Tujina

Fojbe - etnično čiščenje?

Trst/Koper, 10. 02. 2008 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijani se spominjajo žrtev fojb in eksodusa iz Istre in Dalmacije. Šlo je za etnično čiščenje, je dejal predsednik države.

Na pobudo nekaterih optantskih organizacij, med drugim Unije Istranov, je danes popoldne blizu kraja Rodik v občini Hrpelje - Kozina v Sloveniji potekala slovesnost s polaganjem vencev pri breznu, kjer naj bi v maju leta 1945 jugoslovanske enote pobile večjo skupino italijanskih finančnih stražnikov.

Predstavniki optantov so šli tudi v Koper, kjer so se spomnili odhoda Italijanov iz tega mesta, obiskali pa so še poslopje, v katerem naj bi po drugi svetovni vojni jugoslovanska tajna policija mučila aretirance.

Z osrednjo slovesnostjo pri spomeniku žrtvam povojnih pobojev ob nekdanjem rudniškem jašku oz. fojbi pri Bazovici so na Tržaškem obeležili t. i. dan spomina na povojne poboje in odhod Italijanov z ozemelj, ki so po drugi svetovni vojni pripadla tedanji Jugoslaviji.

Na slovesnosti pri fojbi, kjer naj bi ob koncu druge svetovne vojne jugoslovanske enote pobile italijanske aretirance, so predvsem opozorili, da so bili ti dogodki v Italiji predolgo zamolčani, italijanska država pa mora sedaj poskrbeti, da bodo takratni optanti prejeli odškodnino za izgubljeno premoženje.

Osrednja slovesnost ob prazniku je potekala ob spomeniku v Bazovici. Ob tem so odprli tudi dokumentacijski center o fojbah in eksodusu. <br><br> Na svečanosti so bili prisotni tudi predstavniki organizacij italijanskih optantov, pa tudi veterani nekdanjih fašističnih vojaških enot med drugo svetovno vojno s svojimi prapori in zastavami. Skupina desničarskih skrajnežev je prav pred spomenikom uprizorila fašistični pozdrav.
Osrednja slovesnost ob prazniku je potekala ob spomeniku v Bazovici. Ob tem so odprli tudi dokumentacijski center o fojbah in eksodusu. <br><br> Na svečanosti so bili prisotni tudi predstavniki organizacij italijanskih optantov, pa tudi veterani nekdanjih fašističnih vojaških enot med drugo svetovno vojno s svojimi prapori in zastavami. Skupina desničarskih skrajnežev je prav pred spomenikom uprizorila fašistični pozdrav. FOTO: POP TV

Osrednji govornik je bil tržaški župan Roberto Dipiazza, ki je opozoril, da je glede vprašanja povojnih pobojev in eksodusa Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije kar pol stoletja vladala "zarota molka". To je Dipiazza pripisal politični slepoti, diplomatskemu preračunavanju in mednarodnim koristim. Vse to je povzročilo zaostritev duhov, ki je dolgo časa preprečevala spravo in oddaljila etnične skupine, ki živijo v Trstu. Tržaški župan se je tudi zavzel, da mora Italija optantom, ki so zapustili ozemlja, danes del Slovenije in Hrvaške, izplačati odškodnino.

Napolitano o etničnem čiščenju

Napolitano je dejal, da so bile fojbe etnično čiščenje. Ob tem je spomnil na lanskoletni spor s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem, ki se je ostro odzval na njegov govor o "slovanskem sovraštvu in prizadevanjih za aneksijo". Mesić je takrat zapisal, da v besedah italijanskega predsednika "ni možno spregledati sledi odprtega rasizma, zgodovinskega revizionizma in političnega revanšizma". Napolitanove besede so obsodili tudi v Sloveniji.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je v svojem govoru poudaril, da počastitev spomina na žrtve in priznanje prestanih krivic ne more potekati brez vedrega in nepristranskega pogleda na zgodovinsko obdobje, v katero se uokvirjajo tako povojni poboji kot tudi odhod italijanskega prebivalstva, ki so ga zaznamovali nasprotujoči si totalitarizmi.

Ob tem je posvaril pred nadlogami, kot so nacionalizmi, ozkosrčni partikularistični pogledi, zaničevanje drugega in nekritično poveličevanje lastne etnične in zgodovinske identitete, ki so Evropo pahnili v barbarstvo vojne. Zato je treba dokazati, da je bil nauk zgodovine razumljen in da želimo prispevati k razvoju popolnega medsebojnega razumevanja in plodnega sodelovanja z državami in narodi, ki so se že vključili ali pa težijo k vključitvi v Evropsko unijo, je zaključil italijanski predsednik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
08. 05. 2008 12.01
+1
KAJ NAŠE KLERODOMOBRANSKE GNADE SE NISO UDELEŽILE....RECIMO;CUKJATI, JANŠA, PETERLE, DEŽMAN, GRIESER, DROBNIČ. RODE...ŠKODA, DA NI VEČ PERKOTA....MA NAŠA CELOTNA KLERODOMOBRANSKA ABLAST BI TAM SODILA.!!!!! LAHKO BO VSI SKUPAJ ZAPELI---- DOMOBRANSKO HIMNO!!!!!
kr--en
04. 05. 2008 21.22
+2
slovensko italijanska skupina zgodovnarjev je dokaj nepristransko ugotovila kako je bilo z odnosi med slovenci in italijani v zadnjih 100 letih, toda njive ugotovitve za italijo niso sprejemljive. zato tudi njihov predsednik še naprej prodaja italijanski pogled na te stvari. in ker so italijani pač veliko pomembnejši zgodovinski narod kot mi bo njihova resnica prej ali slej obveljala. zaradi naših nerazčiščenih zadev glede 2. svetovne vojne pa mi nismo sposobni dati dovolj jasnega in argumentiranega odgovora. rupsi bo pa še naprej rožce sadil. mesičev lanski odgovor kaže, da so taljančki na to temo precej občutljivi. ne spodobi se, da jim neki primitivni, genocidni, komunistični slovani kvarijo lepo podobo, ki jo imajo o njih drugi in sami.
chudak@planet.si
12. 02. 2008 09.31
+1
eh italijani so bebci, še dobro da se še nemci ne oglašajo, da recimo med drugo svetovno vojno kot turisti potovali po Jugoslaviji in so se brigali zase, potem pa so kar nakerat parzitani pršli in so jih začel napadati... aja, sej imamo take ljudi, začnejo se na D
politik70
11. 02. 2008 14.25
+0
Ja ni kaj dodati! Lepo so nas zavezniki zaj....! Za nagrado smo pa še par vagonov več tabelih nazaj dobili!
Alexxsaso@yahoo.ca
11. 02. 2008 13.28
+3
Tomi, zal se moram strinjati z praskom...Nase ozemlje ni podaril Tito in komunisti, temvec angloameriska kuhinja. Partizani so po pregonu okupatorja in njegovih sodelavcev preko Poljane na koroskem, prisli do Celovca, ki so ga normalno smatrali kot ozemlje Jugoslavije. Tam pa so objokani krajtlihi poklicali na pomoc angleze. Ker se Tito ni strinjal z odhodom, so partizani razporedili topnistvo in zavzeli bojne polozaje. Bili so seveda pripravljeni brati svojo zemljo. Anglezeke in krajtlihe bi partizani povozli kot zabe na dezevni dan, kajti rdeca armada se je ze blizala Gradcu na vzhodu. Pa so odjokali h kavbojcu (kako se zgodovina ponavlja) in le-ta je nato potem pomiril strasti in pac kajveskaj zagrozil, da so partizani se umaknili.
tomi.passion@gmail.com
11. 02. 2008 09.58
-1
krki008....ozemlja nam niso pokradli. Komunisti in Tito so ga podarili Italijanom in Avstrijecem, zaradi škodljivega dogovra. In danes nas komunisti še vedno prepričujejo, kako nam želijo dobro. Razmišljam in razmišljam, a mi nič ne pade na pamet, kaj dobrega bi lahko storili za nas, saj po izkušnjah sodeč.
politik70
11. 02. 2008 09.51
+0
ajekjfrej Kje si se pa ti skrival da si se nam izmuznil? Ti je všeč ta način pisanja? Ni saj vem! V takem slogu pišeš! se pravi zgodovino boš na novo pisal staro pa izbrisal! Nak poba ne bo ti uspelo! Ne misli da vse veš če si tri štiri bele bukle prečital! Za Italijanie je pa že zgodovinsko znano da začnejo na strani agresorja in končajo na strani zmagovalca! In to je zmerom druga stran da ne bo pomote! Ja res bi bili Italijani lahko vzor našiemu Dimsiju Rupetini! V čem? Oni še iz poraza narediji praznik in zmago! Mi pa niti zmage ne znamo proslavljat! Raje sami po sebi gnojnico zlivamo in samo tega nam se še manjka da se Dimsi opraviči Italijanom ker so dobili Trst in Gorico! Kajti Trst je poln Kitajcev in ga Italijani ne marajo kaj preveč...
cilefulbasnen@yahoo.com
11. 02. 2008 08.35
+1
IN to Italjani, ki svoj poraz (okupacijo ameriške vojske) praznujejo kot odrešitev pred tagrim Musolinijem?!?! Italjani so res šaljiv narod!!
Prvo Bore
11. 02. 2008 06.29
+1
dmalalan didi se , da Ti je še ostala depresija od starih časov. Kaj bo napravil Dimsi ?? Opravičil se bo, ampak mi tega ne bomo vedeli, ker vse izvemo. Potihem se bo opravičil : Oprostite g.Napolitano a veste tisti komunisti so krivi. Koliko Vam nakažem na račun ?? Türk ima sedaj možnost iz kakšnega testa je !! Ali ima jajca ali ne !!
HiddenThief2
10. 02. 2008 23.30
+2
tele zmesane severno italjanske fasiste bomo z veseljam pricakal s puskami, vsi vemo, da bo boj trajal 15 minut, pol bojo pa zacel kuhat makarone, pa jim bomo pobral Trst pa vse do Udin
dmalalan@mac.com
10. 02. 2008 21.33
Resnica je zelo grda, zato si jo danes oboji lepšo delajo, takoj, ko imajo 3 minute časa ali pa kakšno bolj resno krizo ... In 60 let po bitki se lepo vidi, da, če bi Slovenski Partizani Titota v kurac poslali in generalu Pattonu omogočili, da s svojmi tanki v Istri začne noret in mu vilo Pod Rožnikom v Ljubljani dali, da se nasel, bi danes tle čisto nekaj drugega formirali, ta forum, naprimer ali gremo prej na Mars ali kar v kakšno drugo Glaksijo direkt, ker Planet Zemlja samo še na prevarah živi in kdo bo komu še kaj vzel ... in Slovenija bi bila ena taka vlesila, danes, kot je München in Bavarci bi se potem s sosedi kregali ... Slovenci pa Sveu komandirl ... samo takih ablasti zadnjih 60 let ne bi imeli - to je point - ne eni ne drugi, tisti vsi okoli. Samo, biti in vedeti kaj je tapravi in kdaj, trenutk, zmorejo samo genalci, ti pa te kraje že po tradiciji zapuščjo - po dejanjih, bi rekel, ki so se zgodila in se dogajajo, torej, se bo še naprej zgubljalo dragoceni čas. Sem moral zapisati, ker sem doživljal otroštvo v, na prazni Primorski, depresivni, sicer v upanju na boljši jutri ... jutri nikoli ne pride, vedno in samo danes je in še danes me je dpresije najbolj strah.
goso
10. 02. 2008 19.33
+1
Fojbe nimajo nobene teže, bla,bla. Okrog tega so zgradil iluzijo, ki jo hranijo. Berte zgodovino vojne v tem delu. Celo od tujih piscev, pa ne boste našl te iluzije, ker so šle stvari drugač. Gonars...
jansa-arms
10. 02. 2008 19.07
+1
Vsi naci-fašisti in njihovi sodelavci se naj obrnejo na svoje "delodajalce" za razne odškodnine!!
Bedni
10. 02. 2008 18.54
-2
temacni tale tito, kurba komunisticna je etnicno ocistila slovensko primorje, italjane na njihovo sreco pustila v trstu in danes bi ga eni se imeli za svojega in kupovali doprsne kipe. naj se cvre v peklu, ker ni ostal v sumadiji, mi pa danes ne bi imeli toliko dela s povojnimi poboji, saj bi ce ne drugega imeli manjse ozemlje za pregledat.
tadejstein@email.si
10. 02. 2008 17.58
+2
fojbe so čista laž..!! že bbc je snemal dokumentarec o fojbah in v breznu pri Bazovici so odkrili le 8 trupel angleških oficirjev in konske kosti. poleg tega pa v italiji obstaja zakon, da je treba vsa grobišča preiskati in ugotoviti, kdo leži tam. tržaski odvetnik je že večkrat prijavil domnevno grobišče pri Bazovici, a makaronarska oblast se zavedno ne loti preiskave brezna, ker se popolnoma zavedajo, da ne bodo našli popolnoma nič in praznik bodo morali preklicati.
123_Zoke_vec_ni
10. 02. 2008 17.31
+2
"pri fojbi, kjer naj bi ob koncu druge svetovne vojne jugoslovanske enote pobile italijanske aretirance" Pa kako NAJ?? Valjda da so jih. "da so bili ti dogodki v Italiji predolgo zamolčani" Kdo je Molčal?!?! Že 60 let ropotajo o tem po vseh svetovnih medijih. "pol stoletja vladala "zarota molka"." Kakšna zarota molka, če so pa nonstop ropotal?? Amnezija in demenca kot na naši strani meje... "Tržaški župan se je tudi zavzel, da mora Italija optantom, ki so zapustili ozemlja, danes del Slovenije in Hrvaške, izplačati odškodnino." Ne vem kaj čakajo, Slovenija je ta sredstva nakazala že pred leti!? "v katerem naj bi po drugi svetovni vojni jugoslovanska tajna policija mučila aretirance." To je verjetno policijska postaja ali pa sedež SD. Pa zakaj NAJ?? Pa jasno da so jih! Pa ne samo Italijane, še Slovence, Hrvate,... in vse nasprotnike režima. Ne vem kaj je treba toliko debate, saj je jasno da je šlo po vojni za etnično čiščenje. Izola, Piran in Koper so bila popolnoma italijanska mesta. Pa kaj? So pričakovali kaj drugega ob vsem kar so naredili Slovencem?? Samo Titu se lahko zahvalijo, da so ostali v Trstu in Gorici... Me pa tele slovesnosti na Bazovici in v Sredipolju tako prekleto spominjajo na naše revolucionarne proslave. Cel kup starih borcev ob njih pa nekaj fanatičnih mladcev.
krki008
10. 02. 2008 17.18
+2
Rajši se naj spomnijo na vse Slovence, ki so jih pobijali dolga leta, na vse Slovence, ki so morali zapustiti Trst in Gorico in na vso ozemlje, ki so ga pokradli našemu narodu!
DarthRevan
10. 02. 2008 17.10
Sračko, teroriste? Ne vem jaz se ne spomnim kdaj bi se nazadnje kak borec iz 2. svetovne razstrelil na tržnici...se ti?
luka.6000000@gmail.com
10. 02. 2008 17.07
kaje blo pa med 2. svetovno, banda lahovska
sracko@mail386.com
10. 02. 2008 16.58
+1
enmann01: to, kar pišeš, so same neumnosti. Italijanski predsednik je bivši komunist. V Italiji pa glede odnosa do fojb ni razlike. Tam sta samo rdeča in črna levica. Napolitano noče priznati, da je šlo v primeru fojb za KOMUNISTIČNE POBOJE. Sploh pa je cinizem, da se italijanski črni in rdeči levičarji zbirajo na Bazovici in uprizarjajo svoje burke. Ne pozabi, da tako italijanska rdeča in črna levica kot tudi zveza borcev NOB tigrovce smatra za TERORISTE. Ti pa trobiš o neki desnici. To nima nobene veze.