Tujina

Filipinci bežijo na varno

Manila, 18. 10. 2010 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Supertajfun Megi divja na severu Filipinov. Oblasti opozarjajo, da naj se prebivalci umaknejo na varno, številni domovi pa so že ostali brez elektrike.

Posledice divjanja tajfuna Megi.
Posledice divjanja tajfuna Megi. FOTO: Reuters
Družina v zaklonišču
Družina v zaklonišču FOTO: Reuters

Filipinske oblasti so se že nekaj dni pripravljale na prihod tajfuna Megi. Močan veter, ki je pihal s hitrostjo 225 kilometrov na uro, in dež sta zajela sever države. Sicer pa se je tajfun nekoliko umiril. Zdaj vetrovi pihajo s hitrostjo 155 kilometrov na uro. Vojska in reševalci so na terenu, številni prebivalci pa so že zapustili svoje domove, poročajo tuji mediji.

Največjo nevarnost predstavljajo zemeljski plazovi in poplave, tako da so na terenu tudi prostovoljci, ki poskušajo prebivalce pripraviti na najhujše. Na voljo so tudi helikopterji, reševalni čolni in več tisoč paketov hrane.

V pokrajini Cagayan, okoli 400 kilometrov severovzhodno od Manile, se borijo z močnim deževjem in naraslimi vodami. Prav tako v pokrajini Isabela. Pokrajini sta znani po pridelavi riža in tobaka. Oblasti so že napovedale, da bo Megi povzročila hudo gospodarsko škodo, napovedi pa se že uresničujejo. Številna gospodinjstva so ostala brez elektrike, odpovedani pa so tudi nekateri leti.

Vojska naj bi se zelo dobro pripravila na prihod supertajfuna Megi.
Vojska naj bi se zelo dobro pripravila na prihod supertajfuna Megi. FOTO: Reuters

Filipine letno prizadene okoli 20 tajfunov. Lani je v neurjih umrlo skoraj tisoč ljudi. V prestolnici Manila so povzročili najhujše poplave zadnjih desetletij in sprožili na desetine zemeljskih plazov na severu države.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amon Raa 1
18. 10. 2010 09.45
, ki piha s hitrostjo 225 kilometrov na uro
Aaron-Heydar
18. 10. 2010 08.47
Od kdaj pa se moč meri v km/h??? :-O
sazas
18. 10. 2010 08.00
Z MOČJO 225km/h ?