Tujina

Fico: Za umorom Kuciaka ne stoji italijanska mafija

Bratislava, 02. 10. 2018 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novinar Jan Kuciak in njegova zaročenka sta umrla, ker je preiskoval povezavo med italijansko mafijo in slovaško vlado, so prepričani številni na Slovaškem. Nekdanji premier, ki je odstopil prav zaradi novinarjevega umora, pa zdaj trdi drugače. Preiskava zločina naj bi to tezo ovrgla. Na vprašanje, kako ve, da so preiskovalci izključili italijansko povezavo, ni odgovoril.

Preiskava umora slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove je pokazala, da za umorom ne stoji italijanska mafija v povezavi z uradom slovaške vlade, je danes zatrdil vodja slovaških socialdemokratov (Smer-SD) Robert Fico, ki je s položaja premierja marca odstopil prav zaradi umora.

Fico se je po umoru Kuciaka in njegove zaročenke februarja znašel pod pritiskom, saj je Kuciak v času umora pisal o povezavah med italijansko mafijo na Slovaškem in vidnimi slovaškimi politiki, tudi iz samega kabineta premierja. Najprej je odstopilo več vidnih članov Ficovega kabineta in vlade, a ker to politične krize in množičnih protivladnih protestov ni pomirilo, je na koncu odstop ponudil tudi Fico sam.

Robert Fico je po množičnih protivladnih protestih, ki so sledili umoru novinarja, marca odstopil.
Robert Fico je po množičnih protivladnih protestih, ki so sledili umoru novinarja, marca odstopil. FOTO: AP

Fico je danes menil, da so si obtožbe izmislili namenoma v poskusu strmoglavljenja vlade izven demokratičnih pravil, za kar so izkoristili ljudi na ulicah. Ni pa odgovoril na vprašanje, kako ve, da so preiskovalci iz preiskave izključili italijansko povezavo.

V ponedeljek je generalni tožilec Jaromir Čižnar povedal, da so preiskovalci prepričani, da je bil umor naročen. Prijeli so štiri osumljence. Minuli četrtek so na Slovaškem aretirali tri moške, domnevnega storilca in dva njegova pomagača. V petek pa so aretirali še italijansko prevajalko Aleno Z., ki je osebno naročila umor in zanj plačala 70.000 evrov.

Kuciaka in njegovo zaročenko so 21. februarja ustrelili na njunem domu v kraju Velka Mača na zahodu Slovaške. Njegovo še nedokončano reportažo o morebitnim povezavah italijanskega mafijskega klana s sodelavci slovaške vlade so objavili šele po njegovi smrti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cisto na hitro
02. 10. 2018 19.34
+10
Isti po duši so ga, kot so našega Iveka iz Negove.
TezkiPrivatnik
02. 10. 2018 19.30
-2
Izraelska farsa ma roke umes