Tujina

Florida odredila evakuacijo

Miami, 27. 08. 2006 20.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Florida je zaradi približujočega se orkana Ernesto odredila evakuacijo turistov z bližnjih otokov.

Včeraj še tropska nevihta, danes že orkan
Včeraj še tropska nevihta, danes že orkan FOTO: Reuters


Peta tropska nevihta v tej sezoni, Ernesto, se je na poti skozi Mehiški zaliv okrepila in postala prvi orkan. V Združenih državah se zdaj pripravljajo na neurje, ki bi jih po nekaterih napovedih lahko zadelo prav na obletnico orkana Katrina, ki je opustošil New Orleans. V pripravljenosti so tudi v tem mestu.

Tropska nevihta se okrepi v orkan, ko njeni vetrovi dosežejo hitrost 119 kilometrov na uro.

Po napovedih naj bi Ernesto do večera postal orkan tretje stopnje na petstopenjski Saffir-Simpsonovi lestvici. To pomeni, da bo veter pihal s hitrostjo najmanj 178 kilometrov na uro. Takšen orkan že lahko povzroči hudo škodo na stavbah in infrastrukturi.

Jamajka, Kuba in Kajmanski otoki so že izdali opozorilo pred orkanom, ki ga pričakujejo v naslednjih 36 urah. Jamajčani, ki so pred odhodom v zaklonišča kupovali zaloge hrane, so skoraj izpraznili police trgovin, na Kubi pa se pripravljajo na evakuacijo mesta Cocodrilo na otočku Isle of Youth. Močno deževje naj bi sicer najprej zajelo otok Hispaniola z Dominikansko republiko in Haitijem. Na ameriškem nacionalnem središču za orkane sicer opozarjajo, da se morajo na morebitno rušilno neurje pripraviti tudi prebivalci Floride in mehiškega polotoka Jukatan. Florida je zato že zaukazala evakuacijo turistov z bližnjih otokov.

Lansko leto je bilo do konca avgusta že 11 tropskih nevih, med katerimi se jih je pet razvilo v orkane. Do konca rekordne sezone pa se je od 28 tropskih neviht kar 15 okrepilo v orkane.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.