Tujina

Po uničujočih požarih na vidiku nov vročinski val

Atene/Stockholm, 25. 07. 2018 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / L.Š.
Komentarji
0

Na grškem polotoku Atika imajo gasilci pod nadzor večino uničujočih požarov, ki so terjali najmanj 79 življenj. S požari se še vedno borijo na Švedskem, gašenje pa bo v naslednjih dneh oviral nov vročinski val. V mestih, kot so Madrid, Pariz, Frankfurt, Amsterdam in Stockholm, bi temperature lahko bile najvišje letos. Jugovzhodnemu delu Evrope pa medtem grozijo poplave.

Na grškem polotoku Atika so gasilci že uspeli pod nadzor spravili večino uničujočih požarov, ki so doslej terjali življenja najmanj 79 ljudi. Nenadzorovano divja le še le še požar na gori Geraneia, ki leži 70 kilometrov zahodno od Aten, je sporočil grški minister za civilno zaščito Nikos Toskas. Gre za najbolj smrtonosne požare v tej državi doslej, število žrtev pa utegne še narasti.

Požari na grškem polotoku Atika so za seboj pustili pravo opustošenje.
Požari na grškem polotoku Atika so za seboj pustili pravo opustošenje. FOTO: AP

Švedska še vedno v objemu ognjenih zubljev, Bolgarija zaradi obilnih padavin razglasila izredne razmere

S požari, ki jih je švedska agencija za civilno zaščito označila za najresnejše razmere v moderni dobi, pa se še vedno borijo tudi na Švedskem. Na pomoč so ji že priskočili gasilci iz več drugih držav. Gašenje več kot 50 požarov, s katerimi se spopadajo že več tednov, pa bodo ovirale visoke temperature nad 32 stopinj Celzija, ki jih v večjem delu Španije, Francije, Nizozemske, Belgije in zahodne Nemčije pričakujejo jutri in v petek. V Parizu, Bruslju in Kölnu pa bi lahko izmerili tudi 35 stopinj Celzija. Medtem pa JV Evrope grozijo poplave. 

Z ekstremnimi vremenskimi razmerami se spopadajo v več evropskih državah.
Z ekstremnimi vremenskimi razmerami se spopadajo v več evropskih državah. FOTO: Thinkstock

Vroče naj bi bilo tudi konec tedna, a nekaj olajšanja bo v soboto območju od osrednje Francije do južne Švedske prinesel hladnejši veter. Zaradi tega bo veljala nevarnost neviht in nalivov. Te je po vsej Švedski pričakovati tudi v nedeljo in ponedeljek.

Na Švedskem se še vedno borijo z gozdnimi požari.
Na Švedskem se še vedno borijo z gozdnimi požari. FOTO: AP

Bolgarija pa je danes Grčijo in Turčijo opozorila, naj se pripravita na poplave, saj bi lahko napovedano obilno deževje v prihodnjih dneh povzročilo razlivanje rek Arda in Marica na ozemlju teh dveh držav. Zaradi obilnih padavin so bolgarske oblasti že razglasile izredne razmere v več občinah. V mestu Tetevan je v naraslih vodah umrl moški.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Število žrtev utegne še močno narasti, pogrešanih namreč še več deset ljudi

Po najnovejših podatkih gasilcev je življenje v najbolj smrtonosnih požarih v Grčiji doslej življenje izgubilo 79 ljudi, vendar lokalne oblasti opozarjajo, da utegne število smrtnih žrtev še močno narasti. Reševalne ekipe in prostovoljci namreč še vedno pregledujejo pogorele hiše in avtomobile. Poleg tega je pogrešanih še več deset ljudi, ki jih sorodniki iščejo tudi s pomočjo spletne strani, na kateri so objavili njihove fotografije. Belgijske oblasti so potrdile, da je med preminulimi tudi državljan Belgije, smrt Poljakinje in njenega sina pa je potrdila tudi Poljska. 

Grške oblasti so zaradi požarov razglasile izredne razmere.
Grške oblasti so zaradi požarov razglasile izredne razmere. FOTO: AP

V Grčiji so zaradi požarov, ki so izbruhnili v ponedeljek zaradi hude suše, močnega vetra in vročinskega vala s temperaturami do 40 stopinj Celzija, razglasili izredne razmere, premier Aleksis Cipras in člani vlade pa so odpovedali napovedana srečanja in obiske. Danes naj bi po navedbah Aten na pogorišča prispelo 308 strokovnjakov, ki bodo ocenili škodo.

V Grčijo je v čeraj popoldan med drugim prispel evropski komisar za humanitarno pomoč Kristos Stilianides. V pogovoru za lokalne medije je odgovornost za smrtonosne požare pripisal podnebnim spremembam in opozoril, da segrevanje Zemlje niso "lažne novice".

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.