno ministrstvo obvladuje minister Bob Barr, ki skuša Trumpa zaščititi pred preiskavami. Vendar pa je obtožnico vložil urad zveznega tožilca na Manhattnu.

Lev Parnas in Igor Fruman sta tehnično gledano Giulianijevi stranki, zvezno tožilstvo v New Yorku pa ju preganja, ker sta Trumpu in republikancem nakazovala denar mimo zakonodaje o financiranju volilnih kampanj. Julija lani ju je Zvezni volilni komisiji (FEC) prijavila organizacija Pravni center za kampanje.

Giulianiju naj bi pomagal ukrajinsko-ameriška poslovneža Parnas in Furman.
Giulianiju naj bi pomagal ukrajinsko-ameriška poslovneža Parnas in Furman. FOTO: POP TV

Odbor za politično akcijo America First Action, ki podpira Trumpa, je po prijavi njuna sredstva prestavil na poseben račun in ga ni porabil. Gre za nekaj sto tisoč evrov. Oba sta bila maja lani na večerji pri Trumpu, kasneje sta se sestala s predsednikovim sinom Donaldom mlajšim in nekdanjim predsednikom omenjenega odbora za politično akcijo Tommyjem Hicksom mlajšim.

Fruman in Parnas sta Giulianija v Ukrajini predstavila državnim uradnikom in tožilcem, s katerimi se je pogovarjal o Hunterju Bidnu, ki je bil v nadzornem odboru ukrajinskega energetskega podjetja v času, ko je bil njegov oče Joseph Biden podpredsednik ZDA. Zaradi tega ju želijo zaslišati tudi kongresni odbori, ki vodijo preiskave pred ustavno obtožbo Trumpa.

Oba sta si tudi aktivno prizadevala proti nekdanji veleposlanici ZDA v Ukrajini Marie Yovanovitch, ki jo je Trump letos predčasno odpoklical. Delovala sta tudi preko republikanskega kongresnika iz Teksasa Peta Sessionsa, ki je nato pisal državnemu sekretarju Miku Pompeu, naj odstavi veleposlanico, ker je v zasebnih pogovorih slabo govorila o Trumpu. Fruman in Parnas sta potem nakazala nekaj denarja za Sessionsovo kampanjo.

Trump je Yovanovitchevo odstavil na pobudo Giulianija, ki se je pritožil, da veleposlanica ne sodeluje pri njegovih prizadevanjih proti Bidnu v Ukrajini. Demokrati so 24. septembra sprožili preiskave pred ustavno obtožbo in odstavitvijo Trumpa, ker je v Ukrajini iskal pomoč proti političnemu nasprotniku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
11. 10. 2019 15.50
-1
Ej, saj še Fox News gre zdaj Trumpu na živce, pokazali so anketo kjer večina podpira impeachment. Pa saj še ne vemo kdo je večji lopov Trump ali Giuliani.
preprosto
11. 10. 2019 13.23
+3
Ha ha ha čist po amreiško, v resnici v stilu SDS. Aretirajo izvajalce, naročnike pa ne. Tragikomedija. Prin nas zaprejo slikarja zaradi psolov spatrijo ljudje, ki pa so o tem odločal pa dnes sedijo v parlametu in...
kure bedne
10. 10. 2019 21.18
+4
Do danes niste napisali niti ene pozitivne novice o Trumpu. Mislim, da vsi vemo, kdo vas plačuje dragi "kvazi" novinarčki. Enostranski, da kar peče.
preprosto
11. 10. 2019 13.31
+0
A na Novi TV ste kdaj kaj dobrega napisal o Šarcu ali pa o...
za bojši jutri
10. 10. 2019 20.03
+5
Glede zanesljivosti zaveznika ZDA, Evropi v poduk primer Kurdov. Američani stisnili rep med noge, Kurdi ostali sami.
najseve
10. 10. 2019 19.33
+0
Kaj, če bi prevedli Giullianijev odgovor?
MrKritik77 .
10. 10. 2019 19.05
+1
Tudi Trump bi moral obleči "črtasto srajčko". Rešilo ga bo le to, da ga bodo spoznali za senilnega in odvisnega od mamil/poživil, tako da bo preostanek svojega življenja preživel v primerni instituciji, kjer mu bodo prijazni možje v belem prinašali zajtrk ter tudi vse ostale obroke.
Mega100
10. 10. 2019 19.16
-5
kaj te pa moti Trump...on je predsednik ZDA. A imaš ti kakšne težave zato, a mogoče potrebuješ neko psihološko pomoč?
MrKritik77 .
10. 10. 2019 19.22
+4
@Mega100 Trump me sploh ne moti kot en ostarel človek, ki se spopada z odvisnostjo. Resnično si želim, da mu kot starostniku z napredujočo demenco čim prej pomagajo. Revež je. Da niti ne govorimo, da je praktično non-stop na poživilih, da lahko sploh funkcionira. Tega en dedek njegovih let resnično ne rabi.
Mega100
10. 10. 2019 19.30
-4
MrKritik poživila so tudi mainsteam mediji. Ti imaš verjetno na internetu vse programirano, da ko kaj koli klikneš, so le informacije od mainstream medijev. Imajo te čist ulovljenega v svoji "pajkovi" mreži informacij.
MrKritik77 .
10. 10. 2019 19.38
+2
@Mega100 Kar tolaži se, morda ti bo celo pomagalo.
Sredina
10. 10. 2019 19.05
+12
Obnasanje Trumpa in administracije oz. oviranje preiskave je se najvecji dokaz da je nekaj narobe in da nekaj skrivajo. Nekdo ki nima nicesar za skrivat pac nebi oporekal preiskavi, sploh ce bi jo lahko izkoristil v politicne namene, kar bi jo Trump lahko, ker pa ne pokazejo dokumentov, ker ljudem prepovedujejo pricanja je to kronski dokaz da gre za nepravilnosti, ki so vredne impeachmenta. Ze sam argument republikancev in bele hise, da naj se najprej opravi glasovanje o impeachmentu in nato preiskava je skregan z vsako logiko, preiskava se opravi pred vlozitvijo obtoznice, tudi sodisca delujejo tako, ta pa nato odlocijo o pravnomocnosti obtoznice in zacnejo sodni postopek, samo glasovanje o impeachmentu je glasovanje o obtoznici, o tej pa se ne more glasovat, ce se ne opravi preiskave
Mega100
10. 10. 2019 19.02
+4
Danes ob 19h in 22 minut je Trump šel na WC...tako pravijo naši zanesljivi viri...lol.
tornadotex
10. 10. 2019 19.01
+3
Kotaleča se brbotajoča brozga,ki vse bolj zaudarja....