Tujina

FBI končal preiskavo Kavanaugha

Washington, 04. 10. 2018 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
31

FBI je sklenil hitro in omejeno preiskavo ozadja kandidata za vrhovnega sodnika ZDA Bretta Kavanaugha po obtožbah o spolnih napadih, vodja senatne večine Mitch McConnell pa je pohitel z razpisom glasovanja o njegovi kandidaturi, ki bo v petek. Senatorji bodo tako imeli le en dan časa za preučitev poročila FBI.

Republikancem se mudi s potrditvijo.
Republikancem se mudi s potrditvijo. FOTO: AP

Prepovedana objava informacij v javnosti

Senatorji bodo poročilo danes lahko brali v posebni sobi za zaprtimi vrati, pravila igre pa jim prepovedujejo objavo informacij v javnosti. To je recept za zaupno uhajanje informacij v javnost tik pred glasovanjem. Dramatično atmosfero stopnjujejo tudi skupine protestnikov proti Kavanaughu, ki so zasedli senatne zgradbe in okolico kongresa, kjer so tudi okrepljene enote kongresne policije.

Parametre preiskave je FBI določila Bela hiša, ki ima močan politični motiv za površno in hitro končano preiskavo. Ker ne gre za kazensko preiskavo ampak za preiskavo ozadja kandidata, mora FBI pri tem poslušati Belo hišo.

Republikancem se mudi s potrditvijo

McConnellu in republikancem se mudi s potrditvijo, da ne pride na dan še kakšna informacija, ki bi ogrozila Kavanaughovo kandidaturo, opozarjajo demokrati. Odločitev o imenovanju Kavanaugha je v rokah treh republikanskih senatorjev - Susan Collins iz Maina, Lise Murkowski iz Aljaske in Jeffa Flaka iz Arizone, ki še niso povedali, kako bodo glasovali.

ZDA so danes zaradi Kavanaugha in žensk, ki ga obtožujejo spolnih napadov, razdeljene še bolj kot prej.
ZDA so danes zaradi Kavanaugha in žensk, ki ga obtožujejo spolnih napadov, razdeljene še bolj kot prej. FOTO: AP

Ostali republikanci nameravajo Kavanaugha potrditi, demokrati nameravajo glasovati proti, razen peščice iz držav, kjer je priljubljen predsednik Donald Trump, in si želijo ohraniti položaj po novembrskih volitvah. Ti demokrati čakajo na odločitev treh omenjenih republikancev. Če bo jasno, da bo Kavanaughova kandidatura propadla, bodo glasovali proti njemu, če bo jasno, da bo uspela, bodo glasovali zanj.

Zapleti okrog Kavanaugha so podžgali volilno bazo obeh strank. Ženske so jezne in nameravajo novembra na volitvah podpreti demokrate, beli moški so prav tako jezni in imajo malce več volje za udeležbo na volitvah kot doslej, kar že odražajo tudi zadnje javnomnenjske ankete.

ZDA so danes zaradi Kavanaugha in žensk, ki ga obtožujejo spolnih napadov, razdeljene še bolj kot prej, čeprav se je to od izvolitve Donalda Trumpa za predsednika zdelo skoraj nemogoče.

Trump je v torek nekoliko otežil Kavanaughove možnosti, ker se je norčeval iz Fordove, vsi trije neodločeni republikanski senatorji pa so Trumpove izjave pred podporniki v Mississippiju, ki so se prav tako norčevali iz domnevne žrtve spolnega napada, ostro obsodili.

Kakšne so možnosti za potrditev?

Novopečeni Trumpov senatni zaveznik Lindsey Graham iz Južne Karoline je zato Trumpa pozval, naj bo do glasovanja o potrditvi tiho, ker po nepotrebnem zapleta zadeve. Odločilno namreč je, katera stran bo prepričala Collinsovo, Murkowsko ali Flaka. Republikanci lahko izgubijo le enega od njih, brez dveh pa Kavanaughove potrditve ne bo.

Kavanaugh je na zaslišanju prejšnji teden, ko se je branil pred obtožbami, nastopil ostro, bil je nesramen do demokratskih senatorjev, govoril je o zaroti zaradi njegovih preteklih preiskav Billa in Hillary Clinton ter jim grozil, da "se vse vrača in plača".

Tega si doslej še ni privoščil noben kandidat za vrhovnega sodnika v zgodovini in demokrati opozarjajo, da bo Kavanaugh pri svojih odločitvah na vrhovnem sodišču povsem pristranski.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Našvasan_zob
04. 10. 2018 15.56
-3
Tip je čuden... obrazna mimika in nihanje razpoloženja jasno nakazujeta, da ni primeren za tako delo...
dannyer
04. 10. 2018 18.14
+0
čudna je fordova ,ki laže in zavaja njene govorice telesa so povsem drugačne in ne nakazujejo na to kar je brala pa še lagala je tožilka je dajala da ni kredibilna.
MrKritik77 .
04. 10. 2018 11.24
+2
Verjetno je kriv, zagotovo vedeli ne bomo nikoli. Vsekakor pa je čustveno nestabilen, lažniv alkoholik in kot tak ne sodi na položaj vrhovnega sodnika. Resnično me zanima, kako se bodo odločili senatorji.
dannyer
04. 10. 2018 12.04
-3
Čustveno nestabilen? bil je jezen po teh laži in grožnjam njegovi družini in tudi tako jezno je nastopil memorandom tožilke je jasen fordova je ne kredibilna njene zgodbe se ne ujema nima prič spreminja zgodbo poglej si memorandum pol pa tvezi neumnosti verjetno res ni kriv in je nedolžen. čedalje več takih izmišlotin pade na sodišču nastradajo pa seveda moški. kot oni 3 igralci ki so bil iv zaporu priča pa se je pogodila in priznala laž. si sploh spremljal 9 urno zaslišanje njena telesna govorica jo je povsem izdala da pa je bil sodnika alkoholik pa ni dokaze govoriš o človeku ,ki nikoli ni zamodil predavanja ,ki je vse kar se je lotil končal na vrhu. alkoholiki namreč nebi končali na vrhu.
Našvasan_zob
04. 10. 2018 15.57
+0
Večkrat mu je šlo na jok ob popolnoma banalnih stavkih... Ali je res bedno igral ali pa je čustveno nestabilen..vsekor je izgledalo zelo nenavadno malodane čudno..
dannyer
04. 10. 2018 18.13
-1
Zato ker so mu grozili radilani L njemu otrokom in Ženi čustveno ni nestabilen je zelo vsak bi se z ogorčenjem branil tako pred radikalnimi demokrati katerim je pomembna moč in uničenje celo sedaj vemo katera ženska je spustila to v javnost prav o d te senatorke katera je trdila da neve. človek je bil najbolši na vseh ravneh in je glede tega naj bolj usposoblen. bil je sekretar v bušovi vladi in imel je naj večjo dostopnost kar jih primore zda. on je nedolžen med tem ko je tožilka ovrgla fordovo pričanje kot ne kredibilno tudi sama se je dobila na pasti saj je lagala pred kongresom in zaradi tega lahko dobi 5 let
abc123def456
04. 10. 2018 11.00
+5
na netu pisse vse sorte. leva in desna propagandna vojna. zzal je od TV v slo samo chris cuomo in jake tapper politics-inside - to je bolj sredinsko-levo. edini objektivni info. je bil congressional hearing po TV. tam se kandidat res ni proslavil.
trumpet2018
04. 10. 2018 10.16
+11
kakšno preiskavo neki, vse priče so jo postavile na laž, njena najboljša prijateljica je povedala , da laže, nima nobenih dokazov, nehajte nabijat v prazno, same laži. Tej ženski je Cia oprala možgane, totalni mind control, financira pa kriminalec Soroš
trumpet2018
04. 10. 2018 10.34
+2
Christine Ford laže, takoj ko odpre usta, delala je za Cio pri mind control programih,to je dejstvo, tega pa levičarski mediji nočejo napisati, pišejo samo tisto kar njim ustreza, se pravi same neresnice. Obenem je tudi njej Cia oprala možgane, revica je prepričana, da je bila res skoraj posiljena: če vas zanima več, vpišite v iskalnik Mkultra Cia mind control program.
trumpet2018
04. 10. 2018 12.20
+2
se opravičujem za podvojene komentarje, imam težave z računalnikom, oddam komentar, pa se ne vidi gor, potem se pa pojavi čez nekaj minut, oziroma enkrat se vidi, enkrat ne, res ne kapiram, verjetno bo treba piškotke izbrisati, pa na novo instalirati chrome brskalnik
nikhrast
04. 10. 2018 15.11
+3
trumpy, si bil na kakšni univerzi, si stanoval v kakšnem študentskem domu, dormitory, fraternity..., potem boš vedel kakšni pigs so fantje tam. Pijejo do ekscesa, nobenega spoštovanja do žensk, lažejo, goljufajo, kradejo..., prihajajo pa iz premožnih družin. Zdaj je pa problem Facebook, tam se objavlja vse sorte, potem jim je pa žal.
CestniKolesar370Wattov
04. 10. 2018 09.47
+6
Fordova je bila kot psihologinja so-avtorica projekta "kako pod samohipnozo zbrisati določene spomine in ustvariti nove fiktivne". Teorija zarote? OK. Kavanaugh plava in bo preplaval reko demokratske greznice, na drugi strani pa bo na breg preplezal čist kot solza.
abc123def456
04. 10. 2018 09.57
+5
sse vire napissite. na zaslissanju je BK izgledal zelo ubogo, neprimerno za Moralno_in_intelektualno referenco Sodnega sistema. vir: TV prenos zaslissanja.
trumpet2018
04. 10. 2018 10.30
-1
itak, laže, takoj ko odpre usta, delala je za Cio pri mind control programih, tega pa 24 ur noče napisati, pišejo samo tisto kar njim ustreza, se pravi same neresnice. Obenem je tudi njej Cia oprala možgane, revica je res prepričana, da je bila res skoraj posiljena: če vas zanima več, vpišite v iskalnik Mkultra Cia mind control program....
MeaCulpa
04. 10. 2018 11.42
+4
To je sedaj subjektivno...Meni se je zdel bolj prepričljiv od nje je pa bil malo nastrojen kar pa je nekako razumljivo...
CestniKolesar370Wattov
04. 10. 2018 09.45
+20
Na zaslišanju jo je preiskovalka vprašala "ste koga v življenju učili kako pristopiti do poligraf testa?", Fordova je odvrnila, da ne. Preiskovalka je vprašanje spremenila: "Ne mislim samo, če ste komu kdaj svetovali kako pretentati poligraf, ampak če ste sploh kdaj komu svetovali karkoli o poligraf testu", Fordova je spet rekla "ne". Potem je svojo izjavo pod prisego poslal bivši partner Fordove, ki je rekel, da je bil zraven, ko je eno svojih najboljših prijateljic učila kako opraviti test s poligrafom.
trumpet2018
04. 10. 2018 10.21
+5
itak, laže, takoj ko odpre usta, delala je za Cio pri mind control programih, tega pa 24 ur noče napisati, pišejo samo tisto kar njim ustreza, se pravi same neresnice. Obenem je tudi njej Cia oprala možgane, revica je res prepričana, da je bila res skoraj posiljena :)))
trumpet2018
04. 10. 2018 10.25
+1
če vas zanima še već, vpišite v google MKUltra, Cia mind controol program, tej revici je Cia izprala možgane, pa tudi tistim klovnom lažnivim na CNN -u tudi..........
Borut Stari
04. 10. 2018 09.39
+5
Nekatere ženske so uporabne le za sprožanje zgage. Hudič je z njimi, še večji pa brez njih. Večina vojn se je začela zaradi njih.
CestniKolesar370Wattov
04. 10. 2018 09.11
+23
Beri pozorno, mogoče se česa naučiš. Na čem temelji obtožba Fordove? Ne ve kje se je to zgodilo, ne ve kako je tja prišla, ne ve kako je šla domov. V njenih izjavah se je 3x spremenilo število prič, ki naj bi bile zraven na zabavi, kjer naj bi se zgodil incident, med drugim naj bi bila zraven njena najboljša prijateljica iz tistih časov. VSE PRIČE, ki naj bi bile po njenem zraven na tisti zabavi, so Fordove trditve ovrgle. Ne, da se ne spomnejo samega incidenta, ampak ne spomnejo se sploh te zabave. Najboljša prijateljica od Fordove v otroštvu, ki naj bi bila zraven na tej zabavi, se celo Kavanaugha ne spomne, kje šele takšne zabae. Kakšna je potem osnova za preiskavo, če pa bi in kazensko in civilno sodišče to obtožbo ovrgla v 2 minutah? Par mescev nazaj je opravila poligraf preizkus. Ted Bundy ga je tudi, pa vemo, da je ubil preko 30 žensk. Kaj vemo o poligrafu? Fordova je rekla, da se ji je zdelo, da je na poligrafu povedala celo življenjsko zgodbo, da je trajalo zelo dolgo... Tip, ki je opravljal njen poligraf, pa je povedal, da ji je postavil 2 vprašanja, kar jo postavlja na laž. Druga stvar... Povedala je, da je med poligrafom cel čas jokala in da ga je opravila par dni po smrti svoje matere. Kaj pravijo profesionalci? Če med poligrafom jokaš, pade njegova zanesljivost pod 20% in poligrafa se nikakor ne dela v težkih trenutkih aka po smrti svoje matere, babice, kogarkoli. Kaj še? Povedala je, da je leta 2012 prvič omenila Kavanaugha svojemu terapevtu, ko sta šla z možem na svetovanje. Na svetovanje sta šla, ker ima ona travme še od incidenta in ko sta prenavljala hišo, je Fordova zahtevala, da naredita dodatna vrata v svoji mali hiši. Dejstvo pa je, da so bila dodatna vhodna vrata v hiši vzidana že 4 leta prej, prav tako se je naredila dodatna kopalnica, dodatna spalnica. Zakaj? Za oddajanje stanovanja v najem. Takšne travme, potem pa hišo deliš s popolnimi neznanci? Še ena laž. Na zaslišanje ni hotela, ker jo je strah letenja, čeprav vsako leto leti na več koncev in je par mesecev prej preletela 3000 milj naenkrat. Kaj pa imajov tej zgodbi demokrati? Fordova je demokratinja. Pismo z obtožbami je poslala Feinsteinovi in Feinsteinova je te obtožbe skrivala približno 2 mesca. Zakaj? Zato, da jih da v javnost v ravno pravem trenutku, da Kavanaughu zmanjša možnosti, da si opere ime.
CestniKolesar370Wattov
04. 10. 2018 09.12
+4
Potrditev Clarenca Thomasa je bila ista, zgodovina se ponavlja.
wolfterier
04. 10. 2018 09.36
+10
Morala bi reči,da jo je šlatal ob neznanem času na neznanem kraju,mimogrede bi ga zaprli,a ne.
Bigbadjohn
04. 10. 2018 10.36
+3
A ni trdila, da sta bila v sobi 2 nadlegovalca? Zakaj ne zaslišijo drugega...je poginil ali kaj?
tzga
04. 10. 2018 10.57
-1
Ampak tudi če je vse to res in je sicer v redu človek, pogledaš njegovo zaslišanje in se zamisliš, če je to primeren človek za sodnika. S takim odnosom mislim da ni? Normalen človek mislim da bi se vseeno drugače obnašal.
tzga
04. 10. 2018 11.01
-2
Ja, samo tudi če je vse to res in je v redu človek, se normalen človek tako ne bi obnašal na zaslišanju, kot se je on. Ne?
CestniKolesar370Wattov
04. 10. 2018 11.24
+5
Drugi nadlegovalec prav tako zanika. Kaj pa ti tzga veš kako se je Kavanaugh obnašal na zaslišanju? Pomisli za trenutek, da je popolnoma nedolžen. On ni iz Kalifornije kjer brez sramu častijo porno zvezde, pač pa je konzervativen in je vsakršne namig, da je karkoli takega počel tako večja sramota. USA Today so namigovali, da je pedofil, SNL so namigovali, da mu je treba odrezati spolovilo... Tudi če Fordova jasno prizna, da si je vse skupaj zmislila, bo v ZDA po novem obstajalo 100 milijonov ljudi (vsak tretji), ki bojo bili do konca življenja sveto prepričani, da je Kavanaugh član neke gang bang posiljevalske skupine. Ti bi bil miren na zaslišanju? Itak.
abc123def456
04. 10. 2018 09.11
-9
cce bo ta izvoljen, nismo mnogo slabssi od USA.
igy02
04. 10. 2018 09.11
+7
DEmokrati v ZDA so enaki kot naši levičarji. Za dosego svojih ciljev jim ni nič sc+veto. Tudi ubijali bi.
wolfterier
04. 10. 2018 09.39
+9
Čakam,da bo kaka stara frigidnica izjavila,da jo je pred65 leti za rit prijel Trumpov oče. Ob neznanem času na neznanem kraju.Pri levakih je vse mogoče,a ne.
anakondabox
04. 10. 2018 08.42
-3
Če se republikancem tako mudi pri 'ustoličenju' sodnika Kavanaugha, je zagotovo nekaj narobe. A denar in vpliv reši vse. Ne potrebujemo pravnih zakonov. In kako naj K. določa o krivdi in resnici, ko bi verjetno moral sam oditi prvi za zapahe. #neumnost
wolfterier
04. 10. 2018 09.40
+10
Ob neznanem času na neznanem kraju je naredil neznano kaj,ja,v zapor mora,ni kaj !